
Ieder jaar geven we meer geld uit aan de gezondheidszorg. Hoe komt dat? Lees meer
In het dossier 'Wat maakt onze zorg zo duur?' doet FTM onderzoek naar de zorgkosten. Hierbij vormen bureaucratie, verspilling en onzinnige zorg centrale thema's.
Farmaceut mag MS-medicijn blijven uitmelken, met dank aan de Europese Commissie
Systeemfout in de financiering is een belangrijke oorzaak van dodelijke ggz-wachtlijsten
‘Ziekmakend zorgstelsel’ moet fundamenteel op de schop, zegt onafhankelijk regeringsadviseur Bas Leerink
Ziekenhuizen willen suikerbaby's niet kwijt
Farma-industrie manipuleert ‘eerlijke’ medicijnprijs tot onbetaalbare hoogtes
Plan voor toegankelijke, betaalbare medicijnen doodgepolderd in werkgroep
De onzichtbare hand achter baby Pia
Hoogleraar Maroeska Rovers strijdt tegen onzinzorg: ‘De optie niets doen moet een vaste plek krijgen’
Podcast | Kapotte knie als kaskraker
Kapotte knie als kaskraker
© Rosa Snijders
Farma-industrie manipuleert ‘eerlijke’ medicijnprijs tot onbetaalbare hoogtes
Farmaceut Novartis vraagt 2 miljoen euro voor één zakje infuusvloeistof. Vrijdag maakte Zorginstituut Nederland bekend dat de vloeistof niet meer mag kosten dan 155.000 euro. Onderzoeksplatform The Investigative Desk onderzocht hoe het kan dat medicijnen zoveel te duur zijn en zag hoe wetenschappers glanzende carrières maken en aandeelhouders miljarden incasseren. Intussen proberen wanhopige ouders via crowdfunding hun doodzieke kinderen te redden.
- In het nieuws: Gisteren werd bekend dat Zorginstituut Nederland het geneesmiddel Zolgensma veel te duur vindt om toe te laten tot het basispakket. Fabrikant Novartis rekent 2 miljoen euro voor een eenmalige behandeling. 155.000 euro is een realistischer prijs, volgens het Zorginstituut. De minister van Volksgezondheid gebruikt dit oordeel om met Novartis te onderhandelen, maar het is niet waarschijnlijk dat de fabrikant de prijs met de vereiste 91% zal laten dalen.
- Het grote plaatje: Het gat tussen de vraagprijs van medicijnen en wat de overheid bereid is ervoor te betalen groeit de laatste jaren hard. Uit onderzoek van The Investigative Desk blijkt dat dit wordt veroorzaakt door het gehanteerde prijsmodel: ‘value based pricing’.
- Dit model is dertig jaar geleden ingevoerd omdat de prijs van geneesmiddelen ermee kon worden gebaseerd op hun ‘meerwaarde’: besparingen op zorgkosten op de langere termijn. Een duur pilletje nu kan in de toekomst kostbare ziekenhuisopnamen voorkomen.
- Wat is dan het probleem? Value based pricing zou de zorg solidair en betaalbaar houden, maar fabrikanten gebruiken het model juist om hun winsten te maximaliseren. Novartis schetst bijvoorbeeld het beeld dat een eenmalig infuus met Zolgensma levenslang heilzaam is en dus op termijn zorgkosten bespaart. Het Zorginstituut acht dat niet bewezen.
- Een klap in het gezicht van ouders van kinderen met de genetische spierziekte SMA, zoals de familie Tomaszewski in Zandvoort. Zij proberen het leven van hun zoon Liam te redden met een crowdfunding voor de toediening van het Zolgensma-infuus. Maar de tijd dringt. Van Novartis’ vraagprijs van 2 miljoen euro is nog geen 2 ton binnen.
Vanuit Polen doneerde iemand 3.000 euro nadat hij een schilderij van de hand had gedaan. ‘En mijn baas verkocht voor ons orchideeën van 6 euro per stuk,’ vertelt Katarzyna Popiewicz, die werkt bij een plantenexporteur.
De Poolse woont in Zandvoort en spreekt gebrekkig Nederlands, maar elk telefoontje met iemand van de pers genereert extra aandacht voor de inzamelingsactie voor haar zoon Liam. Dus praten zal ze. Op de donatiewebsites Geef en het Poolse Siepomaga druppelen inmiddels de hele dag door giften binnen. Vijf euro, tien euro, af en toe honderd euro. Hier en daar een uitschieter van duizend euro. Soms nog meer.
Voor de inzamelingsactie is in diverse lokale Nederlandse media aandacht geweest. De IJmuider Courant, het Haarlems Dagblad en het lokale tv-programma Zandvoort Inside stuurden een verslaggever langs. Niet tevergeefs: moeder Katarzyna en vader Piotr hebben al zo’n 152.000 euro opgehaald voor hun zoontje. Liam lijdt aan spinale musculaire atrofie (SMA type 2a), een zeldzame genetische ziekte die spierzwakte en verlamming veroorzaakt.
Liam is nu ruim een jaar oud en weegt zo’n 11 kilo. Voor de gentherapie die hij volgens zijn ouders nodig heeft, mag hij maximaal 13,5 kilo wegen. En hoewel het aan donaties opgehaalde bedrag substantieel lijkt, is het nog maar een fractie van wat het medicijn daadwerkelijk kost: 2 miljoen euro voor één infuus.
Crowdfunding
Dreumes Liam is niet het enige kindje voor wie een inzamelingsactie wordt gehouden. Alleen al in Europa zijn er meer dan honderd crowdfundings voor een behandeling met Zolgensma, een eenmalig gentherapeutisch infuus van het Zwitserse farmaceutische concern Novartis. Een therapie die weliswaar op de markt is toegelaten, maar vanwege de prijs voor nog maar een kwart van de patiënten in Europa beschikbaar is via de zorgverzekering.
De media-assertiviteit van de ouders lijkt te bepalen wie de behandeling krijgt en wie niet
Een bitter cynische ontwikkeling, vindt Marcel Timmen, directeur van de patiëntenvereniging Spierziekten Nederland. ‘De druk op de ouders wordt door al die inzamelingsacties enorm. Zij zijn een slechte ouder als ze niet ook alles op alles zetten om dit middel te krijgen.’ Daarbij concurreren ze vooral met elkaar, want de media-assertiviteit van de ouders lijkt nu te gaan bepalen wie de behandeling krijgt en wie niet.
Zo ontving de Belgische baby Pia Boehnke na massale aandacht van een op de tien Belgen een donatie. Het RTL4-programma Beau wijdde meerdere avonden aan het Nederlandse jongetje Jayme, dat ook aan SMA lijdt. Nadat Jim Bakkum en Glennis Grace speciaal voor hem een single lanceerden, werd voor Jayme de magische grens van 2 miljoen euro aan donaties bereikt. Maar voor Liam Thomaszewski kwamen die beroemde, verlossende aanjagers nog niet.
