Farmaceutische sector hard getroffen door patentverloop

Medicijnfabrikanten behaalden tegenvallende resultaten in het eerste kwartaal 2013. Door de afloop van patenten zien veel bedrijven zich gedwongen tot terugkoop van aandelen en ontslagrondes.

Veel farmaceutische bedrijven lieten dalende opbrengsten en een lagere nettowinst zien in het eerste kwartaal van 2013. De voornaamste oorzaak van de tegenvallende resultaten is de afloop van patenten. Medicijnfabrikanten realiseren meestal een groot deel van de inkomsten met enkele 'topmedicijnen', die beschermd worden door een patent. Op het moment dat het patent afloopt, kunnen andere bedrijven generieke medicijnen op de markt brengen, die veel goedkoper zijn dan het merkmedicijn. In de afgelopen twee jaar liepen veel patenten af en dit had zijn weerslag op de resultaten in de farmaceutische sector. Enkele fabrikanten kunnen dit nog niet opvangen met nieuwe medicijnen en zien zich genoodzaakt aandelen terug te kopen, personeel te ontslaan of bedrijfsonderdelen te verkopen.
 
Zowel Merck&Co als Pfizer gaan aandelen terugkopen. De winst van Merck was in het eerste kwartaal 1.59 miljard dollar, 9 procent lager dan dezelfde periode in 2012. Vandaag maakte het bedrijf bekend dat het de winstverwachting over 2013 naar beneden bijstelt. De winst per aandeel wordt nu geschat op 3.45 dollar, 15 cent lager dan de prognose in februari. In augustus 2012 liep het patent af van Singulair, een astma-medicijn. Merck zag de verkoop van de voormalige bestseller kelderen met 75 procent. Om de afname in opbrengsten te compenseren zullen er werknemers ontslagen worden en gaat het bedrijf ongeveer 15 miljard aan aandelen terugkopen. 
 
Pfizer in mineur
Ook de opbrengsten van Pfizer, de grootste Amerikaans fabrikant, daalden met 9 procent als gevolg van het exclusitiviteitsverlies van medicijnen Prevnar en Lipitor. Lipitor leverde ooit 13 miljard dollar per jaar op. Door de concurrentie van generieke medicijnen daalde de opbrengst van Lipitor in het eerste kwartaal naar 626 miljoen dollar, 55 procent lager dan het voorafgaande jaar. Pfizer kocht vorig jaar al 6 miljard dollar aan aandelen terug, dit jaar volgt nog een verdere terugkoop van 10 miljard dollar. 
 
Andere slachtoffers van het patentenverloop zijn AstraZeneca en GlaxoSmith Kline. AstraZeneca schat het verlies op 1 miljard dollar. Om de lagere winst te compenseren, zal het bedrijf tienduizend mensen ontslaan en zich meer richten op biotechnische medicijnen. GlaxoSmith Kline gaat de twee drankmerken Lucozade en Ribena verkopen, die volgens analisten 1.5 miljard dollar zullen opbrengen. 
 
Weerbare fabrikanten
Enkele fabrikanten blijken wel bestand tegen de afloop van patenten. Hoewel Novartis twee patenten zag aflopen, behaalde het bedrijf een hogere winst dan in 2012. Het is toe te schrijven aan de opbrengsten uit nieuwe medicijnen. Novartis heeft echter wel een aanklacht wegens fraude boven het hoofd hangen. De Amerikaanse overheid beschuldigt de fabrikant van omkoping van minstens twintig apothekers. Ook de winst van Bayer steeg. Bayer had niet te maken met ingrijpend exclusiviteitsverlies en brengt relatief veel nieuwe producten uit. In het eerste kwartaal behaalde het bedrijf een winst van 1.04 miljard, een stijging van 11,5 procent.