
Beeld door Guido van Nispen (via Flickr) © CC BY
Waarom ik lijstduwer voor de Partij voor de Dieren in Amsterdam ben
In het kort: omdat ik me groen en geel erger aan de groeicoalitie die het in Amsterdam voor het zeggen heeft. En omdat de Partij voor de Dieren de enige partij is die het lef heeft te zeggen dat Amsterdam moet krimpen, in plaats van groeien.
Ik woon sinds 1987 in Amsterdam. De eerste vijf jaar in onderhuur, op allerlei plekken in de stad. Vervolgens een paar jaar in de private huursector in de Transvaalbuurt. In 1994 liepen mijn toenmalige vriendin en ik tegen een appartement in de Pijp aan. Wij kochten het destijds voor 186 duizend gulden. Drieëntwintig jaar, een dochter en een scheiding later bracht het 455 duizend euro op. Daarvan heb ik in augustus vorig jaar een mooi, handzaam appartementje in de Baarsjes gekocht.
In die drieëntwintig jaar heb ik Amsterdam radicaal zien veranderen. Was het midden jaren ‘90 een stad in verval, met een dalend inwonertal, leegstaande winkelpanden en gesloten schoolgebouwen; anno 2018 is het een toeristenmekka geworden. Een stad die jaarlijks 17 miljoen bezoekers trekt, met blinkende musea en spetterende horeca, die gefrequenteerd wordt door de rijken der aarden, waar hotels als paddenstoelen uit de grond komen en waar een substantieel van de woningtransacties voor rekening komt van rijke, buitenlandse beleggers. Van sjoemelig maar spannend, naar blinkend en ook ietwat saai. Van anarchistisch en antikapitalistisch, naar poenerig en blasé.
De lobbymachine van de gemeente doet alsof het de eigen verdienste is. En de strategen van de gemeente doen net alsof de bewonersgroei van de laatste jaren tot in de verre toekomst kan worden doorgetrokken.
Amsterdam, die metropool, die is gebouwd op drijfzand
Mijn voormalige benedenbuurman, Zef Hemel, is er de meest uitgesproken exponent van. Als het aan hem ligt baart Nederland een koekoeksjong, richten alle publieke investeringen zich op de metropool Amsterdam, en telt de stad in 2030 twee miljoen inwoners. Allemaal bedoeld om het waterhoofd Londen naar de kroon te steken.
Het is de megalomanie ten top. ‘Amsterdam, die mooie stad, die is gebouwd op palen,’ luidt het bekende kinderrijmpje. Het zou vervangen moeten worden door: ‘Amsterdam, die metropool, die is gebouwd op drijfzand.’ Ga maar na: het succes van Amsterdam kent drie pijlers. Internationale zakelijke dienstverlening, geconcentreerd op en rond de Zuidas. Toerisme en congresbezoek, gefaciliteerd door internationale hotelketens, het Rai-complex en Schiphol. En ten derde de wens bij steeds meer mensen om de urbane levensstijl waar zij in film, serie, kranten en tijdschriften mee worden doodgegooid, zelf te leven. Mede mogelijk gemaakt door een financiële crisis die is afgewenteld op huurders, een neoliberale politieke ideologie van eigen huizenbezit en een centrale bank die dankzij stupide begrotingsbeleid van de lidstaten van de Europese Monetaire Unie zich gedwongen heeft gezien om veel langer dan verantwoord de rente extreem laag te houden. Daardoor is vastgoed wereldwijd de voorkeursbelegging geworden, met gigantische zeepbellen in de populaire steden tot gevolg.
Als je dit rijtje nuchter langsloopt, weet je dat het geen lang leven beschoren is. Het internationale zakelijke complex aan de Zuidas bestaat voor een groot deel uit fiscale dienstverlening. Dat is een net woord voor belastingparadijs, en daar gaat binnenkort een hele dikke streep door. Niet alleen door de belastingherzieningen van Trump, waardoor Amerikaanse multinationals hun buitenlandse kasreserves massaal zullen repatriëren, maar ook omdat de grote lidstaten van de Europese Unie het getraineer van landen als Luxemburg, Ierland en Nederland spuugzat zijn. En omdat deze drie door Brexit niet meer kunnen rekenen op de vanzelfsprekende steun van het enige belastingparadijs ter wereld dat wél over een grote economie beschikt (namelijk Groot Brittannië).
