Even Apeldoorn bellen: 5 miljoen aan beleggingsfraude

Wat vorig jaar al opmerkelijk begon met een Apeldoorns incassobureau (Beekman & Partners) dat failliet ging, eindigt nu in een beleggingsfraude van 5 miljoen euro. Vanmorgen werden de twee Apeldoornse verdachten aangehouden. Nieuwe beslagleggingen liggen in het verschiet.

De politie Oost-Nederland maakte vanochtend bekend dat twee mensen uit Apeldoorn zijn opgepakt vanwege een beleggingsfraude van ruim 5 miljoen euro, aldus de schatting van de politie. Het duo zou Apeldoornse zakenlieden hebben laten investeren in niet-bestaande kredietportefeuilles. Hoofdverdachte is de 61-jarige Gerard U. uit Apeldoorn die in het Belgische plaatsje Rekem werd opgepakt op verdenking van oplichting, witwassen en valsheid in geschrifte. Daarnaast is zijn 59-jarige ex-vrouw Van G. opgepakt in hun villa in Beemte-Broekland. Deze Gerard U. stond aan de wieg van een vrij uniek faillissement, te weten van het incassobureau Beekman & Partners. Het bureau stond onder leiding van U. en zijn dochter en verrichtte incassowerkzaamheden voor onder meer de gemeente Apeldoorn, woningcorporaties, leasemaatschappijen en banken. “Mijn vader zei over deurwaarders-zijn altijd: ‘kijk niet op en zie niet neer’ en daar houd ik mij aan,” aldus de dochter in 2012 in het bedrijfsmagazine Dros. De bedrijfsfilosofie hield geen stand, want vorig jaar ging het incassobureau failliet omdat twee grote opdrachtgevers, in casu twee banken, ontevreden waren over de incassopraktijken. De samenwerking met Beekman & Partners werd opgezegd. De holdingmaatschappij Tarumm bv. ging in de zomer van 2013 ook over de kop. Het politie-onderzoek werd gestart nadat vorig jaar augustus 11 beleggers aangaven dat ze gezamenlijk voor miljoenen zouden zijn opgelicht.

Beslagleggingen

Het politie-onderzoek strekt zich uit tot U. en zijn ex-vrouw Van G. Uit een gedetailleerd verslag van De Stentor blijkt dat de politie nu bezig is met het in beslag nemen van administratie, auto’s en luxe-goederen. Bij de villa in Beemte-Broekland worden zelfs duikers ingezet op zoek naar (gedumpte) kluizen. De politie kondigt aan dat er beslag wordt gelegd op de Apeldoornse woningen en op een in Nieuwkoop geparkeerde stacaravan. Omroep Gelderland wist eerder al te merken in hun Beekman-dossier dat volgens gedupeerde zakenmensen Gerard U. zou zijn ondergedoken. Het wordt dringen, want zowel op de het voormalige kantoor aan de Regentesselaan als op de villa in Beemte-Broekland liggen al meerdere conservatoire beslagen waaronder een van 1,75 miljoen en een gecombineerd beslag ten bedrage van 5 miljoen euro. Nysingh-curator Maarten Wevers bevestigt desgevraagd dat de beslaglegging het gevolg is van het faillissement van Beekman & Partners en Tarumm bv.