
Amsterdam is een magneet voor toeristen, juristen, hipsters en zogenaamde hoofdkantoren van multinationals. De stad barst uit haar voegen en bouwt er lustig en lelijk op los. Voor wie? En hoe lang nog? vraagt Ewald Engelen. Als jonge gezinnen de torenhoge huizenprijzen massaal voor gezien houden, is het economische feest gauw voorbij.
Fiets door Amsterdam en je waant je in de remake van Groundhog Day. Overal bouwkranen, overal betonmolens, overal vrachtwagens, overal bouwputten, overal ‘verkeersbegeleiders’ in punky veiligheidshesjes.
Ieder braakliggend stukje land in wat ooit zo fraai de rafelranden van de stad heette, wordt momenteel getransformeerd in bouwterrein en dichtgesmeerd met quasi-hippe nieuwbouw: fijn voor hipsters, jonge gezinnen en rijke pensionado’s. En als je pech hebt word je net als voor de crisis van je sokken gereden door zo’n makelaarsjoch met scootertje. Zoals ik al zei: Groundhog Day.
Meer, meer, meer Amsterdammers
Het gaat namelijk fan-tas-tisch met de stad. Lees het jaarboek van de afdeling onderzoek, informatie en statistiek er maar op na. In vijftien jaar tijd is de stad met 91.000 inwoners gegroeid. De stad telt nu 822.000 inwoners. Het merendeel van de aanwas is veroorzaakt door een geboorteoverschot: er worden per jaar meer Amsterdammers geboren dan er sterven. En dat is wel eens anders geweest. Daarbovenop komt het migratieoverschot. Vijfduizend westerse migranten kwamen er in 2014 bij. En ook binnenslands trekken steeds meer mensen naar de stad, vooral (vrouwelijke) studenten en pensionado’s.
Hoe meer mensen, hoe meer reuring. Dus presteert de Amsterdamse economie nu al een tijdje (ietsje) beter dan de rest van Nederland. Vooral door Schiphol en het fiscaal-juridisch belastingparadijsje aan de Zuidas, met zijn naar schatting veertienduizend brievenbusmaatschappijen, waar gemeentelijke marketeers uiteraard ‘hoofdkantoren’ van maken.
Ook museumindustrie, congresindustrie, toerisme en horeca doen goede zaken
Maar ook museumindustrie, congresindustrie, toerisme en horeca doen goede zaken. Zo trok het Rijksmuseum in 2014 tweeënhalf miljoen bezoekers, togen in 2013 114.000 congresgangers naar de Rai, ontving de stad in 2014 na Venetië en Florence relatief de meeste toeristen, en is het aantal horecavestigingen sinds 2011 met zeventien procent gestegen en de werkgelegenheid met veertien procent. Daarmee transformeert het centrum in een grote, walmende vreetschuur.
Tijd voor wilde plannen
Tijd voor wilde plannen dus. Zeker als straks de wilde plannen van de vorige vastgoedroes worden afgeleverd: de Noord/Zuidlijn die 1,4 miljard euro zou gaan kosten, in 2011 zou worden opgeleverd en 185.000 reizigers per dag zou gaan vervoeren. Inmiddels zijn de kosten opgelopen tot 3,1 miljard euro, is de prognose dat de lijn in 2017 open gaat en zijn er grote twijfels of de verwachte vervoersaantallen worden gehaald. Wie daalt straks de 21 (!) meter af naar station Bol om de metro naar het CS te nemen als je er met de fiets een kwartiertje over doet?
Het gedrocht gaat 91 meter hoog worden, 25 verdiepingen tellen en 650 kamers bevatten
En dus gaat volgend jaar de ambitieuze ondertunneling van de A10 ter hoogte van de Zuidas à raison van 1,4 miljard euro van start. En begint naast de Rai de bouw van het grootste (en lelijkste) hotel van de Benelux. Het gedrocht gaat 91 meter hoog worden, 25 verdiepingen tellen en 650 kamers bevatten – en zal de godganse dag als een splinter in het blikveld van lokale bewoners steken. Van ‘starchitect’ Koolhaas uiteraard. En dus heeft de gemeente de ambitie verwoord om tot 2025 vijftigduizend extra woningen te bouwen.
Want dat heeft het gemeentebestuur dondersgoed in de smiezen: vastgoed is de kurk waarop de stad drijft. Alleen als Amsterdam betaalbaar blijft voor gezinnen met kinderen genereert ze voldoende interne bevolkingsaanwas om de gloednieuwe school- en universiteitsgebouwen te vullen en horecagelegenheden te bemensen.
Alleen als er voldoende wordt bijgebouwd in het koopsegment, kan de stad blijven meeliften op het marketingsucces van de hipster dat samen met de ECB momenteel de Amsterdamse huizenmarkt aanjaagt. Appartementen ‘doen’ alweer net zoveel als in 2008 en in het topsegment is er zojuist een voor het obscene bedrag van vijftien miljoen euro over de toonbank gegaan. Uiteraard vinden makelaars, notarissen, bankiers en tegelzetters het prachtig.