Dat goedbedoelende beroemdheden zieke kinderen steunen, kan niet verhullen dat hier een structureel probleem speelt. Crowdfundings zijn het logische gevolg van een kanteling in het verdienmodel van de farmaceutische industrie. Waar hoge medicijnprijzen vroeger werden gerechtvaardigd door te wijzen op de enorme investeringen die nodig zijn voor onderzoek en ontwikkeling (R&D), zijn die kosten tegenwoordig geen argument meer. Nu draait het om de vermeende besparingen die het medicijn oplevert in de toekomst. Value based pricing noemt de industrie dat beprijzingsmodel.
Het komt voort uit de gezondheidseconomie, en werd aanvankelijk door overheden omarmd. Omdat je ermee kon uitrekenen ‘hoeveel je een nieuw geneesmiddel waard vindt’, zegt Frans Rutten, emeritus hoogleraar gezondheidseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en een van de geestelijk vaders van value based pricing. Een uitvinding die hem een glansrijke wetenschappelijke carrière opleverde: ‘Ons model was een welkome aanvulling op hoe onderhandelingen over dure medicijnen normaal gesproken verliepen. Namelijk wat de gek ervoor geeft.’
Novartis meent dat zijn eenmalige prik 2 miljoen euro waard is – de gezondheidsautoriteiten trekken een andere conclusie
Maar wat dertig jaar geleden geleidelijk door de overheid is ingevoerd met de bedoeling de zorg eerlijker te maken, leidt nu tot hoofdbrekens bij diezelfde overheid. Want hoewel fabrikant Novartis meent dat Liams eenmalige prik 2 miljoen euro waard is, komen de rekenaars van Zorginstituut Nederland tot een heel andere conclusie – evenals de gezondheidsautoriteiten in België en Ierland met wie zij nauw samenwerkten. Dat blijkt uit gesprekken met betrokkenen en uit rapporten die gisteren openbaar werden.
Volgens het Zorginstituut is Zolgensma zomaar drie keer te duur voor de ‘waarde’ die het biedt. ‘Er is namelijk nog veel onzeker over hoe goed, bij wie, en hoe lang het middel werkt’, zegt Lonneke Timmers, secretaris van de Wetenschappelijke Adviesraad. Daarmee zou de prijs eigenlijk niet hoger mogen zijn dan 155.600 euro.
Gaat Novartis de prijs ook echt zo ver verlagen? Dat lijkt ondenkbaar, maar niemand weet het precies. De minister van Volksgezondheid en Novartis onderhandelen binnenkort over de prijs, maar wel achter gesloten deuren. Ook de uitkomst van die onderhandelingen blijft geheim.
De marketing van preventie
Het is 1985. Bij de jonge Rotterdamse professor in de gezondheidseconomie Frans Rutten gaat de telefoon. Aan de lijn hangt een Nederlandse directeur van de Amerikaanse farmaceut Merck Sharp & Dohme (MSD), die op dat moment een nieuwe cholesterolverlager aan de man te brengen heeft: simvastatine (merknaam Zocor) dat beter is dan de concurrentie maar ook meer moet gaan kosten. Een dilemma, want Nederland zit midden in een economische crisis en het beheersbaar houden van de zorgkosten staat ook dan al hoog op de politieke agenda.
Om overheden en verzekeraars toch van het middel te overtuigen, heeft de farmaceut een list bedacht. Rutten moet uitrekenen hoeveel Zocor de schatkist potentieel kan besparen.
‘Tot dat moment keek men vooral naar wat zo’n cholesterolverlager doet met de bloedwaardes van mensen’, zegt Rutten. ‘Maar je wilt natuurlijk weten hoeveel hartaanvallen en ziekenhuisopnamen je ermee voorkomt.’ Om daarover een uitspraak te kunnen doen, bedenkt hij allerlei econometristische modellen. Een geweldige uitdaging. ‘Ik heb er later ontzettend veel over gepubliceerd in allerlei uitstekende tijdschriften.’
In de basis stoelen zulke modellen op een simpele vergelijking tussen twee behandelingen en hun kosten en baten over een langere periode. Voorkomt A bijvoorbeeld veel meer ziekenhuisopnamen dan B, dan kan het gerechtvaardigd zijn om voor A het dubbele te betalen.
‘Geld dat je uitgeeft aan de ene patiënt kun je niet meer uitgeven aan de andere’
Rutten praat nu nog met smaak over het onderzoek dat hij deed voor MSD. Volgens zijn model zou simvastatine de overheid helpen om het aantal dodelijke hartziekten en ziekenhuisopnamen omlaag te brengen. En daar zat ‘m de winst: vergeleken met een ziekenhuisopname is simvastatine spotgoedkoop.
Met die door het model van Rutten aangedragen informatie overtuigt MSD overheden om in het nieuwe pilletje te investeren. De groep gebruikers wordt daarna steeds groter, omdat simvastatine ook blijkt te werken bij mensen met een marginaal verhoogd cholesterolgehalte.
Zocor groeide uit tot een van de meest lucratieve medicijnen van de farmaceutische industrie. En Rutten drukt als dertiger meteen zijn stempel op een vakgebied dat nog maar in de kinderschoenen staat. ‘Het is net als met bitcoin,’ zegt de Britse gezondheidseconoom Mike Drummond, een van de andere geestelijk vaders. ‘De mensen die er als eersten bij waren, zoals Frans en ik, die zijn het verst gekomen.’
Aan de Erasmus Universiteit start Frans Rutten samen met collega’s het iMTA, Institute for Medical Technology Assessment, dat onderzoek verricht voor zowel overheden als farmaceutische fabrikanten. Aan de Universiteit van York in Engeland wordt Drummond directeur van het wereldberoemde Centre for Health Economics.
Daarnaast worden Rutten en Drummond beiden voorzitter van belangrijke beroepsverenigingen, hoofdredacteur van wetenschappelijke tijdschriften, en adviseur van farmaceutische bedrijven – en van overheden, want ook die moesten leren meeschaken op dit nieuwe bord, vinden ze.
Rutten: ‘Moesten we van geneesmiddelen niet óók eisen dat ze efficiënt zijn voordat ze worden vergoed? Ik vond dat een legitieme vraag. Geld dat je uitgeeft aan de ene patiënt kun je niet meer uitgeven aan de andere.’
Dossier
Wat maakt onze zorg zo duur?
Ieder jaar geven we meer geld uit aan de gezondheidszorg, zelfs veel meer dan onze buurlanden doen. Hoe komt dat?
Zo kon het gebeuren dat Rutten eind jaren ’90 voorzitter wordt van de Voorbereidingscommissie Richtlijnontwikkeling die van Els Borst, de toenmalige minister van Volksgezondheid, moet bedenken hoe de ‘kosteneffectiviteit’ van nieuwe medicijnen kan worden vastgesteld. Het doel: nieuwe medicijnen toelaten tot het verzekerde pakket, maar dan wel met het oogmerk de zorgkosten ‘beheersbaar’ te houden.
Dit initiatief schiet bij de industrie in het verkeerde keelgat. Een van de meest felle tegenstanders in die jaren is Rudolf van Olden, toen vertegenwoordiger van Nefarma, de lobbyclub van geneesmiddelenfabrikanten. In 1999 betwijfelt Van Olden ten overstaan van de Richtlijncommissie of de zogeheten farmaco-economie wel een ‘voldoende gekristalliseerde wetenschap’ is, zo blijkt uit een verslag.
