Het ict-hoofdpijndossier Radar, dat faillissementsfraudeurs moet opsporen, heeft afgelopen jaar 282 risicomeldingen opgeleverd, bijna twee keer zoveel als daarvoor. Daarvoor moest er wel diep in de kas gegrepen worden. Daarmee verdubbelt echter ook het nu al bestaande probleem van de financiering van opsporing en vervolging van dergelijke fraudeurs.
In zijn strijd tegen faillissementsfraude kreeg voormalig minister Ivo Opstelten een ambitieus ict-wapen tot zijn beschikking: Radar, een ict-systeem dat verschillende databases koppelt en analyseert. Het doel: het voorkomen en opsporen van misbruik van rechtspersonen door faillissementsfraudeurs en andersoortige criminelen die bijvoorbeeld een stichting of bv in het leven willen roepen. Het beoogde middel: een ict-systeem dat automatische wijzigingen in het handelsregister monitort, opmerkelijke bestuurswisselingen detecteert en verbanden kan leggen met andere databases zoals de Gemeentelijke Basisadministratie, het Centraal Insolventieregister en het Justitieel documentatiesysteem.
BV-sjacheraars
Het systeem zou moeten voorkomen dat faillissementsfraudeurs zich jarenlang in het handelsregister kunnen inschrijven als nieuwe bestuurder of eigenaar, de boedel leegroven en de vennootschap uiteindelijk laten ‘ploffen’. Dit was onder meer
de casus bij de bv-sjacheraar Jos Wagemans die volgens de FIOD betrokken was bij zeker 244 plof-bv’s.
Het bleek een lucratieve business te zijn waarbij de pakkans bovendien gering is. Hoogleraar faillissementsfraude Tineke Hilverda
concludeerde in 2012 dat er bij een kwart tot een derde van alle faillissementen fraude werd geconstateerd. De (strafrechtelijke) pakkans bedraagt echter slechts 2 procent, terwijl de economische schade volgens justitie zo’n 1,7 miljard euro op jaarbasis bedraagt.
De zwarte geschiedenis
Om dit soort statistieken te verslaan, werd in 2008 het optuigen van het systeem Radar in handen gegeven van Capgemini. Het automatiseringsbedrijf leverde begin 2012 een eerste versie op. De geraamde ontwikkelingskosten van bijna 9 miljoen euro bleken op ruim 15 miljoen euro uit te komen en daarbovenop kwam nog 3,5 miljoen euro aan beheerkosten en alle kosten voor de doorontwikkeling.
Het
zoveelste ICT-drama leidde eind 2012 tot een artikel in
Het Financieele Dagblad met de vernietigende kop
Toezicht Justitie op bedrijven werkt niet;
Fraudeurs ongestoord aan werk. Het kosten overschrijdende systeem kon alleen nog geen toezicht houden op de, bij fraudeurs zo geliefde, stichtingen en verenigingen en in plaats van honderden risicomeldingen aan DNB, AFM, fiscus en opsporingsdiensten waren er volgens het Ministerie van Veiligheid & Justitie slechts ‘een tiental’ risicomeldingen gedaan.
Verdubbeling
Het echec leidde tot Kamervragen en een nieuwe aanbesteding waarna automatiseerder Sogeti het ict-project mocht rechttrekken. Het FD
kopte afgelopen vrijdag
Meer meldingen dubieuze bestuurders en risicobedrijven naar aanleiding van de
gepubliceerde Radar-resultaten over 2014. Daaruit blijkt dat monitoringsysteem in 2014 in totaal 365 duizend wijzigingen in de Kamer van Koophandel (KvK) heeft geanalyseerd. De screeningsautoriteit Justis heeft daar vervolgens 2094 zaken uit gedestilleerd, wat uiteindelijk resulteerde in 282 risicomeldingen.
In het jaar daarvoor waren dat nog 1342 zaken en 145 risicomeldingen. Kortom, bijna een verdubbeling van het aantal alarmeringen. Daarnaast zijn er 1110 zogeheten netwerktekeningen verstrekt aan curatoren en politie waarmee zij een overzicht krijgen van bijvoorbeeld de relaties tussen bestuurders en bedrijven onderling.
