
Jaarlijks gaan duizenden bedrijven en personen failliet. Vaak heeft dat grote gevolgen — en het gebeurt lang niet altijd even netjes. Lees meer
Toeleveranciers moeten nog maar hopen dat ze een deel van hun facturen betaald krijgen, werknemers dreigen op straat te komen en de gefailleerde ondernemer moet lijdzaam toezien hoe de bedrijfspanden, voorraden en wagenpark met een beetje pech tegen executiewaarde worden verkocht. Alle hoop is gevestigd op de door de rechtbank aangestelde curator die de volledige regie in handen krijgt van het afwikkelen van het faillissement.
De curator krijgt op basis van de 120 jaar oude Faillissementswet vergaande bevoegdheden: van het ontslaan van personeel, de verkoop van het bedrijf, het starten van juridische procedures tegen de gefailleerde tot het gijzelen van een bestuurder die niet meewerkt.
Maar doet de curator zijn werk wel goed? Wat is de verhouding tussen de boedelopbrengst, die hij binnenhaalt en zijn eigen declaraties (die ten laste van dezelfde boedel plaatsvinden). En wie houdt er toezicht op curatoren? Dat zóuden rechters-commissarissen moeten zijn, maar die hebben het krankzinnig druk en ontberen kennis. Follow the Money zet in op deze kwestie die al tientallen jaren door de rechtspraak, politiek en journalistiek ongemoeid wordt gelaten. We nodigen u uit om uw kennis en ervaringen met ons en andere lezers te delen.
Roger Lips strijdt niet alleen tegen zijn curatoren, maar ook tegen justitie
Verdachte van faillissementsfraude hoort strafeis: drie jaar
‘80 procent van de curatoren doet geen melding van faillissementsfraude’
Gebed zonder eind: de strijd tegen faillissementsfraude
FTM Audio - De bijna ongestoorde handel en wandel van faillissementsfraudeurs
De bijna ongestoorde handel en wandel van faillissementsfraudeurs
Waarom banken bij faillissementen altijd aan het langste eind trekken
Zo plukt de curator je als je bedrijf failliet gaat
FTM Audio - Dit is de schadelijkste wet van Nederland
Dit is de schadelijkste wet van Nederland
© Boomerang
De bijna ongestoorde handel en wandel van faillissementsfraudeurs
Ruim 1 miljard euro verdwijnt jaarlijks in de zakken van faillissementsfraudeurs; toch lijken ze er keer op keer mee weg te komen. Follow the Money dook in de zakelijke carrière van Roge van der W., een 'bedrijvendokter' die de afgelopen decennia meer faillissementen op zijn naam heeft staan dan er euro’s aan schuldeisers zijn uitgekeerd. Wat maakt de bestrijding daarvan zo lastig?
‘Theo, ik heb een bootje voor je.’ Dat aanbod kreeg botensloper Theo Reitsma uit het Friese dorp Kootstertille begin juni 2013 van ene Rommert Gerben van der W. ‘Ik kende hem niet, maar ik kocht wel vaker boten van onbekenden,’ vertelt Reitsma. Terwijl hij een trek neemt van zijn shagje, wordt een flinke schram op zijn arm zichtbaar. Reitsma kocht het ‘bootje’, een coaster genaamd Sunrise-Rotterdam. ‘We deden handjeklap en kwamen uit op een bedrag van 69 duizend euro. Dat was een superdeal, want het schroot zou me schoon aan de haak twee ton opleveren.’ Geld dat Reitsma goed kon gebruiken: ofschoon hij al 31 jaar in het vak zat, verkeerde zijn bedrijf in zwaar weer.
De deal was in orde, en zo kreeg ‘Roge’ van der W. een voet tussen de deur bij Theo Reitsma Recycling BV. Van der W. schoof vervolgens iemand naar voren die orde op zaken kon stellen: Fred K. nam zijn intrek in Reitsma’s kantoor.
Volgens Reitsma vond er vervolgens een soort coup plaats. In samenwerking met een personeelslid van Reitsma werd er buiten hem om een tweede BV opgericht: Vooruit Recycling BV, met als bestuurder de privéholding van Roge van der W. Klanten kregen de opdracht om de facturen voortaan aan hen te voldoen. ‘In 7 weken tijd was mijn bedrijf 550 duizend euro lichter gemaakt,’ foetert Reitsma. ‘Roge heeft alle omzetten afgepakt en de inkopen niet meer betaald. Ja, toen was ik even ridder te voet.’ Op 10 september 2013 – drie maanden na de kennismaking met Roge – werd zijn bedrijf failliet verklaard. Reitsma deed aangifte van oplichting.
Hoewel er volop met faillissementen wordt gefraudeerd, is de pakkans slechts 10 procent
Deze zaak van Reitsma staat niet op zich. Rommert Gerben van der W. (54) is sinds 1988 betrokken bij een schier onuitputtelijke reeks dubieuze deals en faillissementen in heel Nederland. Keer op keer duikt hij op met nieuwe bedrijven, meestal binnen een jaar gevolgd door een vermelding in het faillissementsverslag. Hoe kan het dat aantoonbaar serieel falende ondernemers toch hun slag kunnen blijven slaan? Follow the Money dook in de handel en wandel van deze kleurrijke ‘bedrijvendokter’ om te onderzoeken wat er precies mis gaat in zulke faillissementszaken.
Déjà vu
Voor iemand die geld wil verdienen met fraude, zijn faillissementen geen slechte business: hoewel er volop met faillissementen wordt gefraudeerd, is de pakkans slechts 10 procent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek concludeerde dat er in bijna eenderde van alle faillissementen sprake is van een zekere vorm van fraude, waardoor schuldeisers worden benadeeld. Bekende trucs zijn het wegsluizen van het bedrijfswagenpark vlak voor faillissement, of het nog snel uitkeren van hoge management fees wanneer het faillissement al onvermijdelijk is. Volgens voorzichtige ramingen kost dat de samenleving jaarlijks zo’n 1,2 miljard euro.
Voormalig bijzonder hoogleraar Faillissementsfraude Tineke Hilverda probeerde haar vakgebied jarenlang op de politieke agenda te krijgen. ‘Er zijn meer dan veertig bekende veelplegers-netwerken in Nederland, en die “fraudekraan” staat dagelijks wagenwijd open. Het kost de samenleving vele honderden miljoenen per jaar. Ongelooflijk dat we daar als samenleving zo weinig aan doen,’ zei ze in haar afscheidsrede bij de Radboud Universiteit.
