
Bijna waren we er in de jaren tachtig in geslaagd om klimaatverandering een halt toe te roepen. Toch deden we het niet. In het New York Times Magazine van afgelopen week beschrijft Nathaniel Rich nauwgezet de gebeurtenissen van het decennium. Een fraai stuk, al heeft Ewald Engelen er nog wel wat kanttekeningen bij.
De nieuwsgebeurtenis van deze maand was zonder twijfel de publicatie van het bijna 30.000 woorden tellende essay ‘Losing Earth’ van Nathaniel Rich in de New York Times. Daarin reconstrueert de auteur nauwgezet de periode tussen 1979 en 1989, toen er voor het eerst politieke aandacht was voor data die onmiskenbaar bewees dat klimaatverandering menselijke oorzaken had.
Rich laat zien hoe er van links tot rechts consensus bestond om tot internationale afspraken te komen over de beperking van CO2-uitstoot. En, belangrijker: hoe er uiteindelijk niets van terecht kwam, en het laatste moment waarop de mondiale temperatuurverhoging wellicht nog kon worden afgewend.
Wat mij betreft is dit journalistiek zoals het is bedoeld. Weg van de actualiteit. Zich niets aantrekkend van het adagium dat alles kort en onderhoudend moet zijn, maar zich eigenwijs buigend over datgene wat belangrijk en onderbelicht is. Maling aan de vraag of lezers hier wel zin in of tijd voor hebben. En, vooral, met liefde, geduld, en hardnekkigheid onderzocht en opgeschreven.
Jarenlang hebben de mainstream media namelijk gezwegen over de desastreuze gevolgen van de wijze waarop we onze productie en consumptie hebben ingericht. Milieu was saai en weinig mediageniek, op een in zee stortende ijsschots en een verdwaalde ijsbeer na. En dat kwam vooral omdat het niet paste in de puberale verhaallijnen waar redacties hun publiek op menen te moeten trakteren: die van boosdoeners, slachtoffers en helden zonder geschiedenis.
Grootschalige veranderingen, diepliggende structuren en systemische gevolgen die zich over decennia manifesteren komen er bekaaid af in een mediawereld waarin alles moet passen in het schelmenverhaal van schuld en boete. Als je er geen bekend gezicht op kunt plakken, haalt een onderwerp het einde van de redactievergadering niet. Of in meer sociaalwetenschappelijke taal: journo's zijn dol op projecten – wie, wat, waar, wanneer – en blind voor processen en structuren.
Rich gooit de deur naar een andere toekomst keihard voor onze neus dicht
En zo weten de Nederlandse lezer, luisteraar en kijker alles over Zwarte Piet, Sylvana Simons, Stef Blok, Halbe Zijlstra en het multiculturele drama, maar weinig tot niets over de rol van de Nederlandse bio-industrie bij het opwarmen van de aarde. Of over de snel afnemende biodiversiteit in Nederland. Of, om een ander stokpaardje van mij te berijden, over de structureel dalende arbeidsinkomensquote: het deel van de toegevoegde waarde dat naar de factor arbeid gaat en niet naar kapitaal. Of wat de samenhang is tussen stug volgehouden loonmatiging en de exorbitante groei van de private schulden in Nederland.
Die fout maakt Losing Earth niet. Door diep in de archieven te duiken en de paden die we niet zijn ingeslagen bloot te leggen, vervult Rich de nuttige rol van de archeoloog van ons recente verleden. Hij laat zien dat onze geschiedenis ook anders had kunnen verlopen: een in principe bevrijdende en dus politieke daad. Om met de vooroorlogse Oostenrijkse schrijver Robert Musil te spreken: Rich is een man met mogelijkheidszin, niet met realiteitszin.
Maar Rich maakt een zo mogelijk nog grotere fout. Hij gooit de deur naar die andere toekomst namelijk weer keihard voor onze neus dicht. Zijn verklaring voor het niet ingeslagen pad is namelijk dat de menselijke soort nu eenmaal kortzichtig is en kortetermijnbelangen dus altijd zwaarder zal laten wegen dan belangen op de lange termijn. In zijn eigen woorden: ‘almost nothing stood in our way – nothing except ourselves.’ Merk daarbij op dat dit een ongespecificeerd ‘wij’ is: alsof burgers waar ook ter wereld even verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering als multinationals van het kaliber Shell, ExxonMobil en BP.
In een scherp commentaar op het essay van Rich wijst Naomi Klein er fijntjes op dat de periode die Rich analyseert, tevens de periode is van de mondiale opmars van de ideologie van het neoliberalisme. De markt werd steeds vaker gezien als de oplossing; de overheid steeds vaker als het probleem. Burgers (studenten, patiënten, bejaarden, treinreizigers) werden consumenten. Keuzevrijheid werd het hoogste goed. En op alle plaatsen waar ideeën werden gemaakt — universiteiten, denktanks, krantenredacties — begon de grote zuivering. Iedereen die dacht in termen van structurele machtsongelijkheden, moest op verdenking van totalitaire Marxistische sympathieën het veld ruimen.
Het is duidelijk zichtbaar in de curricula van de neoliberale madrassa’s waar toekomstige generaties economen worden opgeleid: volgens data van Rethinking Economics is ruim negentig procent van de studietijd gewijd aan indoctrinatie door het heersende, markt- en keuzevrijheid-georiënteerde paradigma.
Het verhaal van Rich is een impliciete apologie van neoliberale politici en beleidsmakers
Van overheidswege opgelegde beperkingen op emissies pasten niet in zo’n tijdsgewricht en kwamen er dus ook niet. Logisch, zou je zeggen, maar Rich rept er met geen woord over. Alsof de beslissing om iets aan klimaatverandering te doen en er vervolgens in de praktijk niets aan te doen, in een ideologisch vacuüm werden genomen. En dus is de verklaring die hij geeft op zijn best incompleet en op zijn slechtst een doelbewuste verhulling van de grote rol die multinationals achter de schermen hebben gespeeld om effectief klimaatbeleid te frustreren — iets dat meerdere Amerikaanse beleidshistorici hebben beweerd.
Het verhaal van Rich is daarmee een impliciete apologie van neoliberale politici en beleidsmakers, die tot over hun oren in de zak zaten van Amerikaanse oliemaatschappijen. Dat politici eind jaren tachtig hun kortetermijnbelang lieten prevaleren, kwam door de ongemeen effectieve aanval die een handjevol neoliberalen op de toen nog heersende ideologie van zorgzaamheid, prudentie en solidariteit wist te lanceren. Daarbij van harte ondersteund door het mondiale grootbedrijf.