Belastingdouceurtjes Schiphol
De vraag is hoe lang. Duurzaam oogt het allemaal niet. Toerisme en congresbezoek parasiteren ongegeneerd op het milieu en de belastingdouceurtjes voor Schiphol. De Amsterdamse universiteiten kampen door de nieuwe studiebeurs met scherp dalende studentenaantallen. En de hoge huizenprijzen drukken jonge gezinnen in toenemende mate de stad uit: in 2015 vertrokken ruim 35.000 Amsterdammers naar de randgemeenten, berichtte Het Parool afgelopen zaterdag. In 2008 waren het er 29.000.
Onderschat ook de groeiende ergernis over drukte en ‘vertrutting’ niet. Drie anekdotes uit eigen omgeving, van mijn Londense kapper, mijn aangetrouwde kunstenaarsneef en van een mede-publicist. Jarenlang hebben ze de stad onveilig gemaakt en alledrie overwegen ze om in 2016 Amsterdam te verruilen voor respectievelijk Haarlem, Loenen en Brussel.
Maar het allerbelangrijkste is dat de rente niet eeuwig laag blijft en de hipster niet eeuwig hip.
17 Bijdragen
jsmid
http://www.dichtbij.nl/zuid-kennemerland/regionaal-nieuws/artikel/3762705/torenhoge-schulden-haarlem-hoeveel-schuld-per-inwoner.aspx
MvdB
jsmidjsmid
MvdBsnorca
Peteur
snorcaDe oorzaken van de vorige crisis zijn niet of slechts cosmetisch aangepakt, maar de structuren zijn nog hetzelfde. En we hebben nog steeds te maken met de zelfde politieke, bestuurlijke en financiële partijen nog steeds de dienst uit maken en niet willen veranderen. En geef ze eens ongelijk, want wie wil er nu veranderen?
pubben
PeteurHoop onze journalisten, zodat ze vooraf de politieke agenda gaan bepalen en die niet achteraf beschrijven. Voorbij links en rechts, voorbij hoog en laagopgeleid.
Waar geen wil is komt een wet zegt PvdA-Kamerlid Bouwmeester vandaag over het declaratie gedrag van zorgbestuurders.
In al die organisaties werken mensen die al die bonnetjes verwerken.
Dan hoort de journalistieke vraag te zijn: "Waarom zwijgen jullie, waarom kijken jullie weg?" Dat zou de PVDA politica als een boemerang terug moeten krijgen.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/25117720/__Bestuurders_zorg_met_billen_bloot__.html?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_campaign=twitter
Idem in De Groene van deze week, ik steun de onafhankelijke journalistiek.
Jet Bussemakers een artikel én een artikel geschreven over het onderwijs van onder op, door een journalist op haar verzoek. Ging onder andere over het rechtsbewustzijn van de jongeren. Ik vraag me af hoe het zit met het rechtsbewustzijn van onze politici.
Ook met in mijn achterhoofd dat zij voormalig staatssecretaris zorg was.
wp200
snorca1. Een hoop van de nieuwbouw is ontegenzeggelijk lelijk.
2. De woonhuizen zijn alweer te duur voor de mensen die er in zouden moeten wonen.
3. Er worden nieuwe kantoorpanden gebouwd terwijl de oude nog leeg staan.
En dan de economische groei:
1. De belangrijkste sectoren in Amsterdam zijn "de Zuid-As" en het toerisme.
2. De "Zuid-As" is een waterhoofd dat parasiteert op de Nederlandse economie.
3. Er zijn grenzen aan het toerisme in de stad. Ook dat kan niet oneindig doorgroeien.
Dus ja, een negatief zeurstukje. Waarom niet?
Peteur
Anton
PeteurDaar lijkt het inderdaad wel op. Een interessant citaat uit een stukje van de Amerikaanse econoom Paul Krugman, over de korte tijd dat hij bij de Amerikaanse overheid werkte:
"And the larger secret I learned from my year — that the quality of discussion in cabinet-level meetings is lower than you can imagine"
http://krugman.blogs.nytimes.com/2016/01/29/my-classified-life/?module=BlogPost-Title&version=Blog%20Main&contentCollection=Opinion&action=Click&pgtype=Blogs®ion=Body
Easy
PeteurAch je bent niet alleen de meeste mensen zien hen als een soort god die hun wensen vervult hun vijanden neerslaat en nog meer van die onzin.
Ik zie ze als stervelingen met een godcomplex.
Het laagste van het laagste ONDER de stervelingen.
docki
Genomineerd voor cocon van het jaar?
tijd voor aktie
dockiLodewijk
Robelia
Kees
Red Meniet
De voedingsbodem ligt onaangeroerd: consumenten waanzin, 3-4% bankenbuffer, overwaardering financiële markten, ondoorgrondelijke geldproducten, en een stagnerende reële economie.
Extra ingrediënten voor een nog pittiger gerecht: instabiliteit Midden-oosten, vluchtelingenstroom in Europa, stagnatie Chinese economische groei, transitie van fossiele brandstof naar duurzaam, lage olieprijzen, en een snufje terreurdreiging.
Zwartkijker