Serie-ondernemer Van der W. kan op basis van zijn verleden gerust in aanmerking komen voor de classificatie ‘veelpleger’. Hij dook – alleen aangeduid als ‘Drachtster’ of met zijn roepnaam Roge – regelmatig op in de kolommen van de Leeuwarder Courant. Zo wijdde de krant op 3 maart 2000 een groot artikel aan ene Rogé met als kop ‘Vrije jongens’. Het artikel geeft een inkijkje in het leven van de in Oudenbosch geboren Roge: op 25-jarige leeftijd startte hij de kledingwinkel Il Gatto in Drachten, maar twee jaar later ging hij persoonlijk failliet. Dat werd gevolgd door het bankroet van zijn confectie-groothandel Nefem. Er bleef 1,1 miljoen gulden schuld achter.
Vervolgens stapte Van der W. in de veehandel, maar ook dat ging mis. In 1993 werd hij bij de Pools-Duitse grens aangehouden. Hij bleek voor ruim 1 miljoen gulden aan exportpapieren te hebben vervalst, wat hem een veroordeling tot 21 maanden cel oplevert in Potsdam, Duitsland. Als ‘vrije jongen’ belandde hij vervolgens in Tallinn, de hoofdstad van Estland, waar hij het groothandelsbedrijf Cash & Carry overnam van de bekende ondernemer Peter Karsten. Roge bleek niet te betalen: ‘Wat een ellende heb ik gehad met die oplichter,’ zei Karsten destijds in een profielartikel in de Leeuwarder Courant.
Bert Pijper uit Drachten leerde de charmante ondernemer in deze periode kennen in de muziekscene. ‘Ik werd aan hem voorgesteld bij Pink Records in Drachten, waar de Spaanse house-act Double Vision een gouden plaat kreeg uitgereikt. Roge was toen bevriend met eigenaar Eddy Harms – bekend van de hit ‘Ik ben boer Harms en ik kom uut Drenthe’. Hij viel op door zijn dure levensstijl: kleding uit de PC Hooftstraat, dikke auto’s en een aantal Rolex-horloges. Hij is bovendien een goede netwerker: in zijn carrière wist hij het vertrouwen te winnen van ondernemers zoals Wouter van de Bunt (nu partner bij KPMG), Peter Karsten en Quote 500-lid Willem Blijdorp.
Ook Pijper ging in zee met Roge: ze gingen in de food-handel in Tallinn. ‘Na twee maanden ben ik er al uitgestapt, want hij hield zich niet aan afspraken en onttrok geld aan het bedrijf,’ zegt Pijper, die de carrière van zijn oud-compagnon nog op de voet volgt. ‘Roge is een vrijbuiter die maar doet waar hij zin in heeft. Hij lacht om een faillissement meer of minder. Met alles wat hij aanraakt, is het binnen een jaar gedaan.’
Nieuwe reeks faillissementen
Na het Tallinn-avontuur kwam Roge vaker met de belastingdienst en justitie in aanraking. Zo werd hij in 2005 tot 2 jaar cel veroordeeld wegens het ontduiken van belastingen met zijn handelsbedrijf in snoekbaars en kabeljauw. En in 2008 oordeelde het Gerechtshof Leeuwarden dat hij nog voor een bedrag van ruim 3 ton geplukt moest worden. Het persoonlijk faillissement, de ontneming en de veroordelingen weerhielden hem er echter niet van zijn zakelijke carrière voort te zetten. Integendeel: hij breidde zijn werkterrein steeds verder uit. Zo stapte hij onder meer in het vastgoed, Reitsma’s botensloperij en een jachthaven.
‘Roge heeft mijn bedrijf gestolen’
In 2011 maakte Van der W. zijn entree in de thuiszorg. Dat deed hij via stichting Antoinette Zorg, een thuiszorgonderneming met 20 personeelsleden in het Noord-Hollandse Huizen. Als ‘bedrijvendokter’ wist Roge er een voet tussen de deur te krijgen. De huidige bestuurder, Helga Tjon-A-Kon, vertrok in de zomer van 2011 naar Suriname en in haar afwezigheid vond een maand later, augustus 2011, een complete bestuurswisseling plaats.
‘Roge heeft mijn bedrijf gestolen,’ zegt Tjon-A-Kon. ‘Hij zou me aan financiering helpen en gaan participeren in het bedrijf. We waren daarover nog in conclaaf, maar toen ik in Suriname was, heeft hij me met een vervalste handtekening en een oude kopie van mijn paspoort uitgeschreven als bestuurder.’ Tjon-A-Kon zegt hierover aangifte te hebben gedaan bij de politie in Huizen.
Thuiszorgondernemer
In het Handelsregister valt inderdaad te zien dat Roge en zijn zakenpartner Fred K. in augustus 2011 als nieuwe bestuurder van Antoinette Zorg werden ingeschreven. Tot de Raad van Toezicht trad onder meer Roges vriendin toe. Ook wist hij de Utrechtse advocaat Pé Bouwman te strikken. Een dag later werd Bouwman echter alweer uitgeschreven als toezichthouder. Daarover zegt de advocaat nu: ‘Rommert was al een cliënt van mij en vroeg: “Joh, wil jij me helpen door even in de Raad van Toezicht zitting te nemen?” Ik heb dat gedaan, maar na één dag heb ik gezegd: “Rommert, ik ga het toch niet doen.” Bij die zorginstelling was het zo’n grote puinhoop, en ik kon problemen krijgen met verschillende petten: van toezichthouder en advocaat.’
Het ontbreken van de administratie is een terugkerend fenomeen
Bouwman haakte af, Van der W. zette door. Bouwman: ‘Rommert profileerde zich als een financieel specialist en kon dat met een enorme overtuigingskracht brengen. “Ik heb contacten bij banken en we gaan de toko zo-en-zo weer van de grond krijgen.” Dat laatste lukt hem alleen steeds niet.’
