Fiat-baas Marchionne zet vakbonden onder druk

3 Connecties

Onderwerpen

Vakbonden Fiat Marchionne

Fiat-CEO Sergio Marchionne heeft miljarden klaarliggen om te investeren in Italiaanse autofabrieken. Maar de vakbonden willen (nog) niet naar hem luisteren. Hij dreigt nu de miljarden in te trekken.

Rasoptimist Sergio Marchionne, de topman bij Fiat (o.m. Chrysler, Jeep, Maserati, Fiat en Alfa Romeo), worstelt met de Italiaanse metaalarbeiders-vakbond Fiom over de flexibilisering van de arbeidscontracten in hun Italiaanse autofabrieken. Hij heeft behoorlijk wat leverage, want hij heeft meer dan 2 miljard euro gereserveerd om het verlieslatende merk Alfa Romeo te reanimeren door middel van acht geplande nieuwe modellen te laten produceren in Italië. Een deel van het bedrag wordt bovendien aangewend om zes nieuwe Maserati-modellen te introduceren voor 2016. Zijn voorkeur is om de investeringen te doen in Italië, daar is zelfs al een begin mee gemaakt, maar hij doet dit onder voorwaarden: Fiat’s loonkosten moeten omlaag in de vorm van nieuwe arbeidscontracten waarin de shifts langer zijn en de pauzes korter.

Blokkade

De vakbond blokkeert echter de nieuwe arbeidscontracten en werd daarin vorige week gesteund door de Italiaanse rechtbank. Fiat overtreedt de grondwet door de vakbond Fiom buitenspel te zetten. Marchionne countert vandaag door te dreigen de miljardeninvestering om te buigen richting fabrieken buiten Italië. Marchionne in Automotive News Europe: ‘Ik ben niet bereid om meer risicodragend kapitaal te investeren in dit land (Italië) als we geen duidelijkheid hebben op welke basis we arbeidsrelaties kunnen aangaan. Het is de verantwoordelijkheid van de overheid om de rechter te vragen om duidelijkheid.
Marchionne heeft de investeringen in Italië gisteren ‘on hold’ gezet. Als er geen oplossing komt over het arbeidsconflict dan kan hij de geplande investeringen richting de fabrieken in de Verenigde Staten en de nieuwe productiefaciliteit in Servië laten stromen. Een slechte zaak voor de zorgwekkende Italiaanse economie die zo nu en dan met kunst-en vliegwerk overeind gehouden wordt.


Foto (boven): Alfa Guilia
Dit nieuwe model zal in 2015 in productie gaan. Fiat was/is van plan om daarvoor de Cassino-fabriek in Italië te gebruiken. De voorgenomen productie bedraagt 100 duizend stuks op jaarbasis. De Guilia zal een derde van het totale productievolume van Alfa gaan uitmaken.

 


Foto: Maserati Levante
Deze nieuwe SUV staat gepland in Fiat’s Miafiori-fabriek in Turijn.