Excuus en schadevergoeding voor onteigende SNS-certificaathouders

De houders van de onteigende SNS-participatiecertificaten krijgen 90 procent van hun inleg terug. Ook biedt SNS Bank zijn excuus aan voor de gebrekkige voorlichting bij de verkoop.

De houders van SNS Participatie certificaten ontvangen alsnog een schadevergoeding ter hoogte van ongeveer 90 procent van de inleg. Ongeveer 2500 particuliere klanten zijn sinds 2003 in bezit van de participatiecertificaten.  Gezamenlijk investeerden de certificaathouders 57 miljoen euro in de obligaties met een nominale rente van 5,16 procent. 
 
De certificaten zijn onteigend bij de nationalisatie van SNS Bank in februari dit jaar, waardoor de eigenaren met lege handen achterbleven. De bank heeft nu besloten de houders toch te compenseren. SNS Bank schrijft in het persbericht dat de informatieverschaffing ten tijde van der verkoop onvoldoende is geweest. 'Uit dit onderzoek blijkt dat klanten bij de aankoop onvoldoende op de hoogte waren van de kenmerken en risico's van het product. SNS Bank biedt klanten hiervoor haar excuses aan.' De eigenaren wisten pas achteraf dat de certificaten diep achtergesteld waren. 
 
De certificaathouders zullen ongeveer 50 miljoen euro terugkrijgen. SNS Bank ziet af van een volledige vergoeding, omdat de klanten gedurende de looptijd een rentevoordeel hebben genoten. De houders van participatiecertificaten ontvingen 5,16 procent rente, terwijl de rente op Nederlandse staatsobligaties op de uitgifte dag anderhalf procent lager was. Dit voordeel wordt verrekend en op de schadevergoeding in mindering gebracht. 
 
De eigenaren van de participatiecertificaten hebben tot 19 augustus om akkoord te gaan met het voorstel. De Stichting SNS Compensatie Participatie Certificaten, die de belangen van gedupeerden vertegenwoordigd, steunt het voorstel. De Volkskrant meldt dat Minister Dijsselbloem van Financiën en de Europese Commissie het aanbod van SNS bank al goedgekeurd hebben.