Naar aanleiding van de aangiftes van curatoren Wilderink en Arie Brink is de FIOD in 2015 een onderzoek naar Van der W. gestart. Begin 2016 werd hij opgepakt en zat hij 90 dagen in voorlopige hechtenis. Tijdens de pro-forma zitting in 2016, waar de Leeuwarder Courant bij aanwezig was, kwam het verzoek om een psychologisch onderzoek. Volgens zijn raadsman Melis van der Wulp zou een hersenbeschadiging een rol hebben gespeeld bij de fraudezaken: ‘Mijn cliënt is in 2004 in Estland heel hard met een knuppel op zijn schedel geslagen.’ Ook vroeg de verdediging 42 getuigen te mogen verhoren.
Inmiddels is er een zittingsdatum in zicht: een woordvoerder van het Functioneel Parket laat Follow the Money weten dat de zittingen tussen 29 oktober en 8 november zullen plaatsvinden. Van der W. wordt verdacht van faillissementsfraude, valsheid in geschrifte en witwassen. Ook zijn partner, zijn schoonzoon en Fred K. moeten voor de strafrechter verschijnen.
Het nieuwe bestuur van Antoinette Zorg ging voortvarend te werk: de inventaris en administratie verhuisden van Huizen naar Roges kantoor in Drachten. Het zou van korte duur zijn: aan het eind van het jaar was iedereen weer uitgeschreven en een half jaar daarna ging Antoinette Zorg failliet. Er bleef een schuld achter van 750 duizend euro.
Volgens het openbare verslag van curator Nadja Wilderink is een bedrag van 490 duizend euro op onverklaarbare wijze verdwenen. Dat bedrag is deels naar Roges vennootschap Hierro Holdings Limited gegaan, een spookbedrijf opgericht in Belize. Administratie ontbreekt: in het meest recente curatorenverslag valt te lezen dat er volgens Roge ‘voorheen weleens administratie [is] gevoerd, maar die is nihil te noemen’. Een deugdelijke verantwoording ontbreekt; Wilderink laat desgevraagd weten dat ze in maart 2015 aangifte heeft gedaan van valsheid in geschrifte en faillissementsfraude.
Administratie ontbreekt
Het ontbreken van belangrijke delen van de bedrijfsadministratie is een terugkerend fenomeen, niet alleen bij de faillissementen van Roge. De truc wordt veel toegepast door faillissementsfraudeurs.
Het achterliggende idee is dat het werk van een curator zo moeilijk mogelijk wordt gemaakt, of dat die wordt overladen met informatie. Zo kreeg Wilderink op haar kantoor een pallet met 20 dozen vol met mappen afgeleverd: ‘De stukken zijn niet geordend, zodat de curator wederom de rechten en verplichtingen van de vennootschap niet kan beoordelen,’ aldus Wilderink in haar zesde curatorenverslag.

Lege boedels
Een van de redenen dat faillissementsfraudeurs vaak ongestoord hun werkzaamheden kunnen voortzetten, is dat curatoren betaald moeten worden uit de boedel. Fraudeurs zorgen er daarom vaak voor dat die boedel nihil is, zodat curatoren geen financiële prikkels hebben om diepgravend onderzoek te doen. Bij een lege boedel kunnen ze immers hun uren niet declareren.
Bij Roge valt er voor curatoren in ieder geval niets te halen. Hij bezit op papier niets meer van waarde, en het huis in Drachten waarin hij woont, staat op naam van zijn vriendin (hij is niet getrouwd). Bovendien heeft hij zich in januari 2015 persoonlijk failliet laten verklaren vanwege meerdere claims van de Belastingdienst.
Het is een trendbreuk voor de ondernemer, die gewend was om business class te vliegen, regelmatig Marbella en Thailand aandeed en zijn kleding in de PC Hooftstraat kocht. Botensloper Reitsma: ‘Het is een charmante man, die heel netjes in de kleding zit en met een dure Mercedes kwam aanrijden. Hij ziet er echt uit als een meneertje.’
Zijn persoonlijk faillissement, net als dat van een viertal bedrijven waarbij Roge betrokken is (Hierro Holdings, Stichting Prima Zorg, Prima Zorg Groningen en Quad Finance), wordt afgewikkeld door curator Arie Brink en advocaten Jelke Jelsma en Anton Woertman.Hoewel de boedels onvoldoende zijn om hun onderzoekskosten te dekken, hebben zij zich vastgebeten in het dossier en aangifte tegen hem gedaan. ‘Het probleem in Nederland is dat je geen geld krijgt wanneer er niks in de boedel zit,’ zegt Jelsma op zijn kantoor in Heerenveen. ‘We hebben er veel uren in gestoken en veel samengewerkt met de FIOD, dat wordt allemaal niet vergoed. Maar ja, de ene keer heb je een goed faillissement, de andere keer niet. Het is voor ons een principekwestie.’
Woertman erkent ook dat het een tijdrovende klus is: ‘Wanneer je als bestuurder komt aanzetten met bakken papier, verklaringen en e-mails die mógelijk interessant zouden kunnen zijn, en waaruit zou blijken dat er toch wel rekeningen zijn betaald, dan duw je de curator in het drijfzand. Je bent daar veel uren aan kwijt, waardoor het minder makkelijk wordt om de rest van het faillissement te onderzoeken.’
Roge blijkt onderbetaalde curatoren echter een uitweg te bieden. In het faillissement van zijn thuiszorgonderneming Prima Zorg — waar een onverklaarbaar tekort ws van ruim 150 duizend euro — bood hij aan de curatoren ‘een bedrag’ te betalen ‘tegen finale kwijting’. Oftewel: hij wilde via een schikking onder zijn bestuurdersaansprakelijkheid uitkomen. Curator Arie Brink en zijn team van advocaten legden het voorstel naast zich neer.
Niet alle curatoren zijn zo principieel. In andere faillissementen wist Roge wel een schikking te treffen. In de curatorenverslagen valt dan bijvoorbeeld te lezen dat er ‘op louter praktische gronden [werd] gemeend te moeten pogen in der minne tot een allesomvattende regeling te komen’. De keerzijde van dit soort schikkingen – in situaties waar de administratieplicht is geschonden en er vermoedelijk sprake is van paulianeuze handelingen – is dat de ‘vrije ondernemers’ onder de radar blijven.