Maar in september 2019 tekent de Belgische omroep VRT uit Van Oldens mond déze woorden op: ‘Ik ben het met u eens dat de eenmalige behandeling met Zolgensma duur lijkt, maar ik kan u zeggen dat het een kosteneffectieve behandeling is.’ Later schuift hij aan bij de talkshow Beau, met dezelfde boodschap: dit medicijn lijkt duur, maar het is elke geïnvesteerde euro dubbel en dwars waard.
Het verschil met twintig jaar daarvoor? Rudolf van Olden werkt inmiddels voor het farmaceutische bedrijf AveXis, een dochteronderneming van Novartis, en is daar verantwoordelijk voor de marktintroductie van het nieuwe gentherapeutische geneesmiddel Zolgensma.
Twintig jaar geleden verzette Van Olden zich namens Nefarma tegen de economische modellen omdat ze gebruikt zouden worden om prijzen te reguleren. Nu gebruikt hij ze zelf om de prijs te verdedigen van het duurste medicijn ooit. (Van Olden was niet beschikbaar voor een interview. Hij bekleedt sinds september 2020 een internationale topfunctie bij Novartis Gene Therapies, wat de nieuwe naam is van het vroegere biotechnologiebedrijf AveXis dat het middel Zolgensma ontwikkelde.)
De casus Zolgensma laat zien hoe farmaceuten met het model van Rutten en Drummond de prijs kunnen opdrijven
Value based pricing – het bepalen van medicijnprijzen op basis van verwachte, toekomstige besparingen – is inmiddels gemeengoed. Deels door de steeds grotere ‘geneeskracht’ van medicijnen. Waar Zocor nog een abonnementsmodel had – met een dagelijks slikmomentje – is Zolgensma een ‘eenmalige’ kuur.
Dat vormt natuurlijk een ‘uitdaging voor de duurzame cashflow van producenten’, schreef zakenbank Goldman Sachs in 2018 in The Genome Revolution, een rapport over de opkomst van gentherapieën. Als patiënten ook echt genezen, droogt de markt vroegtijdig op. En dus zei de bank te verwachten dat de prijzen van tonnen naar miljoenen gaan, om medicijnontwikkeling aantrekkelijk te houden voor investeerders.
Als patiënten ook echt genezen, droogt de markt vroegtijdig op – een uitdaging voor de cashflow van producenten
Een andere verklaring voor de populariteit van value based pricing is ‘winstmaximalisatie’, blijkt uit de woorden van Mike Drummond: ‘Net als alle bedrijven willen ook farmaceutische bedrijven natuurlijk een hoge prijs kunnen vragen als dat mogelijk is. Dat verwachten hun aandeelhouders ook van ze. Mede daarom is dit model zo belangrijk geworden.’
Prijsstelling van geneesmiddelen is nu zelfs zo ingewikkeld en belangrijk dat er een hele industrie omheen is ontstaan met strategie- en consultancyfirma’s als Simon-Kucher, Pharmerit en Iqvia – multinationale ondernemingen die de farma-ceo helpen met ‘prijsadvies’.
De casus Zolgensma laat goed zien hoe farmaceuten met het model van Rutten en Drummond in de hand de prijs kunnen opdrijven. Om het eigen product er zo gunstig mogelijk uit te laten komen, kunnen fabrikanten draaien aan drie knoppen: het succes van de behandeling, de kwaliteit van leven van de patiënt, en de prijs.
Novartis heeft die knoppen zo afgesteld dat het succes van de behandeling zo groot mogelijk lijkt ten opzichte van de concurrentie; en de kosten juist zo laag mogelijk.
Novartis verkoopt Zolgensma als een ‘eenmalige’ behandeling met levenslang effect. Volgens Lonneke Timmers van het Zorginstituut is die claim te sterk. Uit haar rapport blijkt dat vier op de tien patiëntjes na afloop mogelijk nog een aanvullende behandeling nodig hebben – met ‘concurrent’ Spinraza. Dat is ook een erg dure behandeling, die bovendien regelmatig moet worden herhaald.
Volgens Timmers schat Novartis daarnaast de kwaliteit van leven van met Zolgensma behandelde patiëntjes structureel te hoog in. ‘En er was ook een puntje aan de kostenkant,’ voegt ze toe. ‘Novartis deed de behandeling met Spinraza duurder voorkomen dan wij realistisch achten.’
Timmers en haar collega’s uit België en Ierland komen dan ook tot een heel andere conclusie dan Novartis. Volgens hen is geen sprake van een besparing, zoals de farmaceut claimt. Zolgensma is weliswaar ‘beter’ dan Spinraza maar ook veel duurder: ruim drie keer te duur voor wat het middel oplevert aan gezondheidswinst.
De publicatie van het Zorginstituut-advies gisteren verraste Novartis. Nu het openbaar is, wil woordvoerder Helma Dollevoet van het Zwitserse concern graag reageren. Volgens haar worden gentherapieën ontworpen om de oorzaak van een ziekte aan te pakken. ‘Maar wat dat doet op de lange termijn, moet je in de praktijk bekijken.’
Dollevoet gaat er vanuit dat aanvullende behandelingen met Spinraza niet nodig zijn. ‘Dat is ook vastgesteld door een internationale groep van SMA-experts.’ De studie waarin vier van de tien kinderen toch Spinraza kregen is oud, zegt ze. ‘Toen was Zolgensma nog zo experimenteel dat sommige ouders voor de zekerheid ook Spinraza wilden.’
Rutten en Drummond wilden met hun prijsmodel voor zekerheid zorgen, maar de kosten van medicijnen zijn nog altijd even ongrijpbaar. Dollevoet: ‘We moeten de komende tijd met het Zorginstituut in overleg om consensus te krijgen. Want wat vergelijken we nu met elkaar?’ Met dezelfde data kun je vele verhalen vertellen. ‘Het gaat erom vanuit welke angle je naar die data kijkt. Wat je doel is. Wat je wilt bewijzen met je data.’
Gapend gat
Hebben Frans Rutten en Mike Drummond nooit het idee dat ze met hun model een monster hebben gebaard? Rutten: ‘Ik vind de prijzen soms ook belachelijk hoog tegenwoordig, maar een monster? Ik zou het heel vervelend vinden als dat de conclusie was.’
Rutten vindt berekeningen op basis van zijn model vooral een nuttig instrument waarmee de samenleving kan bepalen of ze een geneesmiddel wil kopen. Maar, erkent hij, in handen van farmaceuten zijn ze ook een ‘gesofisticeerd marketinginstrument’.
Dat er dankzij het value based pricing-model inmiddels een gapend gat zit tussen de feitelijke R&D-kosten en de feitelijke vraagprijs, blijkt wel uit de geschiedenis van Zolgensma. Omdat het medicijn werd ontwikkeld door een kleine startup in biotechnologie zijn de kosten aan onderzoek en ontwikkeling bij hoge uitzondering uit te rekenen.
De klinische onderzoeken – de duurste fase in het ontwikkeltraject – kwamen voor rekening van biotech-startup AveXis en later, na een overname, voor Novartis. In totaal gaven beide bedrijven iets meer dan een miljard dollar uit aan R&D en aan de bouw van een fabriek. Aanzienlijke bedragen maar nu, bijna twee jaar nadat Zolgensma werd goedgekeurd op de Amerikaanse geneesmiddelenmarkt, zijn die investeringen al ruimschoots terugverdiend.
