Facebook aangeklaagd door beleggers

Amerikaanse beleggers willen Nasdaq, Facebook en zijn topman Zuckerberg juridisch nagelen wegens vermeende nalatigheid rond de beursgang van de social media-multinational.

Sinds gisteren loopt er een civielrechtelijke procedure tegen Facebook, Facebook-ceo Mark Zuckerberg en de begeleidende bank Morgan Stanley wegens overtreding van de wettelijke voorschriften rond beursintroducties. Dat heeft persbureau Reuters bekend gemaakt.
 

Daarnaast start de Amerikaanse zakenman Philip Goldberg  een groepsproces ofwel 'class action'  tegen de beurs Nasdaq namens alle beleggers die geld hebben verloren. afgelopen vrijdag vertraging tijdens de beursintroductie van Facebook.

 

Afgelopen vrijdag tijdens de beursintroductie van Facebook kampte de technologiebeurs op Wall Street met vertraging in de aandelentransacties. Voor deze mankementen is de leiding van Nasdaq al door het stof gegaan en bood het zijn nederige excuses aan.
 

Bewust verkeerd voorgelicht
Maar er willen nog meer beleggers bloed zien. Zo begint Darryl Lazar een groepsproces, maar dan alleen tegen Facebook en Morgan Stanley. Die bedrijven zouden beleggers bewust verkeerd hebben voorgelicht in hun prospectus voor de beursgang van Facebook.


De flop van de beurslancering van Facebook werd gisteren nog eens versterkt. Een analist van Morgan Stanley maakte bekend dat sommige beleggers al waren gewaarschuwd voor lagere resultaten van Facebook. Desondanks besloot de bank daarna besloot de emissie uit te breiden en de uitgiftekoers te verhogen tot 38 US Dollar per aandeel.
 

 

Faceplant
De beurskoers van het aandeel Facebook heeft sinds afgelopen vrijdag veel weg van een faceplant. Het aandeel van de sociale netwerksite van Zuckerberg & co sloot dinsdag op 31 US Dollar, een verlies van 8,9 procent. Facebook ging vrijdag voor 38 US Dollar per aandeel naar de beurs en schrijft sinds maandag dieprode cijfers. Gisteren werd dat verlies alleen maar groter in vergelijking met de eerste beursdag.


De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC laat er evenmin gras over groeien. Een woordvoerder van SEC vertelde gisteravond dat een onderzoek naar de beursintroductie van Facebook serieus wordt overwegen. Ook Financial Industry Regulatory Authority neemt de zaak hoog op. Een zegsman van de Amerikaanse variant van de AFM verklaarde desgevraagd tegenover Reuters dat ‘de beschuldigingen, als ze kloppen, een zaak zijn’ voor de autoriteiten die toezien op de handhaving van de regels.