Fiat zoekt 10 miljard dollar

2 Connecties

Onderwerpen

Fiat Chrysler
0 Bijdragen

Fiat-CEO Sergio Marchionne is op zoek naar 10 miljard dollar om Chrysler volledig in handen te krijgen en de schulden te herfinancieren.

Fiat is in gesprek met een consortium van banken om 10 miljard dollar financiering te krijgen. Reden: ze willen het restant van de aandelen van de Chrysler Group overnemen en vervolgens de schulden herfinancieren. Dit beweren bronnen tegenover Bloomberg.


Fiat-CEO Sergio Marchionne, de rasoptimist die onlangs openbaarde dat hij de verkopen van Alfa Romeo binnen drie jaar wil verdrievoudigen,  zou al een aantal mondelinge toezeggingen hebben gekregen van het consortium bestaande uit Bank of America, Deutsche Bank, Goldman Sachs Group en BNP Paribas.


Fiat kreeg in 2009 al 58,5 procent van de Chrysler-aandelen in handen toen Chrysler in surseance van betaling moest aanvragen.  Fiat wil nu ook de overige 41,5 procent overnemen die in handen is van het United Auto Workers health-care trust.

Restant van 3,5 miljard
Mocht het Fiat lukken om de resterende aandelen over te nemen - bronnen spreken over een bedrag van 3,5 miljard dollar - dan zullen Chrysler en Fiat fuseren. Het plan is vervolgens om de gezamenlijke schulden te herfinancieren (totaal een netto-schuld van 7,1 miljard dollar) zodat Fiat met een opgeschoonde, geconsolideerde balans de concurrentie kan aangaan met de conglomeraten General Motors en Volkswagen.
Het hoofdkantoor van Fiat zou dan mogelijk verplaatsen van Turijn naar Amerika. En de familie Agnelli, de huidige grootaandeelhouders van Fiat, zullen hun aandelen zien verwateren. Ze zullen na de fusie een minderheidsaandeel overhouden.

Hoog ambitieniveau
De deal zou voor het einde van de zomer al rond moeten zijn. Het kent daarmee een hoog ambitieniveau, want Fiat en het United Auto Workers fonds zijn verwikkeld in een juridisch gevecht over de aandelenprijs. De kans is groot dat Fiat een premium zal moeten betalen, wat echter weer een lagere herfinanciering inhoudt, die nog allesbehalve zeker is. Volgens de Bloomberg-bronnen is er nog geen handtekening gezet onder de 10 miljard financiering.

 

Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

Redactie
Redactie
Gevolgd door 595 leden