'Mr 911' is dood

1 Connectie

Werkvelden

Auto-industrie
0 Bijdragen

Mooi portret van de briljante F.A. Porsche, ontwerper van de 911. Donderdag strief hij op 76-jarige leeftijd.

Geen land heeft meer iconische auto's gemaakt dan Duitsland. De beroemdste: de Kever. Direct daarna: de Porsche 911. Beide zijn variaties op hetzelfde thema. Maar waar de Kever een gans is, is de 911 een zwaan. Het is de pakezel vs het volbloed paard. 
 
Gisteren werd bekend dat de schepper van de Porsche 911, Ferdinand Porsche, is overleden, Geboren in 1935 groeide hij op tussen auto's. Grootvader Ferdinand Porsche ontwikkelde in het Derde Rijk de 'Kraft durch Freude' auto, die in de oorlog werd omgebouwd tot de Nazi-jeep. Na de oorlog werd de Kever van Volkswagen de succesvolste auto die ooit is gemaakt.
 
 
 
Ferdinand Porsche werd in 1962 de baas van het ontwerpbureau van zijn grootvader. Eerste model: de Porsche 911. De sportwagen bleek een voltreffer, het model betekende de doorbraak van Porsche. Net als de Kever had Porsche een luchtgekoelde motor in de achterbak. Maar in alle andere opzichten was Porsche anders. Het ontwerp van de 911 is zo sterk, dat het nog steeds bestaat en onmiddellijk herkenbaar is. Maar is Porsche nu het deel uitmaakt van Volkswagen AG nog wel het ultieme middel tegen een midlife crisis?
 
 
 
 

Eine Soundorgie sondergleichen… het geluid van de Porsche boxermotor