Katvangers
Opvallend aan de faillissementenreeks van Roge is dat hij door de jaren heen steeds weer nieuwe (mede)bestuurders weet te vinden voor zijn nieuwe bedrijven. Dat varieert van familieleden en Fred K. tot Jan Oudolf, een 73-jarige man uit Haarlem. Oudolf trad regelmatig op als bestuurder van vennootschappen van Roge en als bewaarder bij ontbonden vennootschappen. Een zoekslag in het Handelsregister laat zien dat ook hij betrokken is bij talloze faillissementen. Curatoren doen in Oudolfs faillissementen vaak dezelfde observaties: de administratie is zoek en de bestuurder is onvindbaar.
Follow the Money probeerde opheldering te krijgen over Oudolfs administratiewerkzaamheden voor Roge:
FTM: Een terugkerend patroon bij faillissementen waarbij u betrokken bent, is dat de administratie steeds zoek is. Hoe kan dat?
Oudolf: ‘Dat zeggen ze, maar ik weet niet waar u die informatie vandaan hebt. Maar wat is daar zo relevant aan? Er gaan elke dag bedrijven failliet.’
FTM: Het is toch een opvallend patroon?
‘Ja, het is allemaal hartstikke leuk hoor, maar het valt hartstikke mee.’
FTM: Hoe zijn uw herinneringen aan de samenwerking met Roge?
‘Uitstekend.’
FTM: Kreeg u ook betaald als bestuurder bij Roge Holding?
‘Nee, ik deed alles pro deo.’
FTM: Wat deed u precies als bestuurder bij al die gefailleerde bedrijven? Leidde u ook de vergaderingen?
Oudolf: ‘Nee, ik haat vergaderen, dat vind ik de grootste onzin, dat doen mensen die niks beter te doen hebben met hun tijd. Ik ben daar puur ter opluistering van het geheel. Ik zou me daar verder niet zo druk om maken, het is allemaal klein bier. Het is zo allemachtig in de marge.’
Verdeel en heers
Ongrijpbare tussenpersonen, lege boedels, onbetaalde curatoren, zoekgeraakte administratie en gehaaide bedrijvendokters met kennis van de faillissementspraktijk: het zijn verschijnselen die keer op keer opduiken in dossiers rond faillissementsfraude. Wat ook niet meehelpt, is het versplinterde toezicht. Inherent aan de faillissementswetgeving is namelijk dat curatoren worden aangesteld in het arrondissement waar het bedrijf failliet is gegaan.
Dat wil zeggen: gaat een Rotterdams bedrijf failliet, dan wordt er een curator in de regio Rotterdam aangesteld. Als dezelfde ondernemer betrokken is bij een faillissement in Drachten, dan komt er een Friese curator. ‘Iedere curator wikkelt dan alleen maar zijn stukje af. Dat is heel fragmentarisch zodra iemand betrokken is bij meerdere faillissementen door Nederland,’ zegt Woertman. ‘Er is geen overkoepelende instantie die faillissementsfraudeurs in de gaten houdt. Het is allemaal heel fragmentarisch, waardoor fraudeurs vaak gewoon door kunnen gaan.’
‘Ik wil best wat doen, maar Justitie moet wel meewerken’
Daarnaast ontbreekt een financiële prikkel om faillissementsfraudeurs te onderzoeken. Voor het doen van aangifte bestaat er een vergoedingsregeling bij het ministerie van Financiën, maar curatoren lopen niet over van enthousiasme. ‘Als curator krijg je dan 1500 euro, maar alléén als je aangifte wordt opgepakt door justitie. Anders niet. En het wordt bijna nooit opgepakt,’ zegt Wilderink. ‘Je hoort mijn frustratie: ik wil best wat doen, maar dan moet Justitie wel meewerken.’
Ook bestaat er de zogeheten Garantstellingsregeling, een potje bij het ministerie van Veiligheid en Justitie waar curatoren beroep op kunnen doen als ze onderzoek willen doen naar faillissementsfraude. Dat potje kent echter een groot nadeel. Jelsma: ‘De voorwaarde is dat er uitzicht moet zijn op verhaal, maar dat is er vaak niet. Het zou beter zijn als de Garantstellingsregeling toegankelijker wordt gemaakt, zodat er een soort basisvergoeding vanuit de staat komt waarvan wij onderzoek kunnen doen.’
Curatoren komen er bij fraudedossiers nu veelal bekaaid vanaf. Toch zijn er ook een paar die zich in zo’n zaak vastbijten. Wilderink: ‘Ik werk niet voor een groot kantoor met een omzetdruk. Ik kan zelf bepalen hoeveel uren ik ergens in steek en er is niemand die tegen me zegt: “Sluit dat dossier toch, want het levert niks op.” Ik kan dus mijn tanden ergens inzetten, maar dat houdt wel een keer op. Mijn aangifte is ditmaal opgepakt door Justitie, maar in 99 van de 100 gevallen gebeurt dat niet.’
Follow the Money heeft op verschillende manieren contact gezocht met Roge van der W. om wederhoor toe te passen. Zo hebben we meedere 06-nummers gebeld die vermeld stonden bij inschrijvingen in het Handelsregister. Deze telefoons werden echter niet opgenomen, of er kwam iemand anders dan Van der W. aan de lijn. Per e-mail hebben we vragen opgestuurd naar zijn hotmail en gmail-adressen, maar daar hebben we geen antwoord van ontvangen binnen de gestelde deadline. Onze vragen hebben we ook per e-mail voorgelegd aan Roges raadsman, Melis van der Wulp. Die beriep zich op zijn geheimhoudingsplicht en weigerde toe te zeggen dat hij de vragen van FTM aan zijn cliënt zou doorsturen.
64 Bijdragen
Evert 43
Maar om hier wetgeving op korte termijn op te verwachten?
Vergeet niet voor menig (VVD) politicus is deze man een held.
Waar menig politicus niet verder gekomen is dan een lullige bonnetjes affaire een verkregen pandje, liegen, zaken verdraaien en onder de tafel vegen, de facultatieve enzovoort, is dit voor hen het grote werk, een echte vrijbuiter iemand waar ze tegenop kijken.
hun eigen Zorro.
Wilma Schrover 7
Lydia Lembeck 12
Wilma Schroverhttp://www.regioburgemeesters.nl/@430/onderzoek-fraude/
Martin van den Broek 4
T'is maar geld zei m'n moeder vroeger...
