Ex-vriendin van bankier vertelt

Een ex-vriendin van een bankier doet een boekje open over het leven van haar voormalige geliefde. Status, werkverslaving en exorbitantie zijn sleutelwoorden.

De Nederlandse journalist Joris Luyendijk doet voor The Guardian een reeks interviews met mensen die close zijn of waren met mensen uit de top van de financiële wereld. Sinds een paar maanden doet Luyendijk op die manier 'antropologisch' verslag van Londen en de mensen die er werken. De filosofie achter deze serie is dat de intimi een eerlijker verhaal vertellen dan dat bankiers dat zelf doen. 

Ditmaal is een ex-vriendin aan het woord van iemand die een hedgefonds runt bij een investeringsbedrijf. "He was married to his work, not to me", klaagt de dame. Ze probeerde hem te 'helpen' door hem uit de wereld te trekken waarin alles draait om een hoge status. Maar hij bleef bij zijn verslaving.

De relatie liep op de klippen en de workaholic koos voor een ander meisje dat zijn levensstijl meer kon begrijpen. Van binnen was 'hij' heel erg lief en aardig maar zijn baan maakte van hem een omhoog gevallen snob. 

"We'd go out for a meal, but sometimes restaurants would have closed already. I remember that time we ended up in a kebab shop. He was so uncomfortable! I was really hungry and I simply wanted a kebab sandwich. And there he was, in his very expensive suit, trying to get me to order salad, and rice, and a coke, and what have you. He just couldn't handle the idea that we would simply have a very cheap kebab sandwich. Would get bossy and obnoxious to the owner. I swear, he would have been happier paying £400 for that sandwich than £4."

Lees hier het interview.

Er dient wel bij gezegd te worden dat interviews - als vanzelfsprekend - één kant van het verhaal vertellen. En een ex-vriendin is niet bepaald de meest objectieve persoon om te laten vertellen. Desalniettemin een boeiend verhaal die de vaker gehoorde geluiden over de absurdisdistische ijverhigheid in de top van de financiële sector onderschrijven.