Volgens jaarverslagen van Novartis is de omzet in Zolgensma inmiddels opgelopen tot meer dan 1,2 miljard dollar – terwijl het middel nog maar in een paar landen buiten de VS beschikbaar is.
Hoe belangrijk de nieuwe gentherapie is voor Novartis blijkt uit het bedrag dat het concern in 2018 voor AveXis betaalt: 8,7 miljard dollar, voor een bedrijf dat nog geen enkel product op de markt heeft gebracht. De bestuursvoorzitter van Novartis verdedigt de overnamesom door te wijzen op de ‘peak sales’ van meerdere miljarden per jaar die Zolgensma zal opleveren.
Thuis op de bank in Zandvoort voert Piotr Tomaszewski zijn zoon Liam een wortelprutje. Sinds de diagnose afgelopen winter is gesteld, is het leven van hem en zijn vrouw Katarzyna totaal veranderd. Van stress viel Piotr acht kilo af. En precies op de dag van het interview is er weer een emotioneel dieptepunt: Liams rolstoel wordt bezorgd. ‘Dan zie je meteen: dit is niet goed.’
Liam kan nu nog zelf eten en ademen, maar de brief van het ziekenhuis laat aan duidelijkheid niet te wensen over. Patiëntjes met SMA type 2a zoals Liam heeft, krijgen meestal voedingsproblemen, luchtwegproblemen en vergroeiingen aan rug en gewrichten. Uiteindelijk zal Liam ‘volledig afhankelijk worden van de zorg van anderen’, schreef de behandelend arts.
Wachten op de grote klapper
Dankzij de behandeling met Spinraza gaat het inmiddels wel iets beter, zegt Piotr. ‘Hij is iets sterker geworden, maar hij kan zichzelf nog steeds niet omrollen en hij beweegt zijn beentjes ook niet. Als ik hem ophaal van de opvang zie ik allemaal spelende en rennende kinderen. Maar Liam zit er alleen maar. Daar heb ik echt moeite mee.’
Vrijdag 23 april vergadert de Advies Commissie Pakket van het Zorginstituut Nederland over de prijs van Zolgensma. Daarna krijgt de minister van Volksgezondheid waarschijnlijk de opdracht om met fabrikant Novartis te onderhandelen. Of Zolgensma daarna beschikbaar komt via het basispakket van de zorgverzekering is nu nog niet te zeggen.
Voor Liam zal het waarschijnlijk te laat zijn. In afwachting van de onderhandelingen met de Nederlandse overheid stelt Novartis het middel tijdelijk beschikbaar aan een beperkt aantal kinderen jonger dan zes maanden. Daar komt Liam niet voor in aanmerking, hij is 13 maanden oud.
Ondertussen geven Liams ouders de moed niet op. Katarzyna: ‘Ik ben een optimistisch mens. We zijn dankbaar voor alle steun die we krijgen en ik weet zeker dat ook wij erin slagen om voldoende geld op te halen.’
Tot nu toe gaat de crowdfunding met vallen en opstaan. Zanger Jim Bakkum plaatste een insta-story voor Liam. Maar de grote klapper blijft vooralsnog uit. Ze laten een berichtje zien van een Nederlandse presentator, van wie ze de naam niet willen prijsgeven. De beroemdheid wil wel iets signeren voor de verkoop, maar hij wil zijn volgers op Instagram niet met de ellende van Liam ‘lastig vallen’, zo appt hij. Ze begrijpen het wel. ‘Zo iemand heeft honderdduizenden volgers. Wij zijn vast niet de enige die het vragen.’
De auteurs van dit artikel maken deel uit van The Investigative Desk, een collectief van onderzoeksjournalisten. Zij ontvingen voor dit onderzoek naar ‘value based pricing’ een financiële bijdrage van het Matchingfonds 2020, een steunfonds for freelance journalisten en fotografen.
76 Bijdragen
Vincent Huijbers 9
Het vermarkten van het leven is hier denk ik het grote probleem dat aan een herziening toe is. Waar artsen, verpleegkundigen en wetenschappers waarde creëren met aandacht, vaardigheden en ideeën lijken dit soort bedrijven (en hun aandeelhouders) die waarde juist aan de maatschappij te onttrekken. Is het werkelijk rechtvaardig dat de bespaarde zorgkosten toekomen aan enkele goed gefortuneerde aandeelhouders? Kan die waarde niet beter ten goede komen van diezelfde maatschappij?
Wat het leven waard is moet niet door bedrijven bepaald worden maar (weer) door de maatschappij. Daarin zie je ook het probleem van onze overheid die is losgezongen van de burger en aan de leiband loopt van economische belangen en daardoor in feite machteloos is.
Michiel Valens
Vincent HuijbersVincent Huijbers 9
Michiel ValensWaar artsen levensjaren proberen te winnen lijkt dit systeem er juist op gericht om een markt te behouden. Dat lijkt ook haaks te staan op waar die medicijnen voor dienen: die markt uiteindelijk op te heffen. Dus er klopt iets fundamenteels niet.
Datzelfde zie je met zorg en aandacht dat in minuten wordt afgerekend. Dat staat haaks op dat die tijd voor mensen onbetaalbaar is.
Robertus van Heukelom 1
Vincent HuijbersPieter van der Wal 1
Robertus van HeukelomRedernatie is een stap te ver, dit is geen spel en is het nooit geweest.
Uitgangspunt is dat we kiezen voor een Democratie en we krijgen een Lobbycratie waarbij politici hun verantwoording bij het bedrijfsleven neerleggen (welke inmiddels te groot zijn om dynamiek in productie te verwachten van zittende bedrijven die de normen en modellen bepalen) en hun agenda laten vullen met belangen van letterlijk honderden onverkozen lobbyisten die tot voor kort vrij rondliepen in het Binnenhof:
Het nieuwe normaal.
Tot die tijd blijft Nederland zich verbazen over het gedrag van trieste politici die overspannen worden als ze zelf aan de slag moeten als sociaal geschiedkundige en blijft de media in een rondje rennen.
Jan Ooms 10
Vincent HuijbersA.J. van Casteren
Tobias Kuners of Koenders 3
A.J. van CasterenVincent Huijbers 9
Tobias Kuners of Koendershttps://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2021/premie-zorgverzekering-verdubbeld-in-2045#:~:text=Naarmate%20de%20gemiddelde%20leeftijd%20van,37%20naar%20167%20miljard%20euro.
Zo'n berekening maakt de discussie interessant: mag je de kosten voor ouder worden bij de ouderen leggen? Een beetje zoals de gebruiker betaalt? Of vraagt dit niet juist als maatschappij een collectieve inspanning waarbij ook gezonde alternatieven aantrekkelijker gemaakt worden en we ziekmakende weren?
Ook hier gaat volgens mij op dat beschaving af te meten is aan hoe men met de zwakkeren om gaat. In een land dat zo'n welvaart kent is het schrijnend dat crowdfunding voor acute hulp nodig is.