Het is het type gedragstheoretische nonsens dat momenteel in de mode is. Sociaalpsychologisch en gedragseconomisch individualisme (ons gedrag is de resultante van onze biologische constitutie, lees: onze hersenstructuur) en universalisme (mensen hebben zich altijd zo gedragen, ongeacht plaats en tijd) is momenteel schering en inslag. Het domineert de sociale wetenschappen, gaat er met de meeste Nederlandse en Europese beurzen vandoor, staat wetenschappelijk het hoogst in aanzien, en mag zich op grote en groeiende populariteit onder de babbelende kaste verheugen. Zie de 12 miljoen exemplaren die de Israëlische historicus Yuval Harari inmiddels van zijn populair-wetenschappelijke vertalingen van sociaalpsychologische en sociobiologische brouwsels heeft weten te verkopen. Zie het success van de undercover economist, Tim Harford, en zijn vele klonen. Zie de grote stapels aan populair-wetenschappelijke boeken naast de kassa's van de boekhandels op vliegvelden.
Wat mij betreft is het de dood in de pot voor iedere vorm van radicale maatschappijkritiek en dus radicale maatschappelijke verandering. Gedragseconomie ontslaat ons van individuele verantwoordelijkheid, omdat ons ‘marktfalen’ (en ons ‘marktsucces’) nu eenmaal wordt veroorzaakt door de manier waarop onze hersenen functioneren. Het nodigt daardoor uit tot een fatalisme, dat in het licht van de steeds zichtbaardere perverse neveneffecten van het neoliberalisme – grootschalige uitbuiting van mens, dier en milieu gekoppeld aan een desastreuze uitholling van iedere democratische controle op de activiteiten van multinationals (globalisering) – uiterst onwenselijk is.
In een universum waarin alleen markten en individuen bestaan, is geen plaats voor structurele ongelijkheid
Maar dat niet alleen: het verhult bovendien de structurele ongelijkheid die het hedendaags kapitalisme kenmerkt onder een sluier van individuele keuzevrijheid. Op de markt krijgt eenieder wat hij verdient, zo luidt het adagium. Er bestaat geen externe maatstaf van rechtvaardigheid waarmee marktuitkomsten bekritiseerd kunnen worden: wat je waard bent, is het resultaat van vraag- en aanbodverhoudingen op in theorie vrije en gelijke markten, die in werkelijkheid echter worden gekenmerkt door grote en systemische verschillen in marktmacht. Iets dat de marxistische economen Baran en Sweezy in 1966 al betoogden in een opnieuw uiterst actueel boek.
In dat narratief zijn ongelijkheden de uitkomst van individuele keuzes, en dus een kwestie van individuele verantwoordelijkheid. Reclameren heeft geen zin: het precariaat had simpelweg beter zijn best op school moeten doen. Dat het precariaat uit individuen bestaat die bij hun geboorte al over minder hulpbronnen beschikken om onderwijstrajecten te bewandelen die hun precaire arbeidsplaatsen hadden kunnen helpen ontlopen, gaat er bij de gedragseconomen en hun groupies domweg niet in. In een universum waarin alleen markten en individuen bestaan, is geen plaats voor structurele ongelijkheden, machtsverschillen en klassenrelaties. De huid van de markt onttrekt de kapitalistische constitutie ervan aan het zicht.
Alle variabelen waar Marx, Engels, Dürkheim en Weber hun klassieke status aan te danken hebben – cultuur (de ‘Protestantse ethiek’), sociale relaties, klassenverhoudingen, politieke economie – worden in de moderne gedragseconomie genadeloos weggedacht achter hippe hersenscans die alles reduceren tot universele eigenschappen van het individuele brein. En daarmee houdt iedere politiek op te bestaan: waar geen structuren meer bestaan en alles de uitkomst is van individuele beslissingen, heeft het geen zin meer om je te organiseren en op te trekken naar Den Haag om daar structurele verandering af te dwingen. Beter je best doen en betere beslissingen nemen, is dan het adagium.
Geen wonder dat links nu al tien jaar ideologisch met de mond vol tanden staat. Wat minder Harford en Harari en wat meer Marx, David Harvey en Nacy Fraser zou een probaat medicijn zijn.
192 Bijdragen
ScienceNerd 8
[Verwijderd]
ScienceNerdPeter Waalkens 7
ScienceNerdHet gaat niet om een roep om Marx, het gaat om het bredere plaatje en meer balans (en een toekomst voor volgende generaties). Ook nu raken we in een totalitair systeem, je ziet het al in de VS en Oosteuropa. Alleen nu niet via doctrines, maar via the money. Deze beschouwing hoort hier m.i. dus juist wel thuis.
Ludovica Van Oirschot 15
Peter WaalkensHeel goed dus dat Engelen dit inbrengt in de discussie.
Fred Raaks 5
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Fred RaaksFred Raaks 5
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Fred Raaks[Verwijderd]
Fred RaaksLydia Lembeck 12
[Verwijderd]https://informatiecuba.wordpress.com/tag/gezondheidszorg/
en:
http://cuba-reis.nl/geldzaken/reisverzekering/
[Verwijderd]
Lydia LembeckHet ging mij om het verschil tussen de VS en Cuba.
Fred Raaks 5
Lydia Lembeckhttps://www.washingtonpost.com/opinions/5-myths-about-cuba/2016/03/25/44f0b3e2-f21e-11e5-89c3-a647fcce95e0_story.html?utm_term=.2a5cedec0a8c
[Verwijderd]
Fred RaaksFred Raaks 5
[Verwijderd]Lydia Lembeck 12
Fred RaaksOverigens denk ik op een soortgelijke manier over rechts dat laat merken nietsontziend te zijn, als het gaat om mensen met lage(re) inkomens en/of gehandicapten. Natuurlijk allemaal eigen schuld, nietwaar?
Fred Raaks 5
Lydia LembeckIk ben overigens ook kritisch op rechts als dat moet, het een sluit het andere niet uit.
Lydia Lembeck 12
Fred RaaksFred Raaks 5
[Verwijderd][Verwijderd]
Fred RaaksFred Raaks 5
[Verwijderd][Verwijderd]
Fred RaaksLydia Lembeck 12
Fred Raakshttp://photos1.blogger.com/blogger/2273/167/1600/hoogervorstgroot_1041421a.jpg
Josette van Os 3
ScienceNerdMarx was geniaal en had waarschijnlijk ook wel gelijk. Een uitmuntend econoom. Maar de politieke implementatie van zijn ideeën das toch een heel ander verhaal. Geen geslaagde pogingen tot nu toe.
Ik heb overigens heel lang op de dierenpartij gestemd maar hoe meer ik over klimaat ging lezen hoe minder ik van die alarmistische theorieën ging geloven.
Matthijs2 5
Josette van OsJosette van Os 3
Matthijs2Over consensus gesproken: Deze doe ik er dan ook nog maar even bij voor de belangstellenden. Verder commentaar overbodig.
https://business.financialpost.com/opinion/lawrence-solomon-97-cooked-stats
Politicians use statistics in the same way that a drunk uses lamp-posts—for support rather than illumination. Andrew Lang.
