
Vakbonden als de FNV moeten stoppen met het aannemen van een huiverige houding. ‘F*ck de polder,’ zegt Ewald Engelen. De Nederlandse vakbewegingen klampen zich namelijk liever vast aan harmonie dan dat ze op durven te komen voor de belangen van hun leden.
Ergens in 2013 werd ik omarmd door de FNV. Ik werd binnengehaald als een van de helden van de koopkracht die de vakbeweging van nieuwe argumenten moesten voorzien om werkgevers ervan te overtuigen dat het maar eens uit moest zijn met loonmatiging. Het waren de dagen van de eurocrisis die in Nederland harder toesloeg dan elders. Ieder kwartaal werd de economie een pietsie kleiner. Ieder kwartaal gingen er meer bedrijven op de fles. Ieder kwartaal werden meer mensen werkloos.
Langzaam werd duidelijk dat bezuinigen na het spatten van een financiële zeepbel zo ongeveer het stomste was dat je kon doen. Maar ja, die Europese regels hè. En die vermaledijde dwangbuis van de euro hè. Om maar te zwijgen over politici die zichzelf in een hoek hadden geschilderd maar dat niet wilden erkennen. En dus pleitten ik en anderen voor meer koopkracht. Voor de vakbeweging was het een buitenkansje: looneisen stellen — niet uit eigenbelang, maar om het land te redden.
Bezuinigen na het spatten van een financiële zeepbel is zo ongeveer het stomste dat je kunt doen
Ik herinner me in het Utrechtse Jaarbeurscomplex ruim drieduizend vakbondsleden te hebben toegesproken. Die onderbraken iedere zin van mij met luid applaus en instemmend gebrul. En er moet op de rommelzolder van YouTube nog een filmpje rondslingeren waarin ik, wandelend over de Albert Cuyp, in een minuut uitleg hoe de FNV Nederland zou kunnen redden. Antwoord: fuck de polder en eis op wat je toekomt.
Het zijn zoete herinneringen, omdat ik even daarvoor als nieuwbakken columnist van het huisblaadje van de Sociaal-Economische Raad (SER) mijn congé had gekregen. In mijn laatste column schreef ik dat het schandalig was dat je in de grootste crisis van het kapitalisme sinds de jaren dertig de vakbeweging niet hoorde. Navelstaren, elkaar de tent uitvechten en de rechten van niet-werkenden beschermen (pensioenen) – meer deed zij niet. Mijn slotzin luidde: waarom ben je nog lid? Dat kon niet door de beugel. ‘Wij opereren nu eenmaal in een gevoelige context,' heette het.
In diezelfde periode kwam er bijval uit onverwachte hoek. Klaas Knot van De Nederlandsche Bank maakte zich dezelfde zorgen en riep de sociale partners op om de koopkracht te herstellen. Niet alleen bleek de reële koopkrachtontwikkeling van huishoudens al jaren negatief: ook het deel van de toegevoegde waarde dat naar werknemers gaat bleek sinds eind jaren zeventig gedaald — van tegen de negentig procent tot even boven de zeventig procent.
De zorgen van Knot waren niet ingegeven door sociale betrokkenheid, maar kwamen voort uit de vrees dat het aantal wanbetalers op hypothecaire leningen zo groot zou worden dat banken opnieuw in de problemen zouden komen. Financiële stabiliteit is namelijk de missie van Knot. Wat meer koopkracht zou huishoudens lucht geven waardoor zij versneld hun schulden konden aflossen en hij niet langer voor de banken hoefde te vrezen. Het verraadde hoe wankel de Nederlandse banken nog altijd waren.
