
De ondoorzichtige wereld van de Groningse gaswinning en de bijbehorende bevingsschade. Welke financiële belangen spelen er? Wat betekenen de aardbevingen voor bewoners? En wie profiteert hier eigenlijk van?
‘Creatief idee’ van Shell voor gasopslag goed voor miljardenwinst, op kosten van de staat
’Stuitend’ Shell en Exxon verzaakten hun zorgplicht, oordeelt enquêtecommissie Gaswinning
Enquêtecommissie: ‘Shell en Exxonmobil moeten claim op ongewonnen gas laten vallen’
Toezichthouder gaswinning: toezicht in Nederland is niet onafhankelijk genoeg
Shell gebruikt de parlementaire enquête om de eigen toekomst in Groningen veilig te stellen
Winstbejag, achterkamertjesgedoe en afleidingsmanoeuvres tekenen de gaswinning in Groningen
Meer gas uit Groningen is onveilig en lost crisis niet op
Podcast | De grootste schat van Nederland
Shell dacht Esso te slim af te zijn en het gas uit Groningen voor zichzelf te houden
Sociaal psycholoog Tom Postmes: ‘Rekenwerk en rapporten zijn schijnoplossingen voor Groningers’
© JanJaap
Hoe Exxon en Shell honderden miljoenen uit de staatskas gebruikten om Groningen te duperen
Op basis van tientallen gesprekken met betrokkenen reconstrueert Sam Gerrits hoe de NAM jarenlang de schadeclaims van gedupeerden heeft getraineerd. De schade-experts die de NAM inzette, waren vaak niet deskundig en liepen aan de leiband van Shell; contra-experts werden gedwarsboomd.
-
Shell en Exxon hebben decennialang schade door gaswinning ontkend. Pas na de aardbeving in Huizinge van 2012 werd een schadeloket geopend.
-
Shell en Exxon doen er alles aan om correcte schadeafhandeling te frustreren, en gaan hierin heel ver. Ze worden daarbij geholpen door een aantal bedrijven: Arcadis, Witteveen+Bos, Archipunt, NSTB.
-
Aan de schadeafhandeling door de NAM is in totaal bijna 1,7 miljard uitgegeven. Daarvan heeft de staat – en dus: de belastingbetaler – circa 1,1 miljard betaald; Shell en Exxon elk slechts circa 310 miljoen.
-
Dat geld komt niet ten goede aan schadevergoedingen, maar hoofdzakelijk aan door de NAM ingeschakelde schade-experts.
Dit verhaal begint in 1959, bijna zestig jaar geleden. Jan de Quay van de Katholieke Volkspartij (KVP) bestuurde het land. De eerste DAF auto’s kwamen in Eindhoven uit de fabriek, de eerste Barbiepoppen uit de mallen van Mattel in Californië. Alaska en Hawaï sloten zich als 49e en 50e staat bij Amerika aan. En in Slochteren werd gas gevonden in de bietenakker van boer Boon. Dat bleek al gauw het grootste gasveld van Europa te zijn.
Nederland was dankzij de grote bevolkingsdichtheid de perfecte plek om een aardgasnet aan te leggen. De Texaanse Exxon-ingenieur Douglass Murray Stewart rekende de toenmalige minister van Economische Zaken Jan de Pous voor dat de staat, door gas direct aan huishoudens te verkopen, drie keer zoveel kon verdienen als wanneer ze het aan elektriciteitscentrales verkocht. De staat zou zo 90 procent van de winst krijgen; het plan van Stewart vond gehoor.
Exxon had in 1947 al een akkoord met Shell gesloten en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gevormd, om het olieveld bij Schoonebeek te exploiteren. Op 4 maart 1963 sloten de Staatsmijnen, tegenwoordig Energie Beheer Nederland, een overeenkomst met het huidige Shell en ExxonMobil; minister De Pous tekende. Zeker een halve eeuw heeft het ministerie van Economische Zaken deze overeenkomst geheim gehouden. Pas in januari van dit jaar werd het document door de Groningse boer Sijbrand Nijhoff doorgespeeld aan het Dagblad van het Noorden. Uit de stukken blijkt dat de Nederlandse staat, via het ministerie van Economische Zaken, sindsdien feitelijk samen met Shell en Exxon het gasveld exploiteert. Dat zie je bijvoorbeeld terug in het feit dat de NAM momenteel jaarlijks het equivalent van een half miljoen huishoudens aan stroom verbruikt om het aardgas beschikbaar te maken voor huishoudens, maar daar geen cent voor hoeft te betalen.
Willem Meiborg pleit voor een schadefonds
Terug naar 1963. Met de staat achter zich en de NAM als vehikel, legden de oliebedrijven zelf pijpleidingen aan naar alle huizen in Nederland. Voordat het jaar om was, lag er al een gaspijp van Groningen naar Maastricht. Niet lang daarna begon de huis-aan-huisverkoop van Slochteren-gas, ook bij onze ooster- en zuiderburen. Op 8 november 1963 stuurde de Groningse ingenieur Willem Meiborg een brief naar het Nieuwsblad van het Noorden, waarin hij wees op de gevaren van de gaswinning. Hij voorspelde calamiteiten en een forse bodemdaling, en raadde dringend aan een schadefonds op te richten.
‘Nog is er geen gas in huis of in de kranten staat al hoe groot de winsten voor de staat of voor de oliemaatschappijen zullen zijn. Maar welke voordelen zullen ter beschikking worden gesteld voor (…) de noordelijke provincies? Belangrijke bedragen zullen gereserveerd moeten worden voor allerlei calamiteiten, zoals bijvoorbeeld de in de toekomst te verwachten bodemdalingen,’ schreef Meiborg. De staat en de oliemaatschappijen dachten daar anders over. Zij zetten Meiborg weg als dorpsgek, hij kon zijn werk als directeur van het Groningse wegenbouwcentrum neerleggen.
Het gebied rond Loppersum veranderde langzaam in een diep bord
In de decennia daarna woonde heel Nederland warm zonder te kuchen door het kolenstof. We kookten op mooie blauwe gasvlammen, douchten lekker heet, tuigden onze welvaartsstaat op van het gasgeld, en de NAM pompte het reusachtige aardgasveld kalmpjes leeg. De bodem boven het gasreservoir begon te dalen. Het gebied rond Loppersum veranderde langzaam in een diep bord dat een derde van de provincie besloeg. Bodemdalingsgemalen werden gebouwd om de poldergrond, die tot ver onder Normaal Amsterdams Peil was gezakt, droog te houden. Volgens Shell en Exxon verliepen de bodemdaling en de bemaling gelijkmatig. De boeren en burgers die hun muren en vloeren zagen verzakken, dachten daar anders over.
In de jaren zeventig kwamen de eerste schademeldingen binnen. De NAM ontkende elke betrokkenheid of aansprakelijkheid. Klagers werden van het kastje naar de muur gestuurd. Claims werden telefonisch afgewimpeld of fragmentarisch afgehandeld, serieuze schade werd afgekocht met zwijgplicht. Bijna een halve eeuw lang wisten de oliebedrijven zo stil te houden dat de monumenten, huizen en boerderijen boven het gasveld door bodemdaling en bemaling geleidelijk aan ontwricht raakten.

De eerste aardbevingen en de reactie van de NAM
Tussen 1963 en 1988 daalde de druk in het Slochterenveld gelijkmatig. Eind jaren tachtig, toen de gasdruk in het veld met ruim 50 procent was afgenomen, werd de drukdaling schokkerig. Op 5 december 1991 werd de eerste aardbeving boven het Groninger gasveld geregistreerd, in het dorpje Middelstum: 2,4 op de schaal van Richter. De horizontale grondversnelling van deze beving was lokaal zo heftig dat een mevrouw die aan het Boterdiep woonde een enorme knal hoorde, waarschijnlijk van haar brekende fundering. Ze viel uit haar bed door de schok, en zag door de gaten in haar slaapkamermuur het daglicht schijnen. Geoloog Peter van der Gaag onderzocht haar huis en constateerde aardbevingsschade. De NAM beweerde dat er een straaljager was overgevlogen, en verklaarde Van der Gaag voor gek. Ook Van der Gaag kwam nadien nauwelijks nog in zijn vakgebied aan de bak. Experts die van de hoed en de rand wisten, hielden zich voortaan wijselijk stil.
Sindsdien bleef de bodem schudden. Elke beving, hoe minimaal ook, zette de gebouwen boven het gasveld verder onder spanning. Alle huizen, boerderijen en monumenten kregen te maken met versnelde zettingsschade en dito veroudering. De binnendruppelende klachten werden een stroompje. De NAM ontkende waar mogelijk. Om vasthoudende klagers koest te houden, vond het bedrijf een mannetje: voormalig aannemer en zelfstandig schade-expert Pieter de Vries werd bij ze langsgestuurd. Hij kreeg een klein budget mee, en een strikte taak: zorg dat de klagers tevreden zijn. Mensen werden amper gecompenseerd, maar De Vries verdiende er goed aan.
De aardbeving van Huizinge 2012 en het ontstaan van het oude protocol
De aarde werd onrustiger. In augustus 2012 vond de aardbeving van Huizinge plaats, Richter 3,6, Mercalli VI, lokaal misschien zelfs VII. De schade in het aardbevingsgebied was groot: de NAM ontving ruim tweeduizend schademeldingen. Flinke, serieuze schades: overlangs gescheurde muren, ontwrichte fundamenten. Het bedrijf kon de bevingsschade niet langer ontkennen.
De NAM opende een loket waar uitsluitend aardbevingsschade kon worden voorgelegd
Shell en Exxon overlegden in het geheim. De mijnbouwwet, opgesteld tijdens de exploitatie van de Staatsmijnen in Limburg, was duidelijk; exploitanten moeten er alles aan doen om schade te voorkomen en dienen alle door hen veroorzaakte schade te vergoeden. Dat betekende in Groningen: niet alleen de aardbevingsschade, maar ook de schade van decennia bodemdaling en bemaling, van het aanleggen van transportleidingen, en de interacties van al deze verstoringen van de bodem met elkaar.
Dat zou veel en veel te duur worden. Bovendien zouden de staat en de NAM – en dus: haar beide aandeelhouders, Shell en Exxon – ervoor opdraaien; er was geen schadefonds. De oplossing die de oliebedrijven bedachten, waarschijnlijk na lang beraad met bedrijfsjuristen en met instemming van Economische Zaken, was slim: ze zouden zelf, onder de vlag van de NAM, een schadeloket openen waar uitsluitend aardbevingsschade ter beoordeling kon worden voorgelegd. Dat zou de claims binnen de perken houden. Immers: wanneer je de diverse oorzaken van schade los ziet van elkaar, kun je makkelijker volhouden dat elke oorzaak apart nooit de totale schade kan verklaren – ook als duidelijk is dat de schade als geheel aan de gaswinning te wijten is.
Bovendien konden de olieboeren via dat eigen loket de volledige controle over de schadeafhandeling houden. Zo rolden ze de tactiek uit die nu bekend staat als ‘het oude schadeprotocol’: maximaal inzetten op het ontkennen en betwisten van aansprakelijkheid. Het verband tussen aardbevingen en schade aan panden moest zoveel mogelijk worden ontkracht.
Het NAM-schadeloket opende in het najaar van 2012, en kreeg van meet af aan een gestage stroom schademeldingen te verwerken. De ellende die decennialang genegeerd was, kwam eindelijk los.
Pieter de Vries en zijn circus van vriendjes
Diverse Groningse bouwkundigen en schade-experts zochten in de loop van 2012 contact met de NAM en boden hun diensten aan. Ze werden afgepoeierd, met de boodschap dat de NAM al jaren zelf de meldingen afhandelde en geen externe experts behoefde. De experts vonden dat vreemd. Hoe wilde de NAM zoveel claims beoordelen, zonder bouwkundige of aardwetenschappelijke kennis van de ondiepe Groningse bodem in huis te hebben?
De slager keurt zijn eigen vlees. Slikken of stikken
Het antwoord van de NAM: Pieter de Vries. De schadeafhandeling van de NAM stelde al niet veel voor, maar nu ontspoorde het proces volledig. Schadewegpoetser De Vries kreeg ineens tweeduizend meldingen te verstouwen. Dat was teveel voor zijn eenmansbedrijfje, zeker omdat hij niet eens bouwkunde had gestudeerd. De Vries verzamelde een circus van medewerkers om zich heen, die hij keurig aanstuurde zoals de NAM voor ogen stond. Exxon en Shell werken immers volgens een geheel eigen logica. Het was niet de bedoeling dat experts hen zouden vertellen hoe zij claims het beste konden afhandelen – de oliebedrijven bepaalden zelf wel wat schade was, en hoeveel ze daarvan wensten te vergoeden. De slager keurt zijn eigen vlees. Slikken of stikken. Zo begon het grote liegen en bedriegen, waar de Groningers al jaren zo boos om zijn.
De Vries had zijn bedrijf inmiddels omgedoopt in Noordelijk Schade Taxatie Bureau B.V. (NSTB). Dat klonk mooi, maar hij zat gewoon in Akkrum in een oude loods en had de eerste maanden niet eens een website of een telefoon. Wel draaide hij overuren. Binnen een paar weken werkten er 65 man voor hem, meestal voor een paar tientjes per uur. Zelf streek hij rond de honderd euro per uur op. Bijna twee ton per jaar. Afgaande op zijn jaarrekeningen heeft De Vries aan het schadecircus van de NAM bijna een miljoen euro overgehouden.
De geboorte van A, B en C schade
Begin 2013 kwamen de schade-expertisebedrijven die door de NAM waren afgepoeierd, alsnog in het geweer. Mensen die zich door het NSTB gedupeerd voelden, benaderden hen voor contra-expertise – ze wilden een second opinion. De rapporten van De Vries en zijn vriendjes waren zo bedroevend slecht, dat vrijwel iedereen die door hen was ‘geholpen’ boos was. Van 2013 tot 2017 – het jaar waarin het ministerie van Economische Zaken het oude schadeprotocol op non-actief stelde – zijn de meeste schade-expertisebedrijven in Groningen met weinig anders bezig geweest dan mensen die door de schade-experts van de NAM onheus waren behandeld, in het gelijk te stellen. Ook deze bedrijven namen extra mensen aan. Zo groeide het schadecircus rondom de NAM tot ongekende proporties uit: honderden miljoenen euro’s zijn eraan besteed.
Ze gebruikten een door de NAM bedachte matrix, met daarin drie letters: A, B of C
De ellende die de contra-experts tegenkwamen, was immens. Elke dag zagen ze huilende mensen, met enorme schade aan hun huis, die grotendeels niet vergoed werd. Huisartsen, ziekenhuizen en ggz-instanties merkten het ook: het aantal hulpverzoeken nam stormachtig toe. De GGD Groningen deed er in 2017 uitgebreid onderzoek naar: sinds 2013 waren lichamelijke klachten onder Groningers met aardbevingsschade aanzienlijk toegenomen, en het aantal angst- en depressieklachten was alleen al in dat jaar bijna verdubbeld.
De schaderapporten van het circus van De Vries – mensen zonder relevante opleiding – waren schrikbarend slecht. Elke bouwkundige of aardwetenschappelijke onderbouwing ontbrak. Ze gebruikten simpelweg een door de NAM bedachte matrix, met daarin drie letters. ‘A’ was een direct gevolg van aardbevingen, ‘B’ was reeds aanwezige schade, verergerd door aardbeving, en ‘C’ was schade die niet door aardbeving veroorzaakt was. De kolommen leken lukraak ingevuld, meestal met een C. Opvallend is dat de term gebrek even prominent figureerde als de term schade, en er niet gerept werd van aardbevingen, maar van ‘het onderhavige evenement’ – een slechte vertaling van het Engelse event. De ontkenning van enig verband tussen de aardbevingen en de schade zat al ingebakken in de formulering van de ‘experts’.
Aanvankelijk noteerden De Vries en zijn mensen hier en daar een A, maar het werden er gaandeweg minder. Onder Groningse contra-experts ontstond de grap dat het toetsenbord van De Vries zeker weer eens had vastgezeten: de rapporten van NTSB bestonden steeds vaker uit lange reeksen C’s.

Arcadis en Witteveen+Bos werken mee
In Groningen ging het intussen als een lopend vuurtje rond dat je schade kon melden. Het werd zo druk bij het NAM-loket, dat er naast het circus van Pieter de Vries tweede circus van 65 man bij kwam: Arcadis, dat ook brood zag in de klus, en net zo weinig scrupules had als De Vries. Wat contra-experts aantroffen als Arcadis de schade had beoordeeld, was van hetzelfde kaliber als het werk van De Vries, zo niet erger.
Er werd steeds meer schade ondergebracht in de categorie ‘C’. Dat begon vrij onbeholpen, maar de NAM-experts werden creatief. Ze kwamen met verklaringen als: ‘achterstallig onderhoud’; ‘thermische schade’, nota bene door inwerking van de zon op de noordkant van panden; bevingsschade door langsrijdende vrachtwagens over wegen waar zelden een vrachtwagen kwam; en zelfs ’U slaat te hard met de deuren’. De beroemde Groninger Jan Mulder kreeg te horen dat de schade aan zijn huis waarschijnlijk aan mollen te wijten was. Een schade-expert vertelde me dat hij vragen moest stellen als: ‘Zegt u nou eens eerlijk, zat die scheur er eerder nu wel of niet? Heeft u ook foto’s van daarvoor, toen de gevel nog heel was? Had u bijvoorbeeld een tuinfeestje?’
Dat werd wat al te doorzichtig. Exxon en Shell huurden daarom een derde bureau in, ditmaal het gerenommeerde ingenieursbureau Witteveen+Bos, dat voor veel geld een dikke multiple-choicerichtlijn ontwierp. De andere ‘schade-experts’ van de NAM konden voortaan kiezen uit een smörgåsbord van redenen waarom een schade onder ‘C’ geschaard moest worden. ‘Er rijdt veel verkeer langs,’ ‘u hebt op te slappe bodem gebouwd,’ ‘er groeit een boom naast uw muur,’ et cetera. De schaderapporten werden dikker, mooier en overtuigender. Maar ze werden stuk voor stuk gevuld met de letter ‘C’.
Het Centrum Veilig Wonen
De kritiek in de Tweede Kamer op de wijze waarop de NAM met schademeldingen omging, nam toe. Om daaraan tegemoet te komen, richtte de NAM het Centrum Veilig Wonen (CVW) op: dat nam vanaf begin 2015 de zaken van Exxon en Shell over. De nieuwe organisatie zou op gepaste afstand van de olieboeren komen te staan. Er werd een hagelnieuw kantoor gebouwd in Appingedam, waar 150 mensen kwamen te werken.
Wie voor gedupeerden opkwam, werd prompt buiten de deur gezet
Maar al snel ontstonden er twijfels over de onafhankelijkheid van het CVW. Nieuwe werknemers moesten hun laptop op het NAM-hoofdkantoor in Assen ophalen en dienden via Shell in te loggen, zodat een Shell-casemanager via de teamviewer kon meekijken hoe ze hun werk deden. Wie voor gedupeerden opkwam, werd volgens mijn bronnen prompt buiten de deur gezet. CVW-medewerkers en advocaten die ik heb gesproken, vertelden dat de juristen van Shell Legal achter de schermen de gang van zaken binnen het CVW volledig bepaalden: ze moesten schadevergoedingen minimaliseren, verdiensten maximaliseren. In 2016 verdiende het CVW 2,4 miljoen euro aan de afhandeling van aardbevingsschade. Er ontstond een cultuur waarin CVW-juristen bewust de grens opzochten, ten nadele van de schademelders. Dan wachtte het CWW af of de gedupeerde een rechtszaak zou voeren.
Arcadis had als mede-oprichter en aandeelhouder van de besloten vennootschap CVW een flinke vinger in de pap. Het bedrijf verdiende al goed aan het schrijven van dikke rapporten in opdracht van de NAM. Deze rapporten werden vervolgens door het CVW beoordeeld. Als je schaderapporten gemaakt door je eigen aandeelhouder moet beoordelen, is de uitkomst van zo’n evaluatie zelden verrassend.
Achter de schermen zetten de olieconcerns alles in het werk om de afhandeling van schadedossiers te traineren en te vertragen. Een jaar vertraging was normaal, twee of zelfs drie jaar kwam voor. Mijn bronnen meldden dat Shell en Exxon bewust aanstuurden op een stuwmeer aan onbehandelde dossiers, door het opstellen van contra-rapportages stelselmatig tegen te werken en door incompetente werknemers op de schadeafhandeling te zetten, zodat dossiers zoek raakten. En toen bedachten ze hun pièce de résistance.
‘Mensen hadden recht op een contra-expertiserapport, dat de NAM zou betalen. Dan werd er een expertiserapport gemaakt. Wij meteen een tegenrapport maken, omdat er geen sodemieter van klopte, en dan kreeg je discussie. Dat waren ze op zeker moment zo zat, dat ze een lumineus idee opvatten. Weet je wat, we veranderen die clausule een beetje: “Pas wanneer er een definitief rapport van de NAM op tafel ligt, heb je als gedupeerde recht op contra-expertise.” En dat definitieve rapport kwam er dan gewoon nooit. Alleen elke keer een voorlopig rapport, waarin C stond, in alle kleuren van de regenboog.
Als je het daar niet mee eens was als melder, dan kwam er weer iemand bij je op bezoek en werd er een kommaatje veranderd of een schade aangepast. Dat was dan voorlopig rapport nummer twee. Nog steeds geen contra-expertise mogelijk.
Wij werden dat zo zat, dat we zeiden: jullie kunnen wel eindeloos voorlopige rapporten produceren om de boel te traineren, maar daar gaan we niet op wachten, wij stellen gewoon alvast ons tegenrapport op. Op enig moment zijn jullie klaar, dan ligt ons rapport er al, succes ermee. Maar ze accepteerden onze rapporten niet, die werden steevast terug gestuurd.’
De kraan gaat dicht voor contra-experts
In de mijnbouwwet is vastgelegd dat de NAM zowel schade-expertise als contra-expertise moet vergoeden. Contra-expertise werd door de NAM tot maximaal 130 euro per uur vergoed. Na de oprichting van het CVW werd de vergoeding teruggeschroefd naar maximaal 95 euro per uur.
In hun eerste rapporten werkten de contra-experts precies zoals ze dat al jaren voor verzekeraars deden. Ze gingen naar een pand, beoordeelden de schade, overlegden met de eigenaar, schreven een schaderapport en na afloop telden ze hun uren. Meestal waren ze daar 14 tot 20 uur mee zoet. In 2014 werden alle contra-experts gesommeerd zich te melden bij de NAM. Ze kregen te horen dat, aangezien de NAM de expertise betaalde, het bedrijf wilde bepalen wat het gemiddelde aantal uren was dat de contra-experts aan een dossier mochten besteden.
De Groningse schadebedrijven kregen een lijstje. Een rijtjeswoning moest in 5 uurtjes kunnen. Een hoekhuis had een geveltje extra: 6 uur werk. Een boerderij was het meest tijdrovende object, maar moest in 12 uur kunnen. Dat was inclusief intake, bij het pand langsgaan, 200 foto’s nemen, de schade met de eigenaar bespreken, en het rapport opstellen.
Dat urenlijstje van de NAM was een farce. Hoeveel uur een schaderapport vergt, hangt totaal af van de schade. Soms kost een rapportage minder, maar meestal is er meer tijd nodig. Die tijd kregen de contra-experts voortaan niet uitbetaald. Dus wat doe je dan, als contra-expert? Op je werk beknotten en dingen samenvoegen. Je neemt 20 foto’s van alleen de oostgevel van een rijtjeswoning. En die foto’s beschrijf je minder gedetailleerd. Je probeert alles in die paar uurtjes te proppen.
Een grote verrassing bij de arbiter
De schade-experts en de juristen van de NAM (later het CVW), mochten echter wél onbeperkt uren schrijven. Shell en Exxon legden hiermee de basis voor institutionele rechtsongelijkheid. NAM schade-experts werden geïnstrueerd om, als er onenigheid ontstond met contra-experts tijdens overleg over een schadegeval, er zoveel mogelijk níet uit te komen. Een gevalletje glasschade van 400 euro kon op deze manier, na 1000 euro aan expertise en 1000 euro aan contra-expertise, voor duizenden euro's meer bij de arbiter bodembeweging terecht komen.
En dat was geen incident. In het verzekeringswezen komen experts en contra-experts in 80 tot 90 procent van de gevallen tot een overeenkomst. De rest belandt bij de arbiter: een onafhankelijke, gespecialiseerde rechter. In Groningen was echter in 80 procent van de zaken sprake van onenigheid; die moesten allemaal naar de arbiter bodembeweging.
Daar stond de contra-experts een verrassing te wachten. Zij hadden een rapport, in 5 of 10 uur opgesteld. In het eerste overleg hadden de NAM-experts al een iets dikker rapport gehad. Maar bij de arbiter bodembeweging legden ze ineens een boekwerk van 200 pagina’s op tafel. Een bron vertelde me hoe dat eraan toeging. ‘De NAM-expert zei dan: “Ja meneer de arbiter, we hebben het terdege onderzocht.” Als contra-expert sputter je dan wat tegen: “Dit stuk hoort hier niet bij, dat was bij aanvang helemaal niet aanwezig.” Maar de arbiter of de rechter weet dat niet. Die ziet alleen maar een flutrapportje tegenover een heel boekwerk, kijkt naar je contra-expertiserapport en zegt “het is nait veul”.’
Allemaal bureaustudies, allemaal archiefmateriaal
Veel van deze dikke rapporten waren geschreven door Witteveen+Bos. Ze zagen er indrukwekkend uit, en er moet veel geld aan verdiend zijn. Een contra-expert vertrouwde mij echter toe: ‘Ik weet niet of jij wel eens zo’n rapport gelezen hebt? Dat is 200 pagina’s lang copy-paste mistigheid, en dan komt op de laatste twee pagina’s de conclusie: “C”. Het is werkelijk walgelijk.’
Advocaat Martin Blokzijl, die voor veel gedupeerden rechtszaken heeft gevoerd, vertelde me dat alle Witteveen+Bos rapporten die hij tijdens die procedures zag, stuk voor stuk bureaustudies waren. De ingenieurs die de rapporten schreven, zijn nooit ter plaatse geweest. Er kwam geen veldonderzoek bij een huis van een gedupeerde aan te pas, geen foto van een fundament, noch een onderzoek naar de bodem onder het huis. De dikke rapporten zijn op kantoor geschreven. Het keur aan grafieken, bodem- en grondsoortenkaartjes, geohydrologische analyses en andere dwarsdoorsneden van de bodem dat de rapporten opsiert, is allemaal archiefmateriaal. De formuleringen lijken expres ingewikkeld te zijn, om indruk te maken op de arbiter bodembeweging of de rechter. De uitkomst van al deze rapporten is dezelfde: de schade aan deze woning is geen mijnbouwschade, want ‘dat kan niet’.
Volgens het eerste kwartaalrapport van 2018 van Hans Alders – hij was tot voor kort Nationaal Coördinator Groningen en eerder commissaris van de koningin in Groningen – heeft de NAM in totaal ongeveer 1,73 miljard euro uitgegeven aan schadeafhandeling, veiligheid en preventieve versterking. Aangezien het oude protocol in maart 2017 is stilgelegd, het nieuwe pas in maart van dit jaar is opgestart, en de versterkingsactie tot dusver minimaal is geweest, is dit bedrag vrijwel in zijn geheel besteed aan de schadeafhandeling onder het oude protocol. Dat wordt bevestigd door een publieke klacht van oud-politicus Maxime Verhagen, tegenwoordig belangenbehartiger van de bouw. In januari 2018 zei hij dat tot nu toe veel te weinig geld is besteed aan daadwerkelijke schadevergoedingen: bij elkaar circa 480 miljoen. De rest ging naar wat Verhagen ‘bureaucratische rompslomp’ noemde.
Aan de schadeafhandeling is kortom bijna 1,7 miljard besteed. De Nederlandse staatskas betaalde hiervan 64 procent, zoals ooit afgesproken in het gasgebouw. De belastingbetaler was daaraan dus 1,1 miljard kwijt. De overige 36 procent is voor de rekening van de NAM zelf: 310 miljoen voor Shell, 310 miljoen voor Exxon.
Voor een schatting van de expertisekosten gebruik ik het aantal schademeldingen op basis van het hoogst bekende dossiernummer: 122.000. De NOS sprak in 2016 al van 100.000 mensen met schade in Groningen. Mijn bronnen spreken van circa 90.000 melders, waarvan een deel opnieuw schade heeft gemeld na latere bevingen. Tegenover deze 122.000 dossiers staat een leger van NAM-experts. Buiten Pieter de Vries en Arcadis heeft met name bureau Archipunt geprofiteerd. Dit bedrijf groeide na 2013 van 7 medewerkers naar 85, waarvan een deel zich exclusief bezighoudt met het schadecircus: schaderapporten schrijven, aanvullende rapporten schrijven voor arbitragezaken, en de NAM vertegenwoordigen bij zittingen bij de arbiter bodembeweging.
Tel daarbij op de uren voor de contra-experts, inclusief hun overleg met NAM-experts; bij een gemiddelde uurvergoeding komt dat uit op circa 1100 euro per casus voor de contra-experts. Op grond van informatie van mijn bronnen schat ik dat de NAM-experts gemiddeld drie keer zoveel per casus verdienden. Een behoudende raming komt zodoende uit op 4000 euro per dossier aan expertise- en juridisch getouwtrek.
Volgens de contra-experts wordt er per schadegeval gemiddeld 4000 euro uitgekeerd aan – voornamelijk cosmetische – schadeafhandeling. Naar verluidt is er aan (malafide) NAM-experts en administratie per schade-geval ook zo'n 4000 euro besteedt. Er zijn zo'n 8000 gevallen waarover gestreden is. Dat leidt tot de volgende berekening: 8000 dossiers à 4000 euro administratie plus 4000 euro touwtrekken is in totaal 64 miljoen euro. Voor de overige 144000 dossiers kom je op 456 miljoen aan administratie alleen. Samen 520 miljoen. 122000 keer 4000 euro schadevergoeding is 488 miljoen. De NAM heeft, anders gezegd, een kleine half miljard besteed aan claims toekennen, en een dikke half miljard aan claims afhandelen/ontkennen. En de overheid draaide op voor tweederde van dat bedrag: dit is hoe Shell en Exxon honderden miljoenen uit de staatskas gebruikten om Groningen te duperen.
Tussen het slordige miljard van mijn berekening en de 1,7 miljard waarop Alders uitkwam, zit een gat van circa een half miljard. Waaraan dat is besteed, is onduidelijk. Mijn bronnen hebben echter wel een suggestie. De verhalen van geconsulteerde contra-experts en voormalige CVW-medewerkers ondersteunen allemaal het vermoeden van advocaat Martin Blokzijl. Bij zijn procedures over schadedossiers zag hij telkenmale dat er dikke stapels rapporten werden ingebracht. Rapporten waar duizenden euro’s aan zijn besteed, juridische boekwerken waar advocaten lang mee zijn bezig geweest. Blokzijl: ‘Als ik naar mijn eigen uren kijk, bijvoorbeeld in de zaak van Hiltje Zwarberg, en naar de uren en de rapporten van de NAM, kan ik alleen maar concluderen dat er meer geld is kapotgeslagen om die laatste 20.000 euro weg te procederen, dan de waarde van Zwarbergs hele huis.’ Met een paar honderd van dergelijke zaken, plus de kosten voor het opzetten en draaiend houden van het Centrum Veilig Wonen, ben je al flink op weg naar het half miljard.
Voor hoeveel miljard hebben Exxon en Shell de Groningers gedupeerd?
Het motief voor deze blokkade van de schadeafhandeling is helder: zodra je één melder alle schade vergoed, schep je een precedent. Shell en Exxon – en bijgevolg: de NAM en het CVW – hebben dat koste wat kost willen voorkomen. Voor je het weet staat de rest van Groningen immers op je stoep. En, zoals eerder gememoreerd: er is geen schadefonds. Daarom ook zijn alle rechtszaken die de gedupeerden dreigden te winnen, tot nu toe afgekocht met zwijgplicht.
Voor hoeveel miljard de NAM onder het oude protocol de Groningers heeft gedupeerd, is lastig te zeggen. Zodra de arbiter eraan te pas komt, wordt in 85 procent van de gevallen het advies van de contra-experts gevolgd. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat de NAM tot nu toe slechts 7 procent van de opgegeven schade heeft erkend.

Mogelijk is het precieze schadebedrag dat nog uitstaat boven water te halen, bijvoorbeeld via een inmiddels al herhaaldelijk geopperde parlementaire enquête. Emeritus hoogleraar bestuursrecht Jan van Dunné heeft al eerder geconcludeerd dat het op dramatische wijze is fout gegaan met de schadeafwikkeling onder het oude protocol. Mr. Reurt Gisolf, oud-president van de Rechtbank van Amsterdam, vroeg in 2017 al met klem om een parlementaire enquête.
Er is sinds maart 2018 officieel een nieuw protocol. Maar eigenlijk zou een groot deel van de schademeldingen onder het oude protocol opnieuw in behandeling moeten worden genomen. Voorts zijn er ook over de opzet van het nieuwe protocol serieuze vragen: hoe is het bijvoorbeeld mogelijk dat nu de staat bepaalt of iemand al dan niet aardbevingsschade heeft, waarbij de burger geen recht heeft op contra-expertise, tenzij hij die zelf betaalt?
Wie zijn verantwoordelijk?
Deze ellende speelt al decennia. Bij elk overleg op de burelen van de NAM is een team juristen van Shell Legal aanwezig, ongetwijfeld achter de schermen bijgestaan door juristen van ExxonMobil. Bij het CVW werken 150 mensen. En dan heb je nog de ‘experts’. Minimaal 150 mensen hebben zonder enige serieuze vooropleiding, met hulp van NTSB, Witteveen+Bos, Archipunt en Arcadis, meegewerkt aan het stelselmatig duperen van Groningers. Deze ‘experts’ hebben voor miljoenen aan schade weggekletst.
Prof. dr. ir. Theo Salet van de TU Eindhoven heeft als projectdirecteur van ingenieursbureau Witteveen+Bos zijn naam verbonden aan stapels rapporten vol vraaggestuurd onderzoek. Hetzelfde geldt voor de algemeen directeur van Arcadis, ir. Gert Kroon. Dat de wetenschap op een dergelijke schaal wordt misbruikt om mensen persoonlijk te benadelen, hebben we niet eerder gezien. Niet alleen werden de Groningers hiermee ernstig gedupeerd, de geloofwaardigheid van de wetenschappelijke methode wordt zo te grabbel gegooid.
Gerald Schotman van de NAM heeft tijdens hoorzittingen in de Tweede Kamer de inspanningen van de contra-expertise moedwillig in diskrediet gebracht. Shell-directeur Marjan van Loon blijkt steeds minder de vriendelijke, betrouwbare bedrijfsmoeder die ze begin van dit jaar bij Jinek leek te zijn: ook zij moet op de hoogte zijn. Jan Michielsen, de ceo van ExxonMobil Benelux, is vooralsnog grotendeels buiten beeld. Dat is geen toeval: onzichtbaar opereren is wereldwijd de tactiek van ExxonMobil.
Gezien de nauwe banden tussen de oliebedrijven en Economische Zaken toen en nu, en de nog altijd voortdurende geheimdoenerij, is het onwaarschijnlijk dat EZ hier niets van weet. Economische Zaken heeft in de afgelopen decennia een aantal zeer gekleurde onderzoeken uitgezet in Groningen; onderzoek dat niet de waarheidsvinding diende, maar om beleid te ondersteunen. Op deze laatste kwestie kom ik in een volgend stuk terug.
Reurt Gisolf heeft gelijk. Deze hele affaire roept grote ‘vragen op naar het beleid van de Staat’. Vragen waarop een parlementaire enquête wellicht antwoorden kan geven.
Addendum 1 juli 2018: in de eindparagraaf over Witteveen+Bos en Arcadis heb ik "stapels rapporten vol leugens" veranderd in "stapels rapporten vol vraaggestuurd onderzoek". Hoewel het resultaat voor de Groningers hetzelfde is, klinkt de eerste formulering als wijzen met het vingertje, en daar is niemand in deze zaak mee geholpen.
74 Bijdragen
wim de kort 8
Martin van den Heuvel 1 11
wim de kortVVD = de overheid moet alleen voor politie, justitie en leger zorgen en de rest mag het bedrijfsleven regelen.
Your honour, i rest my case.
MaartenH 10
Bert Bakker 4
rosendal.robert 1
Bert BakkerGeertje Korf 2
Bert BakkerLydia Lembeck 12
Bert BakkerJan Boerema
Lydia Lembeck 12
Jan Boerema[Verwijderd]
Jan BoeremaWordt zeer eenvoudig te bedienen. Alleen jammer dat degene die er onder moeten, er van overtuigd zullen zijn dat ze door niemand begrepen werden.
Lydia Lembeck 12
[Verwijderd]Mark Vermeulen
Voor meer voorbeelden van dergelijke praktijken, zie www.werkgroep1970.nl
Berend Pijlman 13
Mark VermeulenSimone van Dijken 1
Lydia Lembeck 12
Simone van Dijkensquarejaw 5
Marla Singer 7
Als de NAM geen honderden miljoenenboete ten gunste van de slachtoffers toegekend wordt door een rechter dan kunnen we ook de rechtsstaat definitief tot een klassenjustitie systeem bestempelen.
Dit schandaal is niets meer dan een nationale crisis waarbij herverkiezingen niet zouden misstaan. Dat impliceert ook dat het kabinet Rutte op moet bokken. Als de overheid de burgers niet wil beschermen tegen multinationals Exxon en Shell mogen die burgers zichzelf verdedigen tegen deze criminelen.
Lydia Lembeck 12
Marla SingerMarla Singer 7
Lydia LembeckKijk maar wat Exxon en Shell uitspoken in de wereld qua vervuiling, corruptie en het systematisch vernielen van levens van vele mensen. Als ze de kans krijgen dan doen ze dat in westerse landen ook. Sterker nog je kan beargumenteren dat ze het in Groningen ook al gedaan hebben en er nu mee lijken weg te komen.
Wat gaat er gebeuren als die bedrijven in de Waddenzee gaan boren of in de Nederlandse bodem gaan fracken?
Lydia Lembeck 12
Marla SingerEn dat gaat deze overheid niet doen. Niet, nadat ze net die dividendbelasting hebben geschrapt om die mensen en hun aandeelhouders gelukkig te houden ten koste van de mensen in dit land die het minder goed hebben.
Met een regering, zoals die van nu zullen grote bedrijven lekker door mogen gaan met waar ze mee bezig zijn. Die laten zich echt niet weerhouden door een P.E. denk ik.
[Verwijderd]
Hoe zit het met de schade van gebouwen die buiten het officiële aardbevingsgebied vallen ? Zijn die hierin meegenomen of hebben de eigenaren daarvan bij voorbaat al geen poot om op te staan. Wat die "experts" betreft, is dit niet gewoon fraude ipv werk dat als onvoldoende beoordeeld wordt. Kunnen die ook aangeklaagd worden ?
gijs 63
En Rutten weet weer van niets. Zo dement als wat, een normaal burger mag niks meer beslissen als hij dement is.
Jaren geleden bouwde de nederlandse staat de Griekse taxie,s om naar lpg en hier word de lpg onbetaalbaar door de bijkomende kosten
groetjes Gijs Meulenmeester
Wim Verver 5
Matthijs 11
Lydia Lembeck 12
MatthijsR. Eman 8
Eloy Hensen 3
R. EmanEveline Bernard 6
Dit zag je in dictaturen en bananenrepublieken.
Hoezo Nederland rechtsstaat..
Bah bah bah.
Evert 43
Helaas!
Wat ik niet snap is dat de meeste Nederlanders helemaal een vochtige onderpantalon krijgen van de VVD en consorten.
Als men weer in het stemhokje staat, worden we weer bevangen door de magie van doctor A.L.Z. Heimer, en voor we het weten is het vlakje VVD weer ingevuld.
Dit bovenstaande is natuurlijk niet helemaal terecht en gechargeerd.
ook andere partijen maken zich schuldig aan volksverlakkerij.
De enige conclusie die ik kan trekken is dat macht en geld eenieder van ONS blijkbaar corrumpeert, dat is onze menselijke zwakte, van de priester die kinderen misbruikt uit machtswellust, tot de politicus bjv. Wouter van den Bos PVDA die een nieuwe goed betaalde job bij een investeerdersclubje heeft (we zien hem binnenkort bij H. Mens op visite in buisiness class) 2 ton plus en vrijstelling hiervoor krijgt van minister Wobke omdat hij een "uitzondering" is.
Vroeger wist men niet beter, waren we dom en onnozel (Van Heek die tegen de pastoor zei "Hou jij ze dom dan hou ik ze arm") en nam men alles voor zoete koek aan, hier maakten Shell en consorten misbruik van.
Nu dankzij onderzoeksjournalistiek en internet komt alles boven water.
Wij zijn allen zelfgenoegzaam geworden.
Vroeger was er gelijk een revolutie, "en op de barricaden".
Nu leven we mee met de slachtoffers in Groningen.
In deze toekomst verdient er binnenkort een kunstenaar een ton aan een monument voor de Shell en Nam slachtoffers van Groningen.
En de Groningers tja, hou jij ze dom dan blijven ze onnozel.
Lydia Lembeck 12
Evert 43Peter Ravestein 4
Er zijn mensen die vinden dat dit niet kan, anderen beschouwen het als goed ondernemerschap en sommigen vinden dat er een hetze tegen Shell en Exxon wordt gevoerd. Zo heeft iedereen zijn eigen waarheid.
Persoonlijk draait mijn maag ervan om maar morgen werk ik zelf weer voor een groot bedrijf. De overheid verandert pas wanneer wijzelf veranderen.
Op naar het volgende schandaal...
MaartenH 10
Peter RavesteinJa en nee. Het zou zeker helpen als Nederland zijn stemgedrag verandert. Maar probleem is ook dat wij als burger de macht uit handen hebben gegeven aan politieke partijen waarop we eens in de vier jaar mogen stemmen. Dat leidt tot een dermate ondoorzichtigheid, dat de politiek tot op grote hoogte z'n eigen gang kan gaan. Die ondoorzichtigheid wordt dankbaar misbruikt en versterkt. Het leidt ertoe dat mensen het niet meer snappen en hun interesse verliezen. Kiezen doen ze op basis van wat kreten en welke politicus het beste overkomt, als ze al de moeite nemen om te stemmen.
Lydia Lembeck 12
MaartenHWat mij betreft wordt er beter les gegeven. En daar schort het echt aan.
Martin Haarmans 5
Bart Muurling 5
MaartenH 10
Bart MuurlingIk gok dat in de psychologie het nodige bekend is over machtsongelijkheid - of is dat een relatief onontgonnen terrein? Ik weet uit eigen ervaring dat machtsongelijkheid in ieder geval lelijke dingen kan doen met mensen..
R. Eman 8
MaartenHLydia Lembeck 12
Bart MuurlingDat zien we ook in oorlogen en bij opkomende dictators. Het gebeurt min of meer automatisch, maar ook uit angst.
Bart Muurling 5
Lydia LembeckPeter Faasse 4
Uitstekende bijdrage, Dank voor alle onderzoek.
Pieter Jongejan 7
Als door het slopen van een benzinestation op zandgrond bij mij in Zandvoort scheuren ontstaan in de muur van mijn overburen is de projektontwikkelaar aansprakelijk voor de schade, Hetzelfde bij de aanleg van d\e metro in Amsterdam in de slappe grond van de Vijzelstraat.
Lydia Lembeck 12
Pieter JongejanHeb je een oud huis en staat het op huiden?
Pieter Jongejan 7
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Pieter JongejanWat raar dat gebouwd is op stuifzand? Maar in de jaren 30 tot en met 50 was heien nog niet echt ingeburgerd. Dito met laagveen gebieden waar huizen op huiden gebouwd zijn.
Onderpinnen gaat een lieve duit kosten. Ben wel verbaasd dat bij vergunning aanvraag voor verbouwing de gemeente geen waarschuwing geeft?
Lang geleden woonde mijn oudste broer achter de Hogeweg met zijn gezin in een toen splinternieuwe doorzonwoning. Dat is ruim 58 jaar geleden. Wijzelf woonden in Bentveld aan de Duindoornlaan. Dat is gebouwd op zand werd me altijd verteld.
Pieter Jongejan 7
Lydia LembeckIn Amsterdam aan de zuidkant van het Vondelpark nemen de funderingsproblemen ook sterk toe, omdat tal van eigenaren een (extra) kelder onder hun huis laten aanleggen. Het water stroomt naar hetlaagste punt ofwel het Vondelpark. Door de ondergrondse bouwactiviteiten nemen de funderingsproblemen bij degenen die geen kelder laten aanleggen toe. Bewijslast lijkt me moeilijker dan bij de metro.
Lydia Lembeck 12
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Lydia LembeckGebruikelijk is om een fundering te metselen en hierop te bouwen. Bij het slopen van het benzinestation is ook deze gemetselde fundering met veel trillingen door een bulldozer verwijderd. Het gevolg is dat het fijne zand in de ontstane kuil waar de benzinetank zat, kon stromen. Hierdoor zijn vertikale scheuren ontstaan in nabijgelegen huizen. Het appartementen complex aan het Watertorenplein dateert uit 1980. Volgens mij is hier ook niet geheid. Dit complex ligt lager.