Theo Ui 3
Martin van den BroekMartin van den Broek 4
Theo UiLydia Lembeck 12
Martin van den BroekPeter Urbanus 5
Martin van den BroekLydia Lembeck 12
Martin van den BroekHarry Bekkers 1
Peter Urbanus 5
Anderzijds vindt een deel van zijn omgeving hem vast een hardwerkende zakenman. Wat ie precies doet? Tja, iets met vastgoed, zorg, scheepvaart. En vooral charme, overtuigingskracht.
Even iets anders: het gebeurt nogal eens dat ik een reactie schrijf, op 'plaats' druk en dan word ik eraf gegooid. Kun je je verhaal nog een keer intikken.
Lydia Lembeck 12
Peter UrbanusSinds de jaren 70 zijn de burgers in dit land voorzichtig en heel langzaam geïndoctrineerd dat geld een DOEL en geen MIDDEL is. Je moet rijk worden. Dat ben je bijna verplicht inmiddels. Mensen die dat niet kunnen zijn de losers. De loodgieter v/m en de klusjesman/vrouw zijn handig. Maar je kinderen kunnen beter accountant of advocaat worden, of nog beter, beurshandelaar. Of ditte: https://irmaschiffers2014.files.wordpress.com/2015/06/cartoon.jpg
Theo van Ingen 4
Peter UrbanusLydia zegt het ook.
Safe Sorry 2
goed en duidelijk verhaal. Belangrijk dat we deze boeven blijven volgen en uiteindelijk zullen ze hun Waterloo meemaken, ook al zal ons geduld op de proef worden gesteld.
Martin van den Broek 4
Safe SorryJacob 5
Zo lang de curator betaald moet worden uit de boedel die hij zelf beheert is er kans op conflicterende belangen en kan dus tot perverse prikkels leiden, of in sommige gevallen beter gezegd: tot non-prikkels.
Om dit te vermijden zou vergoeding vanuit Justitie wellicht beter zijn.
Martin van den Heuvel 1 11
JacobTheo van Ingen 4
Martin van den Heuvel 1Bas van de Haterd 5
JacobHuidige systeem is niet goed. Maar beter systeem moet wel goed over worden nagedacht. Misschien 'bij opbod verkopen'. Fixed price vooraf? En als er fraude lijkt te zijn een tweede bedrag voor onderzoek waarbij het OM ook veel doet?
Martin van den Heuvel 1 11
Bas van de HaterdBas van de Haterd 5
Martin van den Heuvel 1Lydia Lembeck 12
Bas van de HaterdMartin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckLydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Hoe lang heb jij er van moeten rondkomen?
Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckRond 1990 werkte ik bijna altijd full time via een uitzendbureau, maar zelfs in 2 ploegen ging ons banksaldo heel zachtjes naar beneden. Want we hadden een baby en we hadden besloten dat WIJ die gingen opvoeden. Niet die 2 gestoorde moeders van ons en al helemáál geen vreemden.
Ooit had ik gelezen dat de toenmalige directeur van De Nederlandse Bank Duizenberg tegen een journalist zei: "De regering weet heel goed dat de gemiddelde fabrieksarbeider met een gezin, 140 gulden per maand minder verdient dan dezelfde persoon in de bijstand.
Ik kon voor een zacht prijsje een computer kopen en liet door bekenden illegaal wat software erop zetten, incl lotus 123 (excel) Ik vroeg alle cijfers op over lonen, uitkeringen, belastingen en huursubsidie en vulde die in op excel. Ik heb de uitkomsten 3 keer met de calculator nagerekend, maar het klopte. Ik verdiende met werken 110 gulden per maand minder dan in een uitkering. Ik nam ontslag, we deden de auto weg en hadden opeens bakken met geld OVER.
Bij een controle van de soos zei zo'n opgedirkte trut van een stinkendrijke tweeverdiener dat ik moest gaan werken. Doe ik, zei ik, morgen nog. Als de gemeente mij bijbetaalt wat ik met werken tekort kom op een uitkering en als jij thuisblijft. Want jouw man verdient genoeg om je gezin van te laten leven. Nee, dat KON niet. Nee, natuurlijk niet, zei ik, dan komen al die ander mensen ook voor een aanvulling op hun minimum loontje.
Kom maar op, zei ik, neem mij de uitkering maar af. Dan ga ik wel onder de brug slapen met mijn gezin en ik ben naar huis gegaan. Nooit meer wat van gehoord.
Maar ja, je weet hoe dat gaat. Ik heb de avond-MEAO gedaan van het geld van de gemeente, heb geleerd over franchise en ben een eigen zaak begonnen. Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckIk wil je niet bang maken, maar het is goed om te weten wat er aan de hand is. Het netto minimum loon is dit jaar gestegen met ongeveer 28 euro.
Als wij in de huurwoning waren blijven wonen, was de huur op dit moment 785 euro geweest. 3,4 % Huurverhoging = 28 euro. De huurtoeslag is bevroren en gaat dus nooit meer omhoog. Er blijft dus geen financiële ruimte om de prijsverhogingen van alle andere noodzakelijke uitgaven te betalen. A recipe for disaster. Je kunt er op wachten dat het mis gaat.
Stel, je hebt nooit de gelegenheid gehad om een eigen pensioen op te bouwen, dan ga je de AOW in met hetzelfde bedrag als je nu in de bijstand krijgt. Er zit eigenlijk maar 1 mogelijkheid op om het moment waarop het echt niet meer te doen is, te rekken. Als je alleen woont, zoek je iemand die in dezelfde situatie zit. Je kunt elke avond met meerdere mensen een maaltijd nutttigen. Koken voor meer dan 1 is altijd goedkoper. Zo gauw de temperatuur onder de 20 graden komt, zet je de verwarming op 5 graden en logeer je een paar dagen bij iemand anders. Die persoon kan vervolgens weer enkele dagen bij jou logeren en ZIJN verwarming op 5 graden zetten. Je kent de regel van 3 en 4 dagen per week dat iemand bij je mag wonen. Je kunt dit spelletje met meerdere mensen uitvoeren, zodat je altijd weer iemand anders hebt om mee te kletsen.