MaartenH 10
Josette van Oshttps://en.wikipedia.org/wiki/Lawrence_Solomon
Josette van Os 3
MaartenH[Verwijderd]
Matthijs2Rsultaat bij goede verbranding CO2 en H2O.
Bij slechte verbranding CO probaat middel voor zelf euthansie maar dat terzijde.
CO2 met toevallig exact dezelfde warmte capaciteit als lucht n.l. 0.7 maakt CO2 als oorzaak raadselachtig.
H2O mede volop als waterdamp in de dampkring geloosd (zie de condens strepen in de lucht van de vliegtuigen) en bedenk dat de vlucht van 10000 km 80 ton is 80.000 kg kerosine verstookt. En dat slechts 1kg verbranden al 36.000.000joule warmte aan de dampkring afstaat en je begrijpt waarom we beter niet meer in het vliegtuig stappen. En we voor de auto ( elke 20 km is ook 1kg brandstof) beter wat vaker de fiets nemen.
Wat we er zelf aan doen? Dit jaar tot Travemunde gekomen met de fiets langs de Hanze route. Was me te warm om door te gaan tot Berlijn. By the way.... 36.000.000 joule warmte is goedvoor de verdamping van 18 liter water aan het zeeoppervlak.
[Verwijderd]
Matthijs2De klimaatverandering stoppen of in ieder geval afremmen.
Veel over nagedacht en ik zie maar een oplossing. Compenseer ons energieverbruik door zonlicht terug te sturen naar de ruimte. Door het wit maken van de daken wereldwijd b.v. Het wereldenergieverbruik terug dringen gaat niet lukken. Immers dit voorjaar al een aanbieding gehad, vlig voor € 19,-- naar Krakau enkele reis.
Met de trein naar Maastricht is aanmerkelijk duurder.
[Verwijderd]
Matthijs2Marla Singer 7
Maar is het geen zwaktebod om nostalgisch terug te kijken in de tijd naar gemiste kansen zonder vooruit te kijken? Lessen uit het verleden trekken heeft zin maar lessen proberen te trekken uit een verleden wat nooit heeft bestaan lijkt mij absoluut zinloos.
Hartfort en Marx kunnen mij beiden gestolen worden. Liever zie ik dat we allemaal meer naar de natuur gaan richten en ons niet meer laten afleiden door de rupsjes nooitgenoeg.
[Verwijderd]
Overigens kan het geen kwaad het boek "En terrasse avec Cicéron" te lezen, waar vriendschap als hoogst bereikbare geldt. Komt u ook eens af van de tsunami aan Engels/Amerikaanse geschriften.
Edward 2 4
[Verwijderd]Canon van Ludwig van Beethoven.
Vroeger dacht men ook al.
Ludovica Van Oirschot 15
[Verwijderd]Edward 2 4
Ludovica Van OirschotRoland Horvath 7
Het neoliberalisme is het resultaat van de haat van de 0,01% superrijken, miljardairs tegenover de 99%. Die zouden niets mogen bezitten: Geen welvaart, burgerlijke rechten en vrijheden, democratie en vooral collectiviteit. Vooral dat laatste is de vijand. Daarom moet alles de zogenaamde vrije markt zijn en zogenaamde keuzevrijheid.
Die dan inderdaad herleid wordt tot nul want de geest zou uitsluitend een automatisch chemisch proces zijn. Dus er wordt geschermd met keuzevrijheid die niet bestaat volgens dezelfde neoliberale propaganda.
Het neoliberalisme is de totale verdwazing van de maatschappij door de dominantie van de GMO over de overheden. En de media, de MSM zijn dezelfde ideologie toegedaan voorop de TV zowel in NL als in BE. Anti democratisch, anti sociaal en anti egalitair. Alle macht aan de GMO/multinationals. Mens, milieu, maatschappij, MKB en overheden, ze zijn dan allen grondstoffen of ten hoogste hulpmiddelen voor de GMO. Het bestaan van de GMO is het hoogste en het uiteindelijke doel van de maatschappij, van alle handelen.
Het neoliberalisme is dus kapitalistisch alias corpocratisch alias fascistisch. De term fascisme wordt altijd gebruikt in de plaats van de term nazisme: Op aandringen van de nazi partijen. Nazisme is gestook in al zijn vormen van wij -zij denken over demoniseren van minderheden tot laster en racisme.
En ten 2e, de term nazisme is gedemoniseerd, ook door de nazi partijen, en dus onbruikbaar gemaakt want hij wordt verengd tot een associatie met vernietigingskampen 1942 -1945. Volgens die interpretatie zijn er dus nu geen nazi partijen en was er geen nazi partij in DE van 1921 tot 1941.
We beleven nu opnieuw de jaren 1930.
[Verwijderd]
Roland HorvathIn het Frans OMG dat ook nog eens Oh My God kan zijn.
Marla Singer 7
Roland HorvathMaar dat zij beinvloed zijn met hun rassenleer zal wellicht niet iedereen weten. Diverse historici hebben dit wel vast gelegd en met name in de Neurenberg verhoren waarbij de kopstukken aangaven dat zij met name door de Amerikaanse segregatie 'Jim Crow' wetten zijn beinvloed om hun niet-arische wetten op te baseren.
Ook de invloed van eugenetici drong door en was voor veel Nazi doctoren de leidraad om in naam van ondragelijk lijden gehandicapten en ouderen te doden.
Voor WWII was er dan ook veel financiele en logistieke steun voor de NSDAP vanuit de VS door de 0,01% vanwege de politieke overeenkomsten.
Goed samengevat in onder andere dit boek:
https://press.princeton.edu/titles/10925.html
Lydia Lembeck 12
Roland HorvathZolang mensen dat niet willen weten, niet willen weten dat de de komende jaren de laagste inkomens erop achteruit gaan, niet willen weten dat huurders strakjes verplicht elk jaar, of elke twee, drie, vier of vijf verplicht moeten verhuizen omdat men met succes het vermaledijde flexibele huurcontract kon invoeren, omdat de mensen in dit land te beroerd zijn om te kijken, te luisteren, te denken en dan te DOEN, blijven die griezels van die 0,1 of 1% de bovenhand voeren. Het is te zot voor woorden dat mensen blindelings stemmen op schreeuwers en zoetgevooisde woorden van rechts tot extreem rechts. Wel, het rap stijgende aantal dak- en thuislozen zal ze leren hoe stom ze zijn geweest. Kans bestaat dat ook zijzelf in Tent City moeten gaan wonen over een paar jaar.
Ondertussen wordt de planeet verder leeggezogen voor het korte termijn denken van veel te rijke mensen die nog rijker willen worden, ook al doen ze er niets meer mee, omdat ze niet weten wat ze ermee moeten doen. Ze hebben veel te veel geld. Daar kan je niets meer mee, als ze alles al hebben. Maar de planeet gaat eraan kapot en deze mensen die zeggen dol op hun kinderen en kleinkinderen te zijn, laten ze net zo makkelijk zakken en vallen, als het om hun eigen korte termijn graaierij gaat.
