380 voetbalwedstrijden ‘gekocht’

2 Connecties

Relaties

Omkoping

Werkvelden

Voetbal

De cops van Europol bestempelen 380 internationale voetbalwedstrijden als 'gefixed'. Het EK, WK en de Champions League blijven niet gevrijwaard van omkopingspraktijken.

De Europese politieorganisatie Europol dook achttien maanden in de voetbalwereld op zoek naar matchfixing-praktijken en presenteerde vandaag in Den Haag haar bevindingen. Conclusie: het profvoetbal is doordrenkt van matchfixing. Europol distilleerde ruim 380 wedstrijden op het hoogste niveau waarin sprake zou zijn van omkoping. Red flags werden er geplaatst bij kwalificatiewedstrijden voor het EK, WK en Champions League-wedstrijden. De kans is groot dat een van die CL-wedstrijden Dinamo Zagreb - Olympique Lyon is. Daarin gaf Dinamo-speler Domagoj Vida een knipoog aan Lyon-speler Bafétimbi Gomis nadat de bal voor de vijfde keer het net raakte. Dinamo verloor uiteindelijk met 1-7 waardoor Lyon door mocht (ten koste van Ajax).
 

8 miljoen brutowinst
Europol heeft bij de omkooppraktijken 425 officials en spelers uit vijftien landen geïdentificeerd, waaronder vijf Nederlanders. Inmiddels zijn er vijftig verdachten opgepakt, maar Europol noemt geen namen en rugnummers. De drijvende kracht achter de matchfixing blijft in het rapport beperkt tot ‘een Aziatische misdaadorganisatie’ die in ieder geval 16 miljoen euro investeerde in gekochte wedstrijden in Duitsland. Daarmee behaalden ze een brutowinst van 8 miljoen euro. Vervolgens ging er nog 2 miljoen euro aan kosten vanaf. Dit in de vorm van de uitkering aan malafide voetballers, die op het verkeerde been gingen staan of precies in de 10de minuut een gele kaart pakten. De grootste betaling aan een ‘platte’ voetballer zou 140 duizend euro bedragen.
Het zijn allemaal geen wereldschokkende bedragen, maar Europol vreest dat de vandaag gepresenteerde resultaten slechts ‘het topje van de ijsberg’ zijn.