Wil je wat bijverdienen, stop in alle brievenbussen een briefje met de mededeling dat ze kunnen bellen als ze een hulp in de huishouding nodig hebben of een oppas voor een kind. Neem een prepaid tweedehands telefoon (nokia?), zodat iemand van de sociale dienst de briefjes niet naar jou kan traceren. Neem nooit op met je echte naam.
Je ziet, met een beetje fantasie krijg je een hoop voor elkaar. Maar je moet wel accepteren dat het niet altijd kan zoals jij het wilt. Af en toe zul je met mensen moeten omgaan, die je niet echt liggen.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Nee hoor. Ik ging vanuit de Bijstand de AOW in en ging gelijk 'flink' omhoog met mijn AOW vergeleken met de Bijstand.
Leuke ideeën verder die voor sommige mensen haalbaar zijn. Ik ben al aan het werk. Vrijwilligerswerk en dat slokt tussen de 18 en 28 uur per week op. Veel meer puf om dan kranten voor 2 cent per krant te gaan bezorgen heb ik niet meer over dan. Mijn lijf werkt niet meer mee: artrose bijna in alle gewrichten, inclusief de rug. Lopen kan ik 1 km en daar ben ik blij mee. Dan moet ik een half uur rusten en dan kan ik die km ook weer terug lopen. Dankzij PRP injecties (m.b.v. eigen bloedplasma) en CBD olie of capsules kan ik nu zover lopen. Ik fiets dus meer dan dat ik loop. Huishoudelijk werk doen bij anderen is voor anderen. Maar als alles gaat zoals ik hoop dan kan ik over drie jaar verhuizen naar onze nieuw te bouwen Knarrenhof hier. Ik kan boodschappen doen, ramen zemen en stofzuigen voor iemand die dat even nodig heeft en omgekeerd krijg ik hulp, wanneer ik dat nodig heb. Alleen verdien je er geen geld mee.
Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckAls de situatie zo verschrikkelijk moeilijk is voor mensen in de bijstand, is er dan echt geen enkele mogelijkheid voor een baantje via een uitzendbureau? Het lijkt mij van niet, want anders zouden de mensen waarover wordt verteld op doorbraak.eu al lang uit de uitkering zijn. Dat maakt niets uit, want dan zitten anderen thuis.
Ik vraag het maar even, want volgens mij lijken jouw en mijn gemeente voor geen meter op elkaar.
ik lees net dat AOW voor een alleenstaande 70 % van het minimum loon is. Dat is dus 980 euro per maand, als het hier over netto bedragen gaat. Bijstand voor een alleenstaande is 996 euro.
Gaat het over bruto bedragen, dan is de AOW netto hoger dan een uitkering omdat een gepensioneerde 19 % en een niet gepensioneerde 37 % belasting betaalt.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckNu is ook gelijk duidelijk waarom het "flink" omhoog gaan tussen aanhalingstekens staat.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Nog altijd zijn de meeste mensen overtuigd dat ze het nog kunnen tegenhouden door te klagen. Dat kan niet meer. Dus schik je... als je gezond wilt blijven, tenminste. Want, zolang mensen braaf op de dictatuur blijven stemmen, zal dit niet meer veranderen.
Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckKijk, ik hou van cijfertjes. Keiharde feiten waarover niet valt te discussiëren. Dus daar gaan we.
3,4 miljoen mensen leven van 1 (aow) of 2 (aanvullend pensioen) sociale voorzieningen.
3 miljoen mensen werken in een flexconstructie en geloof mij maar, dat IS niet leuk en dat VINDEN die mensen niet leuk.
We hebben ongeveer 350.000 werkelozen, die steeds verder in de financiële problemen komen.
We hebben 253.000 arbeidsongeschikten die hun uitkering hoogstwaarschijnlijk ook steeds verder zien dalen door het niet indexeren ervan.
In totaal zitten we nu op 7.003.000 mensen die beter NIET op een liberale partij kunnen stemmen.
In 2007 hebben 10.563.456 kiezers hun stem uitgebracht.
74 % Van die mensen stemden op een liberale partij. Dat zijn er iets meer dan 7 miljoen.
Conclusie. Als die 7 miljoen mensen, die zich absoluut geen liberale partij kunnen veroorloven, op een sociale partij hadden gestemd, hadden wij nu dit kabinet niet gehad. Als jij hier de logica van inziet, mag je het mij uitleggen.
Ik zie een oplossing. Pols je (groot)ouders wat voor partij ze kiezen. Is het de verkeerde, bind ze vast op een stoel tot de stembureaus zijn gesloten.
Ik denk trouwens dat de verlaging van je pensioen met de dekkingsgraag te maken heeft. De pensioenen worden echter nog een groter probleem. In het regeerakkoord van Rutte 3 staat dat ze met de pensioenfondsen hetzelfde gaan doen als met de ziekenfondsen. Privatiseren dus. Dat betekent: reclamekosten, veel hogere kosten van directies en raden van commissarissen (oud politici), eventuele dividend uitkeringen en noem maar op. Zo zal iederen "zijn eigen potje" moeten gaan vullen, zodat Jan met de Pet straks 37 % belasting van zijn AOW betaalt en een veel lager pensioen krijgt. Er zit niks anders op dan door te werken tot je dood.
Martin van den Heuvel 1 11
Bas van de HaterdHet UWV is een dictatoriale bureaucratische problemenmachine. We willen juist problemen oplossen.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckToen ik ontslag nam omdat ik erachter was gekomen dat ik honderden guldens per maand meer ging verdienen in de bijstand, vroeg ik ww aan. Dus, op naar het GAK. In een lange gang zaten wel 12 mensen te wachten op een bank. Toen werd ik binnen geroepen. Ik deed de deur open en zag een enorm kantoor met achteraan in de hoek een tafel met een ambtenaar. Ik bedacht me geen moment, liet de deur helemal open en liep met forse, zelfverzekerde tred naar die tafel toe.
Ik vertelde dus dat ik niet meer van plan was om ooit nog met die smerige VVD spelletjes mee te doen. Dat mijn ouders mij niet op de wereld hebben gezet om als slaafje te dienen voor het grootkapitaal. Ik wil een vaste baan en een loon en als ik dat niet krijg, dan vallen jullie allemaal maar kapot. Maar, meneer van den Heuvel, zei die man, det kint geur toch niet maken.
