Ex-Rabo-bankiers genoemd in Libor-schandaal

2 Connecties

Relaties

Libor

Organisaties

Rabobank
0 Bijdragen

De Rabobank is vermoedelijk betrokken geweest bij het Libor-schandaal. Tegen twee ex-Rabo-werknemers loopt een onderzoek wegens vermeende manipulatie van de Libor-rentes.

Het gaat om Christian Schluep en Paul Robson, die werken in de Londense City als derivatenhandelaren voor Tokyo-Mitsubishi UFJ. De Japanse zakenbank blijkt Schluep en Robson te hebben geschorst omdat hun namen in onderzoeken worden genoemd van de Britse en Amerikaanse autoriteiten. Dat heeft een interne bron onthuld aan twee journalisten van persbureau Bloomberg.

 
Het bovendrijven van de namen van de Britten Schluep en Robson kan als brisant worden beschouwd. Hun vorige werkgever in Londen was de Rabobank. En dat is nou net één van de twaalf banken die onderwerp van onderzoek zijn van toezichthouder naar vermeend geknoei van de libor-rente. De Rabobank is ook het enige Nederlandse lid van het Libor-panel.

Hoofdrolspeler in het onderzoek van de FSA is de Britse grootbank Barclays. Daarnaast heeft de Britse beurswaakhond de handel en wandel op de korrel van Citigroup, Royal Bank of Scotland, UBS, Icap, Lloyds Banking Group en Deutsche Bank. En nu dus ook van tenminste twee toenmalige bankiers van de Rabobank.


Onderling stiekeme afspraken

De Libor-rente ofwel de London interbank offered rate (Libor) komt iedere dag opnieuw tot stand via een rondgang langs bankiers die hun eigen inschatting geven van wat het juiste tarief voor die dag zou moeten zijn. Maar sinds het uitgelekte fraudeschandaal met Barclays is de verdenking van de FSA gerezen dat bankiers onderling stiekeme afspraken maken om de rente kunstmatig laag te hoog houden in tijden van spanningen op de geldmarkten. Barclays kreeg twee weken geleden een boete opgelegd van 360 miljoen euro voor fraude met de rentetarieven tussen 2005 en 2009.

De Libor-tarieven vormen wereldwijd de basis van miljoenen kredieten. Vandaar dan ook dat de commotie zo groot is. Door onderling afspraken te maken over de Libor-rente hebben bankmanagers de belangen van miljoenen mensen verkwanseld voor eigenbelang of gewin van de eigen bank.

 
Met verlof gestuurd

Twee journalisten van Bloomberg hebben wel geprobeerd met Schluep en Robson in contact te komen, maar zonder resultaat. Ondertussen weigert een woordvoerder van de grootbank uit Toyko ieder commentaar over hun met verlof gestuurde werknemers.

 

Sinds augustus 2009 is Robson in dienst van Tokyo-Mitsubishi na acht jaar te hebben gewerkt bij de Rabobank, zo blijkt uit het Financial Services Authority register. Sinds 2010 werkt Schluep bij Tokyo-Mitsubishi. Daarvoor was hij werkzaam tussen december 2003 tot oktober 2008 bij de Rabobank. Opmerkelijk is dat beide managers een inactieve status als traders hebben sinds 4 juli, zo blijkt na bestudering van het register.

 

Rabo-woordvoerder zwijgt als het graf

Vorige maand trok Rabobank zich terug uit het Libor-panel die de Libor-rentes regelt voor de Yen, de Canadese dollar, de Zwitserse frank, de Deense kroon en de Zweedse kroon. De Rabo blijft wel in de Libor-panel actief voor wat betreft de Amerikaanse dollars, euro's en Britse ponden.

Bloomberg vroeg de Rabobank nog om een reactie, maar Rabo-woordvoerder Hendrik Jan Eijpe zwijgt als het graf over de twee oud-Rabo-werknemers Schluep en Robson.