Dinie Davids 1
Vincent HuijbersMaar de autoriteiten begrijpen niet dat het helemaal geen zin heeft om mensen een pil tegen een hoog cholesterolgehalte te geven. Daar zijn al diverse onderzoeken naar gedaan, maar desnoods doe je dat nog een keer. Maar dan moet je het onderzoek niet laten betalen door de farmaceutische industrie
Hannie Groen 5
Dinie DavidsR. Eman 8
Tobias Kuners of KoendersElders plaatst u een link naar de nationale zorgkosten. U schijnt er cijfermatig naar te willen kijken. Daarom ook mijn cijfermatige kijk hierop. Een medicijn dat 2 miljoen kost, maar volgens de zorgautoriteit 155 duizend waard is kent een verschil van 1845000 euro en dat staat gelijk aan de zorgkosten van zo'n 300 gemiddelde Nederlanders. Waar stuurt u nu op aan? Om 300 gemiddelde Nederlanders de zorg te ontzeggen om één farmaceut maar het geld te geven waar zij menen recht op te hebben?
U wijst ook op het procentueel hoge aandeel van ouderen in de zorg. De tabellen in uw link tonen dat ook aan. Prima, gaan we dat ook doen voor onderwijs? Dergelijke tabellen voor onderwijs zullen precies het omgekeerde beeld geven namelijk. Voorts is uw oplossing weer gericht op het voorkomen: Ouderen vergoedingen ontzeggen uit de algemene middelen. Is polarisatie nu uw enige oplossing voor dit probleem?
Tobias Kuners of Koenders 3
A.J. van CasterenJefte Drijvers
Tobias Kuners of KoendersHet FTM artikel slaat op veel punten de plank mis. Hoe hoog de prijs is die een farmaceut zou mogen vragen voor een medicijn is een lastige vraag. Het is in elk geval niet eerlijk om alleen te kijken naar de ontwikkelingskosten van het betreffende medicijn, zoals hier gebeurt, want de opbrengsten van geslaagde nieuwe geneesmiddelen moeten ook compenseren voor alles wat geïnvesteerd is in de ontwikkeling van potentiële nieuwe medicijnen die niet werkten (en dat is helaas de grote meerderheid). Ook berekeningen aan de hand van gezondheidswinst zijn subjectief. In zekere zin kunnen farmaceuten dus "vragen wat ze willen", maar de winstmarges van rond de 20% https://law.stanford.edu/2018/01/10/new-gao-report-on-drug-industry-profits/) ondersteunen het populaire idee dat ze hier op grote schaal misbruik van maken niet. 20% is best een hoge winstmarge, maar is 20% het verschil tussen betaalbaar en niet betaalbaar? Als alle merkmedicijnen 20% goedkoper worden dan wordt er dus geen enkele winst meer gemaakt en liggen investeringen in geneesmiddelenontwikkeling op hun gat. Hadden we een 20% lagere prijs voor Zolgensma (1.6 miljoen) wel acceptabel gevonden?
Het is schandalig dat een misplaatste gierigheid van de NLse overheid t.a.v. merkmedicijnen (nogmaals: 2.26% van de zorgkosten in 2019 en het enige onderdeel van het zorgbudget dat geen weggegooid geld maar investering is) ervoor zorgt dat patiënten zoals Liam geen toegang hebben tot de medicijnen die ze nodig hebben.
Eveline Bernard 6
Jefte DrijversJefte Drijvers
Eveline BernardOok fundamenteel onderzoek wordt niet altijd door overheden betaald. Soms gebeurt het in labs van farmaceuten of biotechnologie bedrijfjes. Het gebeurt ook dat bedrijven rechtstreeks onderzoeksprojecten in universitaire labs sponsoren. En bovendien: als een academische onderzoeker iets uitvindt met overheidsgeld dan kan hij/zij daar een patent op aanvragen, wat dan meestal eigendom is van de universiteit. Als een bedrijf van dat patent gebruik wil maken dan moet het de universiteit (flink) betalen voor de patentrechten. Dat neemt niet weg dat overheden belangrijke investeringen doen die biomedische kennis en uiteindelijk nieuwe geneesmiddelen bevorderen. Maar het is niet zo dat bedrijven er op de één of andere duistere manier in slagen om gratis aan de haal te gaan met door de overheid gefinancierde uitvindingen zonder zelf iets bij te dragen aan innovatief onderzoek, terwijl die indruk vaak wel gewekt wordt.
Tenslotte: profiteren van overheidsinvesteringen is niet uniek voor de farmaceutische industrie. Alle bedrijfstakken doen dit in principe (denk aan onderwijs, infrastructuur) en daar is niks mis mee. Het is in het belang van overheden dat er succesvolle bedrijven zijn, zeker als die zoiets belangrijks doen als het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen.
Barbara Le Noble
https://www.barlenoble.nl/blog-artikelen/bruno-bruins
mary huwae 2
Barbara Le NobleBarbara Le Noble
https://www.barlenoble.nl/blog-artikelen/bruno-bruins
Arthur Venis 3
Barbara Le NobleJan Sinke 10
Maarten Oosterhoff 1
Als iets technisch kan, moeten we dat dan willen? Ik zie die ethische en lastige discussie erg weinig terug. Alsof doodgaan voorkomen moet worden.
Op het gebied van 'alles in leven houden' zoeken we alle opties.
Op het gebied van dood mogen gaan (pil van Drion, zelfgekozen levenseinde) verbieden we alles.
Meten met twee maten?
Godfried westen 1
Maarten OosterhoffVincent Huijbers 9
Maarten OosterhoffIk ben het met u eens de dat maakbaarheid van het leven grenzen en nieuwe uitdagingen kent. Maar hoe worden die grenzen bepaald? En door wie?
Volgens mij gaat het hier om dat we de mogelijkheid hebben om leed te voorkomen en kunnen HELPEN maar dat dit door een pervers economisch model patiënten onthouden wordt.
Het bijeffect is dat een gelukkig en gezond leven zo steeds meer enkel toegankelijk is voor degene met voldoende middelen. Daarnaast maakt de farmaceutische industrie misbruik van onze behoefte aan zekerheid door de prijs als hefboom in te zetten met als argument besparing aan zorgkosten.
Hoe kan het bestaan dat in de meest welvarendste landen ter wereld we ons laten ringeloren door enkele aandeelhouders?
Zonder te pleiten voor een egaal systeem gaat het er volgens mij meer om WAT wij waarderen. Een gemiddelde huizenprijs van bijna 4 ton vinden we niet raar maar een verhoging van de zorgpremies hebben we liever niet. Pattentrecht weegt bijna zwaarder dan het recht op leven. Dat we meer mogelijkheden hebben om mensen beter te maken en langer leven komt ook met nieuwe verantwoordelijkheden.
Erik Geluk
Maarten OosterhoffMarten M.G.Meijer Holding BV 3
Arjan van Muyen 3
Toch worden deze bedrijven ondertussen wél op hun blauwe ogen vertrouwd dat ze de wereld zullen redden van corona zonder er teveel van te profiteren.
Overheden zijn ook nog eens akkoord gegaan met ze vrij te stellen van aanspraklijkheid van vaccinbijwerkingen. In Brazilie eiste Phizer zelfs vrijwaring voor fouten ontstaan door hun eigen nalatigheid!