Over tien jaar staat de Zuidas leeg
Zeg maar gedag tegen de brievenbusmaatschappijen, de grote commerciële advocatenkantoren en de grote internationale accountants. Over tien jaar staat de Zuidas leeg.
Datzelfde geldt voor het internationale toerisme- en congrescomplex dat momenteel Amsterdam zo'n vaart geeft. Hoe komen al die bezoekers naar Amsterdam? Juist, per vliegtuig. Nu heeft Nederland zich verplicht om zich te houden aan de klimaatdoelstellingen van Parijs. En aangezien luchtverkeer een substantiële bijdrage aan klimaatopwarming levert en dus fors zal moeten krimpen, kan je op je klompen voelen aankomen dat ook door dit deel van het succesverhaal van Amsterdam binnen nu en twintig jaar een dikke streep moet.
Dat geldt ook voor de derde pijler. Hartstikke leuk, al die baardige hipsters in post-industriële gebouwtjes waar ze microbrouwerij-biertjes zuipen, maar het is natuurlijk geen basis voor duurzame groei. In 1987 kon ik nog zonder te reserveren naar toneel of een restaurant. Anno 2018 zit alles nok- en nokvol, is de overlast van fijnstof dodelijk geworden, betalen Amsterdammers zich scheel voor schamele woningen, en hoor ik steeds vaker om me heen dat de maat nu echt vol is. Rust, groen en ruimte zijn in Amsterdam extreem schaarse goederen geworden. Terwijl mens en dier niet zonder kunnen.
Combineer dat met de aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat ergens volgend jaar rentes gaan stijgen, en je weet dat de trek naar de stad net zo makkelijk een trek uit de stad kan worden. Lijkt me geen gezonde basis voor de bouwplannen die nu voorliggen, zeker gezien de enorme leegstand buiten de Randstad. We hebben in Nederland geen woningschaarste; we hebben een distributieprobleem. Te veel woningen op plekken waar mensen (nu) niet willen wonen, en te weinig woningen op plekken waar mensen (nu nog) wel willen wonen. Misschien moeten we daar wat aan doen.
De redeneringen van Hemel en consorten zijn uit de lucht gegrepen
Wat mij betreft zou dat een goede zaak zijn. De redeneringen van Hemel en consorten dat omvang en dichtheid bepalend zijn voor economische groei, zijn uit de lucht gegrepen. Empirisch onderzoek leert dat de correlatie alle kanten op gaat: kleine steden die falen, grote steden die falen, kleine steden die succesvol zijn en grote steden die succesvol zijn. Bovendien leert de Europese geschiedenis dat het grote economische succes van het continent mede te danken was aan het dichte netwerk van middelgrote steden. De Duitse socioloog Max Weber sprak in dit verband van de ‘gouden eeuw’ van de Europese stad.
Als we naar Hemel en de zijnen zouden luisteren, zouden we die lessen bij het grofvuil zetten en de stad kwetsbaar maken voor grootschalig falen. Wie alles op één stad zet, en in die stad alles op het aantrekken van één of twee soorten economische activiteit, maakt zichzelf uiterst kwetsbaar voor schokken van buitenaf.
Kijk naar de eigen geschiedenis: aan het succes van Amsterdam kwam begin negentiende eeuw een abrupt en langdurig einde met de blokkade van Napoleon. Bijna een eeuw was de stad in neergang, tot het rijk en lokale overheden aan het einde van die eeuw majeure investeringen deden in woningen en infrastructuur. Na de Tweede Wereldoorlog begon Amsterdam opnieuw te krimpen; ditmaal doordat Nederlanders een huisje met een tuintje wilde. Dat kantelde vanaf het midden van de jaren tachtig. Mede door veranderingen in levensstijl en de marketingmachine van Richard Florida en consorten: de stad als hipsterdroom.
