Exporteert Aegon woekerpolissen?

  Wat Aegon in Nederland niet meer lukt, blijkt in het buitenland nog prima te gaan: zeer hoge winstmarges rekenen.

  De woekerpolisaffaire heeft niet alleen een verwoestende uitwerking gehad op miljoenen Nederlandse burgers, de levensverzekeraars zelf hebben ook grote schade geleden. Niet alleen verspeelde ze hun belangrijkste bezit - het vertrouwen van de klant - maar spoelden hun winstmarges mede dankzij de invoering van het banksparen, langzaam maar zeker door de afvoer. De Nederlandsche Bank waarschuwde mede daarom al enkele malen dat Nederlandse levensverzekeraars hun businessmodel moeten bijstellen, willen ze in de toekomst kunnen overleven. Een vernietigende scenario-analyse van Atos Consultancy eerder dit jaar, gaf ook al aan dat de verzekeraars moeilijke tijden tegemoet gaan.

  Woekermarges?

  Toch waren de cijfers van Aegon over 2010 - een nettowinst van 1,8 miljard euro - allerminst teleurstellend en ook de laatste kwartalen presteert het bedrijf behoorlijk goed, hoewel de recente kwartaalcijfers door analisten niet juichend werden ontvangen.

  Beurscommentator Hans de Geus van RTLZ had vorige week de cijfers van verzekeraar Aegon er maar eens bij gepakt. De Geus had in een eerdere column al eens iets geroepen over groeimarkten van Aegon, hij wilde nu wel eens weten welke de verzekeraar Aegon in het buitenland maakt. Aegon deed niet moeilijk en stuurde hem een verslag (embedded value 2010) waar de commerciële marges volgens woordvoerder Dick Schiethart uit konden worden afgeleid. De Geus schrok van wat hij zag.

  In het verslag wordt de 'embedded value' van de verzekeraar over 2010 inzichtelijk geprensenteerd. De embedded value is de toekomstige waarde die Aegon toerekent aan de in 2010 afgesloten polissen. Een optelsom dus van verwachtingen over premies, kosten, sterftecijfers, interest etc. De embedded value is HET criterium voor de waarde van een verzekeraar.
  Uit het verslag kan worden opgemaakt dat Aegon tegenwoordig de beste marges maakt in de "nieuwe markten" in Azië, centraal- en oostelijk Europa. In Nederland zijn de marges met de komst van het banksparen in 2008 aan het wegsmelten, weten we al langer. Dat blijkt ook uit het verslag. De Internal Rate of Return (IRR) is volgens Aegon een correcte indicatie van de commerciële marges die het bedrijf rekent. In Nederland is de IRR van de in 2010 verkochte polissen 14,1 procent. Dat is iets meer dan in de grootste markt voor Aegon, de Verenigde Staten waar de nieuwe verzekeringsproducten van Aegon een IRR van 12,9 procent hebben. In Groot-Brittannië, een andere belangrijke afzetmarkt, komt de IRR niet hoger dan 11,2 procent.

   


  Cijfers IRR Aegon in laatste kolom (klik om te vergroten)


  In de "nieuwe markten" waar Aegon actief is, is het aanzienlijk beter gesteld met de winstmarges, zo blijkt. In Centraal en Oost Europa is de gemiddelde IRR 26,5 procent. Bijna honderd procent hoger dan in Nederland. Maar vooral in Frankrijk en Spanje wordt met een IRR van 46 procent goed zaken gedaan. Daar is vooral de - overigens kleiner wordende - Spaanse markt verantwoordelijk voor. Daar wordt een IRR van boven de 50 procent gerealiseerd. Woekermarges?

  "Legt Aegon in andere landen, andere criteria aan voor wat een redelijke marge is?", vraagt De Geus zich dan ook af. "En valt dat nog altijd te rijmen met het moreel kompas waarvan Aegon ons met een campagne als 'eerlijk over....' wil overtuigen? Of bekijkt men simpelweg per land wat wat het maximaal haalbare is in die betreffende concurrentiële omgeving ?  Dat zou dan wel een erg cynische toepassing zijn van Aegon's slogan 'Local Knowledge, Global Power'..."

  In een reactie laat woordvoerder Schiethart aan FTM weten dat de IRR "slechts" een "prognose" is van de marges die Aegon denkt te kunnen gaan maken. "Het zijn nog niet de feitelijke marges", zegt hij. "De risico's zullen nog invloed hebben op de uiteindelijke cijfers".

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Eric Smit

  Gevolgd door 2070 leden

  Mede-oprichter van FTM. Als voormalig professioneel squasher gewend om klappen te incasseren en uit te delen.

  Volg Eric Smit
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren
  Dit artikel zit in het dossier

  De woekerpolisaffaire

  De woekerpolisaffaire is waarschijnlijk het grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis. Decennia lang werd...

  Volg dossier