Veel van de vaccinmakers speelden een hoofdrol in gewetenloze opoidcrisis, waar honderduizenden slachtoffers zijn gevallen.
Nee ik zeg hiermee niet dat er niets aan de hand is. Covid is een nare ziekte maar vanaf dag 1 alles vastzetten op een vaccin had een enorme RODE VLAG moeten laten afgaan. Dit gebeurde echter niet. De werledleiders schaarden zich erachter, en met censuur is elke andere oplossing onderdrukt. Elke referentie aan de ware aard van de farma viel dood in de coronapaniek, zonder dat men zich realisert dat deze paniek enorm overdreven wordt door het farma promotienetwerk.
Gaan we nu over een paar jaar concuderen dat we toch weer genaaid zijn? Net als in 2009 mexicaanse griep? Laten we eerder ingrijpen, want er worden nu stappen gezet die niet 123 terug te draaien zijn.
Sta op tegen de 'testsamenleving' dus, en blokkeer het dystopisch coronapaspoort!
Paul Jonas 1
Arjan van MuyenOnder kapitalistische omstandigheden is de zieke mens helaas handelswaar. Aan overheden om hier paal en perk aan te stellen. In het geval van Big Pharma: beperk de markttoegang tot geneesmiddelen die werkelijk iets toevoegen, bepaal de prijs door van gelijkwaardige middelen de goedkoopste toe te laten ( KIWI model, in Nieuw Zeeland werkt het heel besparend voor maatschappelijke kosten) en begin met nutsbedrijven die samen met universitaire instellingen zinvolle genaasmiddelen ontwikkelen en produceren. Bij Big Pharma lopen nog genoeg fatsoenlijke mensen rond die aan zoiets graag willen meewerken.
Helaas hebben grote delen van het volk zich weer een rad voor de ogen laten draaien en de vrinden van het kapitaal weer in de Kamer gekozen. Hier ligt een taak voor journalisten zoals jullie die zeggen waar het op staat.
Werk aan de winkel voor ons allemaal.
Paul Jonas, arts, econometrist.
Saskia Ehrhardt 4
Arjan van MuyenMatthijs Kunenborg 1
Economisch geldt natuurlijk dat je voor ieder individueel geval slechts kijkt wat de marginale kosten zijn. In dit geval: hoeveel kost het om voldoende Zolgensma voor Liam te maken. Zijn die kosten acceptabel, dan redden we zijn leven.
De marginale kosten aanpak lijkt mij het meest menselijk.
Probleem is natuurlijk dat ook de investeringskosten moeten worden terugverdiend. We lossen dat nu op door overheden te laten onderhandelen met farmaceuten. Daarbij zullen er altijd schrijnende gevallen zijn. Schrijnend omdat we iemand kunnen genezen, maar het niet doen.
De andere optie is dat overheden zelf medicijnen gaan ontwikkelen. Het budget (en de eventueel verhoogde inefficiëntie) bepalen dan wat er aan nieuwe geneesmiddelen ontwikkeld wordt.
Het grote voordeel is dat er minder schrijnende gevallen zijn.
Nadeel kan goed zijn dat er meer mensen sterven, omdat er minder nieuwe medicijnen ontwikkeld zijn.
Vincent Huijbers 9
Matthijs KunenborgEr kunnen uiteraard medisch ethische redenen zijn wanneer aan de kans op slagen van de behandeling getwijfeld wordt. Daar zijn artsen voor opgeleid om die afwegingen te maken. Maar hier lijkt een middel dat werkt bewust ontoegankelijk gemaakt. Door de producent maar ook een drempel van de overheid.
Dat de maakbaarheid van het leven grenzen heeft en ook de pharmaceutische industrie een gezond bedrijfsmodel nodig heeft is evident. Maar ik heb het gevoel dat hier het economisch motief zwaarder wordt gewogen dan het recht op leven. Datzelfde principe gaat op wanneer een apotheker voor hetzelfde medicijn voor veel minder kan (na)maken en tegen het patentrecht op loopt.
Er kunnen behandelingen zijn die gewoon (nog) niet goedkoper kunnen. Hebben we dan als welvarende maatschappij niet die verantwoordelijkheid om die middelen toegankelijk te maken? Is dat zo'n rare gedachte in een land dat zo veel welvaart kent en ieder jaar voor enkele Euro's van zorgverzekering kan wisselen?
Erik Geluk
Vincent HuijbersDinie Davids 1
Matthijs KunenborgL. Rodenstein
Misschien ben ik naïef, te veel idealist en misschien wil ik in weerwil van alles geen realist zijn. Van beroep ben ik docent. Levensbeschouwing en Maatschappijleer in het voortgezet onderwijs. Dat doe ik omdat ik met hart en ziel houd van de jeugd. Hun verwondering over zaken, hun worstelingen met levensvragen en het balanceren om een eigen identiteit te ontwikkelen zijn zo mooi en eervol om aan te mogen bijdragen. Dat maakt bij bewust dat ik een betekenisvolle bijdrage kan leveren aan een mensenleven.
Als je dan als farmaceut medicijnen kunt ontwikkelen om de kwaliteit van een mensenleven in het geval van ziekte kunt verbeteren, zou je dat dan ook niet uit idealisme moeten doen? Verdienen, investeren, ontwikkelen etc. is uiteraard onderdeel van een bedrijfsvoering. Maar het perverse graaien, gebakken lucht verkopen, goochelen met cijfers door ze te rechtvaardigen vanuit een andere angle.....
Ik heb het geluk dat de leerlingen mij af en toe aankijken en bevragen of ik nu niet te veel doordraaf. Zij laten mij mijzelf soms relativeren. Gelukkig!
Je zult als ceo of als marketing manager in jouw eigen kletspraat gaan geloven, zonder hinder van enige feedback.
Filosoof Emmanuel Levinas betoogde dat er in de basis geen ruimte is voor de Ander. Er is enkel ruimte voor de ik. Totdat de Ander een gezicht en een naam krijgt.
Het gevoel van onmacht maakt zich bij tijd en wijle ook van mij meester.
squarejaw 5
Hank Rearden 1
Dus nu moet wereldwijd iedereen gevaccineerd om de economie weer "open te gooien", of anders worden papa en mama misschien ziek, en gaan opa en oma dood (dixit Hugo de Jonge jeugdjournaal).
Leuke morele chantage vanuit de farma-en financiële sector, waar slappe en softe politici en hun onderhandelaars blijkbaar nog steeds niet tegen opgewassen zijn, behalve dan Zorginstituut Nederland.
Goldman Sachs ($116.45 miljard), JP Morgan Chase ($464.05 miljard) e.a. varen er wel bij, hoogste markt kapitalisaties ooit (1,2). Interessant genoeg is marktkapitalisatie van Pfizer ($215.14 miljard) en Novartis ($198.79 miljard) onveranderd gebleven (3,4).
Hypothese/complot: COVID19 hysterie is in het leven geroepen om kapitaalstromen uit publieke middelen om te buigen naar Amerikaanse financiële instellingen m.b.v. farmaceutische bedrijven i.v.m. funding squeeze in september 2019 (5). Dat zou ook kunnen verklaren waarom VWS zo makkelijk ~€1 miljard in een schimmige stichting steekt, en waarom 's werelds centrale banken tijdens de eerste COVID lockdown in 1 maand (maart 2020) US$10 biljoen uit het niets creëerde (6), 10x meer dan in de 2008 kredietcrisis.