In plaats van deze marketingbeelden voor de eeuwigheid vast te leggen in stenen, doen we er goed aan te behouden wat karakteristiek is voor Nederland: zijn prachtige middelgrote provinciesteden. Ontsluit deze steden met investeringen in hoogwaardig openbaar vervoer. Investeer in het culturele aanbod in deze steden. En stimuleer spreiding in plaats van concentratie. Goed voor de levenskwaliteit, goed voor de luchtkwaliteit, goed voor dieren en goed voor de natuur.
Zoals gezegd is de Partij voor de Dieren de enige die zich moedig teweer stelt tegen de massieve lobby van de coalitie van gemeente, grootbedrijf, Rai en Schiphol. Alle anderen dansen mee op dat verleidelijke deuntje van groei, groei, groei. Daarom ben ik lijstduwer van de Partij voor de Dieren. En daarom stem ik morgen op lijst zes.
60 Bijdragen
thebluephantom 6
Co Pater 7
thebluephantomthebluephantom 6
Co PaterCo Pater 7
thebluephantomthebluephantom 6
Co PaterGert 5
Lodewijk 6
Ik heb het al eens eerder gezegd op dit forum: Amsterdam, -en Den Haag, Utrecht en Rotterdam- zijn VOL.
(Maar als je dat durft te zeggen ben je een ...)
Er moet inderdaad aan krimp en spreiding worden gedacht. Niet alle -ook zakelijke- nieuwkomers in de stad opvangen, maar spreiden over het land, te beginnen in dunbevolkte gebieden: N.O. Groningen, Drenthe en Zuid-Limburg kunnen wel wat mensen -en vooral bedrijven- huisvesten.
Mijn steun heb je, Ewald.
Co Pater 7
Lodewijkthebluephantom 6
LodewijkLodewijk 6
thebluephantomDat vind ik te radicaal. De échte asielzoekers lijden dan eronder. Economische vluchtelingen terugsturen, vluchtelingen uit gevaarlijke landen opvangen. Die weer opsplitsen: Wil je blijven of t.z.t. weer terug. De eerste groep integreren, de tweede groep t.z.t. terug, als hun land weer veilig is, desnoods met wat geld, om de boel weer op te bouwen. Tenslotte hebben "wij" verdiend aan de oorlog, waarom zij hier naar toe zijn gekomen.
Genuanceerd standpunt dus.
thebluephantom 6
LodewijkLodewijk 6
thebluephantomDat ben je wel. Met "wij" bedoel ik onze overheid, die jij mede hebt gekozen, als je hebt gestemd. Dat het niet jouw -en mijn- regering is geworden, bepaalt het democratisch proces. Hoe dan ook: Jij bent medeschuldig aan alles, wat onze overheid/regering doet. Die handelt (zogenaamd) uit jouw -en mijn- naam.
Mz59 7
Peter Urbanus 5
Mz59Vervolgens roepen media, politiek en mensen die niet goed op de hoogte zijn dat ons platteland leegloopt, want niemand wil er wonen.
Frank Van Rooij
Jan 394
Frank Van Rooijthebluephantom 6
Jan 394Jan 394
thebluephantomAls ik gebrainwasht wil worden zet ik de NPO wel aan.
thebluephantom 6
Jan 394Elmer 4
Jan 394thebluephantom 6
Frank Van Rooijthebluephantom 6
Frank Van RooijMartin van den Heuvel 1 11
Frank Van RooijJe beste vriendin niet of wel vertellen dat je haar man met een prachtige dame hebt zien staan zoenen: politiek.
Slijmen bij de baas: politiek.
De gewelddadige buren niet durven te vertellen dat je hun nachtelijke feesten zat bent: politiek.
Mark Rutte die roept dat hij DOEN het belangrijkste vindt, terwijl hij er niet bij vertelt WAT hij doet. Politiek.
