'Kooistra-café Exit bijna weer open'

Licht in de donkere Reguliersdwarsstraat! De Rotterdamse ondernemer Ben Groos is ver gevorderd met zijn plannen café Exit uit de failliete Sjoerd Kooistra-boedel over te nemen. “Het ziet er goed uit allemaal.”

De jonge entrepreneur - tevens COC-bestuurder - kondigde het een tijdje geleden al aan: hij wilde er alles aan doen om een einde te maken aan de deplorabele staat waarin Neerlands bekendste homo-uitgaansstraat nu al maanden verkeert. Sinds de dood van Sjoerd Kooistra en het faillissement van zijn bedrijf zijn vrijwel alle roze cafés in de straat gesloten. Groos presenteerde daarom ambitieuze overnameplannen.

“Dat verloopt allemaal heel positief”, vertelt hij nu. “Ik heb inmiddels met alle partijen aan tafel gezeten en een bod gedaan voor overname van café en discotheek Exit. Het ziet er op dit moment goed uit, ik hoop de zaak in januari of februari te kunnen openen.”

 

Interessant


De besprekingen die Heineken en Plassania op dit moment ook met elkaar houden zouden de boel nog wat kunnen ophouden. Maar curator Seerp Gratama van Plassania, eigenaar van de Exit, liet eerder al weten zo snel mogelijk een oplossing te willen vinden voor de gesloten cafés uit de Kooistra-boedel.

En mogelijk blijft het voor hem niet bij de Exit, zegt Groos. “We zijn ook bezig om te kijken naar wat we verder kunnen overnemen. Ook de April en ARC zijn interessant.” Volgens Groos azen er nog wel andere ondernemers op cafés uit het gevallen imperium van Kooistra, maar is er wat de kroegen in de Reguliersdwarsstraat betreft niemand zo ver in de onderhandelingen als hij. “We zijn een paar stappen verder.”

 

Risico


Na overname wil Groos ook bij de dagelijkse exploitatie betrokken blijven. De financiering voor de overnames, enkele miljoenen euro's volgens Groos, hoest hij zelf op. “Daar heb ik hard voor gewerkt. Het is een leuk project, dus ik durf het risico wel te nemen. En het is heel belangrijk voor de straat: als de Exit weer open is durven andere ondernemers zich misschien ook weer te melden. Dan wil ik best samen kijken wat er mogelijk is. Alles om de straat zijn levendige karakter terug te geven.”

Als de zaken in Amsterdam een succes worden overweegt Groos ook in zijn eigen stad te investeren in een café. “Dat kan de gay secene in Rotterdam ook wel gebruiken.”

 

Loorbach ook failliet

 

Terwijl de ambitieuze ondernemer zijn plannen ontvouwt, komt overigens een nieuw persoonlijk drama in het Kooistra-verhaal aan het licht. Dick Loorbach, de voormalig echtgenoot van Kooistra, is gisteren persoonlijk failliet verklaard. Brouwers Grolsch en InBev vroegen het faillissement aan omdat ze Loorbach aansprakelijk houden voor de miljoenenschulden die Kooistra achterliet. Advocaat Oscar Hammerstein zegt zich ernstig zorgen te maken over de toestand van Loorbach.

stefan@ftm.nl