Paulianeuze uitlaatgassen

Het Functioneel Parket heeft faillissementsfraude hoger op haar prioriteitenlijst gezet. Gisteren werd er weer een arrestatie gedaan. Dit keer rondom transportbedrijf Beyer Logistics uit Duiven.

De FIOD heeft gisteren de 53-jarige Marcel V. man uit de gemeente Rheden aangehouden op verdenking van faillissementsfraude. In twee woningen en twee bedrijfspanden hebben er doorzoekingen plaatsgevonden en er is beslag gelegd op onroerend goed en auto's. Vervangend curator Barneveld geeft aan transport-online.nl aan dat het gefailleerde transportbedrijf Beyer Logistics hierbij “een rol speelt”. Deze Duivense transportonderneming van Sjaak Beijer haalde begin dit jaar nog de Telegraaf-kolommen nadat 20 Poolse medewerkers een maand loon kwamen opeisen.

 

Paulianeuze verkoop
Van de tweede verdachte, Beijer-directeur Jacques (Sjaak) Beijer (50) wordt vermoed dat hij in het zicht van het faillissement gelden heeft onttrokken aan de boedel van het bedrijf. Daarnaast bestaat er de verdenking dat hij, zonder dat de curator daarvan op de hoogte was, 14 vrachtwagentrailers en het klantenbestand tegen betaling heeft overgedragen aan een bevriende transporteur. In het curatorenverslag dd 25-5-2012 wordt hier ook melding van gemaakt: “De curator heeft een doorstart evenwel niet kunnen realiseren doordat de onderneming van Beijer in het zicht van het faillissement lijkt te zijn overgedragen aan een ander transportbedrijf en doordat de leasemaatschappijen vóór datum faillissement de door hen aan Beijer geleasete trekkers en opleggers op verzoek van de heer Beijer reeds hadden teruggenomen.”
 

De vermoedelijke profiteur Marcel V. zou in samenwerking met Beijer de faillissementsboedel voor in totaal 1,2 miljoen euro hebben benadeeld.
Curator Van Barneveld heeft aangifte gedaan waarna het Functioneel Parket een onderzoek startte. Er is beslag gelegd om zoveel mogelijk onrechtmatig verkregen voordeel te kunnen afpakken van verdachten.

Paulianeus luchtje

Transport is een van de sectoren waar veel faillissementen voorkomen en waar regelmatig een paulianeus luchtje aanhangt. Volgens een speciale stichting van FNV Bondgenoten is er in bijna 43 procent van de faillissementen sprake van fraude.

 

FTM besteedde half juni aandacht aan de schaamteloze faillissementsfraude, in casu Rynart Transport uit Zevenbergen. 


Bron: transport-online.nl