Even Geduld A.U.B.

2 Connecties

Relaties

AEX S&P 500
0 Bijdragen

Geduld is een schone zaak voor beleggers aldus Dwarshuis.

Beleggers zitten al een poosje met de handen in het haar. De markt wil niet omhoog, maar wil ook niet omlaag. Vanochtend openden weer een aantal puntjes hoger, nadat we gisteren op het Damrak zijn weggegleden.

 
Opvallend is het slot van de S&P 500 gisteravond. In minder dan een half uurtje tijd werd het hele verlies van deze moeder alle indices doodleuk weggewerkt. Ik kan er helemaal niets mee. Ons vak bestaat voor een groot gedeelte uit engelengeduld. Beleggen is wachten tot u een ons weegt. En vandaag de dag zitten we weer in zo’n lastige periode. De markt bekent geen kleur. Veel amateurs gaan juist dan friemelen aan hun portfolio omdat ze ongedurig worden. Het ligt in de eenvoudige mens opgesloten ‘iets te willen doen’. Mijn advies: doe niets!
 
Geen Man Over Boord
Voor de belegger die de recente rally totaal gemist heeft. Er is geen man over boord. De rotzooi is gestegen en de kwaliteit is blijven liggen. Een bekend en gemeen trekje van een 'bear market' rally. Voor de ‘value belegger’ een hard gelach want deze staat in 2012 vooralsnog met lege handen. Van de week wacht ons nog een eenvoudige expiratie. De kans op volatiliteit neemt toe.
 
Een simpele schets van het wereldbeeld geeft aan dat de VS steeds beter uit de verf komt. Vlak de Amerikanen nooit uit. China maakt zich op voor een krimp, de vraag is of de landing hard of zacht zal zijn. Onze Duitse motor draait nog steeds naar behoren maar we moeten wel oppassen. Zo ver het goede nieuws.
 
Aan de andere kant regent het downgrades en lijkt de oplossing met de Grieken een farce. Private investeerders zullen stront moeten slikken en krijgen daarna nog een Portugees toetje aangelengd met een toefje Spaanse en Italiaanse slagroom. Wat ik al jaren predik is ondertussen een feit. De middenklasse in Nederland heeft het zwaar te verduren en wordt klaargestoomd om zich op te maken als de nieuwe onderklasse in de polder. Wen er alvast maar aan! Dat zou ik als politieke baas in Holanda niet op het geweten willen hebben. Nederland glijdt de recessie in.
 
Beeld Troebel
Hoe dan ook: de belegger kijkt mistroostig naar zijn handelsschermen. Een technische analyse helpt in zo’n geval ook niet. De vrouw in de gele bikini doet haar topje nog niet uit. Het beeld is troebel en ongewis. Ons rest niets anders dan te wachten. Vooralsnog denken wij nog steeds eerder neerwaarts dan opwaarts. Maar het totale beeld verbetert – ondanks alle ellende om ons heen – wel degelijk. Daar mogen we onze ogen niet voor sluiten. 2012 belooft opnieuw een verdomd lastig beleggingsjaar te worden. Niets nieuws onder de Spaanse zon.