En niemand die het wil zien... Nou ja... niemand... een klein groepje.........
Oh wacht, die is geen Asterix en Obelix boekje.
Nico Janssen 7
Ludovica Van Oirschot 15
Nico JanssenMaar wie a zegt moet ook b zeggen: kun jij als gedragskundige dan laten zien hoe jouw kennisgebied bijdraagt aan een beter begrijpen of wellicht zelfs oplossen van het klimaatprobleem?
Olivia 1 1
Ludovica Van OirschotAd Van Heeswijk 6
Bart Klein Ikink 6
Berend Pijlman 13
Bart Klein IkinkDat problemen zichzelf oplossen omdat dit uiteindelijk voor het gros van de mensen goedkoper is, is alleen binnen bepaalde uitgangspunten waar. Dat de beste ideeën vanzelf komen bovendrijven in de markt van ideeën is ook alleen in theorie aannemelijk.
Dat oplossingen pas haalbaar worden wanneer de kosten lager zijn is dan ook ideologisch ingegeven. Immers wat zijn de kosten? Wat moet betaald worden? Hoe hoog zijn die kosten dan? Wat is de prijs van dierenleed? Wat is de prijs dat volgende generaties de grutto alleen nog zal kennen als opgezet dier in het museum? Dat hangt af van je ideologie. Als je puur kijkt naar economische waarde zijn bijen veel meer waard dan wolven. Is het dan goedkoper om de wolf uit te laten sterven omdat het een minder grote rol heeft in onze economie?
Als een wetenschapper zich niet bewust is van zijn ideologie of denkt vrij van ideologie te handelen dan doet hij de (sociale) wetenschap geen eer aan. Het is nodig dat er meer diversiteit komt in de wetenschap om de ideologische sterktes en zwaktes te kunnen leren kennen. Anders krijg je onderzoek naar het oplossen van het klimaatprobleem waarbij het in de lucht spuiten van sulfaat in de troposfeer een kosteneffectieve oplossing wordt. Eraan voorbijgaande dat het werkelijke probleem niet wordt opgelost, de noodzaak van verduurzamen wordt uitgesteld en dat er überhaupt nogal wat nadelen aan kleven voor natuur en ozonlaag. https://tinyurl.com/ycnd5mxw
Of bijvoorbeeld de RCT's (dubbelblind gecontroleerde tests) waar FTM onlangs nog over berichtte: https://tinyurl.com/ya43qhuh
Ludovica Van Oirschot 15
Berend PijlmanBart Klein Ikink 6
Berend PijlmanHet kan ook het gevolg zijn van democratie. De feiten waren duidelijk. Waarom ging niet iedereen GroenLinks stemmen? Dan was er wel wat gebeurd. Maar kennelijk rijdt de gemiddelde burger liever auto en vliegt hij/zij liever naar zijn/haar vakantiebestemming.
Een Groene Dictator is dan misschien een optie.
De vraag blijft staan of het haalbaar was om in 1980 van de fossiele brandstoffen af te gaan. Wat zou de reactie zijn van de bevolking als de welvaart met bijvoorbeeld 50% daalt? Heb je daar wel eens over nagedacht? Er is wel een voorbeeld in de geschiedenis. Dat is de grote depressie.
De onvrede bracht Adolf Hitler aan de macht en dit leidde weer tot de Tweede Wereldoorlog. En mensen zijn al zo snel ontevreden. Kijk maar naar de opkomst van het populisme. Keuzes die niet gemaakt zijn, zouden tot gevolgen hebben geleid die wij niet weten.
Alleen een goedkopere alternatieve energiebron kan nu het tij nog keren. En dan kan het ook heel snel gaan.
Ludovica Van Oirschot 15
Bart Klein IkinkBart Klein Ikink 6
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Bart Klein IkinkMarx' analyse is ook vandaag nog zeer relevant. Hij biedt geen oplossingen, alleen een analyse. De oplossing moeten we zelf tot stand brengen. Maar zijn analyse laat zien dat de oplossing niet gevonden kan worden onder kapitalistische verhoudingen.
Lydia Lembeck 12
Bart Klein IkinkMe dunkt dat het de liberalen en later de neoconservatieven en neoliberalen zijn die dit blijven doen, in de wetenschap dat ze fout bezig zijn deze keer.
Olivia 1 1
Wiert Dijkkamp
Olivia 1Ludovica Van Oirschot 15
Olivia 1RK 2
Olivia 1Olivia 1 1
RKLudovica Van Oirschot 15
RKRK 2
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
RKRK 2
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
RKKijk eens naar het stemgedrag:
https://www.partijgedrag.nl/partijgelijkenis.php
RK 2
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
RKZiehier een beschouwing over "de ideeen" van deze narcist:
https://www.groene.nl/artikel/een-romantisch-conservatief-met-incorrecte-neigingen
Stemgedrag is geen propaganda, dat zijn de enige echte feiten in de politiek. Juist zijn inbreng in de kamerdebatten is propaganda. Maar wel slechte propaganda want vaak wordt hij binnen een mum van tijd verbaal onderuit geschoffeld.
Baudet zit aan de uiterste rechterkant van het spectrum. Dat ontkent hij ook helemaal niet, integendeel. Voor het MKB? Ja dat zijn alle partijen in Nederland, behalve de VVD. Dat is niet onderscheidend.
Misschien moest je ook eens de programma's van andere partijen lezen.
RK 2
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
RKRK 2
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
RKRK 2
Ludovica Van OirschotRK 2
Ludovica Van Oirschotwim de kort 8
De tijd van rozegeur en maneschijn lijkt achter ons te liggen. Verantwoording afleggen doen ze toch niet en daarom gaan wij de prijs voor deze neoliberale verheerlijking betalen, dat staat vast.
Eminem2 5
wim de kortHet is ook wat moeilijk om mensen te overtuigen dat neoliberalisme, schouderophalen en desinteresse de oorzaken van de grootste problemen zijn, terwijl men overal migranten tegen het lijf loopt waarvan algemeen bekend is dat die in de regel vooral geld kosten en doorgaans vele veilige landen zijn gepasseerd voordat ze hier neerstreken. Verder zijn er allerlei milieubelastingen waar mensen direct de effecten van in de portemonnee voelen, zoals de energiebelasting. En door het onzalige besluit om van het gas af te gaan, wordt de energiebelasting daarop nog verder verhoogd.
Ludovica Van Oirschot 15
Eminem2De immigratie de afgelopen halve eeuw in Europa is niet specifiek door links aangejaagd.
De belastingen op arbeid zijn de afgelopen tientallen jaren sterk verhoogd, en op winsten sterk verlaagd. Dit heeft bijgedragen aan een grote verschuiving van de arbeidsinkomensquote. Dit is bepaald geen links beleid.
Ook de afbraak van de sociale voorzieningen is specifiek rechts beleid.