1. https://companiesmarketcap.com/goldman-sachs/marketcap/
2. https://companiesmarketcap.com/jp-morgan-chase/marketcap/
3. https://companiesmarketcap.com/pfizer/marketcap/
4. https://companiesmarketcap.com/novartis/marketcap/
5. https://www.marketwatch.com/story/wall-street-raises-questions-about-feds-late-action-on-funding-squeeze-2019-09-17
6. https://www.yardeni.com/pub/peacockfedecbassets.pdf
Marco Fredriks 4
Hank ReardenHank Rearden 1
Marco FredriksHank Rearden 1
Marco FredriksHelaas slaat deze beroepsgroep met de oproep tegen 538 t.g.v. COVID-psyop de plank finaal mis. Zij zouden zich moeten richten op beleidsmakers. Er is namelijk geen pandemie, hoogstens een epidemie (WHO); mortaliteit is vergelijkbaar met doorsnee seizoensgriep (WHO, RIVM), verspreiding vindt vooral binnenshuis plaats (Gommers), en mondmaskers dragen is schadelijk voor de gezondheid, zeker voor longpatiënten en rokers (20% van Nederland!). Het zou bekend moeten zijn dat "rebreathing" (herademen van eigen adem bij het dragen van mondmaskers) kan leiden tot de dood wegens zuurstofgebrek, zeker bij mensen met hart-en/of longproblemen (1), nog afgezien van Pickwick of takotsubo syndroom (2,3).
Wat is dan wel het probleem? Maatregelen die ziekenhuisdirecteuren en ander middenmanagement die geen verstand hebben van epidemiologie, (infectie)ziekten en statistiek hun personeel hebben opgelegd op basis van door overheden verspreide angst en misleidende data o.b.v. modellen uit de koker van diezelfde WHO/Neil Ferguson (4). Daardoor zijn patiënten en personeel dat al overwerkt is bang, valt uit, moeten afdelingen gesloten, worden mensen ingezet op afdelingen die hals over kop zijn opgetuigd, etc.
Marco Fredriks 4
Hank ReardenHank Rearden 1
Marco FredriksHank Rearden 1
Marco Fredriks1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0196064489805153
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19700045/
3. https://www.acc.org/latest-in-cardiology/ten-points-to-remember/2020/03/30/12/17/takotsubo-syndrome
4. https://statmodeling.stat.columbia.edu/2020/05/08/so-the-real-scandal-is-why-did-anyone-ever-listen-to-this-guy/
Pieter Jongejan 7
Hank ReardenDus ontstond er een grote noodzaak om toch de overheidsschuden verder op te voeren. Vroeger gebeurde dat door een oorlog te beginnen (Erdogan doet dat nog steeds) Vandaag is dit te gevaarlijk en zie je sabotageactiviteten sterk toenemen. De financiele sector zoekt de oplossing van de dreigende liquiditeitscrisis in andere middelen, om et aangaan van hogere schulden te rechtvaradigen.
Het is opvallend dat zowel Soros als Gates al ver vóór het uitbreken van de corona crisis mede/eigenaar waren en nog steeds zijn van de distribiti bedrijven van de vaccins die door de UN worden verspreidt in derde wereldlanden. Wat is mooier dan grof geld verdienen an liefdadigheid?.
De conclusie is dat Big Finance, Big Pharma en Big Tech lijken samen te spannen om rijk teworden van een crisis. In China wortd Ma aangepakt, maar in het Westen krijgen de monopolisten vrij spel.
Onze overheid loopt als een blinde kip achter deze Amerikaanse financiele reuzen aan en laat zich bezwendelen.
Opvallend en wellicht hoopgeved is dat Biden er bij de Saoedie Arabie op aan heeft gedrongen om de olieprijs niet verder te laten stijgen, omdat dit de economische groei afknijpt en tot een nog lagere reele rente en nog lagere reele lonen en pensioenen leidt. Daar zal de fracking industrie niet blij mee zijn, maar Biden wil wel de volgende verkiezingen winnen en dat doe je niet met hoge energieprijzen en een wereldrecessie.
Hank Rearden 1
Pieter JongejanRay Dalio geeft hier ook nog even aan wat het gevolg is van deze schuldencyclus (1): toenemende onvrede in de samenleving t.g.v. groeiende ongelijkheid, die het CBS met man en macht probeert te ontkennen. De schuld geven aan populisten begint nu wel een beetje zijn glans te verliezen, en niemand lijkt een antwoord te kunnen geven wat staat te gebeuren na 1 juli 2021, wanneer steunmaatregelen ophouden.
Ik voorspel zeer strenge lockdowns en repressieve maatregelen om Nederlanders zich vooral niet te laten organiseren tegen de aanstichters. Hopelijk verenigen politie, zorgmedewerkers, etc. zich tegen de uitvoerende macht. Vervolgens FvD aan het roer en Nexit asap doorvoeren, of anders alsnog een Europees georkestreerd gewapend conflict, de trommels roffelen al aardig aan de oostgrenzen van Europa, of een grote "terroristische" aanslag à la 9/11 die na de implosie van de techbubbel plaatsvond ligt ook in het verschiet.
1. https://law.yale.edu/yls-today/yale-law-school-videos/ray-dalio-principles-navigating-big-debt-crises
Pieter Jongejan 7
Hank ReardenDe belangrijkste oorzaak van de divergerend eontwikkeling tussen bruto economische groei en netto beschikbare inkomens per hoofd is de daling van de reele rente als gevolgvnde de dotcom crisis. Deze kunsmatig lage rente heeft Amerikaanse monopolisten in het zadel geholpen.
Zelf heb ik weinig vertrouwen in op macht en carriere beluste politici. Ik zie meer in het steuen van onafhankeijke weteschappers, die hun best doen om uiterst complexe keuevraagstukken te analyseren e. Volgens mij moeten we daar onze hoop op vestigen.
Zo is het keuzeprobleem tussen wel of geen kernenergie m.i. enorm gecompliceerd.
Wat als terroriten beslag weten te leggen op verrijkt uranium? Hiertegenover staat dat in China de meeste grote steden een eigen moderne Thoriumcentrale hebbent, die goedkope energie levert, waarmee ze onze bedrijven en werkgelegenheid kunnen ondermijnen. Dit is maar een sterk versimpeld voorbeeld van de complexiteit van de keuzeproblematiek. Duitsland wijst kerenergie af, maar Frankrijk is voor.
Eveline Bernard 6
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Eveline BernardVan mijn buurman die als tandarts regelmatig zaken doet in China (mondproteses e.d.) heeft iedere grotere stad in China een eigen kerncentrale. Dat er bij kernenergie en dus ook bij thoriumcentrales een afvalprobleem ontstaat (zij het kleiner dan bij de ouderwtse) spreekt voo zich.