De laatste keer dat productiviteitsstijgingen werden vertaald in loonstijgingen was 2004
Daarna werd het stil rond de FNV. Dat kan twee dingen betekenen. Ten eerste dat de vakbeweging daadwerkelijk koopkrachtherstel heeft weten af te dwingen. En dan bedoel ik reële loonstijgingen die ten minste in de pas lopen met de productiviteitsontwikkeling en idealiter zo hoog zijn dat ze weer iets terugpakken van de toegevoegde waarde die werkgevers zich de afgelopen decennia hebben toegeëigend. Dat blijkt echter niet uit de cijfers. Het laatste jaar dat productiviteitsstijgingen volledig werden vertaald in loonstijgingen was 2004. Sindsdien blijven de lonen ieder jaar met vier tot zes procentpunt achter bij de productiviteitsgroei. Geen wonder dat Knot maar blijft hameren op hetzelfde aambeeld: loonstijgingen, loonstijgingen, loonstijgingen. Vorige maand deed hij het weer.
Maar het kan ook betekenen dat de vakbeweging opnieuw is gezwicht voor de verleiding van de polder. Kenmerkend voor Nederlandse vakbonden is namelijk dat ze via de SER medebestuurder zijn van het land. En als medebestuurder stel je je coöperatief en verstandig op. Zo werkt dat in de polder. Alle neuzen dezelfde kant op. Allemaal hetzelfde technocratische gereutel. En geen ruzie vooral.
Het levert looneisen op waarin de tegenargumenten van werkgevers vooraf al ruimhartig zijn verdisconteerd. En loonstijgingen die dus steevast achterblijven bij de productiviteit. Waardoor het aandeel van de factor arbeid nog verder daalt. Zeldzaam is het land waar de president van de centrale bank de vakbonden oproept hogere looneisen te stellen en diezelfde vakbond de oproep nu al jaren negeert. Wie laag inzet krijgt minder dan wie hoog inzet. Dat weet een kind. Zo niet de Nederlandse vakbeweging. Die hecht meer aan harmonie in de polder dan aan het belang van werkenden. En daarmee blijft mijn vraag van destijds pertinent.
40 Bijdragen
[Verwijderd]
Ludovica Van Oirschot 15
[Verwijderd]Met permissie: dan is opzeggen het goedkoopste dat je kunt doen, en het is op geen enkele wijze constructief.
De vakbondsmacht kalft af juist doordat mensen zo denken.
MaartenH 10
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
MaartenHDe samenleving verkruimelt en dat veroorzaken we met z'n allen, elke dag.
Willem Verhoeven 5
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Willem Verhoeven[Verwijderd]
Ludovica Van Oirschot[Verwijderd]
Ludovica Van OirschotIk was juist lid geworden om de vakbondsmacht te steunen. Toen zag ik vakbondsbestuurders met foto en al in diverse media zich in superlatieven uitlaten over de nieuwe bedrijfs-CAO die ze uit onderhandeld hadden, terwijl het géén bijster goede CAO was. Tevens viel mij op dat de vakbonden zich volledig voor de pensioenrechten van oudere werknemers inzetten maar weinig oog hadden voor de jongeren die mede daarvoor opdraaiden maar zelf een weinig rooskleurig pensioen opbouwden.
Heb destijds contact gezocht bij de vakbond maar kreeg een erg onbevredigend antwoord, vandaar mijn keuze om na een jaar lidmaatschap weer op te zeggen. Het is niet voor niets dat de vakbonden leden verliezen... ze hebben de aansluiting met de jongere werknemer gemist. Dat kun je mij niet verwijten.
De vakbondsmacht kalfde in die tijd juist af omdat ze eenzijdig op oudere werknemers gericht waren en niet in staat waren de jongeren te bereiken. Als ik het vakbondskrantje las, ademde dat destijds één en al zelfgenoegzaamheid, dat stond mij tegen. Past niet bij een vakbond.
Ludovica Van Oirschot 15
[Verwijderd][Verwijderd]
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
[Verwijderd]Het staat je natuurlijk vrij je lidmaatschap op te geven. Maar ik vind je redenering niet kloppen.
In een ander topic heb jij het over eigen verantwoordelijkheid. Naar mijn idee hebben we samen ook verantwoordelijkheid voor elkaar. Want allleen sta je machteloos, ook al heb je nog zo'n groot verantwoordelijkheidsgevoel.
