Goldman Sachs-bankier Tourre: 'Nobody ever corrected me'.

4 Connecties

Onderwerpen

Paulson Fabrice Tourre

Organisaties

Goldman Sachs ABN AMRO

Fabrice Tourre, de voormalig Goldman Sachs-handelaar, door wie ABN Amro 814 miljoen dollar verloor, stond woensdag voor de Amerikaanse rechter.

In een zwart pak met een paarse das verscheen de thans in Chicago economie studerende Fransman Fabrice Tourre voor de rechter. De voormalige Goldman Sachs-handelaar, die zichzelf in zijn hoogtijdagen ‘Fabulous Fab’ noemde, wordt ervan verdacht beleggers bewust te hebben misleid. Tourre hielp het hedgefonds van miljardair John Paulson om een portefeuille van noodlijdende hypotheekobligaties op te zetten en deze aan grote beleggers, waaronder ABN Amro te verkopen. Maar wat de beleggers niet wisten, is dat Paulson vervolgens een tegenovergestelde positie innam en daarmee doelbewust speculeerde op een verlies voor zijn klanten. In de rechtzaal gaf Tourre toe dat er inderdaad onjuiste informatie is gegeven.

 

Short op eigen product
Volgens de SEC realiseerde Paulson zich in 2006 dat de vastgoedmarkt in de Verenigde Staten op instorten stond. Hier zag de hedgefondsmanager kansen liggen en riep de hulp van Goldman Sachs in. Onder leiding van Tourre, creërde Goldman vervolgens een pakket van noodlijdende hypotheekobligaties.

De hypotheken werden verpakt in een collateralized debt obligation van twee miljard dollar, met de inmiddels legendarische naam 'Abacus 2007-AC1'. Tourre verkocht Abacus vervolgens aan grote beleggers, waaronder ABN Amro, zonder te vermelden dat het hedgefonds van Paulson, Paulson&Co Inc,  de tegenovergestelde positie op het door hemzelf verkochte product had ingenomen. Mocht het fout gaan met de hypotheken, zou Paulson verdienen op zijn shortpositie, ten koste van zijn eigen klanten.
 
Hebzucht als drijfveer
Beleggers verloren uiteindelijk ongeveer 1 miljard dollar. Dit belandde in handen van het hedgefonds en Goldman Sachs kon rekenen op een royale commissie over de transactie. ABN Amro was een van de grote verliezers. De bank kon 814 miljoen dollar afschrijven toen de portefeuille waardeloos bleek. 
 
Volgens de SEC hebben Paulson en Tourre doelbewust informatie achtergehouden. De handelaar zou volgens de aanklager gedreven zijn door hebzucht. Uit e-mail verkeer tussen Tourre en zijn vriendin blijkt dat de handelaar precies wist wat er stond te gebeuren. ‘More and more leverage in the system,’ schreef hij in de derde persoonsvorm een email aan een vriend op 23 januari 2007. ‘The whole building is about to collapse anytime now…Only potential survivor, the fabulous Fab[rice Tourre]…standing in the middle of all these complex, highly leveraged, exotic trades he created without necessarily understanding all of the implications of those monstrosities!!!
 

Misleidende e-mail
Voordat Tourre zijn verklaring aflegde, betrad Patricia Schwarz de getuigenbank. Schwarz is een van de belangrijkste getuigen in de rechtzaak. Als leidinggevende bij ACA Capital Management LLC hielp Schwarz Paulson en Goldman Sachs met de samenstelling van Abacus. Zij was echter niet op de hoogte van de achterliggende motieven van het hedgefonds en was in de veronderstelling dat Paulson daadwerkelijk in de hypotheekobligaties wilde beleggen. Schwarz baseerde dit op een e-mail van Tourre, die de handelaar op 10 januari 2007 stuurde, waarin de structuur van het product beschreven stond.

 

Tourre verklaarde gisteren dat de inhoud van de e-mail niet klopte. 'Het was geen poging om iemand te verwarren, het was niet correct op dat moment.' In de talloze afspraken, e-mails en telefoongesprekken die daarna nog volgde, hebben Goldman Sachs en Paulson echter nagelaten om dit te herstellen. 'Nobody ever corrected me', zei Tourre.

Goldman Sachs betaalde in juli 2010 al een schikking van 550 miljoen dollar in deze zaak. Fabulous Fab verwierp echter het schikkingsvoorstel van de SEC. De rechtszaak tegen de bankier is momenteel acht dagen bezig en is een kans voor de SEC om te laten zien dat niet alleen financiële instellingen, maar ook individuen bestraft kunnen worden voor hun rol in het ontstaan van de crisis. 
 
Redactie
Redactie
Gevolgd door 697 leden