Ex-Goldman Sachs bankier wordt baas Britse centrale bank

  De huidige gouverneur van de Bank of Canada, de Canadees Mark Carney, wordt de nieuwe baas bij de Bank of England

  Voor het eerst in de 318-jarige geschiedenis van de Bank of England (BoE) krijgt een buitenlander er de leiding in handen. Mark Carney de huidige topman van de Bank of Canada zal BoE-baas Mervin King, vervangen.
  Carney stond al langer in de aandacht als mogelijke opvolger van King, maar ontkende dat altijd met verve. Afgelopen zomer werd hij nog door de BBC geïnterviewd over zijn mogelijke overstap. Carney toonde zich allerminst geïnteresseerd om het 'governorship' van de BoE op zich te nemen. 'So is that a "no" or a ‘never"'? werd hem toen gevraagd. Carney antwoordde: 'It's both'.
  Eerder had de Financial Times hem al in de kijker als de man die Mervin King ging vervangen. Carney ontkende met kracht.
  Maandag werd zijn definitieve 'no' opeens toch een 'yes' toen minister van Financiën George Osborne naar buiten bracht dat de Canadees de opvolger van King was geworden.

  'Quite simply the best, most experienced and most qualified person in the world to do the job', zei Osborne tegen het Britse Lagerhuis.
  Carney zelf zei: 'I am going to where the challenge is greatest'.

   

  Een Goldman
  Carney was 13 jaar lang werkzaam bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Afwisselend bracht hij tijd door in Tokyo, New York, Toronto en...Londen. In november 2011 werd ex-Goldman Sachs bankier Mario Draghi de hoogste baas bij de Europese Centrale Bank (ECB).
  Naast zijn voorzitterschap van de Bank of Canada was hij chairman bij het in Basel gevestigde Financial Stability Board (FSB) en is hij lid van het bestuur van de Bank of International Settlements (BIS).

  Carney is goed bekend in Londen, niet alleen werkte hij er voor Goldman, ook studeerde ooit aan de universiteit van Oxford. De Canadees heeft een Britse vrouw en spreekt vloeiend Frans. Vooral dat laatste zal hem waarschijnlijk de komende tijd wel eens goed van pas kunnen komen.

  De nieuwe baas van de BoE gaat aanzienlijk meer verdienen dan zijn voorganger. Het jaarsalaris van King bedroeg 305 duizend pond, Carney heeft er een wedde van 480 duizend pond weten te onderhandelen.

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Redactie

  Gevolgd door 257 leden

  Volg Redactie
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren