
Over de schimmige deal die voormalig VVD-voorzitter Henry Keizer (1960-2019) miljonair maakte. Lees meer
Voormalig VVD-partijvoorzitter Henry Keizer werd in 2012 voor een schijntje mede-eigenaar van een florerend miljoenenbedrijf. Met drie partners nam hij de aandelen over van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie, waaraan hij zelf als ‘gecommitteerd adviseur’ verbonden was. Ook andere VVD-prominenten, onder wie Loek Hermans, speelden een bedenkelijke rol bij deze transactie, waarmee de vereniging en haar leden voor tientallen miljoenen euro werden benadeeld.
Het spitwerk van FTM leidde tot Keizers vertrek als partijvoorzitter. In mei 2018 deed de FIOD onder leiding van het OM invallen bij de Facultatieve en vier betrokkenen. Bij Keizer persoonlijk werd voor 20 miljoen beslag gelegd.
Keizer overleed op 5 oktober 2019. Hij werd 58 jaar. Met ingang van 7 oktober draagt dit dossier daarom niet langer zijn naam meer, maar heet het ‘De Facultatieve’.
Rechtszaak om verkoop Facultatieve aan Henry Keizer komt op stoom
Stichting zet juridische stappen tegen de kopers van crematieconcern ‘de Facultatieve’
Podcast | Hoe Henry Keizer c.s. ‘de Facultatieve’ ontmantelden en 11 miljoen verdonkeremaanden
Henry Keizer en het bestuur van de Facultatieve Vereniging lieten 11 miljoen euro verdwijnen
De ontmanteling van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie
De zaak Henry Keizer: een schadelijke overnamedeal is niet strafbaar
Henry Keizer is niet meer
Accountant EY weg bij crematoriumconcern Henry Keizer na vragen over integriteit
Justitie verdenkt Keizer van oplichting; VVD bagatelliseert integriteitskwestie ex-voorzitter
Niet schooien, maar graven
Caïn venant de tuer son frère Abel, by Henry Vidal in Tuileries Garden in Paris, France © CC / gemaakt Alex E. Proimos
EY-accountant acht zichzelf ‘publiekelijk beschadigd’ in een ‘politieke rel’ rond Henry Keizer
EY accountant Marcel de Kimpe vindt dat hij zijn werk als controlerend accountant van crematieconcern de Facultatieve naar behoren heeft gedaan en stelt dat hij ‘publiekelijk beschadigd’ is.
Volgens EY-accountant Marcel de Kimpe is er in de zaak rond Henry Keizer in de media met name sprake geweest van ‘suggestie, niet van feiten’. Dit blijkt onder andere uit het verweerschrift dat zijn advocaat opstelde naar aanleiding van de tuchtklacht die door bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman in mei tegen hem werd ingediend. Ook stelt De Kimpe nadrukkelijk dat de geruchtmakende overname van het crematieconcern de Facultatieve ‘conform de wet- en regelgeving' in de jaarrekeningen was verwerkt. De Kimpe vindt dat hij zijn taak als controlerend accountant daarmee naar behoren heeft verricht.
Het is voor het eerst sinds het begin van FTM’s publicaties over voormalig VVD-partijvoorzitter Henry Keizer, dat er een inhoudelijke repliek van de zijde van accountant EY naar buiten komt. Op de vele vragen die Follow the Money het accountantskantoor stelde, wenst EY echter nog altijd geen antwoord te geven.
De naam Marcel de Kimpe zou inmiddels een belletje moeten doen rinkelen
De naam Marcel de Kimpe zou bij trouwe FTM-lezers inmiddels een belletje moeten doen rinkelen: zijn naam kwam in ons dossier over de zaak Henry Keizer enkele malen nadrukkelijk ter sprake. De EY-accountant controleerde namelijk lange tijd de jaarrekeningen van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie en diens vroegere dochter, de B.V. Beheermaatschappij ‘de Facultatieve’.
In 2012 werd De Beheermaatschappij via een zogenoemde management buy out verkocht aan het nieuwe bedrijf van Henry Keizer en zijn zakenpartners, de Facultatieve Groep B.V. geheten. Ook van dat bedrijf werd De Kimpe de controlerend accountant. Follow the Money onthulde in april dat Keizer voor een schijntje het miljoenenbedrijf had overgenomen en zichzelf daarbij met minimaal 19 miljoen euro ten koste van de Vereniging had weten te verrijken. De transactie vond plaats onder het toeziende oog van De Kimpe, die de jaarrekeningen van zijn handtekening voorzag.
Tuchtklacht
Bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman van Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) diende in mei een tuchtklacht tegen De Kimpe in bij de Accountantskamer in Zwolle. Volgens Lakeman heeft De Kimpe bij de jaarrekeningen 2012 van de B.V. Beheermaatschappij ‘de Facultatieve’ en De Facultatieve Groep B.V. ‘onware verklaringen’ afgelegd. Daardoor werd de ‘ernstige financiële benadeling’ van de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie ‘minder zichtbaar gemaakt’.
Lakeman zoomde in op het ‘geschenk’ van 19 miljoen euro, dat op de jaarrekening van de Facultatieve Groep B.V. — het bedrijf van Keizer c.s. — als ‘negatieve goodwill’ wordt gepresenteerd. Lakeman: ‘Door deze truc is de waarde van de aankoop voor de buitenwereld optisch met 19 miljoen euro verlaagd.’ Ook het feit dat EY geen melding had gemaakt van een ongebruikelijke transactie bij de Financial Intelligence Unit verwerkte Lakeman in zijn klacht.
Volgens het verweer had De Kimpe geen enkele bemoeienis bij de verkoop van het crematieconcern
Publiekelijk beschadigd
In de inleiding van het verweerschrift gaat advocaat Jan Garvelink namens De Kimpe in op de zaak Henry Keizer. Hij beschrijft dat er sinds de overname in 2012 weinig gebeurde ‘totdat de Transactie eerder dit jaar door een aantal perspublicaties leidde tot een politieke rel’. Zijn cliënt De Kimpe werd ‘daarbij alvast publiekelijk beschadigd’.
‘Ten aanzien van de verslaggeving is in de media intussen met name sprake van suggestie, niet van feiten,’ voegt de raadsman daaraan toe. Hij noemt het klaagschrift van Lakeman daar een ‘exponent’ van.
Ook stelt Garvelink dat De Kimpe zich realiseert ‘dat door alle publiciteit heel Nederland zich al een mening over deze casus heeft gevormd. Dat brengt ook het risico van kleuring en hindsight bias met zich. De zaak verdient evenwel een zakelijke en op feiten gebaseerde analyse’.
Volgens het verweer had De Kimpe geen enkele bemoeienis bij de verkoop van het crematieconcern de Facultatieve en was deze verkoop ‘een voldongen feit’ toen hij daar voor het eerst over vernam. Dat gebeurde op 13 december 2012, toen de koopovereenkomst werd getekend. Diezelfde dag sprak De Kimpe met het bestuur van de Vereniging en Keizer c.s.; er werd hem duidelijk dat er mede op basis van ‘drie waarderingsrapporten van onafhankelijke deskundigen’ een ‘zorgvuldige besluitvormingsprocedure’ had plaatsgevonden.
De inhoud van het verweer geeft precies aan waar de schoen wringt
In zijn verweer stelt De Kimpe dat de klacht van Lakeman ‘eenvoudig te weerleggen’ is, omdat Lakeman uitgaat van een verkoopprijs van 30.000 euro. ‘Wanneer men zich rekenschap geeft dat er € 12,5 miljoen is betaald is al veel opgehelderd’.
Volgens de advocaat van De Kimpe werd het eigen vermogen van de nieuwe onderneming van Keizer c.s. ook niet met 19 miljoen euro te laag voorgesteld en was het volgens de regels dat dit als negatieve goodwill werd aangemerkt.

Studentikoos
Lakeman vindt dat het verweer van De Kimpe een ‘ongebruikelijk persoonlijke kleur’ heeft, ‘een beetje studentikoos, zou ik haast zeggen.’
De inhoud van het verweer geeft volgens Lakeman ook precies aan waar de schoen wat hem betreft wringt: ‘Op vergadering van 13 december 2012 wist De Kimpe het bestuur van de Vereniging en het management (Keizer c.s.) voor een gesprek uit te nodigen. Tijdens die spoedvergadering bleek dat het bestuur en het management drie waarderingsrapporten hadden gebruikt en dat De Kimpe toen had vastgesteld dat beide partijen goed geïnformeerd waren. Die stelling was in strijd met de hem bekende waarheid. Het bestuur en Keizer hadden immers afgesproken dat in de waarderingsrapporten enkele van de belangrijkste eigendommen (de verzekeringsmaatschappij de Facultatieve en de vennootschap Bönninghausen Onroerend Goed B.V., red.) niet in de waardering meegenomen moesten worden.’
‘Óf de partijen werkten samen, óf De Kimpe heeft zijn advocaat een loer gedraaid’
‘De Kimpe heeft dus gezien dat belangrijke eigendommen van de vereniging gratis naar Keizer c.s. werden overgeheveld. Dat de Kimpe durft vast te stellen dat partijen goed geïnformeerd waren, kan dan ook maar twee dingen betekenen: óf de partijen werkten samen bij het verduisteren van belangrijke eigendommen ten gunste van Keizer c.s. (dan waren ze namelijk inderdaad allebei goed geïnformeerd), óf De Kimpe heeft zijn advocaat een loer gedraaid door in strijd met de hem bekende waarheid te stellen dat partijen goed geïnformeerd waren.’
Op vragen van FTM of de Raad van Bestuur van EY achter de inhoud van het verweer van De Kimpe staat, wenst het accountantskantoor geen antwoord te geven. Ook op andere vragen blijft EY het antwoord verschuldigd: ’Er loopt een tuchtzaak waarin de feiten voor zich zullen moeten spreken. Ons past gedurende dit proces maximale terughoudendheid,’ aldus EY-woordvoerder Toby Ellson.
De zitting in de tuchtzaak tegen EY-accountant Marcel de Kimpe staat op de rol voor 22 september om 10.30 uur in het gerechtsgebouw te Zwolle.
Hier de link naar het verweerschrift van Marcel de Kimpe op de website van SOBI.
Lees hier het eerdere artikel over de rol van de accountant EY in de zaak Henry Keizer. Op korte termijn komt een vervolg op dit artikel waarin de rol van EY-accountant Marcel de Kimpe nader tegen het licht wordt gehouden.
78 Bijdragen
Wouter de Heij 5
Eric Smit 11
Wouter de HeijWouter de Heij 5
Eric SmitNeen, we zijn een apenland aan het worden.
Witte boorden criminelen lijken ermee weg te komen.
Er zijn maar weinig goede onderzoeksjournalisten (als een pitbull).
#hierbijeencomplimentEric ;-)
Ik denk dat er een loopgravenoorlog volgt.
Keizer heeft een langere adem, EY zal glad als aal zijn.
resultaat? Over paar maanden vliegt het over.
Keizer heeft 'zijn' bedrijf.
Sterkte!
Eric Smit 11
Wouter de Heijthebluephantom 6
Eric SmitGuido Leenders 6
Wouter de HeijEric Smit 11
Guido LeendersGuido Leenders 6
Eric SmitEric Smit 11
Guido LeendersAuke De Vries
Eric SmitEric Smit 11
Auke De VriesGuido Leenders 6
Eric SmitEric Smit 11
Guido LeendersLydia Lembeck 12
Eric SmitAl vind ik het geweldig dat dit aangepakt wordt, ik deel de bezorgdheid van Guido en Auke wel.
Eric Smit 11
Lydia LembeckJan Willem de Hoop 12
Eric SmitBegrijp ik het goed dat jij vindt dat toezichthouders en opsporingsinstanties in Nederland goed functioneren? Kan dat amper geloven.
Zou onderzoeksjournalistiek (bijna) overbodig maken.
Als de journalistiek misstanden onthult blijkt bijna altijd dat er alles aan gedaan is vooraf om de onthulling te voorkomen. Meestal is sprake van een tipgever die vindt da het allemaal te gortig is geworden. Journalisten laten zelf vaak doorschemeren dat het om topje van ijsberg is dat boven water komt. (Al kunnen veel burgers dat zelf ook bedenken.) Als de journalistiek misstanden onthult hebben vele reguliere instanties in voortraject verzaakt.
Heb je een aantal voorbeelden waarbij bedrijven of overheid, of toezichthouders, zelf spontaan met grote eigen misstanden naar buiten zijn gekomen, zonder dat er druk vanuit journalistiek was? Of dat het om andere redenen onmogelijk was om de misstanden onder de pet te houden?
Marla Singer 7
Guido LeendersErasmus Universiteit heeft een onderzoek van 1999 die dat onderschrijft en al die jaren van bezuinigen zullen de problemen alleen maar verergerd hebben al dan niet onder leiding van VVD ministers.
Guido Leenders 6
Marla Singerr b 1
Wouter de HeijEen rechter kan deze 'student' dwingen om simpele vragen met ja of nee te beantwoorden. Dan valt deze student als een blok door d emand.
wim de kort 8
Lydia Lembeck 12
wim de kortWillen we naar de Dam? Dan gaan we toch niet.... eigenlijk best wel sneu dat zoveel mensen zich zo makkelijk hebben laten inpakken, of het zo ongelooflijk spuugzat zijn dat ze niet meer naar journaals kijken, geen radionieuws meer horen en geen kranten meer lezen. Ze gaan graag voor André Hazes en Dries Roelvink. Makkelijke, hapklare brokken. De TV programma's vol hapklare brokken buitelen over elkaar heen momenteel. Wie niet meer hoeft na te denken holt achteruit. Dat is wat er gebeurt nu.
Dries moet Dave zijn begrijp ik... Sorry...
wim de kort 8
Lydia LembeckDe moed niet verliezen is een kunst. Ook dit is iets van langere adem. Maar ............... als de rapen
gaar zijn, ja, dan gebeurt er wat. De echte wolven in schaapskleren zijn er niet zo veel, let maar eens op. De geschiedenis heeft dit laten zien. Ben trouwens wel benieuwd waar hij de
de buit verstopt heeft. (reactie van Eric) Misschien wel afgezonken voor de kust of zo, of in een
trein in een verlaten tunnel. Volgens mij past dit wel bij hem.
Bas van de Haterd 5
John Law 10
Bas van de HaterdJohn Law 10
-------------------
Amaai - mij dunkt: we gaan met z'n allen op tienertoer! :-)
Immers: zittingen van de Accountantskamer zijn (in principe) openbaar. Artikel 21 van het Prcoesreglement 2015:
Artikel 21 Openbaarheid van de zitting
1. De zitting wordt in het openbaar gehouden.
2. De Accountantskamer kan bepalen dat de behandeling van de zaak geheel of gedeeltelijk met gesloten deuren plaatsvindt, indien openbare behandeling een goede rechtspleging of de belangen van partijen of derden onevenredig zou schaden.
http://www.accountantskamer.nl/index.php/procesreglement/procesreglement-2015
22 september, 10:30 uur
Schuurmanstraat 2
8011 KP Zwolle
Lydia Lembeck 12
John LawHenk Heilighuizen 2
"De toetsing van financiële verslaggeving in het jaarrekeningenrecht en het tuchtrecht".
Al in de eerste alinea's van dat document maakt hij een paar interessante opmerkingen over de rol van een accountant bij het afgeven van een goedkeurende verklaring.
John Law 10
Henk HeilighuizenHenk Heilighuizen 2
John LawEveline Bernard 6
Henk HeilighuizenLydia Lembeck 12
Henk HeilighuizenHet artikel dus. Heb je een link?
10-8-17/13.50 h. Eveline, hartelijk bedankt! Ik zocht op de titel van het stuk. Niet op Blaisse... ;)
Overigens een pittig stuk, die 13 pagina's. Maar wel leesbaar.
Matthijs 11
Een accountant die voor miljoenen fraudeert en er lijkt niks te gebeuren?
Blij dat FTM zich zo vast bijt in dit soort zaken.
Jan Smid 8
MatthijsEn ja, er is al jaren een justitiële tweedeling aan de gang.
Wilma Schrover 7
Jan Willem de Hoop 12
Volgens mij zijn dat standaard argumenten geworden nadat misstanden in de media zijn gekomen. Je zou hopen / wensen dat dergelijke personen eens beter en vaker vooraf gaan nadenken over het wel of niet meedoen aan misstanden en iets minder piepen als hun misdragingen onthult worden.
Ik kan me wel weer indenken dat accountant Marcel de Kimpe baalt dat hij wel wordt aangepakt, maar de man die er het meeste aan heeft verdiend, Henry Keizer, nog steeds met rust wordt gelaten.
Berend Pijlman 13
Jan Willem de HoopDat was even mijn gedachtegang, kan mij daar over verbazen.
Jan Willem de Hoop 12
Berend PijlmanJan Willem de Hoop 12
Luister nog even naar radio interview BNR met Annemarie Jorritsma waar deze zaak ook aan de orden kwam.
Heel subtiel geeft Annemarie an het begin aan , dat als het natuurlijk allemaal wel waar is de VVD inderdaad een probleem heeft en wat moet doen, om daarna volledig in te zetten op hetgeen FTM toen allemaal nog lang niet bewezen is en waar is.
Nu, het is allemaal waar en bewezen hetgeen FTM in de zaak Henry Keizer heeft onthult. Dus het gaat niet om meningen e;d., Dus VVD, en dus ook mevrouw Annemarie Jorritsma,: U BENT OOK AAN ZET NU IN DE ZAAK HENRY KIEZER.
Dus met pen, papier, laptop, recorder, naar de VVD top. Een deel van hen schijnt vandaag weer terug van vakantie te zijn.
Lydia Lembeck 12
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop 12
Lydia LembeckJORRITSMA: ZAAK KEIZER SCHADELIJK VOOR VVD
https://www.bnr.nl/nieuws/politiek/10322402/jorritsma-zaak-keizer-schadelijk-voor-vvd
Het is niet goed gekomen, Keizer heeft niet weerlegd. Als het had gekund had hij het wel gedaan. Dus ben ik van mening dat de VVD dus nu gewoon de zaak moet oppakken, Keizer moet aanpakken.
Lydia Lembeck 12
Jan Willem de HoopJan Smid 8
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop 12
Jan SmidEric Smit 11
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop 12
Eric Smit1) Je zegt iets wat waar is en iedereen begrijpt dat dat waar is. Namelijk dat FTM de boeken niet heeft ingezien.
2) Je suggereert hiermee dat de onthulling ook niet waar zou kunnen zijn. (maar je bent dus slim genoeg om het niet zo te zeggen)
En zoals jij terecht aangeeft, als de boeken heel iets anders zouden weergeven, als je geen conclusies meer zou mogen trekken o.b.v. jaarrekeningen dan hebben we echt een mega probleem in Nederland.
Voor politici zijn dit de "slimme" en "professionele" trucjes. In werkelijkheid hollen ze met hun ziekelijke en onsportieve reacties op onthulling misstanden door de journalistiek de democratische rechtsstaat verder uit. Ze denken dat ze dit ongestraft en onbeperkt kunnen blijven doen. Dat zal niet zo zijn, elke keer zijn het weer extra druppels in een emmer van het imploderen van democratische rechtsstaat, alleen weet niemand hoe dichtbij we bij het punt zitten dat de emmer overloopt..
Als politici laten zien dat woorden steeds minder waarde en betekenis hebben, odmdat hun dit even goed uit komt, zoals in dit voorbeeld de jaarrekening, dan zetten ze de bijl aan de wortels van algemeen vertrouwen en de democratische rechtsstaat. Politici hebben allemaal hulpjes die ze uit de wind proberen te houden, terwijl het juist de taak is van politici om in de wind te staan.
Eigenlijk vind ik de manipulerende reactie van Jorritsma nog zorgelijker dan het gedrag van Keizer.
Je zou het eigenlijk alsnog uit Jorritsma moeten wringen wat ze met haar opmerking bedoelde over jaarrekening en boeken niet gezien. Ze zal denk ik verdwaasd opkijken en roepen / denken: "Iedereen reageert toch met zulke manipulerende trucjes, waarom moet je bij mij zijn?".
Diny Pubben 9
Jan Willem de HoopSkin in the game opmerking!
Zocht even op tuchtrechtspraak wikipedia, komt nog uit de tijd van een duidelijk besef van publieke waarden.
Hier is toch echt een publiek bedrijf voor een habbekrats geprivatiseerd, door een accountant met 3 petten op en ik vraag me af of die tuchtrechtspraak de EY bestuurder uit de wind houdt.
Werkt onze rechtstaat nog?
Frans parlement bereid bezem door politiek na reeks schandalen.
Op toespelen baantjes aan familieleden komt straf. FD vandaag.
Hoe zit het ook alweer met Loek Hermans en familieleden?
Lydia Lembeck 12
Diny Pubbenhttps://www.trouw.nl/home/rijken-hebben-een-nieuwe-route-om-fiscus-te-mijden~a7e08d2d/
Diny Pubben 9
Lydia LembeckSchreef Eric Smit. Zijn intuïtie is zuiver.
Nu heb ik andere ervaringen met onze rechtsstaat, van de regeltjes mag alles in de zorg en toch hoop ik dat hij gelijk gaat krijgen qua toezichthouders, opsporingsinstanties en de rechtsstaat.
Hoop dat onze onafhankelijke journalisten een weg weten te vinden met cultuur en 'zielsvragen'.
Zielsvraag zoiets:
Is hier een publieke organisatie geprivatiseerd, met medeweten EY bestuurder accountant en of had hij het publiek vooraf kunnen / moeten waarschuwen ipv naar het FD waarom het FD te stappen?
Of leven we in neoliberale tijden waar publieke waarden overal geprivatiseerd worden?
Die regels gaan wel al jaren massaal door onze Eerste Kamer.
Psychopolitiek, BC Han, 'manipulatie van de psyche' en een andere vorm van neoliberalisme.
(Uniformering en infantilisering in de zorg sinds wanneer wordt het medewerkers verboden om zelf na te denken, hoor het me nog zeggen, ver voordat FTM online ging.)
Wij hebben een zwakke rechtsstaat zeker als de politiek zelf tiranniek wordt en zijn corrigerende instituten medeplichtig maakt.
Zie ook Tjeenk Willink over politiek vertrouwen en de datawereld in de praktijk, kreeg amper aandacht in de pers. Urgent.
Jan Willem de Hoop 12
Eric SmitMevrouw Jorritsma heeft in haar bestuurlijke leven duizenden besluiten genomen en of voorberied, waarbij ze de juistheid en betrouwbaarheid van jaarrekeningen en de cijfers daarin als uitgangspunt heeft genomen.
Dat zo iemand suggereert dat Jaarrekeningen oppervlakkige informatie is waar je geen conclusies uit kan en mag trekken is dan ook schandalig.
Lydia Lembeck 12
Jan SmidDaniel Lagewaard 4
marcel 7
Volgens het verweer was deze verkoop ‘een voldongen feit’ toen hij daar voor het eerst over vernam.
VRAAG 1:
Heeft uw controleteam noch uit notulen noch uit gesprekken met de directie, RvC, ledenraad en medewerkers (bijvoorbeeld van HR of juridische zaken) van De Facultatieve groep iets vernomen over de intentie tot de management buy-out?
VRAAG 2:
Heeft uw team bij de controle van de advieskosten geen nota's aangetroffen van belastingadviseurs, advocaten en/of notarissen waarin verwezen wordt naar de voorbereidingen van de management buy-out?
VRAAG 3:
Als accountant kunt u door middel van een advocatenbrief informatie opvragen over uw cliënt bij de juridische adviseurs van uw cliënt.
Heeft u dergelijke brieven verstuurd aan de juridisch adviseurs van De Facultatieve? Zo nee, waarom niet?
Indien het antwoord op deze vraag bevestigend is, bevatten deze advocatenbrieven geen informatie over de voorbereidingen op de management buy-out bij De Facultatieve?
marcel 7
Volgens het verweer sprak De Kimpe diezelfde dag met het bestuur van de Vereniging en Keizer c.s.; er werd hem duidelijk dat er mede op basis van ‘drie waarderingsrapporten van onafhankelijke deskundigen’ een ‘zorgvuldige besluitvormingsprocedure’ had plaatsgevonden.
VRAAG 4:
Op welke wijze heeft u vastgesteld dat de leden van De Facultatieve groep objectief, juist en volledig zijn geïnformeerd over de voorgenomen management buy-out?
VRAAG 5:
Was de historische informatie die de directie van De Facultatieve heeft aangeleverd bij de externe deskundigen, op grond waarvan zij tot hun waardering zijn gekomen, juist en volledig?
En was toekomstgerichte informatie aannemelijk?
VRAAG 6:
Heeft u gebruik gemaakt van de mogelijkheid om binnen EY een waarderingsdeskundige in te schakelen om een 'eigen schatting' van de waardering te maken? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welk bedrag kwam uw eigen deskundige uit?
Fouk Tsang 5
Harbers 8
Fouk Tsangwww.sobi.nl
Eric Smit 11
Fouk Tsanghttps://drive.google.com/file/d/0B4LzAa7t2xaaYldXRzdyQmhQTVJnVmhKdTNucjlMeTRkSXZ3/view
Hierin zijn notulen van vergaderingen te vinden.
A.J. van Soelen 2
Juist omdat De Kimpe ook de controlerend accountant was van de Vereniging wist hij, dan wel had hij moeten weten, dat het maar zeer de vraag was in hoeverre de afgevaardigden van de feitelijke achterban van deze club (naar ik begrijp oudere mensen zonder relevante ervaring met dit soort transacties) zich realiseerde wat de kern was van de transactie. Juist dit aspect gaat de tuchtrechtelijke discussie zeer boeiend maken, zo durf ik te voorspellen.
Tot slot: de Accountantskamer neemt haar rol buitengewoon serieus en is niet bang om de gevestigde orde aan te pakken als daar aanleiding voor is. De vrees dat een betrokkene daar ten onrechte 'weg komt' lijkt mij ongegrond.
Anita Limburg 1
Harbers 8
De heer Lakeman doet er goed aan om zijn klacht nog even aan te vullen omdat die in de huidige vorm waarschijnlijk ongegrond zal worden verklaard door de rechters. De klacht is namelijk beperkt tot twee vrij eenvoudig weerlegbare punten en andere verwijten worden verweerder niet gemaakt. Maar welke andere verwijten moeten dan wel gemaakt worden en waar moeten de rechters zich dan echt een keer over buigen?
Het referentiekader voor de rechters is de toenmalige VGC (Verordening Gedragscode) en die begint met de opmerking dat het onderscheidend kenmerk van het accountantsberoep is om te handelen in het algemeen belang. Vervolgens wordt dat uitgewerkt in een vijftal fundamentele beginselen die de accountant dient na te leven. Integriteit, objectiviteit, deskundigheid en zorgvuldigheid, vertrouwelijkheid en professionaliteit. Een belangrijk uitgangspunt voor de rechters is verder dat de accountant professioneel kritisch moet zijn.
Op grond van de VGC dient de accountant mogelijke bedreigingen t.a.v. de naleving van de fundamentele beginselen te signaleren en afdoende maatregelen te nemen om die te mitigeren. En als dat laatste niet kan, dan dient hij de opdracht terug te geven.
Wat hier dan om te beginnen opvalt is dat de accountant twee petten op heeft. Hij is zowel de accountant van de koper als van de verkoper. In het allereerste begin is daar al direct door een hoogleraar op gewezen. Deze combinatie van functies is een rode vlag v.w.b. de naleving van het fundamentele beginsel van objectiviteit en in het verlengde daarvan de destijds van toepassing zijnde nadere voorschriften inzake onafhankelijkheid. Wat dit betreft zou de klacht dan kunnen luiden dat betrokkene het fundamentele beginsel van objectiviteit en de nadere voorschriften onafhankelijkheid heeft veronachtzaamd.
marcel 7
HarbersTijdens het proces van opdrachtacceptatie binnen EY zou dit punt expliciet aan de orde geweest moeten zijn. Daarnaast zou EY de verandering van eigenaar ook in het kader van de WWFT (wet ter voorkoming van witwassen en financiering terrorisme) expliciet gedocumenteerd moeten hebben in haar dossier. .
