Extra bezuinigingen in Europa

2 Connecties

Relaties

Griekenland Spanje

In Europa is het elke dag bezuinigingsdag en vandaag is niet anders.

De conservatieve Spaanse minister van Financiën Mariano Rajoy verhoogde vorige week eenzijdig de begrotingsdoelstelling voor 2012 naar 5,8 procent. Na een interventie van de Europese ministers van financiën liet de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker weten dat het begrotingsdoel van Rajoy ‘dood is’. Spanje moet van Europa dit jaar nog het begrotingstekort met een extra 0,5 procent van het bbp terugbrengen. In 2013 moet Spanje weer voldoen aan de gouden standaard van een begrotingstekort van niet meer dan 3 procent van het bbp. Spanje kampt met een werkloosheid van 23 procent en een jeugdwerkloosheid van wel 48 procent. 

 

Een uitgelekte nota van het IMF is voorzichtig optimistisch over de Griekse schuldensituatie mits Griekenland zich aan het -tot nog toe desastreuse- recept van de IMF/EU houdt. Volgens een rapport van de Europese commissie moet er extra gesneden worden in de overheidsbegroting met 5,5 procent van het bbp in 2013 en 2014. Verwacht wordt dat er ondermeer gekort zal worden op de budgetten voor ziekenhuizen en medicijnen. Niettemin zal de groei in 2014 weer terugkeren zo voorspellen de IMF/EU waarzeggers
 
Der Spiegel laat ondertussen zien dat Angela ‘Haushaltsanierung’ Merkel zich ook niet aan haar eigen begrotingsafspraken heeft gehouden. De Duitse overheid wist slechts €4,7 miljard van de ingeplande €11,2 miljard aan bezuinigingen te implementeren en ook dit jaar loopt de overheid achter de feiten aan.