Facebook-flop doet pensioenfondsen pijn

3 Connecties

Relaties

Pensioenfondsen Beursgang

Organisaties

Facebook Inc.
2 Bijdragen

Nederlandse institutionele beleggers hebben de nodige klappen gekregen als gevolg van de Facebook-flop op de beurs. Bij pensioenfondsen van ambtenaren en zorgpersoneel zijn miljoenen euro’s verdampt.

Alle waarschuwingen voor de hoge prijs van het aandeel en de hype rond het beursavontuur van Facebook ten spijt, zijn professionele Nederlandse beleggers massaal ingestapt. En dat hebben ze geweten.  

 

Facebook maakt op zijn zachtst gezegd de verwachtingen nog niet waar. Afgelopen week belandde de koers op een laagterecord vlak boven de 19 dollar per aandeel. Daarmee is de halvering in waarde bijna een feit: Facebook ging half mei onder massale belangstelling nog voor 38 dollar per aandeel naar de beurs.

 

De IPO-sof van het sociaal mediaconcern heeft niet alleen Californië - de thuisstaat van het mediaconcern van Mark Zuckerberg - nog armer gemaakt. Ook Nederlandse ambtenaren zijn fors in hun pensioen geraakt, zo wijst onderzoek uit van Het Financieele Dagblad naar hun Amerikaanse beleggingen.

 

Waarde gehalveerd
Zo had een onderdeel van hun pensioenuitvoerder APG eind tweede kwartaal 330.500 aandelen Facebook ingekocht, zo blijkt uit bestudering van het FD naar de bij Amerikaanse toezichthouders gedeponeerde gegevens. Destijds was een  pakket van deze omvang bij de beursgang nog 12,6 miljoen dollar waard. Inmiddels is die waarde gehalveerd, zo constateert het FD.

 

De druiven zijn eveneens zuur voor zorgwerknemers bij pensioengigant PGGM volgens de zakenkrant. Die konden eind tweede kwartaal op 316.226 aandelen Facebook-aandelen bogen. Dit hele pakket is bij de huidige koers nog maar 6,3 miljoen dollar waard.

 

Woordvoerders van de pensioenfondsen onthouden zich van inhoudelijk commentaar over individuele beleggingen. Tegenover het FD willen ze dan ook niet zeggen of de aandelen voor de hoofdprijs zijn gekocht en of het pakket nog in bezit is.

 

Pensioenen Shell-werknemers
De Facebook-flop in Nederland raakt niet alleen ambtenaren. De beheerder van de pensioenen van Shell-werknemers had eind juni voor bijna 2 miljoen aandelen Facebook in bezit ofwel 61.472 stuks.

 

Andere Nederlandse bedrijven met mogelijke Facebook-averij zijn Robeco, zo heeft het FD uitgezocht. De Financiële instelling uit Rotterdam had eind juni voor minstens 250.000 aandelen in bezit met een totale waarde van 7,8 miljoen dollar. Relatief bescheiden pakketten aandelen Facebook waren eind juni in handen van Rabobank (6459 stuks), Delta Lloyd (8468 stuks) en ING Investment Management (24.248 stuks).

 

Tegelijkertijd constateert het FD dat het Facebook-verlies gering is in vergelijking met het totaal geïnvesteerde vermogen van honderden miljarden euro’s door de Nederlandse pensioenfondsen. Zo mag APG zich fortuinlijk prijzen als bezitter van meer dan 1,5 miljoen aandelen Apple. Het aandeel van het door Steve Jobs nagelaten concern sloot vrijdag op het hoogste punt ooit. Daarmee is het belang van APG goed voor ruim een miljard dollar.

 

(L)