Mijn punt is dat het heel complexe keuzeproblemen zijn, die je beter niet kunt toevertrouwen aan politici die meestal de korte termijnj laten prevaleren boven de lange termijn . Maar ja de centrale banken laten zien dat er ook weinig onafhankelijke centrale bankiers zijn of een onafhankeijk CBS en onafhankelijk CPB.
Eveline Bernard 6
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Eveline BernardWe hebben geen ideologen nodig, maar onafhankelijke wetenschappers, die empirisch te werk gaan en niet zoals het CBS of DNB alle informatie die niet in hun verkoopkraam past weglaten.
As the coronavirus crisis shows, we need science now more than ever.
Eveline Bernard 6
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Eveline BernardUit de statistiekn van de OECD blijkt dat de afschrijvingen als percetage van het BBP al dcennia lang een trendmatige stijging te zien geven. Dit geldt ook voor de pensioenlasten. Het gevolg is dat de netto beschikbare inkomens per hoofd veel minder sterk groeien dan de bruto economische groei en elfs stagneren. De wig wordt steeds groter en zal door de vergrijzing in de komende 30 jaar nog veel groter worden.
Deze feiten niet noemen, maar doen alsof het achterblijven van de netto beschikbare lonen per hoofd eenmalig is toe te schrijven aan een verandering in de zorgkosten is in mjn ogen misdadig. Door de vergrijzng zullen niet alleen de zorgkosten, maar ook de pensioenlasten in de komende decennia sterk toenemen.
Door in de euro te blijven en niet te protesteren tegen de negatieve reele rente doet Nederlane zich ieder jaar enorm tekort. DNB verzuimt om dit helder uit te leggen. Zij steunt de finnciele sector over de rug van arme pensioenspaarders.
Daar komt ng bij dat de negatieve reele rente in het voordeel is van het zwarte geld van de criminele sector.
Bij een negatieve reele rente wordt het zwarte geld meer waard ten opzichte van het witte geld. Ook dit feit wordt niet genoemd door DNB. De maffia kan tevreden zijn.
Ik ben overigens blij met je reactie want die laat duidelijk zien hoe weinig kennis er bij onze poliieke partijen zit.
.
Eveline Bernard 6
Pieter JongejanPieter Jongejan 7
Eveline BernardIn de USA is het aandeel van kernenergie ook ruim 20% en in Frankrujk nog higer.
Als de EU kernerergie gaat subsidieren ontstaat er ee vergelijkbare situatie. In Nederland zijn moeilijk meer kerncentrales te plaatsen. Maar wel in Frankrijk. Willen wij afhankelijk worden van frankijk voor onze energie, onze defensie (kernbommen), ons geld (ECB) en onze KLM?
Hank Rearden 1
Pieter JongejanOverigens zijn (medische) wetenschappers op een bepaald moment ook niet meer onahankelijk. Je kiest voor een bepaalde richting die past in het paradigma van vakgenoten (bijv. dat Sars-Cov-2 veel dodelijker dan andere coronavirussen zou zijn) en dan is het vervolgens erg lastig om daar van af te wijken.
R. Eman 8
Waarom op medicijnprijzen wel en de behandelprijzen niet? Als men voor een zakje infuusvloeistof 2 miljoen mag rekenen, dan kunnen we voor de behandeling (alles wat te maken heeft met het toedienen van die vloeistof) gerust een veelvoud daarvan berekenen, toch? Want als de vloeistof niet wordt toegediend verliest het ook haar value based price.
Roelf van der Laan 3
R. EmanHet probleem is dus de monopolie vorming d.m.v. patenten. Het patentrecht is echter internationaal vastgelegd. We zullen er dus alleen via de EU er iets aan kunnen veranderen. Zodanig dat de farmaceut wel de ontwikkelkosten eruit kan krijgen, maar dat het daarna vrij gegeven wordt.
I de Koning 4
Vincent Huijbers 9
I de KoningI de Koning 4
Vincent HuijbersErik Geluk
I de KoningNiek Jansen 9
FTM moet zijn strategie veranderen en minder focussen op de kapitalistische Big Pharma, die uiteraard gaat voor winstmaximalisatie, maar op de medeplichtigheid van onze politieke vertegenwoordigers en m.n. de EU commissie mbt de exorbitante prijzen van farmaceutische producten en in het algemeen mbt hun commerciële belangen.
Big Pharma heeft een van de machtigste lobby organisatie in Brussel waaraan jaarlijks zo’n €15 miljoen wordt besteed en met succes.
De EU watchdog heeft een groot aantal artikelen gepubliceerd over de invloed van Big Pharma op besluiten van de EU Commissie en hun toegankelijkheid tot die Cie.
https://corporateeurope.org/en/search/node?keys=Lobby%20big%20pharma
Een van die artikelen gaat ook over de pogingen van de EU ombudsman om meer transparantie te krijgen over de onderhandelingen met Big Pharma maar tot op heden zonder resultaat:
https://corporateeurope.org/en/2021/01/eu-ombudsman-starts-inquiry-opaque-handling-commission-covid-19-vaccine-contracts
Als u de moeite neemt enkele artikelen te lezen op deze site van EU onderzoekjournalistiek zult u kunnen vaststellen dat de EU cie. een belangrijke rol speelt in het gedogen van exorbitante prijsstelling en tegemoet te komen aan de commerciële belangen van Big Pharma.
Daar verandering in te brengen kan alleen maar door druk uit te oefenen op onze politieke vertegenwoordigers en niet door in onderhandeling te treden met Big Pharma, die maar één doel heeft, nl. zoveel mogelijk poen voor hun aandeelhouders en voor henzelf binnen te schrapen.
De titel van een volgend artikel van FTM zou dan ook kunnen luiden:
‘EU COllABOREERT MET BIG PHARMA TEN KOSTE VAN ONZE GEZONDHEID EN ONZE PORTEMONEE’.
Ad Van Heeswijk 6
Nu is NL helaas niet de sterkste in belasten van grote bedrijven.
Niek Jansen 9
Ad Van HeeswijkJan Sinke 10
Een beetje net zo'n verhaal als Shell: iedereen wil dat het verduurzaamt (wat kosten/verliezen impliceert voor korte termijn) maar de institutionele beleggers zoals pensioenfondsen moeten er geen verlies op lijden.
Soms vraag je je dan af waar de langetermijnwaardecreatie-visie op dit niveau is.
Roelf van der Laan 3
Waarde wordt hier verward met prijs. Waarde is een normatief begrip, maar prijs is een kwestie van vraag en aanbod en kan o.a. gemanipuleerd worden door monopolievorming. Value based pricing heeft weinig te maken met waarde-schepping, dat op samenwerking berust in de hele keten van de gezondheidszorg en niet alleen door de farmaceuten wordt ingebracht. Het is een extreem voorbeeld van waarde-extractie berustend op het monopolie van het internationale patentrecht. Dat moet mijns inziens zodanig hervormd worden dat de producent de investeringen er uit kan halen, maar moet verder aan vrije concurrentie worden overgelaten.
Erik Geluk
Roelf van der Laanc dhxh kgbs 1
c dhxh kgbs 1
c dhxh kgbs 1
c dhxh kgbs 1
c dhxh kgbs 1
c dhxh kgbs 1
c dhxh kgbs 1
c dhxh kgbs 1
c dhxh kgbs 1
c dhxh kgbs 1