Kortom: u kent de feiten niet en kletst maar wat raak. Ik denk dat u slachtoffer bent van neoliberale propaganda.
MaartenH 10
Ludovica Van OirschotLudovica, dat toontje is niet bevorderlijk voor open discussie.
Uit welk onderzoek blijkt dat "migratie op zichzelf economisch gezien per saldo positieve effecten heeft"? Is dat onderzoek ook van toepassing op de huidige situatie? Wie zitten er achter dat onderzoek? Oftewel, is dat onafhankelijk onderzoek, of onderzoek om een bepaalde visie te ondersteunen?
Zo maar wat vragen..
Ludovica Van Oirschot 15
MaartenHMijn "toontje" zoals je zegt: het is spiegelbeeldig aan het arrogante toontje van de post waarop ik reageer. Dat is ook een vorm van reflectie.
MaartenH 10
Ludovica Van OirschotDe arrogante toon in de reactie van Eminem2 zie ik niet zo. Hij wijst op een tegenstelling / andere kant van de zaak. Daar ben jij het kennelijk niet mee eens, maar arrogant?
Ludovica Van Oirschot 15
MaartenHEr zijn ook negatieve economische effecten: braindrain in het land van herkomst, integratiekosten en verdringing op de arbeidsmarkt in het bestemmingsland.
Er is zeer veel onderzoek gedaan naar deze effecten. Per saldo zijn de economische effecten positief.
Een paar links omdat je zelf niet wilt zoeken:
http://bruegel.org/2017/01/the-economic-effects-of-migration/
http://www.un.org/esa/population/migration/turin/Symposium_Turin_files/P09_SYMP_Taylor.pdf
http://www.un.org/en/development/desa/population/theme/international-migration/
MaartenH 10
Ludovica Van OirschotHet effect voor het bestemmingsland is volgens jou positief omdat daar onvoldoende lokale arbeidskrachten beschikbaar zijn. Dat klopt niet. Die lokale arbeidskrachten zijn wel beschikbaar, maar werkgevers houden graag druk op de lonen, dus liever import die voor weinig wil werken. Dat leidt tot autochtonen met een uitkering en allochtonen die het werk voor weinig doen. Dat is alleen in het belang van werkgevers, die kosten kunnen afwentelen op de maatschappij. Efficiënt is om die werkloosheid terug te brengen. Daarvoor moet je meer betalen voor het werk dat nu voor het uiterste minimum wordt gedaan, maar dat is voor de maatschappij nog steeds goedkoper dan mensen een uitkering te geven en het werk voor iets minder te laten doen.
De allochtonen die het werk doen komen uit het oosten van de EU. Geen vluchtelingen of economische migranten uit 'moeilijke landen'. Die laatsten zitten onevenredig veel in een uitkering.
Jouw links zijn niet 'onverdacht'. Bruegel is een EU denktank waar Jean-Claude Trichet voorzitter is. De overige twee komen van de UN. De UN is feitelijk een compleet ongeloofwaardige organisatie die pleisters plakt maar niet in staat is om daadwerkelijke problemen aan te pakken en die daarnaast te lijden heeft van de bekende institutionele problemen - als jij in het leven geroepen bent voor een probleem, dan moet je dat probleem groot maken, want als je het oplost is jouw bestaansrecht verdwenen.
Ludovica Van Oirschot 15
MaartenHIk probeer mijn reacties wat beknopt te houden maar dat komt misschien als kort-door-de-bocht over.
Ik kan echt werkelijk geen enkele reden bedenken waarom alleen de effecten van migratie voor het bestemmingsland van belang zijn. Welke reden bedoel jij dan?
Er zijn geen volledig onverdachte links. Ik geef er een paar, anderen kunnen met andere links komen. Kun jij een onverdachte link geven dat migratie economisch per saldo niet positief is dan?
MaartenH 10
Ludovica Van OirschotWaarom alleen de effecten voor het bestemmingsland? De andere effecten zijn een - zeer inefficiënte - vorm van ontwikkelingshulp. Weinig mensen migreren voor hun plezier, maar worden er toe gebracht door slechte omstandigheden thuis. Die slechte omstandigheden thuis hebben veel te maken met westers neo-kolonialisme en westerse geopolitiek, die beide veel ellende veroorzaken en uitsluitend het belang dienen van een zeer kleine westerse elite.
Ludovica Van Oirschot 15
MaartenHDit is niet in strijd met wat ik eerder zei. Er zitten veel kanten aan migratie. Waar ik voor wil waken is dat vluchtelingen als zondebok worden gebruikt om de dalende AIQ te camoufleren.
Eminem2 5
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Eminem2Zoals de VVD vaak zegt: de oorzaak van migratie is dat mensen hierheen komen. De vraag is natuurlijk: waarom komen mensen hierheen?
MaartenH 10
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
MaartenHIk vraag me steeds vaker af of ik hier tegen trollen zit te praten. Het wordt steeds extremer. Ik kan me gewoon niet voorstellen dat mensen zo'n onzin echt geloven. Dat is geen gebrek aan respect, het is verbijstering en ongeloof.
Overigens vind ik jouw post ook erg respectloos naar mij toe. Dus misschien ook eens in de spiegel kijken.
MaartenH 10
Ludovica Van Oirschot"zo'n onzin" duidt op vastgeroeste eigen ideeën. Verplaats jezelf meer in de ander en diskwalificeer niet direct. Waarom zegt iemand iets? Zit daar niet wat in? Als er wat mis mee is, welke argumenten? Discussieer op basis daarvan, zonder te proberen mensen onderuit te halen.
Ludovica Van Oirschot 15
MaartenHLudovica Van Oirschot 15
MaartenHKennelijk identificeren sommige mensen zich zo met hun ideeen dat dat voor hen vervolgens een vrijbrief is om mij als persoon onderuit proberen te halen.
Ik vind dat niet prettig.
MaartenH 10
Ludovica Van OirschotJij bent gewend om anderen de maat te nemen, en niet om zelf de maat genomen te worden. Een koekje van eigen deeg misschien. Natuurlijk vind je dat niet prettig. Maar denk eens hoe anderen jouw kwalificaties ervaren.
Jou als persoon onderuit halen? Ik dacht het niet, je krijgt kritiek op wat je zegt en hoe je dat zegt, met name je gebrek aan respect voor mensen met een andere mening.
Trouwens wel grappig jouw voorbeeld van iemand die zegt dat de zon om de aarde draait. Dat is natuurlijk een heel zwart-wit voorbeeld van waar de waarheid ligt. In de discussies hierboven is dat een stuk minder duidelijk. Maar desondanks ga jij 100% uit van jouw perceptie en bestempel je de perceptie van de ander als "zo'n onzin".
