Facebook waagt een gouden gok

5 Connecties

"Als online gokken wordt gelegaliseerd, zal Facebook zijn opbrengsten zien exploderen naar 100 miljard dollar."

Op een feestje in München begin deze week, deed een Facebook medewerker de volgende voorspelling aan het weblog Business Insider :

"Als online gokken wordt gelegaliseerd, zal Facebook 100 miljard dollar aan inkomsten ophalen." Voor de context: Google maakt jaarlijks 40 miljard dollar omzet en vorig jaar had Facebook een opbrengst van 4 miljard dollar.

Een blik op de financiën van Facebook laat zien dat vanaf januari 2011 tot en met september 2011 de onderneming meer dan 5,6 miljard dollar in activa had, 3,5 miljard dollar in contanten en equivalenten van contanten, nul schulden en een eigen vermogen van ongeveer 4,5 miljard dollar. De operationele kasstroom van het bedrijf is naar schatting 1 miljard dollar, het bedrijfsresultaat is 1,2 miljard dollar met een netto-inkomen van 714 miljoen dollar.

Een potentiële jaarlijkse opbrengt van 100 miljard is gezien de cijfers van 2011 nog al optimistisch. Waar komt de theorie vandaan?

Theorie
Het grootste deel van de opbrengt van Facebook is nog steeds afkomstig uit advertentie-inkomsten, maar de inkomsten van social mediaspelletjes worden voor het bedrijf steeds interessanter. Facebook krijgt op dit moment 30 procent van alle virtuele goederen die worden gekocht met Facebook credits door games van techbedrijven als Zynga, oa. verantwoordelijk voor het populaire socialmedia spel Farmville.

 
Aangezien Zynga op deze manier ongeveer 1 miljard dollar aan inkomsten per jaar binnen harkt, suggereert dit dat Facebook op dit moment ongeveer 400 miljoen dollar van gaming inkomsten genereert door middel van Zynga alleen. Gezien de populariteit van ‘social gaming’ op het platform zoals Farmville, deed de insider de ‘educated guess’ dat de omzet van Facebook zal exploderen wanneer het online gokken (poker, etc.) met echt geld wordt gelegaliseerd.
 
Momenteel is er ook al poker te spelen op Facebook via de software van Zynga. Zynga Poker is een volledig gratis poker spel en trekt maandelijks al 30 miljoen gebruikers. Alleen het lijkt er op dat Zynga niet van plan is pokeren voor geld te gaan aanbieden. Hiervoor gaat Facebook een derde partij zoeken.??

Wetten
Eind 2011, deden er geruchten te ronde dat Facebook zich begin dit jaar zou gaan richten op het online gokken in het Verenigd Koninkrijk. Omdat daar de regulering erg duidelijk is wat betreft online poker, is dit een logische keuze.
 
Volgens een Wall Street Journal artikel eerder deze week over de potentiële rol van Zynga in de online gokwereld, zijn veel Amerikaanse staten nu voor het legaliseren van online gokspellen. En aangezien de Amerikaanse overheid wanhopig op zoek is naar nieuwe bronnen van inkomsten, voorspellen analisten dat de wetswijzigingen niet lang op zich laten wachten.
 
Onderzoekers van PricewaterhouseCoopers concluderen in hun “Global Gaming Outlook” het volgende: “Throughout the forecast period, we believe that regulation will continue to evolve in many parts? of the world, as governments seek to reap tax revenues from online gaming while protecting their consumers. By 2013–2014, we believe there will be growing momentum behind moves in both the US and the EU to pool online gaming liquidity and align regulation across borders, especially in skill-based games such as poker” (…..) “Social networking sites will be a key distribution platform for online gaming services, resulting in collaborative partnerships between gaming brands and social networks.” ?

Schatkist
De aantrekkingskracht van gokken en de invloed die een krachtig sociaal platform als Facebook heeft, maakt dat de online gokwereld als een ware schatkist wordt gezien in social medialand. Toch zal er een hoop gegokt moeten worden via Facebook voor het bedrijf een opbrengst van 100 miljard dollar binnen haalt. De online game-industrie is anno 2012 naar schatting goed voor zo’n 35 miljard dollar. ??

Mocht Facebook de testfase in Engeland positief doorstaan en de internationale ‘real money poker’ wereld betreden, dan mag het zich met een netwerk van meer dan 800 miljoen leden waarschijnlijk al snel de grootste online poker aanbieder ter wereld noemen.