Executieveiling erg lucratief voor notaris

Dankzij het gebrek aan toezicht bij huizenveilingen strijken notarissen ongestoord duizenden euro's op. Kosten worden zeer fors opgeschroefd en direct doorberekend.

De huizenmarkt mag dan muurvast zitten in Nederland, een beetje notaris slaat zich handig door de crisis heen op het juiste moment. Bijvoorbeeld bij executieveilingen van woningen, zo blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH).

 

In de tv-uitzending van Nieuwsuur van gisteravond onthulde de Nederlandse belangenvereniging voor huidige en toekomstige huiseigenaars dat notarissen duizenden euro's opstrijken bij executieveilingen. Bij gebrek aan toezicht hanteren ze stelselmatig en ongestoord torenhoge kosten en berekenen allerlei verschillende kosten direct door.


Volgens VEH-woordvoerder André de La Porte hebben de notarissen hier de vrije hand. 'Wat we hebben gezien is dat notarissen profiteren van de situatie waarbij niemand ze op de vingers kan tikken. Ze kunnen zelf de tarieven vaststellen.'

 

Eigen multiplier-effect

En dat is al gauw een lucratieve aangelegenheid voor notarissen. De tarieven kunnen namelijk oplopen tot 7000 euro per verkochte woning. Bovendien rekenen notarissen ook advertentiekosten door. Volgens de la Porte kost een advertentie twintig tot dertig huizen rond de 600 euro. Maar  een zakelijk slimme notaris hanteert hierbij zijn eigen multiplier-effect, zo weet De La Porte. 'Die 600 euro wordt vervolgens bij elk huis in rekening gebracht.' 

 

Hetzelfde geldt voor de kosten van de zaalhuur en de  veilingmeester. Voor elk verkocht factuur de notaris een eigen forse rekening.

 

'Niet ethisch'
Het kunstmatig opdrijven door notarissen van deze kosten tijdens de executieveilingen heeft een extra negatieve uitwerking op de toch al beroerde huizenmarkt, stelt de VEH. Door de hoge kosten zal een nieuwe koper minder gaan bieden op een woning. De VEH vindt dan het optreden van de notarissen daarom 'niet ethisch en onverantwoord omdat het leidt tot grote schulden bij de inmiddels ex-eigenaar.'

 

Overigens wil het Waarborgfonds, dat geld uitkeert als mensen hun hypotheek niet meer kunnen betalen, van de veilingen af. Volgens Karel Schiffer, directeur van het Waarborgfonds, is de executieveiling 'een achterhaald systeem'.

 

Het Waarborgfonds moet jaarlijks tientallen miljoenen uitkeren omdat woningen via de veiling worden verkocht, meldt Schiffer. Zouden de kosten omlaag gaan, dan zou die som aan uitkeringen omlaag kunnen worden geschroefd volgens Schiffer.

 

(L)