Ex-tussenpersoon Graafsma stelt Nationale Nederlanden aansprakelijk

Voormalig tussenpersoon en strijder tegen woekerpolissen René Graafsma gaat persoonlijk het gevecht aan met verzekeraar Nationale Nederlanden.

Rene Graafsma gaat als (ex) tussenpersoon Nationale Nederlanden aansprakelijk stellen voor de schade die hij dankzij de verzekeraar heeft geleden. Graafsma vindt dat hij als tussenpersoon jarenlang slecht door Nationale Nederlanden is geïnformeerd waardoor hij uiteindelijk zakelijk onderuit gleed.

Ooit verkocht hij zelf woekerpolissen, de laatste jaren vecht hij tegen de uitwassen van de meest rampzalige financiële productsoort die verzekeraars ooit aan de man hebben gebracht. René Graafsma kwam in 2005 tot inkeer toen hij doorkreeg wat voor rommel hij jarenlang aan zijn klanten had verkocht. Het was een zinnetje van de hand van Frits van Bruggen, de toenmalige directeur van Nationale Nederlanden.

"Vraag niet hoe het kan, profiteer ervan", schreef Van Bruggen hem opgewekt. Nationale Nederlanden sprak de taal van een charlatan en Graafsma begon zich af te vragen of hij zijn klanten wel deugdelijke producten had verkocht. Het duurde even, maar na vele onbeantwoorde vragen en het nodige onderzoek had Graafsma het lek boven. Hij had beleggingsverzekeringen verkocht en dat bleken woekerpolissen te zijn.

Graafsma besloot uiteindelijk de polissen van zijn klanten af te wikkelen en ze waar mogelijk schadeloos te stellen. Hij leverde uiteindelijk ook zijn vergunning van tussenpersoon bij de AFM in. De afwikkeling kostte hem honderdduizenden euro's en bezorgde hem zijn bankroet.

 

Dossier openbaar
Vorige week kondigde Graafsma tijdens een lezing aan dat hij Nationale Nederlanden aansprakelijk gaat stellen voor de gebrekkige informatie over de ware kosten in beleggingsverzekeringen die hij jarenlang kreeg. Het ontbreken van die informatie zorgde ervoor dat hij zijn klanten geen goed advies kon geven en deugdelijke producten kon adviseren. Integendeel.

"De komende weken maak ik het dossier openbaar", zegt Graafsma in het weekblad VVP voor financiele dienstverleners. "Ik ga als tussenpersoon Nationale Nederlanden aansprakelijk stellen voor de schade die ik heb geleden sinds 2005".
Graafsma is tegenwoordig voornamelijk actief in de "consumenteneducatie". Ook adviseert hij leden van de Tweede Kamer over een deugdelijke afwikkeling van het woekerpolisprobleem.

In de relatie die Nationale Nederlanden met tussenpersonen onderhoudt, is sowieso een fundamentele kentering gaande. Vorige maand keerde NN zich defintief af van de traditionele tussenpersoon en gaat tegenwoordig zelfs de concurrentie met ze aan.

De aansprakelijkheidsstelling van Graafsma geeft een nieuwe dimensie aan het zeer omvangrijke woekerpolisdossier. Tussenpersonen hebben zich nog niet eerder in de strijd gemengd. In theorie zouden nog vele andere tussenpersonen zaken tegen verzekeraars kunnen beginnen.

 "...wat er ook gebeurd'.