Vervolging
In hoeverre de 282 meldingen ook daadwerkelijk een opvolging krijgen in de zin van een opsporingsonderzoek en een uiteindelijke veroordeling wordt in het midden gelaten. Het persbericht maakt enkel melding van een aantal casussen zoals het oprollen van een drugslaboratorium, het intrekken van vergunningen en onderzoeken naar Europese geldstromen en witwassen. In eerdere
artikelen op FTM klaagden curatoren en onderzoekers over de financiële bottleneck bij de vervolging van faillissementsfraude en witwassen.
32 Bijdragen
hubertus
Natuurlijk kun je wat verbanden vaststellen, maar wat een programma nooit kan is beoordelen.
Voor de genoemde bedragen kun je aardig wat mensen aanstellen.
WtW
hubertusWtW
WtWKo Pernicus
WtWIk ken een kleinere software producent - die heeft al dat wantrouwen uit z'n contracten gegooid. Hij neemt alleen opdrachten aan als hij ervan overtuigd is dat zijn delivery ook echt gaat brengen waar de klant om vraagt. Klant mag opzeggen (1 mnd termijn), maar hij ook. Resultaat is dat zijn team echt alles doet om de klant tevreden te houden...
En Capgemini bouwt zo langzaamaan een aardig trackrecord op van *Kuch* suboptimale projecten. Moet altijd lachen bij hun reclames - denk ik: goed gaan we 's vragen aan de politieacademie.
WtW
Ko PernicusWtW
WtWHilterman
Geen resultaat geen eurootjes. Dan kan het bedrijf dat de opdracht aanneemt zelf beoordelen of de opdracht kans van slagen heeft.
WtW
HiltermanProbleem is m.i. dat de overheid te weinig tijd neemt voor de definitie. De ontwikkelingen in de organisatie wijzigen te snel, er zijn teveel mensen bij betrokken (platte hiërarchie), mensen wisselen nog al eens (zwangerschap, vrije dagen, overspannen, ziek, vakantie, ATV, deeltijdwerk, interne wisselingen, reorganisaties), de techniek schrijdt voort, elk jaar kunnen er weer nieuwe dingen, zo'n project gaat schuiven en te weinig mensen zeggen 'nee', dus ze beginnen bij een kleine opdracht en eindigen bij een vele malen duurder eindproduct. Hetzelfde zie je in de bouw.
WtW
WtWHilterman
WtWOpvallend dat dit soort extreme prijsexplosies zich vooral bij de overheid voordoen.
Meest wrange voorbeeld recent bij het UWV een project dat 90 miljoen heeft gekost en volledig onbruikbaar was. Uiteraard is niemand verantwoordelijk voor dit soort ravages. De belastingbetaler draait er weer voor op.
WtW
HiltermanHilterman
WtWOnzinnig betoog over het stiekem aanbesteden van projecten waarvoor een EU brede aanbesteding verplicht is.
Hij heeft zijn salaris voor de volgende drie maanden weer waar gemaakt met dit verhaal. De achterban kan tevreden zijn, Maxime heeft het toch maar weer gezegd en haalt zelfs de pers. Goed zo jongen.
Ko Pernicus
Jan Willem de Hoop
Ko PernicusHet onderwerp is wel belangrijk, omdat vak kleine - kleiner bedrijven weer de dupe worden van deze oplichterij.
Guest
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop
GuestGuest
Jan Willem de Hoopzie ik bij onderwerpen zoveel onkunde dat er wel een idee achter moet
zitten. "
Niemand heeft meer gehoord van de corruptie van Ordina en hun corrupte gedelegeerde beedigde experts en corrupte betrokken ambtenaren...
Inmiddels geruisloos in de doofpot geflikkerd onder het motto : "tenslotte moeten we tóch met elkaar door" ?
http://www.computable.nl/artikel/nieuws/overheid/5220294/1277202/zembla-houdt-integriteit-overheid-tegen-het-licht.html
De docu: http://www.npo.nl/zembla/28-01-2015/VARA_101372912
oa :Ton Elias:"niks aan de hand" :http://www.computable.nl/search/index.jsp?search=ordina
Jan Willem de Hoop
GuestGuest
Jan Willem de HoopJan Willem de Hoop
GuestGuest
Jan Willem de HoopTsja...daar houdt het zo'n beetje op , vrees ik :-(
Hilterman
Ko PernicusDe faillissementswet dateert van 1893. Het hoeft niet veel uitleg dat daar geen zekerheden in zitten die fraude zoals we die nu kennen kunnen opvangen.