Lydia Lembeck 12
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Lydia LembeckDe monumentale watertoren in Zandvoort staat niet op veengrond, maar op zand en heeft een betonnen plaat als fundering. Die betonnen plaat heeft een veel grotere omtrek dan de watertoren. De ontwikkelaars (waaronder de ING als financier) hebben het duivelse plan om gaten in de gevel te maken voor woningen. De gevel kan dit hoogstwaarschijnlijk niet hebben (net een thermosfles) en zal dan afgebroken moeten worden. Zo ontstaat er ruimte om op de veel grotere plaat een kolossale woontoren te bouwen (en verzekeringsgeld op te strijken). Onduidelijk is of de gemeente bereid is om aan dit criminele opzetje mee te werken door het bestemmingsplan te veranderen.
Lydia Lembeck 12
Pieter JongejanDat de watertoren stevig staat is logisch. Ik heb het ooit geweten hoeveel water er bovenin zat, maar daarvoor heb je een zware fundering nodig.
Als wat je vertelt klopt dan zou je je buren e.d. moeten meenemen in een protest. Het zijn jullie woningen immers. Overigens... we zijn afgedwaald. Vind je het erg als ik hier mee ophoud?
Martinus de Borst 2
Mensen die goed werk geleverd hebben worden verdacht gemaakt en verbaal gecriminaliseerd simpel omdat vermoed wordt, dat Shell hen direct en indirect tot criminele daden zou hebben aangezet of verplicht.
Ik zou mij als expert goed bedonderd voelen, als er iets wordt beweerd over mijn werk, dat mijn integriteit te grabbel gooit.
Mag ik in het 2e stuk bewijzen zien van experts (Arcadis;Witteveen en Bos e.o. )die verklaren, dat zij gedwongen een onjuiste verklaring hebben afgelegd via hun rapporten?
R. Eman 8
Martinus de Borsthttps://www.anderetijden.nl/artikel/598/nam-weet-sinds-1963-van-bodemverzakkingen-groningen
Sam Gerrits 3
Martinus de BorstWilma Schrover 7
Overigens zien we dezelfde giftige cocktail bij de pensioenen. Verzekeraars/banken, wetenschap (Tilburg universiteit met de daar gevestigde ‘denktank’ Netspar) en overheid plus DNB werken nauw samen om her debat over ons pensioenstelsel richting private sector (banken en verzekeraars dus) te sturen. Daarom lopen werkenden en gepensioneerden nu al jaren een indexering mis en wordt er een frame neergezet dat ons stelsel niet houdbaar is, de reserves onvoldoends zijn om aan de verplichtingen te kunnen voldoen en ouderen de ruif zouden willen leegeten ten koste van jongeren.
Sam Gerrits 3
Wilma SchroverJ.H. 4
Sam GerritsWim Verver 5
Wilma SchroverAnton Van de Haar 8
Hans Stammes 3
Mijn vraag is of onze Haagse parlementariërs als hebben gereageerd en vragen hebben gesteld. Dit geld ook voor de Groninger provinciale politici .
Je vraag je af hoe shell en kornuiten überhaupt nog over afschaffing van de dividend belasting durven te vragen.
En ik maar denken dat wij in een parlementaire democratie leven. Alleen een parlementaire enquête kan dit nog redden, waarbij de gedupeerde Groningers nog jaren op de betaling van hun terechte schades moeten wachten .
Stravidarus 6
Roland Vanderschaeghe 4
[Verwijderd]
En nu zo snel mogelijk een parlementaire enquete want met deze feitelijkheden kan geen enkele politieke partij het naar zijn burgers verantwoorden om dit alles onbestraft te laten.
Alles werd er op deze manier door deze maffia verdiend werd moet worden teruggevorderd en gestort worden in een fonds dat de gedupeerden van de aardbeving ten goede komt.
Als de politiek hier niets mee doet dan moeten we met zijn allen proberen de gehele nederlandse bevolking te bewegen hier in opstand tegen te komen.
Peter Urbanus 5
Wim Verver 5
Jan Roos 1
Wim VerverJan 959
Wim Verver 5
Jan RoosKees Douma
Toch zeer bedankt voor dit stuk!
Peter Waalkens 7
Worden zij ook persoonlijk aangesproken op hun werk?
Het verbaasd me altijd weer dat we als betrokken individuen als geslagen honden omhoog zitten te kijken in plaats de berokkenen persoonlijk aan te spreken bij elke gelegenheid die zich voordoet (spreekbeurten van politici bijvoorbeeld).
Wie heeft er zelf bijvoorbeeld kritische vragen gesteld aan politici over bijvoorbeeld TTIP, de zorg, de dividendbelasting, etc. en last but not least over de Groningers? Of heb je alleen maar onderling geklaagd bij gelijkgestemden?
Behalve dat we klagen en mopperen zijn we allemaal even laks en passief en voelen we onszelf beter omdat wij wel bewust mopperen en de massa niet.
Als we eerlijk zijn tegenover onszelf hebben we pas recht van klagen als we zelf ook in de aktie zijn. De anderen zjjn net zo fake als degenen die ons leegzuigen.
Waarvan akte.
Olaf 16 1
De vraag is op welke wijze er een fundamentele verandering in NL gebeurt ?
Er zal o.a. wat moeten gebeuren aan het (internationale) bedrijfsleven die de politici via “overlegclubjes” indirect beheersen. Degenen op dit forum (wij met ons allen) stemmen al tientallen jaren in grote meerderheid op de politieke partijen die dit in NL laten gebeuren. We zijn zelf medeverantwoordelijk.
Theo van Ingen 4
J.H. 4
Rob Bastiaansen
Jan Roos 1
Blijft één vraag bij zweven: Hoe kon de Groningse boer, dhr. Nijhoff, over een kennelijk geheim gehouden overeenkomst uit 1963 tussen EBN,Shell en Exxon beschikken?
Mariëtte Smilde
Jan RoosWat ik mij verder afvraag waarom Nederland meteen na de WO2 aan de leiband van de VS is gaan lopen en nog steeds grote invloed door Amerikanen laat uitoefenen. Immers een Texaanse ingenieur van Exxon kwam met het lumineuze idee om gas in Nederland te exploiteren. VAnaf de jaren vijftig is het Nederlandse bedrijfsleven en bedrijfscultuur al grotendeels beïnvloed door het Amerikaanse denken, management revoluties, schaalvergroting, supermarkten en alles kwam uit Amerika overwaaien. Het heeft onze bedrijfscultuur van kleinschalige familiebedrijven verprutst, (Amerikanen vonden familiebedrijven niet democratisch) en managers en adviesbedrijven als McKinsey hebben onze bedrijfscultuur aangetast). Hoelang blijven we onze economie nog volgens Amerikaanse leest voeren?