Ludovica Van Oirschot 15
MaartenHWat ik graag wil leren is hoe je om kunt gaan met feitenvrije meningen. Natuurlijk is het niet altijd zo zwart-wit als in het voorbeeld dat ik noem maar vaak worden er dingen beweerd die aantoonbaar onjuist zijn (zoals bv over migratie). Uit de ontwikkelingen in de politiek en de media de afgelopen 15 jaar heb ik geconcludeerd dat het meepraten en meebewegen met feitenvrije redeneringen ons geen stap verder brengt. Integendeel.
Ik heb in Zuid Afrika gewoond en daar bittere armoede gezien, gecombineerd met werkelijk alle ellende die een mens in het leven kan treffen. Als ik zie dat het daar mensen lukt om medemenselijk te blijven, dan kan ik geen begrip opbrengen voor het egoïsme dat hier vaak schuilgaat achter de feitenvrije retoriek.
Dat is het nieuwe politiek correct waar ik me niet toe wil laten verleiden: hele foute dingen een beetje met de mantel der liefde bedekken. Mensen die afschuwelijke dingen beweren over andere mensen moeten dan begripsvol worden ondersteund omdat ze ergens ook een beetje slachtoffer zijn of niet beter weten. Ik dacht het niet.
Blijkbaar maak ik mezelf op die manier niet bij iedereen populair. Dat is dan maar zo. Liever impopulair dan onwaarachtig.
MaartenH 10
Ludovica Van OirschotBen wel benieuwd aan welke eigen perceptie ik volgens jou vasthoud.
Wat ik wel interessant vind is jouw "feitenvrije meningen". Ook dat is weer een impliciete diskwalificatie van de mening van een ander. Als je zo iets zegt hoop ik dat je wel heel (zelf-)kritisch kijkt of het inderdaad een mening is die los staat van de feiten en daar dus ook strijdig mee is. Of dat die mening wel degelijk op feiten gebaseerd is, maar ongelukkigerwijs feiten die niet in jouw beeld passen. In de praktijk zal er nooit sprake zijn van 100% feitenvrij of 100% op feiten gebaseerd.
Als je het hebt over feitenvrije meningen is dat een vorm van zwart-wit denken die niet behulpzaam is bij welke dialoog dan ook.
Ik vind het een beetje jammer dat je mijn aanzet om je meer te verdiepen en verplaatsen in wat een ander zegt, verdraait naar 'begrip hebben voor egoïsme' en naar 'begripsvol naar mensen die afschuwelijke dingen beweren'.
Er is een wezenlijk verschil tussen je verdiepen in andermans mening en proberen te begrijpen wat er achter zit, en 'begrip hebben voor'. Je kunt heel goed naar twee kanten van iets kijken en dan je eigen conclusie trekken. Maar dat is meestal een betere conclusie dan als je niet naar twee kanten kijkt.
Ludovica Van Oirschot 15
MaartenHDe consequentie daarvan is onvermijdelijk dat er ook dingen bestaan als onzin, onwaarheid, leugen en bedrog.
Daarom denk ik dat het een opgave is voor welwillende mensen om onzin, onwaarheid, leugen en bedrog op de juiste wijze te bestrijden. Hoe je dat goed doet is moeilijk. Ik probeer het, maar zie mezelf nog niet altijd succesvol daarin zijn.
Naar mijn idee is "links" in de zin van socialistisch/sociaal-democratisch een stroming die haar plaats vindt in enerzijds de christelijke traditie, en tegelijk ook in de traditie van de verlichting.
Vanuit de christelijke traditie hebben we een hang naar rechtvaardigheid, en vanuit de verlichting een hang naar waarheid.
Ik voel me de laatste jaren steeds meer geroepen voor de waarheid op te komen, omdat door de opkomst van het populisme de waarheid nog meer onder druk lijkt te staan dan de rechtvaardigheid.
Jij lijkt net het andere accent te leggen: meer zorg voor rechtvaardigheid dan voor waarheid.
Voor mij zijn de beide soorten strijd aan elkaar verbonden. Een medium zoals FTM is daarom naar mijn idee inherent links: de strijd voor de waarheid is altijd ook de strijd voor de rechtvaardigheid. Die twee kunnen naar mijn idee niet zonder elkaar.
Voor alle duidelijkheid: ook rechts heeft zijn plaats. Rechts voert de strijd voor vrijheid en comfort. Ook dat is een nobel doel. Maar voor mij persoonlijk gaan rechtvaardigheid en waarheid boven vrijheid en comfort. Daarom noem ik mezelf links.
Wat ik vervelend vind is dat jij een hard oordeel over mij als persoon velt. Ik probeer me te beperken tot het oordelen over ideeën. Maar dat kan wel een hard oordeel zijn: onzin is onzin, en moet worden bestreden. Dat ik me kan vergissen is daarbij mijn risico.
MaartenH 10
Ludovica Van OirschotArrogantie ten aanzien van je eigen waarheid is een gevaar. Mensen met een andere mening diskwalificeren is voor mij een no-no. Altijd met argumenten en altijd met respect, alhoewel ik best snap dat het laatste in het gedrang kan komen als de andere partij zich ook niet goed gedraagt. We zijn geen heiligen.
Tot slot, ik heb geen oordeel over jou als persoon - ik reageer op wat je hier zegt en daar heb ik inderdaad kritiek op.
Ludovica Van Oirschot 15
MaartenHMaar goed, daarin verschillen we dus van mening.
Wat ik wel nog vervelend vind is dat jij mij een verwijt maakt dat ik niet fair vind. Ik blijf erbij dat ik meningen bestrijd, en geen individuen aanval. Jij zegt "Je bent een anti-reclame". Dat is toch regelrechte kritiek op mij als persoon, niet zomaar alleen kritiek op bepaalde denkbeelden. Dan lijkt het dat jij mij wel mag afserveren -niet alleen mijn ideeen maar zelfs mij als persoon- maar dat ik niet mag zeggen dat iemand onzin beweert. Dat begrijp ik niet. En dan druk ik me maar mild uit.
MaartenH 10
Ludovica Van Oirschot"Kortom: u kent de feiten niet en kletst maar wat raak. Ik denk dat u slachtoffer bent van neoliberale propaganda."
Je zegt dat je erbij blijft dat je meningen bestrijd, en geen individuen aanvalt. Dan zou je bovenstaande uitspraken toch niet moeten doen.
En verder, waarheden en leugens, het is één pot nat. Wat de één een waarheid noemt, noemt de ander een leugen. Waar het om gaat is argumenten en onderbouwing.
Je bent een anti-reclame is gebaseerd op jouw gedrag. Als je die kwalificatie niet leuk vindt, verander dan je gedrag. Je mag zeggen dat iemand onzin beweert, maar alleen als je dat heel goed onderbouwt. Als je dat zonder argumenten doet, of op basis van argumenten die niet overeind blijven, dan schiet je in je eigen voet.
Ludovica Van Oirschot 15
MaartenHDat ik zeg dat iemand kletst of een oppervlakkige analyse doet is een uitspraak over zijn uitingen, niet over zijn persoon. Maar dat verschil maak jij kennelijk niet.
