Paulianeuze handelingen van 1,7 miljard

  Tineke Hilverda, hoogleraar Faillissementsfraude, pleit vandaag voor hardere, strafrechtelijke vervolging van fraudeurs. Jaarlijks worden schuldeisers voor 1,7 miljard euro benadeeld.

  Hoogleraar Faillissementsfraude Tineke Hilverda concludeerde vanmiddag in haar oratie bij de Radboud Universiteit Nijmegen dat er jaarlijks bij 3000 faillissementen _ een kwart tot een derde van alle faillissementen _ er sprake is van fraude. Volgens de hoogleraar, die al jaren ten strijde trekt tegen faillissementsfraude, worden schuldeisers jaarlijks voor 1,7 miljard euro benadeeld. De Belastingdienst en UWV zijn ondanks hun preferente positie, qua omvang de grootste gedupeerden.

  Paulianeuze top 3
  Populaire paulianeuze bezigheden zijn het achterhouden van bezittingen of vlak voor het faillissement bezittingen uit de boedel onttrekken. Daarnaast is het plunderen van de kas voor velen een aantrekkelijke optie om ondanks het faillissement, toch nog wat pensioengeld te reserveren.

   

  Volgens Hilverda vindt dat vaak plaats via nepvorderingen afkomstig van de eigenaar. In haar opsomming staat ook het doen van privé-uitgaven ten laste van de vennootschap. Onderzoeksvoorbeelden zijn er in overvloed; van Oscar Hammerstein tot The Entertainment Group.

  Justitie blijft in gebreke
  De kans op een aansprakelijkheidsstelling is zeer gering. Nog geen twee procent van alle fraudes wordt strafrechtelijk aangepakt. Volgens Hilverda is de gebrekkige kennis bij justitie daar debet aan. Saillant detail; haar nieuwe leerstoel wordt gesponsord door het Ministerie van Justitie en ze is als senior raadsheer verbonden aan het gerechtshof in Den Bosch.

  Faillissementsfraude heeft bovendien geen hoge prioriteit bij justitie, en de toezichthoudende rechter-commissaris ontbreekt het vaak aan kennis. Ze zouden in de leer moeten gaan bij forensisch accountants, pleit de hoogleraar die ook als opleidingscoördinator verbonden is bij het gerechtshof.


  Curatoren blijven in gebreke

  Het probleem ligt niet enkel bij justitie - curatoren hebben te weinig bevoegdheden om faillissementsfraude aan te pakken. Voorarresten zijn niet mogelijk, en curatoren hebben niet de bevoegdheid om telefoons af te tappen en doorzoekingen te doen.

  Ook de boekhouding van curatoren werkt belemmerend. De factuur van de curator moet betaald worden uit de opbrengst van de failliette boedel. Maar zodra een eigenaar routineus de BV heeft leeggetrokken, dan spint hij er vreemd genoeg garen bij. “De curator is dan – begrijpelijk – niet geneigd kosteloos bergen werk te verzetten,” zegt Hilverda vandaag in Het Financieele Dagblad. 

  Ze pleit voor een hardere aanpak via het strafrecht zoals het op een eenvoudige manier strafbaar stellen van een afwezige, onjuiste of onvolledige administratie in een faillissement.


  Bron: FD

  Over de auteur

  Redactie

  Lees meer

  Volg deze auteur

  Dit artikel krijg je cadeau van Follow the Money.

  Diepgravende onderzoeksjournalistiek kost tijd en geld. Steun ons en

  word lid