Falende VUmc bestuurder 'deed niet aan graaien'

2 Connecties

Onderwerpen

Graaien

Werkvelden

Zorg
3 Reacties

Elmer Mulder ging er prat op niet mee te doen aan de 'graaicultuur' in de zorg. Gisteren bleek de oud VUmc-directeur met zijn 'ontslagbonus' en salaris van samen 7 ton de best betaalde zorgbestuurder van 2012.

'De voorbeeldfunctie van een leider is extreem belangrijk', zegt de van gereformeerde huize afkomstige oud-VUmc directeur Elmer Mulder in 2007 nog in een interview met Spiritueel Ondernemersnetwerk. 'Stel dat ik altijd zou duiken bij moeilijke beslissingen, of de goedkoopste oplossing kies, of een belachelijk dure auto rijd… Dat pikken mensen niet. Ik heb geen enkele behoefte mee te doen in de graaicultuur.' Vijf jaar later toucheert Elmer Mulder bij zijn gedwongen vertrek uit het VUmc in totaal 701.286 euro. Dit bedrag is opgebouwd uit zijn bruto salaris en een ontslagvergoeding van  433.107 euro. Mulder is daarmee de best bezoldigde zorgbestuurder in 2012. 
 
Innerlijke krijger
Mulder was sinds 1999 bestuursvoorzitter van het VUmc. Hij werd in 2009 nog verkozen tot 'Influencer of the year'. In zijn jaren bij het VUmc liet hij zich graag uit over zijn visie op leiderschap, als zelfbenoemd 'dienend leider': 'Het credo van dienend leiderschap is: vraag je niet af wat je uit een organisatie kunt halen, maar wat je eraan toe kan voegen.' Het VUmc ontwikkelde onder zijn leiding de leergang 'De Innerlijke Krijger'. voor managers op sleutelposities in het ziekenhuis, en bood het later aan bij andere organisaties via de Amstel Academie. 
 
Ondertussen ontstonden er problemen in het ziekenhuis en de dienend leider moest het veld ruimen nadat de Inspectie voor de Gezondheidszorg het toezicht op het ziekenhuis in augustus 2012 verscherpte. Het bestuur onder leiding van Mulder was niet in staat gebleken een langslepend conflict tussen artsen op de longafdeling op te lossen en had zelfs informatie verzwegen voor de inspectie. Deze maakte zich zorgen om de patiëntveiligheid, nadat zij ook in 2011 al een onderzoek had gedaan naar een verdacht sterfgeval op de longafdeling. De arts die dit sterfgeval had gemeld was vervolgens door Mulder en collega's op non-actief gesteld. Dit alles leidde in augustus 2012 tot zijn ontslag, samen met collega bestuurder Wouter van Ewijk - die overigens geen ontslagvergoeding ontving.  
 
Vertrekpremie bij aanstelling bedongen
Maar er was meer misgegaan in het ziekenhuis, concludeerde interim puinruimer Fred Plukker, de huidige topman van het VUmc. Het bestuur zou door een in 2007 ingevoerde nieuwe organisatiestructuur een kloof met de werkvloer geschapen hebben, Mulder zou per 2010 teveel tijd kwijt zijn geweest aan zijn nevenfuncties en ook een door Mulder geïnstigeerde fusie met GGZ Ingeest was geen succes en wordt teruggedraaid. 
 
Waarom kreeg Mulder zo'n hoge ontslagvergoeding mee na zo duidelijk te hebben gefaald? Directeur communicatie van het VUmc Jan Hol reageert: 'De ontslagvergoeding werd in 1999 bij zijn aantreden al door de heer Mulder bedongen. Deze zou uitgekeerd worden wanneer hij voor zijn pensioen gedwongen zou moeten vertrekken. De raad van toezicht heeft ermee ingestemd om hem dit bedrag uit te keren, ook al omdat de heer Mulder anders een goede reden zou hebben om naar de rechter te stappen.' Mulder wilde geen antwoord geven op vragen van Follow the Money over de hoogte van zijn ontslagvergoeding.  
 
'Mulder heeft Slotervaart verkwanseld' 
De carrière van Mulder, begonnen als directeur van kinderdagverblijven en later van toenmalig revalidatiecentrum Jan van Breemen in Amsterdam, kwam in de lift toen hij begin jaren negentig bestuursvoorzitter werd van het Slotervaartziekenhuis. Hij leidde het toenmalige gemeenteziekenhuis naar de verzelfstandiging in 1997. Geschorst directeur Aysel Erbudak kent hem vanwege een erfenis in de vorm van een krediet van de gemeente uit Mulders tijd, waar het Slotervaart nog steeds mee worstelt. 'Elmer Mulder heeft het Slotervaart in zijn tijd verkwanseld. Hij heeft bij de verzelfstandiging meer gedaan in het belang van de gemeente dan van het ziekenhuis.' Het bestuur van het Slotervaart liet een onderzoek doen naar de verzelfstandiging.
 
Erbudak: 'Het Slotervaart kreeg een negatieve bruidsschat mee, dat is helemaal niet gebruikelijk bij de verzelfstandiging van een gemeentelijke dienst. De beslissing van Mulder daarover mist iedere zakelijke grondslag. De gemeente wilde het ziekenhuis zo dood laten bloeden. Mulder werkte daaraan mee en dat heeft hem een mooie carrière opgeleverd.' 
 
Mulder vertrok naar het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft en later dus naar het VUmc. Daar bemoeide hij zich ook weer met het Slotervaart en stuurde achteraf tevergeefs aan op een personele unie in de hoop een deel van de specialistische zorg van het ziekenhuis naar het VUmc te trekken
 
Nu zijn carrière als ziekenhuisdirecteur erop zit, is Mulder voor zichzelf begonnen als consultant bij zijn eigen kantoor Mulder Bestuursadvies. Ook is hij nog steeds te boeken als spreker en blijkt zijn ontslag zelfs nieuwe inspiratie te hebben opgeleverd voor zijn presentaties over dienstbaar leiderschap. 'Dienend leiderschap is geen garantie voor de afwezigheid van tegenslagen en conflicten. Dienen en lijden gaan vaak hand in hand.'
 
 
Hieronder de geruchtmakende uitzending van Nieuwsuur waarin anchor Mariëlle Tweebeeke Elmer Mulder, Jaap Bonjer (hoofd spoedeisende hulp VUmc) en televisieproducent Reinout Oerlemans aan een vragenvuur onderwerpt. Het interview werd in maart bekroond met de journalistieke prijs De Tegel.
 

 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Over de auteur

Eelke van Ark

Gevolgd door 1449 leden

Eelke vond vanuit de Achterhoek de weg naar Follow the Money. Ze heeft zich vastgebeten in het Nederlandse zorgstelsel.

Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
Annuleren