Dat iemand kletst heb ik daarna toegelicht. En dat rechtse mensen vaak in oppervlakkige beschouwingen blijven steken heb ik al twee keer toegelicht: zij kiezen voor comfort. Ik heb dat zelfs nobel genoemd, dus ook zeker geen aanval op hun persoon.
Ik zie niet dat mijn argumenten onderuit gehaald zin in de discussie erna.
Jouw redenering is een vorm van hyper-relativisme. En vervolgens neem je wel het recht om iemand persoonlijk af te branden omdat die een andere mening heeft dan jij. Toe maar.
Zonder waarheid is er geen wetenschap.
Zonder waarheid is er geen journalistiek.
Zonder waarheid is er geen recht.
Ludovica Van Oirschot 15
MaartenHhttps://www.politico.eu/article/rudy-giuliani-truth-isnt-truth/
MaartenH 10
Ludovica Van OirschotDat is volgens mij een persoonlijke aanval.
Ludovica Van Oirschot 15
MaartenHEr is naar mijn idee echt een onderscheid tussen aanvallen van ideeen of kritiek op gedrag, en aanvallen op een persoon anderzijds.
Jammer dat je niet ingaat op het belang van waarheid.
MaartenH 10
Ludovica Van OirschotWat de waarheid betreft, misschien moet je je daar eens in verdiepen. Het is ingewikkelder dan je denkt.
Ludovica Van Oirschot 15
MaartenHMaartenH 10
Ludovica Van OirschotBij welke universiteit was dat trouwens?
Ludovica Van Oirschot 15
MaartenHEn jij?
[Verwijderd]
Ludovica Van OirschotDat mensen hierheen komen gebeurt door middel van migratie.
Lydia Lembeck 12
Eminem2Marla Singer 7
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Marla SingerEminem2 5
Ludovica Van OirschotDe belastingen op arbeid zijn sinds de jaren '80 in Nederland juist enorm verlaagd. Vergelijk de tariefstructuur van de inkomstenbelasting in de jaren tachtig (toptarief 72%) maar eens met die van vlak voor 2001 (maximaal 60%) met die sinds 2001 (maximaal 52%). Beseft u overigens dat veel "winsten" (bijvoorbeeld van eenmanszaken en de firmanten van vennootschappen onder firma) ook gewoon arbeidsinkomen zijn en ook als zodanig belast worden? Voor BV's en NV's zijn wel aanzienlijke tariefsverlagingen doorgevoerd, om niet achter te blijven bij het buitenland. Of dit nodig of wenselijk was, kan overigens zeker betwijfeld worden.
De afbraak van de Nederlandse sociale voorzieningen is iets waar de PvdA hard aan mee heeft gewerkt. Zie de WAO onder Kok. En de afbraak van de sociale werkvoorzieningen, Wajong en Participatiewet onder het kabinet Rutte-Asscher.
Vooralsnog bent u hier degene die maar wat raak kletst. Droomt u maar fijn verder over neoliberalen als bron van alle kwaad. Ondertussen wordt in steeds meer landen (VS, Italië, VK) ingezet op de aanpak van de echte problemen, zoals immigratie.
(*1 Pieter Lakemans "Binnen zonder Kloppen", S. Fritsma's "De Immigratieramp van Nederland, evenals het circa 2010 in opdracht van Elsevier uitgevoerde onderzoek naar de kosten van de immigratie van armlastigen.)
Ludovica Van Oirschot 15
Eminem2Bijvoorbeeld: dat vluchtelingen geld kosten is logisch. Vluchtelingen laat je niet toe vanwege hun verwachte economische bijdrage maar om humanitaire redenen. Hetzelfde geldt voor gezinshereniging.
Ook komen effecten niet bij iedereen gelijk terecht. Misschien hoort u zelf bij de groep blanke mannen van de lagere of middenklasse. Dan zijn voor u de economische baten op korte termijn wellicht negatief.
Uiteindelijk is het beoordelen van migratie bovendien maar deels een economisch vraagstuk. Feit blijft wel dat de economische effecten per saldo positief zijn.
Niet alle partijen op links verheerlijken migratie. Je generaliseert iets te veel. Links is meer dan de PvdA.
Ook u zou ik willen adviseren even te googelen op belastingdruk en AIQ. Even een percentage met een ander percentage vergelijken kan een vertekend beeld geven.
Eminem2 5
Ludovica Van OirschotVan "vluchtelingen" is in de regel overigens helemaal geen sprake, maar vooral van mensen die (in strijd met de geldende verdragen) allerlei veilige landen zijn gepasseerd om in landen als Nederland, Duitsland en Zweden neer te strijken. Het gaat dus niet zozeer om de "kosten van vluchtelingen" maar om de kosten van allerlei aanwaaiende figuren die zich graag voordoen als vluchteling.
Feit blijft dat de economische gevolgen voor de oorspronkelijke bevolking van het ontvangende land van de instroom van onrendabele figuren zwaar negatief is. Dit proberen te maskeren door de voordelen die de profiterende immigranten genieten mee te nemen in het totaalplaatje is intellectueel oneerlijk. Op die manier kun je bij de vraag of door een bepaald fenomeen voordeel of nadeel ontstaat de groep betrokkenen kunstmatig steeds zo groot maken dat hier zowel iedereen die voordeel genoot als iedereen die hier nadeel door leed toe gaat behoren. En dan vallen de voordelen weg tegen de nadelen en dan is het effect zogenaamd neutraal.
Tot welke etnische en sociaal-economische groep ik behoor, doet er voor deze kwestie overigens niet toe.
Ik heb niet beweerd dat "alle partijen op links immigratie verheerlijken". Dat is weer een voorbeeld van intellectueel oneerlijk zijn: iemands standpunten tot in het absurde overdrijven. Dat vooral bij links het multiculturele ideaal in combinatie met tranentrekkende verhalen over arme stakkers op de vlucht voor oorlog, geweld of vervolging heel lang opgeld heeft gedaan, is in redelijkheid niet voor discussie vatbaar. Of er hier en daar wellicht een enkele kritische noot over immigratie te horen was bij links, maakt voor het globale beeld niet uit.
Eminem2 5
Ludovica Van OirschotHet onderscheid dat u probeert te maken tussen belastingpercentages en belastingdruk kan bij zulke wezenlijke tariefsverlagingen als ik aanhaal het verschil niet maken. De vraag hoe de belastingdruk uitvalt, zou ook nog eens per groep belastingplichtigen met dezelfde kenmerken beantwoord moeten worden om zinnige informatie te hebben. Dan gaat meespelen of men eenverdiener of tweeverdiener is, of men kinderen heeft, of men veel ziektekosten maakt, veel giften doet, aftrekbare eigenwoningrente heeft, recht op toeslagen heeft. Voor de ene groep kan het versoberen van een aftrekpost om de tariefverlaging mee te financieren namelijk heel anders uitpakken dan voor een andere. Of neem bijvoorbeeld het in de jaren tachtig afschaffen van de WIR in ruil voor tariefsverlaging. De WIR was een stimulering voor investeringen door ondernemers, terwijl de tariefsverlaging die volgde op de afschaffing aan iedereen die arbeidsinkomen genoot ten goede kwam. Niet bepaald een rechtse maatregel waar alleen rijken voordeel van hadden...
