Excellent verdienende ceo's ondanks eurocrisis

3 Connecties

Hoezo eurocrisis? Tien ceo's van Europa harkten bijna 108 miljoen euro bij elkaar in 2011. Saillant detail: de best betaalde bankier komt uit het financieel noodlijdende Spanje: Alfredo Saenz Abad van Banco Santander.

In Nederland mogen we ons dan graag  opwinden over de 7,5 ton aan jaarsalaris plus 7,5 ton aan tekengeld van toekomstig Van Lanschot-topbankier Karl Guha, de best verdienende topmanagers uit het Europese bedrijfsleven strijken dit bedrag al na een kwartaal op. Dat blijkt uit vergelijkend salarisonderzoek van Europese bestuursvoorzitters over het afgelopen boekjaar. Dit onderzoek komt uit de koker van de Duitse consultant Hostettler, Kramarsch & Partner (HKP).

 

Topsalarissen in Zwitserland, Groot-Brittannië en Duitsland
Gemiddeld verdiende een Europese ceo rond de 5,7 miljoen euro in 2011, terwijl zijn kompanen binnen de board room gemiddeld goed waren voor circa 3,3 miljoen euro. Verder blijkt uit het onderzoek van HKP dat de vetste topsalarissen voor de top van het bedrijfsleven vorig boekjaar werden uitbetaald in Zwitserland, Groot-Brittannië en Duitsland.

 

Nederland
En hoe zit het dan met Nederland, waar de Balkenende-norm nog steeds wordt weggelachen in de bestuurskamers van beursgenoteerde ondernemingen? Net als in de voetbalarena's van The Champions League en Europa League mogen afgevaardigden uit ons land al heel blij zijn met een plekje in de Europese middenmoot. In de door HKP samengestelde top-tien van de best betaalde bestuursvoorzitters schittert het Nederlandse bedrijfsleven door afwezigheid.

 

Met uitzondering dan van Peter Voser, de bestuursvoorzitter van Shell. De Zwitser heeft in 2011 10,21 miljoen euro bij zijn werkgever opgestreken volgens het HKP-onderzoek. Daarmee is de opvolger van Jeroen van der Veer de best betaalde 'olieboer' van Europa volgens HKP. En daarmee bekleedt de topman van het Brits-Nederlandse olieconcern een vijfde positie in de tienkoppige groep van best betaalde ceo's van Europa van 2011.

 

Spanje
Saillant detail is de vierde stek in deze ranglijst die op naam komt van een bankier uit het financieel noodlijdende Spanje. Het gaat om de Spaanse ceo Afredo Saenz Abad. De bestuursvoorzitter van zakenbank Banco Santander is de best betaalde bankier van Europa en verdiende in 2011 bijna 11 miljoen euro. Banco Santander behoort overigens tot de minst slecht 'scorende'  financiële instellingen van Spanje, zo heeft een recente stress-test uitgewezen.

 

Europese grootverdieners in de boardroom

Deze top-tien van Europese grootverdieners in de boardroom van afgelopen boekjaar wordt aangevoerd door de Duitser Winterkorn, bestuursvoorzitter van het autoconcern VW Group, het grootste autoproducent in Europa en in omvang de vierde ter wereld. Winterkorn is namens VW Group de baas over onder meer Volkswagen (VW), Audi, Bentley, Seat, Škoda, Scania en Lamborghini.

  

1. Martin Winterkorn (Duitse ceo van Duitse autoconcern Volkswagen) - 16,6 miljoen euro

 

 

Rest ranglijst

De rest van de ranglijst van meest royaal betaalde bestuursvoorzitters van Europa ziet er als volgt uit:

 

2. Joseph Jimenez (Amerikaanse topman van Zwitserse farmaceutisch concern Novartis) - 12,54 miljoen euro

 

 

3. Alfredo Saenz Abad (Spaanse ceo van Spaanse zakenbank Banco Santander S.A.) - 10,72 miljoen euro

 

 

 4. Bernard Arnault (Franse ceo van het Franse luxe/modeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy) - 10,7 miljoen euro

 

 

 

5. Peter Voser (Zwitserse ceo van NederBrits olieconcern Royal Dutch Shell) - 10,21 miljoen euro

 

 

6. Severin Schwan (Oostenrijkse ceo van Zwitserse farmaceutische reus Roche) - 10,02 miljoen euro

 

 

7. Terry Leahy (Australische ceo tot maart 2011 van Brits retailconcern Tesco) - 9,92 miljoen euro

 

 

8. Josef Ackermann (Zwitserse ceo tot 1 juni 2012 van Duits financieel concern Deutsche Bank) - 9,35 miljoen euro

 

 

 9. Peter Löscher (Oostenrijkse topman van Duits tech-concern Siemens) - 8,71 miljoen euro

 

 

10. Dieter Zetsche (Duitse ceo van Duitse autoproducent Daimler) - 8,64 miljoen euro.