[Verwijderd]
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
[Verwijderd]Arjan 7
[Verwijderd]En daarom ben ik voorstander dat vakbonden slechts CAO's regelen voor hun eigen leden, en dat iedereen die niet lid is, zelf met de werkgever om de tafel gaat zitten om de arbeidsvoorwaarden te regelen.
Ben benieuwd wie dan beter af is, en ik voorspel dat de vakbonden snel weer zullen groeien in leden.
[Verwijderd]
ArjanArjan 7
[Verwijderd]De vraag is maar of mensen niet lid van de vakbond zijn omdat ze slecht worden vertegenwoordigd, of dat ze enkele tientjes willen besparen of zich laten beïnvloeden door hun omgeving, waarbij ze toch wel kunnen meeliften op de onderhandelingsresultaten. Hoe eerlijk is het dat leden betalen voor niet-leden die meeprofiteren?
Zo zijn er vakbonden die niet-leden meer invloed willen geven. Ik zeg, nee, andersom, wie wil profiteren van vakbonden, moet er voor betalen, en anders regel je het zelf maar. En er zijn ook mensen die het zelf willen regelen ipv dat ze gebonden zijn aan de CAO. Ik voorspel dat ledenaantal vakbonden weer gaat groeien, en dat de leeftijd van de leden veel gediversificeerder zal zijn, en dat dan beter wordt geluisterd naar verschillende belangen, zover die er zijn.
[Verwijderd]
ArjanArjan 7
[Verwijderd]Wat betreft dat eigen imago van bestuurders vraag ik me af in hoeverre u daar gelijk in heeft. Ik ken persoonlijk een vakbondsbestuurder die ook wel eens lachend op de foto staat, maar trek daar geen conclusie uit dat hij slechts met zijn imago bezig is. Zijn reactie op loonsverhogingen die te laag zijn is dat ze wel te maken hebben met werkgevers die maar moeilijk willen bewegen. En ik weet dat hij met al zijn passie de belangen van werknemers zo goed als mogelijk probeert te behartigen. Oordeelt u niet te snel. Ewald Engelen is ook iemand die makkelijk vanaf de zijkant kan roepen, maar de man heeft nog nooit een cent extra voor werknemers geregeld omdat hij niet hoeft te onderhandelen.
Maar bovenal, nu bent u geen lid, meer gaat het in ieder geval niet opleveren. De beste manier om meer macht via vakbonden te krijgen is om lid te worden, en niet om er van weg te lopen. En ja, individueel heeft u niet veel macht en zal het eerste beste telefoontje dat u waagt niet tot een omslag leiden, maar als anderen u volgen dan hebben gelijkgestemden ook meer in te brengen en komt het luisterend oor vanzelf.
[Verwijderd]
ArjanDaar geloof ik niet, althans dat wil ik niet geloven. Als dat werkelijk waar is, dan moeten die vakbonden zichzelf onmiddellijk opheffen en als het omgekeerde waar is, wat ik vermoed, dan eigenlijk ook.
Arjan 7
[Verwijderd]Ed Raket 6
Pieter Jongejan 7
leonardoz 7
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
leonardozJohn Law 10
Maar volgens mij probeert u ook een veel grotere kwestie aan de kaak te stellen: "wel of niet polderen"? Is dàt niet wat u eigenlijk bedoelt te zeggen?
Afschaffing van dat polderen zal nimmer lukken - nee, daarvoor zit het navelstaren tè veel in de genen van de Nederlanders - en maar eindeloos bakkeleien over soms terzake, soms niet ter zake doende zaken. Dat gaat zo van landelijke politiek, tot aan de sportclub. (Dus we hebben niet alleen te wijzen richting Den Haag met z'n allen ;-)
Het polderen onderuit halen, lukt dat? Mijns inziens gaat dat nimmer lukken. Simpelweg omdat we nu eenmaal als een hoop mieren op een kleine klomp klei en Lösse-grond zitten. Voeg daarbij het Aanschijn Gods, whatever ethos, een bijkans aangeboren Hollandsche naïviteit, èn (in elk geval hier) ook financiële belangen van "de sociale partners" om met de vingers in allerlei geldpotjes te kunnen blijven zitten... tsja.. dan wordt het lastig om dit te doorbreken.