Ludovica Van Oirschot 15
Eminem2Eminem2 5
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Eminem2Ludovica Van Oirschot 15
Eminem2https://economie.rabobank.com/publicaties/2018/februari/besteedbaar-inkomen-huishoudens-nederland-staat-vrijwel-stil/
RK 2
Ludovica Van OirschotDe pijnlijke cijfers achter asielmigratie. Veel kijkplezier!
Ludovica Van Oirschot 15
RKOverigens ging mijn post over migratie. Asiel is daar een klein deel van.
Eminem2 5
Ludovica Van Oirschot- zorgkosten (zowel premies als hogere eigen bijdragen);
- woonlasten, die vooral bij huurders in de lagere segmenten zwaar kunnen drukken;
- gas, elektra en water (waar de milieuheffingen fors drukken);
- gemeentelijke lasten.;
- de alledaagse boodschappen.
Om dit soort factoren toe te schrijven aan de graaiende 1% komt mij wat vergezocht voor. Maar je weet uiteraard nooit hoe geldstromen precies lopen. Vandaar ook dat ik FTM lees.
Ludovica Van Oirschot 15
Eminem2Dat is echt zeer de moeite waard.
https://economie.rabobank.com/publicaties/2018/februari/besteedbaar-inkomen-huishoudens-nederland-staat-vrijwel-stil/
Ludovica Van Oirschot 15
Eminem2Daartegenover staat een verschuiving van de inkomsten van vele procenten van de burger naar de aandeelhouder. Zie de link naar het artikel van de Rabobank, toch geen radicaal linkse partij.
De cijfers die u noemt zijn waar, maar zijn het oppervlakkige verhaal waarmee we zoet worden gehouden. De werkelijkheid erachter is anders. Vluchtelingen worden als zondebok gebruikt voor de graaiende 1%.
Eminem2 5
Ludovica Van OirschotVeel aannemelijker is dat men dit doet vanwege de negatieve gevolgen die minder welvarende oorspronkelijke bewoners van dit land van (veelal illegale) immigratie ondervinden. Zo lang linkse partijen dit blijven ontkennen, zullen ze waarschijnlijk op de huidige magere zetelaantallen in de Tweede Kamer blijven steken. Als ze graag in de marge willen blijven zitten, dan moeten ze dat zelf weten.
Ludovica Van Oirschot 15
Eminem2Een deel uit het interview:
HUMO Europese landen zijn van oorsprong blanke staten, schrijft u in uw boek. Die erfenis zorgt onder andere voor een onoplosbare migratiecrisis die de populisten slapend rijk maakt.
Mounk «Historisch gezien zijn we totáál niet voorbereid op wat er nu op ons afkomt. Europa wordt al decennialang overspoeld door migranten, maar we hebben nooit op een doordachte manier over de gevolgen daarvan nagedacht. Mijn geboorteland Duitsland heeft dat op de meest extreme manier ondervonden. Door de jaren heen ontving het miljoenen voornamelijk Turkse gastarbeiders. Men dacht nogal naïef dat die arbeiders naar hun thuisland zouden terugkeren als het werk klaar was. Dat was uiteraard niet zo. Die verkeerde veronderstelling creëerde nogal wat problemen, die vandaag een voorlopig hoogtepunt bereiken.»
HUMO De vraag van één miljoen: hoe lossen we die problemen op?
Mounk «Er zijn maar een paar mogelijkheden. Eerst moeten we ons afvragen wat de alternatieven zijn. Massadeportaties die vanzelfsprekend zullen leiden tot extreme barbarij? Voortdoen zoals we bezig zijn, met een onrechtvaardige maatschappij die tolereert dat minderheden niet geïntegreerd geraken? Neen dus. Er is maar één intelligente weg: we moeten dringend de mentale knop omdraaien en ons voorbereiden op een multi-etnische samenleving. We moeten zonder schroom durven nadenken over hoe we dat precies kunnen doen.»"
https://www.humo.be/humo-archief/393195/toekomstdenkers-4-harvard-professor-yascha-mounk-over-de-teloorgang-van-de-democratie
Ludovica Van Oirschot 15
Eminem2https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-op-zondag-overal-klinkt-de-echo-van-verraad~bc055be61/
Eminem2 5
Ludovica Van OirschotEcht, als een essay van propedeusestudent Geschiedenis zou ook dit artikel van hem niet eens een voldoende krijgen.
Ludovica Van Oirschot 15
Eminem2Martien van Dongen 4
Eminem2Ludovica Van Oirschot 15
Martien van DongenLydia Lembeck 12
Eminem2Ik vind dit een tikje verdrietig. Telkens weer de vluchtelingen aangrijpen om een punt proberen te maken.
Eminem2 5
Lydia LembeckLudovica Van Oirschot 15
Eminem2Probleem is natuurlijk dat het in de praktijk soms lastig is te bepalen wie in welke categorie valt. Daar hebben we in Nederland de IND en dergelijke instituties voor. Aangezien de IND een echt VVD bastion is, hoeft u niet bang te zijn dat de oordelen al te mild uitvallen.
Eminem2 5
Ludovica Van OirschotLudovica Van Oirschot 15
Eminem2Ik neem toch aan de de directie van de IND niet van samenstelling verandert als ik een boek lees.
Lydia Lembeck 12
Eminem2Daahaaag.
Eminem2 5
Lydia LembeckDoeoeooei!
Lydia Lembeck 12
Eminem2Pieter Jongejan 7
Italié wil net als Turlkije meer geld uitgeven dan er binnenkomt en de schulden verder verhogen, terwijl toch duidelijk uit de cijfers blijkt dat je dan stagflatie kunt verwachten. Bezuinigen bij een reële rente van 0% of lager werkt ook niet, want dan blijven de schulden oplopen en blijft de arbeidsinkomensquote dalen.
Dus wat is het medicijn om zo snel mogelijk terug te keren naar evenwichtige groei? Uit de euro stappen, de inflatie laag houden en de wisselkoers laten oplopen, waardoor je opgespaarde vermogen niet verloren gaat en de binnenlandse koopkracht op peil blijft? Voor Nederland is dit het beste alternatief. Kijk naar Zwitserland en Zweden en je kunt zien dat dit werkt.
Ewald moet kleur bekennen. Moet de rente in Europa nu wel of niet omhoog? Als de rente laag blijft (zoals Italié wil) omde euro op korte termijn te redden dan wordt Europa (Nederland) straks voor een prikkie opgekocht door de (Amerikaanse) speculanten..