Ex-Fortis CEO voor de rechter

2 Connecties

Relaties

Votron

Organisaties

Fortis

Jean-Paul Votron, de voormalig CEO van Fortis, wordt ervan verdacht misleidende informatie de wereld in te hebben geholpen ten tijde van de val van Fortis.

Votron is in staat van verdenking gesteld door de onderzoeksrechter Jeroen Burm. De oud-CEO hangt nu een celstraf boven het hoofd. Daarnaast kunnen gedupeerde aandeelhouders hem mogelijk ook aansprakelijk houden voor de geleden schade. Votron is de eerste Belgische bankier die zich sinds de crisis voor de rechter moet verantwoorden. 

De Brusselse onderzoeksrechter startte vier jaar geleden het onderzoek met als hamvraag: ‘Zijn Fortis-beleggers misleid? En zo ja, wie is daarvoor verantwoordelijk?’ Dat Votron in verdenking is gesteld geeft aan dat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor het dubieuze communicatiebeleid van tijdens de crisis. Het Nederlandse advocatenkantoor Bos & Partners behaalde eerder dit jaar ook al een klinkende overwinning in een zaak in Nederland waarbij Votron en financieel directeur Mittler verantwoordleijk werden gehouden voor het verlies van aandeelhouders. 
 
Votron kwam vorige week al prominent in het nieuws, omdat delen van het strafdossier werden gelekt aan de Belgische krant De Tijd. Fortis voorzitter Maurice Lippens schuift in de getranscribeerde verhoren de schuld van de ondergang van Fortis in de schoenen van Votron. Votron hield informatie achter voor de raad van bestuur. Toen Fortis in een handelsupdate op 21 september 2007 meldde dat zelfs als de woningmarktcrisis in de VS zou verslechteren, het verlies beperkt zou blijven tot 20 miljoen euro, was intern al bekend dat er alleen in de maand juli al sprake was van een verlies van 245 miljoen euro. ‘Die informatie is niet tot bij de raad van bestuur geraakt,’ aldus Lippens.  'Votron en Mittler [de toenmalig financieel directeur] voerden bijna een terreurbewind tegenover de managers die te veel met mij praatten. Votron was een heel agressieve CEO die niet tolereerde dat men bij mij over eender wat kwam klagen.' 
 
Votron zegt zelf verbaasd te zijn over de gang van zaken. ‘Ik ben verrast dat de onderzoeksrechter zijn houding heeft veranderd en mij alsnog in verdenking brengt,’ reageert Votron. 'Ik wil benadrukken dat dit geen afbreuk doet aan mijn vermoeden van onschuld. Ik ben ook blij dat ik hierdoor eindelijk mijn rechten van verdediging kan uitoefenen en het dossier kan inkijken. De voorbije weken is daarover foute informatie de wereld ingestuurd.’