De scherpe kantjes eraf halen, dat is (vrees ik) het hoogst haalbare.
Goed, het is maandag ochtend, misschien morgen een betere bui :-)
PS: @FTM - dat graaien met vingers in de vele obscure potjes (inclusief overboekingen "van"... "naar"..) - en dan uiteraard alles buiten de macht van Den Haag - zou ik wel eens beter in zicht willen krijgen. Echt iets dat past bij de missie van FTM ;-)
Diny Pubben 9
F*ck de vakbond, F*ck de rechtstaat.
Melde ooit de misstanden in de zorg over een paar honderd medewerkers, nul-uren contracten en part time dwang en drang bij de vakbond. Die sturen je naar een meldpunt.
F*ck de NL ICT systemen.
Alsof het dan in de praktijk niet gebeurt.
Heb ter plekke mijn lidmaatschap opgezegd en stapte naar de rechter.
Van de regeltjes mag alles in dit land.
Ooit van artikel 120 in onze grondwet gehoord?
Had ik dat vooraf maar geweten.
Betaalde mijn advocaat zelf.
Nu ligt op mijn keukentafel, mijn rechtsbijstandverzekering, ook voor de sociale wetgeving. Nam contact op, dus alleen voor mezelf en niet voor een paar 100 medewerkers, wat is dit voor oplichterij?
Mag ik vragen wat voor contract U heeft beste meneer?
Natuurlijk flex en met de hoop op vast.
Als ze maar braaf het protocol volgen en niet verder kijken dan hun toetsenbord. Zwijg even over de privacy oplichterij in onze zorgsystemen.
Woede bij mij. Systeemwoede!
John Law 10
Diny PubbenDat is wel duidelijk. Maar wat is uw bijdrage/voorstel nu concreet?
"F*ck de rechts[s]staat" betekent een volgende Hugo Chavez aan de Maas, of liever gaat u meteen maar de wapens opnemen?
Zegt u het maar, al vermoed ik dat ik niet uw kamp zit.
Diny Pubben 9
John LawInderdaad woede.
Of je het nu hebt over de verpleegkundigen mijn voorbeeld hierboven.
Maar ook over psychologen en psychiaters die nu naar de rechter stappen, crowdfunding, omdat ze data vernietiging willen met terugwerkende kracht tot 2008 want onwettig verkregen. Naïef, kan niet in de data wereld.
Idem voor toestemming EPD LSP, ze blijken er onwettig in te staan.
Geloof niet dat het gaat werken.
Als er in de basis slecht nagedacht is, daar is vanuit prijs gedacht bij het ontwerp zeg ik en niet vanuit burgerrechten.
'De techneut heeft Hippocrates afgeschaft zonder overleg met de burger.'
Is mijn fundamentele basale kritiek. Privacy en ethiek vragen.
Stapte in 2010 al naar de rechter vanwege misstanden in de zorgsystemen en nam ooit contact op met het Rathenau Instituut, toen geen begrip daarvoor.
Nu wel, mocht het u interesseren lees maar:
https://www.rathenau.nl/nl/nieuws/digitale-tijdperk-vereist-nieuwe-mensenrechten
Juist, zeer eens met al die vragen. Ook op de eerste pagina:
'Onze huidige ethische en juridische systemen zijn daar nog onvoldoende op voorbereid.'
Ernest Jacobs 6
Diny PubbenMaar het onderwerp van dit artikel, het redden van Nederland, heeft daar naar mijn mening rechtstreeks mee te maken. Ook de FNV en anderen hebben zich teveel laten verweven met het old boys network. Wim Kok: eerst van de vakbond, nu van de PvdA (emeritus dan wel) Maar ook Ton Heerts en wellicht vele anderen. Toch komt de sociaal - democratie hiermee niet meer op voor degenen die zij vertegenwoordigen. Althans: met de lippen, want het hart is er verre van. Zoals in deze link van de Groene uit een ander artikel.
https://www.groene.nl/artikel/waarom-hillary-clinton-heeft-verloren
Diny Pubben 9
Ernest JacobsZelfs in de klokkenluiders regeling zit het old boys netwerk.