Een neuzelpuntje voor de juristen:
* de term vertrouwelijkheid stamt uit de VGBA. In de VGC was dit nog: geheimhouding.
Eric Smit 11
HarbersIk denk dat je de kern heel goed samenvat. Ik kom daar spoedig uitgebreid op terug.
Fouk Tsang 5
HarbersHarbers 8
Wat de professioneel kritische houding betreft zou je betrokkene kunnen verwijten dat hij onvoldoende heeft doorgevraagd en onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar de transactie die zijn weerslag vindt in de jaarrekeningen die door twee verschillende heren worden opgesteld en die hij allebei dient. Meer in het bijzonder gaat het hier om de controle van een transactie met verbonden partijen als bedoeld in standaard 550. Het veronachtzamen van een professioneel kritische houding en het mogelijk niet naleven van standaard 550 zijn een overtreding van het fundamentele beginsel van deskundigheid en zorgvuldigheid.
Het fundamentele beginsel van professionaliteit houdt in dat de accountant zich onthoudt van al het geen schadelijk is voor het aanzien van het accountantsberoep en wat dat betreft is betrokkene wellicht ook een verwijt te maken. Hij stond er tenslotte bij toen 60.000 hoogbejaarde leden van de vereniging mogelijk werden gedupeerd door een mogelijk onzakelijke transactie.
Ik ben erg benieuwd hoe het verweerschrift er zou hebben uitgezien als de accountant deze verwijten zouden zijn gemaakt en ook naar het verdere onderzoek daarnaar op de zitting van 22 september 2017.
Inge 5
Eric Smit 11
IngeEr zijn leden die nog steeds vinden dat hun Henry een fijne vent is die goed op de zaak past en er zijn erbij die steeds bozer worden naarmate duidelijker wordt wat er is gebeurd.
Gerben Gerrits 7
Eric SmitRené Derlant 3
Want Marcel, ieder nadeel heeft z’n voordeel, dus i.p.v. te stellen dat je ‘publiekelijk beschadigd’ bent, zou je het natuurlijk ook kunnen zien als gratis reclame.
Te boek staan als een betrouwbare ‘sjoemel-accountant’ is ook wat waard, toch?
Werk zat in die tak van je branche, dunkt mij.
wim de kort 8
Hij praat vanuit de hoogte, net zoals al zijn soortgenoten.
Maar misschien dat hij straks tijd genoeg heeft om te overdenken welk
bedrog en leed hij en soortgenoten anderen heeft aangedaan.
Financieel ruineren zou het beste zijn, en verplicht in therapie ver weg van hier omdat wij dit niet willen betalen.
Eric Smit 11
wim de kortHet gedrag van één accountant maakt niet dat de hele beroepsgroep fout is. Ik ben ervan overtuigd dat er nog heel veel accountants zijn die hun werk op deugdelijke wijze verrichten.
wim de kort 8
Eric SmitHet is niet moeilijk om een accountantskantoor te vinden die tegen forse betaling voor wie dan ook constructies te maken. Hooien als de zon schijnt denkt men dan.
Je kunt niet ontkennen dat het kapitalisme ernstig aan het verloederen is.
En vaak zijn daar grote jongens bij betrokken in allerlei beroepsgroepen trouwens.
Dat ze het trouwens ook voor eerlijke bedrijven en burgers verpesten zal ze een worst wezen, en dat is iets om vals op te worden.
Marco Fredriks 4
wim de kortFouk Tsang 5
Eric Smitbps 12
Als de kat van huis is, dansen de muizen.
wim de kort 8
tussen je geld of je leven is er bij hem niet bij. Hij wil eerst je geld en daarna de crematie.
Markdraaier 7
Dan zouden de mensen de ogen geopend worden.
Simone Kok 1
Mijn angst is dat deze heren er mee weg gaan komen!
[Verwijderd]
Dennis Boom 1