Alexander Pechtold die "samenwerken" het belangrijkste vindt, maar er niet bij vertelt dat hij samenwerkt met CDA en VVD om het hele land naar de sodemieter te helpen ten behoeve van het grootkapitaal. Politiek.
Marla Singer 7
Van het verschil wat je dan overhoudt aan een woning kun je die helemaal duurzaam in richten tot een 0 emission hut.
thebluephantom 6
Marla SingerMarla Singer 7
thebluephantomthebluephantom 6
Marla SingerBert Van Baar 6
Ikzelf ben in 1980 de stad uitgevlucht; ik vond het een kankergezwel van een zieke maatschappij. Nu helemaal, is alleen nog afwachten of ze sterft aan kanker of aan stoflongen.
Pieter Jongejan 7
Wat zijn de belangrijkste keuzevraagstukken? Het belangrijkste keuzevraagstuk betreft het oplossen van het schuldenvraagstuk, waarin de hele wereld terecht is gekomen (dankzij de kunstmatig lage rente op fiatgeld).
Waaruit bestaan die schulden? Het zijn niet alleen de financiële schulden van particulieren, bedrijven en overheden die door de kunstmatig lage rente te hoog zijn opgelopen. Het zijn ook de milieuschade, die ongedaan moet worden gemaakt, het achterstallig onderhoud en het ontbreken van voldoende hoge reserves om de oplopende kosten van vergrijzing op te vangen.
Wie gaat het terugdringen van de te hoog opgelopen schulden en het ontbreken van voldoende reserves betalen?
Het meest voor de hand ligt om de te hoog opgelopen schulden te laten betalen door degenen, die in de afgelopen decennia het meest hebben geprofiteerd van de steeds hogere beurskoersen en onroerend goed prijzen als gevolg van het kunstmatig laag houden van de nominale rente
Het probleem dat zich hierbij voordoet is dat Zuid-Europa geen hogere reële rente wil en kan betalen. In plaats van te devalueren kiest hun financiële elite voor hogere overheidsschulden, een hogere inflatie en transferbetalingen van de harder werkende en spaarzamere Noorderlingen. In Zuid-Amerika en in Zuid-Azië zijn het ook de mensen uit de koudere landen, die harder werken en spaarzamer zijn. Vergelijk Chili (kapitaaldekking) met Brazilië of Japan met Indonesië. Het verschil met Europa is dat ze niet één gemeenschappelijke munt hebben.
Daarom kies ik voor een politieke partij die nog net bijtijds uit de euro wil.
thebluephantom 6
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
thebluephantomMaar hoe kun je beoordelen of een lokale bestuurder die je niet of onvoldoende kent eerlijk en betrouwbaar is?
De huidige lokale problemen op het gebied van gezondheidszorg, huisvesting, onderwijs, schulden, immigratie en bijstand zijn het gevolg van het feit dat er onvoldoende koopkracht beschikbaar komt voor deze zaken, terwijl beurskoersen en huizenprijzen de pan uitrijzen.
Is de daling van de werkloosheid in Amsterdam het gevolg van het goede beleid van de SP wethouder of van het aantrekken van de door Ewout verfoeide hausse op de Amsterdamse toeristenmarkt of van beide? Is het aantrekken van de toeristenmarkt het gevolg van de goedkope vliegtickets omdat er geen (milieu)belasting betaald hoeft te worden voor kerosine, maar wel voor benzine en diesel? Straks komen er transferbetalingen bovenop het niet indexeren van de pensioenen. Dan wordt het nog meer vechten om de schaarse lokale middelen.
