Extra geld in kas door wietpas

10 Connecties
0 Bijdragen

Werkt de wietpas wel of niet? Daarover verschillen de meningen sterk, maar ondertussen beleven de coffeeshops op de grens van Zuid-Nederland gouden tijden.

Hoezo crisis onder middenstanders die in zak en as gespecialiseerd zijn? De in Zuid-Nederland geldende wietpas zorgt juist voor booming business in coffeeshops op de grens van Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Die conclusie kan nu al worden getrokken na acht dagen invoering van de wietpas beneden de Grote Rivieren.
 

Nog even en Nijmegen _ van oudsher een vorstelijke vluchtheuvel voor de SP, kringloopwinkels, krakers en de grootste geitenwollensokken-universiteit van Nederland _ heet geen "Havana aan de Waal" maar "Kingston aan de Waal."  Niet voor niets kopte de voorpagina van De Gelderlander gisteren: ‘Nijmegen wordt wietstad nummer 1 door wietpas.'

 

Nijmegen is de eerste grote stad waar Brabanders en Limburgers voor hun blowende behoeftes terecht kunnen. De bijna 170 duizend inwoners tellende gemeente herbergt 14 coffeeshops, die per week 15 duizend verschillende bezoekers trekken, zo blijkt uit onderzoek. Een minderheid hiervan _ circa 37 procent _ komt van buiten de stadsgrenzen, maar dit aandeel zal sinds 1 mei wel sterk zijn gestegen, zo is alom de verwachting.


Twintig tot dertig procent meer omzet
Zo ging De Gelderlander langs enkele uitbaters van enkele bekende coffeeshops in Nijmegen en constateerde dat ze sinds een week honderden nieuwe klanten welkom heten. Een belrondje van Follow The Money langs twee coffeeshops Dreadlock en Jet set bevestigen dat de gedoogde softdrugseconomie overuren maakt.

 

‘We hebben wel twintig tot dertig procent meer omzet sinds de wietpas is ingevoerd in Zuid-Nederland’, meldt een medewerker van de Jet Set desgevraagd. ‘Vooral heel veel nieuwe  klanten uit Belgie en Duitsland weten ons te vinden.’

Een andere shopeigenaar in Nijmegen gooit er gelijk een gemeenplaats tegenaan. ‘Onze telefoon staat al een week roodgloeiend. Mensen vragen of ze bij ons ook een groepspakket kunnen afhalen, maar dan moeten we neenverkopen. Vijf gram wiet per klant is het maximum.’


Besloten clubs

De opmerkelijke omzetgroei van de Nijmeegse cannabisbranche is waarneembaar sinds de invoering van de wietpas, vorige week dinsdag. Sindsdien mogen alleen nog maar Nederlandse burgers met een speciale clubpas aan hun gerief komen in een coffeeshop in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. En sindsdien bestaan de aloude coffeeshops beneden de Grote Rivieren niet meer omdat ze zijn ze getransformeerd tot ‘besloten clubs’, die in totaal maximaal tweeduizend speciaal geregistreerde bezoekers mogen binnenlaten.

 

Vanaf 1 januari 2013 is de rest van Nederland aan de beurt. Het grote brein achter dit aangescherpte softdrugsbeleid is Ivo Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie. Sindsdien heeft de landelijke coffeeshopbranche, met voorop Amsterdam, de oorlog verklaard aan Opstelten.

 

Zo voorspoedig de handel verloopt van de hasj- en wietwinkels in Nijmegen, zo veel economische tegenslag ondervindt de coffeeshopbranche in Limburg en Noord-Brabant als gevolg van de wietpas. Vorige week meldde een woordvoerder van uitkeringsinstituut UWV dat er al ontslagaanvragen voor honderd medewerkers van coffeeshops is aangevraagd. Het meeste banenverlies zal zich voltrekken ‘'vooral in de lijn van Venlo naar Maastricht, langs de grens met Duitsland.'

 

Tegelijkertijd regent het aan de nodige berichten in de media over overlast als gevolg van de wietpas. Omdat veel Nederlanders weigeren zich te registreren en buitenlanders sowieso worden geweigerd in een coffeeshop, bloeit en groeit de straathandel.

 

Landelijk meldpunt overlast


Reden genoeg voor de liberale neefjes en nichtjes van de demissionaire VVD’ers Opstelten en Rutte om een landelijk meldpunt te openen voor overlast door deze registratie. En deze site van de JOVD, de onafhankelijke liberale jongerenorganisatie, trekt veel bekijks.

 

In tegenstelling tot de VVD ziet de JOVD geen heil in registratie van cannabis-consumenten, legt landelijk voorzitter Bram Dirkx uit namens het JOVD-bestuur: ‘Wij zijn tegen het plan rondom de wietpas. De wietpas is een schijnoplossing die er slechts voor zorgt dat de overlast wordt verplaatst in plaats van wordt opgelost.’

 

De site moet ook aantonen dat VVD-minister Opstelten met zijn beleid er helemaal naast zit, vervolgt Dirx.‘Met de meldingen willen wij proberen om de VVD te overtuigen dat dit niet de goede oplossing is. Het is belangrijk om de politiek nogmaals een signaal te geven dat het de verkeerde kant opgaat met het drugsbeleid in Nederland.’


 

Liberaal pleidooi voor vrije verstrekking

Uiteindelijk zulllen alle meldingen  worden aangeboden aan minister Opstelten. Hiermee hopen de jonge liberalen af te dwingen dat de VVD het plan met betrekking tot de wietpas intrekt. De JOVD pleit al jaren voor legalisering van softdrugs, maar vinden hiervoor geen gehoor bij de stiekem sigaartjes rokende opperliberaal  Rutte.


Met dit liberale pleidooi voor vrije verstrekking van cannabis zit de JOVD op dezelfde golflengte als D66, GroenLinks en de SP. Hun argumenten laten aan duidelijkheid niets te wensen over: alleen op deze manier kan de overheid meer controle uitoefenen op de kwaliteit van de drugs, worden politie en justitie ontlast doordat er minder capaciteit nodig is voor handhaving en wordt voorkomen dat gebruikers op straat hun softdrugs kopen. 

 

Om maar te zwijgen van de honderden miljoenen euro’s aan extra inkomsten voor de Staat als  gevolg van accijnsheffingen op legale cannabis in Nederland. Deze belastingen zou de overheidskas schatting 443 miljoen euro opleveren, zo wijzen ramingen uit.