Het gaat hier elders over dubbele petten maar de praktijk van de nul-uren contracten is bizar. Postte hier ooit een link dat zelfs Brexit daarmee van doen had.
Diny Pubben 9
Ernest JacobsData deal NHS met Google en toestemming Schippers.
https://www.zorgictzorgen.nl/parallel-nhs-data-deal-met-google-en-de-brede-toestemming-van-schippers/
Zonder enig overleg met de burgers.
Gezien?
Ernest Jacobs 6
Diny PubbenMarla Singer 7
Diny PubbenDiny Pubben 9
Marla SingerLudovica Van Oirschot 15
De analyse die Engelen maakt is goed, maar inmiddels ook wel bekend. Het wordt tijd om de volgende stap te zetten en over de alternatieven na te denken. De vakbond hervormen? Een parallelle organisatie van werkenden proberen op te richten? Meedoen aan de ieder-voor-zich cultus, en hopen dat je er goed uitspringt? Accepteren dat de factor arbeid op haar retour is en daarom je macht als (georganiseerde) consument gaan benutten?
Zijn er nog meer alternatieven? Welke werken wel/niet?
Frank van Muiden 2
Ludovica Van OirschotAls we niet verslaafd zijn aan de consumptie van troep kunnen we op deze manier een goed leven hebben. Iedereen genoeg en klaar.
Het streven naar werkgelegenheid of verdeling van geld betekent klem blijven zitten in de wurggreep van het grote kapitaal. We willen geen werkgelegenheid want er is geen werk, zeker in de toekomst niet. We willen ook geen geld want geld is niets waard, het wordt met miljarden per seconde uit het niets geschapen. De superrijken hebben miljarden maar het tweede miljard is niet meer waard dan het eerste miljard. Het tweede miljard is niets waard.
Ik heb zelf nauwelijks nog echt geld in mijn handen, ik ben een doorgeefluik met een pincode. Ik zal nooit veel rijker worden, misschien armer, mijn koopgedrag en behoefte zijn voorspelbaar. Met andere woorden, dat geld is een onzinnig sprookje. Waarom moet ik cijfers intoetsen als ik boodschappen doe? Geef het gewoon mee, of kom het gewoon brengen. Zeker als er straks het onvermijdelijke basisinkomen is, is geld een raar en historisch goedje geworden.
Dus hou ook op met die kul over reële rentes en reële lonen. De techniek stelt ons in staat me een druk op de knop in alle menselijke behoeftes te voorzien. Waarom gaan we daar niet gewoon werken? F*ck het geleuter over geld.
Ludovica Van Oirschot 15
Frank van MuidenHoe stel jij je in de situatie die je schetst, de verdeling van welvaart voor? Mag iedereen meenemen wat hij wil? Of is er een begrenzing? Is die voor iedereen gelijk? Wie bepaalt dat?
Verder heb ik het idee dat je Nederland ziet als een soort groot familiebedrijf waar iedereen samen ongeveer hetzelfde wil. Dat beeld herken ik niet zo goed.
Johan24 4
Martin van der Wiel 7
Johan24En zo is het. Te samen met goede perspectieven (ontwikkeling, opleiding, etc.) houdt je trouwe, deskundige en bovenal goede medewerkers binnen boord en steek je als bedrijf ver boven de grauwe middenmoot uit.
Maar helaas, denkt men daar tegenwoordig heel anders over. De focus is verschoven van het maken van onderscheidende producten naar geld verdienen. Alles wordt hoe langer hoe meer eenheidsworst en is enkel nog gericht op de korte termijn.
Steeds meer bedrijven verkopen hun ziel aan de duivel door naar de beurs te gaan. Gevolg: schreeuwende en steeds meer rendement eisende aandeelhouders en interesse van durfkapitalisten, die alleen gericht zijn op korte termijn resultaat, de onderneming zo snel mogelijk kaal plukken en deze na verloop van tijd in verregaande staat van ontbinding achter latend.
Ernest Jacobs 6
Martin van der Wiel