Oh, nee, zei ik, moet jij eens opletten. Als jij graag gaat werken in een smerige, vieze, stinkende, chemische fabriek voor honderden guldens minder dan een uitkering, dan moet jij dat zeker doen. Geef mij jouw baantje dan maar. Een stuk minder stressvol en jij krijgt WEL een loon. Met opzet sloeg ik keihard met de vuist op tafel en schreeuwde ik die man in zijn gezicht.
Goed zei die man, dan korten wij u op de uitkering. Doe maar, zei ik. Ik heb een vrouw en een kind. De gemeente is verplicht mij bijstand bij te betalen tot een sociaal minimum.
Ik liep dat kantoor uit, langs de rij wachtende mensen, die alles hadden gehoord en mij totaal verbluft met open mond aangaapten.
Dus ik naar huis. Dan kreeg ik weer eens 200 gulden en dan weer 600, maar na 6 maanden telde ik alles op en bleek dat ik 100 % van de uitkering had gekregen. Ik was helemáál niet gekort.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Wil je een keurig antwoord? Want dit is natuurlijk kul wat je schrijft.
Je moet in de juiste plaats wonen.
Die houding die jij toen had zou nu een andere reactie veroorzaken. Je wordt nu door twee beveiligingsambtenaren beetgepakt en meegenomen en daarna krijg je te horen dat je je uitkering kwijt bent. Wees maar trots op je houding die destijds meegeholpen moet hebben aan het steeds strikter maken van de regels. Ik ben er niet blij mee dat je je zo gedragen hebt. Waarom? Omdat je het o.a. voor mij hebt lopen verzieken. Stoerdoenerij kon toen misschien nog, maar nu niet meer. En met die stoerdoenerij heb je geholpen de regels zo aan te scherpen dat mensen die alleen even iets luider praten al beetgepakt worden door de beveiliging. Realiseer je je dat wel?
Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckAllereerst moet je weten hoe ver je kunt gaan. Ik weet dat bijvoorbeeld in Amsterdam en Leiden mensen gewoon voor 3 maanden hun uitkering kwijtraakten om niks. Maar, mag dat wel? Is de overheid niet verplicht om je van voldoende geld te voorzien om van te eten? Zelfs als je dakloos bent, krijg je nóg een uitkering. Ik zou zeggen, ga eens met enkele lotgenoten naar een juridisch loket of een advokaat die gratis advies wil geven. Zo lang iedereen maar op de rug gaat liggen met de pootjes omhoog, trekken de gemeenten en het rijk ons nog meer geld uit de zak.
Ik bedoel maar, als iedereen zou weigeren om in een flexconstructie te werken bij een bedrijf dat overduidelijk 52 weken per jaar draait als een tierelier, dan hadden die bedrijven een probleem. Maar zolang er genoeg mensen te vinden zijn die zich laten naaien, hebben die bedrijven geen enkele prikkel om iemand een vaste baan te geven.
Hier probeert de gemeente ook om je gratis te laten schoffelen of chauffeur te worden op gehandicaptenvervoer. Allemaal met behoud van uitkering, hé, het mag niks kosten. Maar een nieuw gemeentehuis, dat kan wél.
Het is heel simpel, een commercieel bedrijf dat mensen voor een uitkering laat werken, dat is concurrentievervalsing. Dat mag niet. Maar het gebeurt wel. En zo lang niemand protesteert.....
In Den Bosch heeft de gemeente een klusdienst opgericht voor werklozen. De ECHTE klusseniers gaan failliet. Maar als zelfs DIE niet naar een advokaat gaan, ja sorry hoor.
Martin van den Heuvel 1 11
Lydia LembeckKijk naar Rutte 2. De woningbouwcorpo's konden die 1,7 miljard verhuurderheffing niet betalen en zetten dan maar 1400 gezinnen op straat die minstens 3 maanden achterliepen met de huur, zodat ze de huizen konden verkopen. Daar hoef je Mark Rutte niet op aan te spreken, want dat was nu juist de bedoeling. Die wil zo snel mogelijk van alle sociale huurwoningen af, zodat hij weer enkele honderden miljoenen kan gebruiken voor belastingverlaging voor zichzelf en zijn rijke vriendjes. Dat er 11 MILJARD aan HRA wordt uitgegeven, och, daar praten we liever NIET over.
En sowieso, iedereen in dit land doet datgene wat hem/haar het beste uitkomt. Dat deed ik ook en mijn (gespeelde) stoerre gedrag heeft me geholpen. Ik ben er beter van geworden. Ik durf er niet aan te denken wat er was gebeurd als ik die smeerlappen hun zin had gegeven. Dan was ik nu dakloos geweest met mijn gezin.
Vertel eens wat. Wat voert jouw gemeente allemaal uit met werkelozen, wat niet door de beugel kan? Ik heb al wat gelezen op doorbraak.eu, dus ik kijk nergens meer van op.
Lydia Lembeck 12
Martin van den Heuvel 1Allemachtig. Sorry, Maarten. Hier kan ik geen zinnig antwoord meer op geven. Je schrijft behoorlijke onzin over uitkeringen in een andere gemeente. Ik ga daar niet verder op in.
Corporaties hebben niet zomaar 1400 gezinnen op straat gezet. Zoiets is altijd een combinatie van factoren. De te hoge huren zijn daar maar één aspect van.
Steeds meer corporaties willen niet meer woningen verkopen en ze proberen dat aantal zo klein mogelijk te houden. Vergeet niet dat er vanuit de regering zeer stevig op werd aangedrongen door de toenmalige minister. Stef Blok.........
Het verschil tussen de Huurtoeslag en de HRA is inderdaad bijzonder pijnlijk. Temeer, daar de regering vindt dat de eerste te veel is en de tweede te weinig. De HRA bedraagt ca. 13-14 Miljard Euro. De Huurtoeslag kostte de belastingbetaler 3½ miljard. Bij de HRA worden er er mensen financieel beter van. De Huurtoeslag is bitter hard nodig.
Als jij Doorbraak.eu. jouw leidraad noemt, dan moet je daarbij blijven. Hier werken we heel behoorlijk samen met de gemeente en ja, er zijn altijd verbeterpunten. Ook op het punt van de Sociale Dienst. Toch gebeuren er goede dingen. Mensen worden begeleid naar betaald werk. Dat gaat op individuele basis. Ik houd me bezig met huren. Ben inmiddels alweer vier jaar een AOW'er en geen Bijstandsgerechtigde meer.