Faillissementen hebben nooit veel aandacht gekregen van de politiek ondanks de grote maatschappelijke gevolgen die voortkomen uit faillissementen en de enorm materiële schade die er uit ontstaat.
Signaleren van faillissementsfraude dmv het koppelen van bestanden met speciale software lijkt heel aardig maar is gedoemd te mislukken.
Slechts het topje van de ijsberg komt zo boven.
In dit soort gevallen gaat er niets boven goed ouderwets speurwerk dat zijn oorsprong vindt in het signaleren van verdachte gevallen door curatoren.
Met de inmiddels aan software uitgegeven bedragen kun je 10 goede rechercheurs 20 jaar aan het werk zetten. Dat levert gegarandeerd meer op.
MvdB
http://www.nederlandseburgers.nl/index.php/component/yendifvideoshare/video/35-commissie-ict-hoorzitting-dag-6-arda-gerkens-lid-eerste-kamer-voor-de-sp-2013-heden-lid-tweede-kamer-voor-de-sp-2002-2010-directeur-computervereniging-hcc-2011-heden
MvdB
MvdBhttps://www.dropbox.com/s/q6toz4tso31zvdm/Kopie%20van%20Inventarisatie_Gegevensbestanden_en_koppelingen.xlsx?dl=0
Hilterman
MvdBIn plaats daarvan gesteggel over wie de verantwoordelijkheid draagt voor de projecten.
Je hoeft geen parlementair onderzoek te houden over de extreme kosten overschrijdingen en de vele mislukkingen van ICT bij de overheid.
Onvoldoende voorbereiding met te weinig kennis van zaken waarbij veel te veel ambtenaren allemaal hun zegje mogen doen.
Om het in bouwtermen te vertalen: men begint te bouwen zonder dat vooraf in een deugdelijk bestek is vastgelegd waar het gebouw aan moet voldoen.
Tijdens de bouw worden de eisen voortdurend aangepast en soms zelfs totaal veranderd. Natuurlijk kost dat veel geld waarbij het risico op een complete mislukking steeds groter wordt. De leverancier is uiteindelijk niets te verwijten dus wordt de rekening betaald.
Dit feest gaat al tientallen jaar zo Uiteraard klaagt de software branche niet.
De overheid is voor hen de kip die steeds weer gouden eieren legt.
Menige Ferrari is van dit dit soort geldverspilling betaald.
MvdB
HiltermanToen ik mijn ICT-directeur waarschuwde dat een upgrade naar een zeer omstreden software suite ervoor zou zorgen dat binnen één week het hele bedrijf kop en staart kwijt zou zijn omdat er simpelweg geen enkele administratie meer zou plaatsvinden (mede ingegeven door de enorme aversie van nota bene eigen ICT-ers tegen het pakket vanwege de onwerkbaarheid ervan) werd dat weggehoond. Een half jaar later werd het implementatietraject (ná 1,5 jaar!) alsnog afgeblazen, 2 miljoen armer... Als je je eigen mensen niet vertrouwt, hun kennis en kunde schoffeert (wat ik bij veel projecten heb gezien en meegemaakt) en kiest voor de gladde marketing van softwareboeren (hoeren) dan vraag je erom bezeikt te worden.
We zijn het dus eens ;-)
Hilterman
MvdBDe traagste, langzame paarden
De prettigste, snelle dames
De zekerste, nieuwe computers.
MvdB
HiltermanMvdB
MvdBMvdB
MvdBhttp://politiek.thepostonline.nl/column/de-overheid-en-ict-rapport-elias-een-gemiste-kans/
G. Maenhout
Hilterman
Er zijn veel te weinig RC's. Bij veel van die RC's ontbreekt niet alleen de tijd maar ook de nodige kennis om goed toezicht uit te oefenen op curatoren.
Gevolg: regelmatig worden er beslissingen genomen bij faillissementen die uitsluitend het belang van de curator dienen. Dealtjes met de bank waarbij zowel de failliet als de schuldeisers benadeeld worden.
Zoals het nu is heeft de curator vrijwel onbeperkte macht, gaat de RC alleen af op de voorstelling van zaken van de curator en kan de failliet nergens terecht met klachten.