Hiermee wil ik zeggen dat lokale politiek, nationale politiek en internationale politiek door de globalisering veel nauwer samenhangen dan vroeger. Hoe minder geld hoe groter het gevecht om de schaarse lokale middelen. Brood en spelen op lokaal en nationaal niveau geven afleiding en houden de mensen rustig. De strijd om de middelen wordt tegenwoordig op internationaal niveau gevoerd.
thebluephantom 6
Pieter JongejanPeter Faasse 4
Niek Jansen 9
Uit het debat over die lang geleden twiet van Nourdin van NIDA Rotterdam bleek weer eens hoe andere partijen incl. Groen Links en SP met Pauw als politiek commentator voorop het in hun broek doen om kritiek bij te vallen over de apartheidsstaat Israel uit angst voor antisemiet uitgemaakt te worden.
Jan Smid 8
Niek JansenNiek Jansen 9
Jan SmidZelfs Nelson Mandela en bisschop Tutu hebben verklaard dat het apartheidsregiem van Israël veel harder, agressiever en onderdrukkender is dan dat van Z.Afrika indertijd. Of vind je dat ook kritiek uit 'een éénrichtingsverkeer'?
Het zionisme vertoont idd veel gelijkenis met IS en daarom willen ook veel joden er niets mee te maken hebben. En die gelijkenis zit hem vooral in de intolerantie en exclusiviteit van een orthodoxe opvatting van het jood-zijn en alle rechten die daaruit voortvloeien ten nadele van niet-joden. Het is dus een vorm van religieus racisme dat je IS ook kunt verwijten.
Jan Smid 8
Niek JansenIk wil graag geloven dat in Israël apartheid is maar hebben islamitische staten dat dan niet?
Je wijst op de splinter die je in andermans ogen ziet maar vergeet de balk die uit je eigen ogen steekt.
thebluephantom 6
Jan SmidNiek Jansen 9
Jan Smidthebluephantom 6
Niek Jansenthebluephantom 6
Niek JansenNiek Jansen 9
thebluephantomthebluephantom 6
Niek JansenJan Smid 8
Niek JansenReinier van der Drift 2
Martin Bongers 4
Reinier van der DriftJan 394
Reinier van der Driftthebluephantom 6
Jan 394Louis Hofmeijer
Reinier van der DriftLodewijk 6
Louis Hofmeijer"Houd politieke voorkeuren buiten FTM."
U kunt toch ook Uw politieke vrinden uitnodigen een stuk in FtM te schrijven? Dan kunnen we daar ook onze mening over geven.
Je ontkomt er niet aan: politiek is heel dicht verweven met alle facetten van de maatschappij.
Rich1960
Reinier van der DriftPeter Urbanus 5
Die enorme leegstand buiten de randstad zie ik ook niet zo. Misschien behoefte aan een nieuwe bril voor provinciale ontwikkelingen veraf?
Lodewijk 6
https://www.detegel.info/2013/red-het-platteland/
Schanulleke 3
Het Armageddon dat meneer Ewald schetst zie ik echter niet zo snel gebeuren. Op een zeker moment zijn de belangen zo groot dat niemand meer voor- of achteruit kan. Het is toch vooral geroeptoeter vanuit de ivoren toren. In die zin zal het meneer Ewald sieren als hij zich volgende keer op een verkiesbare plaats laat zetten en zijn gedachtengoed om gaat zetten in klinkklare realiteit.
thebluephantom 6
SchanullekeLodewijk 6
SchanullekeKen je die truc niet? Een partij zet een van z'n beste mensen op de onderste plaats en noemt het een lijst-duwer. Mensen die zijn naam kennen, vinden hem dan toch wel. Dan heeft hij dus zoveel -soms extra- voorkeurstemmen en krijgt dan alsnog automatisch een zetel, ook al staat hij onderaan. Maar hier verdient hij die zetel dan ook zelf. Als hij bovenaan staat, 2e of 3e, krijgt hij automatisch een zetel, als ze voor zoveel zetels aan stemmen binnenhalen.
Als je dit negatief wil uitleggen, kan je spreken van een ego-trip. Ewald kan -aantoonbaar- zeggen: Ik heb zoveel stemmen binnengehaald voor de partij. Die stemmen heb ik persoonlijk binnengehaald. Toch, Ewald? :)
Schanulleke 3
LodewijkEva Nielsen
gerald 4
Luc van Beers 7