Bas van de Haterd 5
Martin van den Heuvel 1Martin van den Heuvel 1 11
Bas van de HaterdKijk, als je een rijbewijs hebt, kun je klakkeloos de verkeersregels uitvoeren. Dus als jij op de weg een oranje voetbal ziet liggen, kun je beslissen dat het je recht is om 50 km per uur te rijden en je rijdt door. Maar je kunt ook stapvoets gaan rijden omdat de kans erin zit dat er zodadelijk een kind de weg over vliegt.
Als je honderd meter voor de voorrangsweg ziet dat een vrachtwagen met aanhanger OP de voorrangsweg de richtingaanwijzer aan heeft staan en dat hij zodadelijk op jouw weg komt en de hele weg nodig heeft om af te slaan, kun je beslissen om keihard door te rijden tot aan de streep. Maar je kunt ook inhouden en de vrachtwagen de gelegenheid geven om door te rijden.
De ambtenaren van het UWV die besloten dat een man van boven de 50 jaar NIET vrijwillig op de buurtbus mocht gaan rijden, omdat hij beschikbaar moest blijven voor de arbeidsmarkt, die hebben duidelijk een bord van een kilometer dik voor de kop. Ontslaan die hap, ongeschikt voor de functie. Geef mij die baan maar. Ik weet hoe werkelozen zich voelen en ben ervaringsdeskundige. En ik heb lak aan regeltjes die nergens goed voor zijn.
Maar ja, we moeten natuurlijk een vrouw op die functie, want die hebben RECHT op werk. Dat die vrouwen allemaal een goed verdienende echtgenoot hebben, dat boeit niet. Want het salaris van die vrouw is 100 % winst en dus zal zij nooit klagen dat ze te weinig verdient. En daarbij komt dat je een vrouw alles wijs kunt maken, die uit alle macht ruzie proberen te voorkomende dames krijg je zo gek om gratis over te werken. Ik moet de eerste man nog tegen komen die dat doet.
[Verwijderd]
wim de kort 8
Marla Singer 7
wim de kortDe VVD is helemaal geen partij voor het MKB. Zij is er in de praktijk om het MKB klein te houden zodat de samenleving zoveel mogelijk in haar ontwikkeling geremd wordt en makkelijker onder controle gehouden kan worden.
Lydia Lembeck 12
wim de kortBas van de Haterd 5
Lydia Lembeck 12
Bas van de HaterdOntslagen personeel was woedend. Ze hadden bewijzen en foto's en aangiftes. Toch deed de curator helemaal niets en kon de directeur overstappen op een Belgisch bedrijf en directeur worden daar, waar hij vervolgens heel wat geld wist weg te sjoemelen. Hem werd verzocht te vertrekken. Dat deed hij. In 1998 vloog hij van Nice naar Rotterdam in zijn Cessna voor 6 personen. Hij weigerde 'het weer' te halen bij de Meteo in Nice en vloog over de Alpen, waar hij, samen met zijn commercieel manager, tegen een bergtop aanvloog. Ja...allebei morsdood.
Hoewel ik best geschokt was, kwam vrij snel dit bovendrijven: Gerechtigheid, vanwege een tiranniek directeur waar niet mee te werken viel en die in 4 jaar tijd in zijn bedrijf van 18-20 medewerkers er meer dan HONDERD versleet. Dat, toegevoegd aan de malversaties, maakt dat de meeste medewerkers er een gevoel van opluchting bij kregen, toen ze hoorden dat hij zich te pletter gevlogen had in de Franse Alpen. Hij had een gekocht brevet uit de VS. Met hulp van vrienden kon hij kennelijk hier gewoon vliegen. Sjoemelaar, fraudeur en tiran. Maar ook al wist bijna iedereen dat hij voor heel erg veel geld gestolen en gesjoemeld en gefraudeerd had, deed de curator: NIKS.
Zo gaat het vaak denk ik.
Dennis Mijnheer 4
Bas van de HaterdMvg Dennis Mijnheer
Peter Faasse 4
Dennis MijnheerIk werp maar wat op. Stel nu eens -dat de aanleiding, niet de oorzaak- gelegen is in het bestaan van rechtspersonen. Het kan voornamelijk voortbestaan zolang de natuurlijke persoon niet dezelfde is als de rechtspersoon. En je hebt enige kennis van het recht nodig voordat je pas goed raak kan slaan.
Bas van de Haterd 5
Dennis MijnheerPeter Faasse 4
j.a. karman 5
Peter FaasseKennelijk voldoende om niet direct op te vallen bij herhaalde betrokkenheid in foute zaken. Beoordeling van bedrijven met de achtergronden van bestuur (kvk open data) zou dat wat tegen moeten kunnen gaan.
Dennis Mijnheer 4
j.a. karmanj.a. karman 5
Dennis MijnheerJe komt nu in een domein waar alleen een overheden de extra benodigde gegevens uit hun interne bronnen kan gebruiken voor een Social network analyse.
In de open markt zijn analyses aangewezen op nieuwsberichten en social media geo openbare informatie met een minder betrouwbare onderbouwing.
Het kan beginnen bij grote investeringen met geld uit onbekende bron.
Het gebruik van bigdata analyses kan ook op een correcte goede manier.
Jaap 138
Dennis MijnheerDennis Mijnheer 4
Jaap 138Jaap 138
Dennis MijnheerMartin van den Broek 4
Bekend zijn met het probleem maar politiek niet opportuun achten er daadkrachtig wat aan te doen. Vanwege andere prioriteiten (eigenbelang) enzo...
Van alle Christelijke tijden..
Marinus van Boven 1
Gertjan Scholten 2
Advocaten zorgen bij faillissementen vaak (niet altijd) in de rol van curator goed voor zichzelf. Zie ook http://dewaagmeesters.blogspot.com/ .
Co Stuifbergen 1
Of is de bewijslast bij uitkeringsgerechtigden gewoon lichter?
marcel 7
Co StuifbergenDaarnaast speelt mee dat faillissementsfraude blijkbaar nooit een prioriteit was van de verantwoordelijke Ministers van Justitie. Ik vermoed dat daarbij meespeelt dat er politiek niet mee valt te scoren.
Jan Smid 8
Co Stuifbergen