
Bij Barclays zit het even tegen. Eerst raakte de Britse grootbank als spil in het LIBOR-renteschandaal in opspraak en nu houden steeds meer 'commodity traders' het voor gezien als gevolg van bonusplafonds.
Ooit vormden de commodity traders van Barclay Pic een sterrenteam in Europa, maar nu zijn de meesten weggekocht door concurrenten. De succesvolle op de gas- en energiemarkten opererende handelaren zijn bijna allemaal vertrokken naar particuliere handelshuizen, met als grote winnaar het Zwitsere tradersbedrijf Mercuria . De afgelopen 16 maanden zag Barclays zeven prominente traders en een analist vertrekken, zo blijkt uit een achtergrondartikel van Bloomberg.
Volgens het Britse persbureau hangt de uittocht bij de één na grootste Britse bank vooral samen met de bonusplafonds, naar beneden bijgestelde geldlimieten die traders mogen riskeren en krimpende inkomsten uit de divisie grondstoffen.
Schoonmaak aan de top
Sinds het voorjaar van 2012 staat Barclays te boek als de spil in het Libor-renteschandaal. En sindsdien hebben drie topmannen van de Britse zakenbank hun biezen moeten pakken als gevolg van verdenking van gesjoemel met de rentetarieven op de interbancaire markt. Zo is Marcus Agius als president-commissaris van Barclays opgestapt. In juli kondigde Agius zijn vertrek aan nadat bekend was geworden dat Barclays gefraudeerd had met de vaststelling van de Liborrente. Het fraudeschandaal heeft verder de kop gekost van bestuursvoorzitter Bob Diamond bij Barclays.
Bovenop de schoonmaak aan de top werd bijna drie maanden geleden werd bekend dat Barclays een boete ter waarde van 370 miljoen euro kreeg uitgereikt door Britse en Amerikaanse toezichthouders wegens betrokkenheid van Barclays-handelaren bij sjoemelpraktijken met de Libor-bankrente. Daarnaast heeft Barclays 1,9 miljard euro opzijgezet ter compensatie van klanten die verkeerde verzekeringsproducten kregen aangesmeerd.
2012 gaat bij Barclays de geschiedenisboeken in als jaar van de grote schoonmaak
Knap zenuwachtig
'Bij Barclays worden veel personen knap zenuwachtig als gevolg van uitgestelde vergoedingen en een maximum limiet voor de bonussen', zegt Peter Henry, compagnon van front-office research van Commodity Search Partners. 'Voeg daarbij het feit dat hun werknemers systematisch het doelwit zijn op de arbeidsmarkt van particuliere handelshuizen - in het bijzonder Mercuria - en dan is het enigszins voorstelbaar waarom senior handelaren vertrekken bij Barclays."
Voor Barclays werd het vanaf februari steeds lastiger om hun staf op oorlogssterkte te houden, toen de bonussen bij de verzekeringsafdeling van de grootbank een plafond kregen van 103 duizend euro. Verder is afgesproken dat de uitbetaling van deze toeslagen worden verspreid over een aantal jaren in zowel geld als in aandelen.
Daarnaast heeft Barclays het maximumbedrag die grondstoffenhandelaren per dag mogen verliezen omlaag geschroefd van bijna 17,7 miljoen euro in 2011 naar bijna 7,6 miljoen, zo blijkt uit de meest recente bedrijfsresultaten van Barclays. Het handelsvolume bij de grootbank is in de eerste helft van dit jaar met 12 procent gekrompen in vergelijking met 2011.
Verlagen contante bonus-uitbetalingen
Vooral het verlagen van de contante uitbetalingen van bonussen heeft Barclays opgebroken. Zeker in vergelijking met concurrenten als Deutsche Bank - waar het bonusplafond is bepaald op 100 duizend euro - en Morgan Stanley, die een limiet hanteert van bijna één ton. Bij Charlotte, de afdeling van de in North Carolina gevestigde Bank of America, zijn de bonusuitkeringen in cash gesteld een maximum op ruim 188 duizend euro.
De leegloop van de in grondstoffen gespecialiseerde tradersafdeling van Barclays hangt ook samen met het feit dat aan commodity traders niet dezelfde beperkingen zijn opgelegd zoals hun collega's bij andere bancaire handelstakken.
Bazel III-akkoord
De reden dat commodity traders aan banden worden gelegd, heeft alles te maken met het akkoord van Bazel III : een strenger reguleringssysteem voor de bancaire sector. Het principe achter dit akkoord is dat sterke buffers banken beter moeten beschermen tegen problemen met de Europese schuldencrisis. In het Bazel-III-akkoord wordt een kapitaaleis gesteld van 7 procent vanaf 2019. Daarnaast wordt conform dit samenwerkingsovereenkomst aan grote systeembanken een extra eis gesteld van 2,5 procent. Dankzij Bazel-III is de speelruimte van commodity traders aanzienlijk ingeperkt.
Ook de zogenaamde Volker-regels en de Dodd Frank hervormingen binnen Wall Street en de Consumer Protection Act waakt ervoor dat bedrijven gaan handelen met geld van depositorekeningen, die door de overheid worden gegarandeerd. Verder heeft de Commodity Futures Trading Commission stringente beperkingen opgelegd aan het handelen in derivaten doord één n dezelfde partij op de Amerikaanse grondstoffenmarkt.
Barclays niet de enige verliezer
Overigens is Barclays niet de enige verliezer op de arbeidsmarkt. Bij Goldman Sachs stapte een directeur van de grondstoffenhandelarenafdeling op na 14 jaar en ook zijn collega bij de Zwitser grootbank UBS gaf er eind vorig jaar de brui aan. Verder is de ruwe grondstoffenafdeling van JP Morgan zelfs opgedoekt.
(L)
1 Bijdragen
Michiel