'Extreme' straling geen gevaar wereldeconomie

3 Connecties

De kernreactoren in Japan staan op ontploffen en de straling is nu ‘extreem hoog’, maar wat zijn de gevolgen op langere termijn? Die zijn best redelijk, ontdekte Newswatch deze ochtend.

Wereldecononie lijdt niet onder Japan…

 

Tragische conclusie vanuit menselijk perspectief. De Japanse ramp raakt de wereldeconomie nauwelijks. De Japanse vraag is niet (langer) groot genoeg om de mondiale volkshuishouding door elkaar te schudden. Japanse bedrijven maken weliswaar veel half-fabrikanten en sommigen hebben op wereldschaal zelfs een monopolie of oligigopolie verworven, maar een ineenstorting van de Japanse economie zal niet leiden tot een economische meltdown.

 

Bron: Financieele Dagblad

 

de tsunami kan zelfs heilzaam zijn.

 

Sterker nog: sommige economen denken dat de aardbeving zelfs een positief kan uitpakken. CBS-rekenaars verwachten dat de Japanse economie zelfs een Watersnood-ramp effect zal doormaken. Uit Nederlandse cijfers blijkt dat de economie in 1953 met bijna 9 % aantrok, nadat de overheid geld investeerde in de waterwerken. De Japanse regering hanteert eenzelfde soort investeringspolitiek nu.

 

 

Bron: Beursduivel

 

En daarom handelen we nu ook s’ nachts.

 

En als gevolg van de wisselende berichtgeving over Japan, vooral het nieuws over de kernreactoren, en de verslagen uit Libië zijn handelaren tegenwoordig continue online. Vroeger had je de daytraders, tegenwoordig slapen de beurshandelaren achter hun computer om meteen te kunnen reageren op mogelijke nieuwe marktschommelingen.

 

Bron: Forbes

 

Online video nieuwe reclame-hit

 

Waarom nog tienduizenden euro’s uitgeven aan dure campagnes bij dikke bureaus met broodjesetende creatieven als je het zelf óók kan? You tube blijkt een steeds beter kanaal om je pr-boodschap kwijt te raken. Met een zelfgemaakte video-boodschap bereiken bedrijven hun klanten stukken beter dan een tv-spot. In Amerika beweren sommige bedrijven hun sales te zien plussen als gevolg van de virale campagnes.

 

Bron: New York Times

 

De Jager wil bankbelasting

 

Minister Jan Kees de Jager van Financiën wil een bankenheffing invoeren, waarbij de Nederlandse banken vanaf 2012 gedurende zeker tien jaar ongeveer 400 miljoen euro per jaar storten in een fonds dat de spaartegoeden bij Nederlandse banken tot 100.000 euro garandeert. De CDA-bewindsman wil in tien jaar tijd een spaarpotje van 4 miljard euro aanleggen. Zijn voorstel: banken moeten per jaar 0.1 % van hun spaardeposito apart zetten. Op dit moment komt het totaal uitstaande spaardepositobedrag uit op 400 miljard.

 

Bron: De Telegraaf