FIFA bemiddelde bij fraude Vestia

  Wie bemiddelden er bij de vette derivatendeals van de bijna omgevallen woningbouwcorporatie Vestia? De snelle jongens van het bedrijf FIFA, waarbij ook Vestia-fraudeverdachte Arjan G. is betrokken.

  Hoe is het zo ver gekomen met woningbouwcorporatie Vestia, dat in financiële nood is geraakt als gevolg van vette deals in lucratief lonkende maar zeer riskante derivaten? Wie heeft de Rotterdamse semi-publieke instelling van het rechte pad laten afdwalen? Op die prangende vragen gaat Het Financieele Dagblad vanochtend verder in. Want: hoe zat het ook alweer met het bijna-bankroet van Vestia als gevolg van deze derivatenhandel?  Daar weet de inmiddels opgepakte accountant Marcel de V. alles van. Als financiële topman van Vestia telde hij maar liefst 10 miljard euro neer voor deze complexe financiële producten. Deze derivaten hadden Vestia moeten beschermen tegen een rentestijging, maar toen de rente steeds verder zakte, eisten banken voor ongeveer 2 miljard euro aan onderpand. Zoveel kon Vestia evenwel niet ophoesten. Met als gevolg een dreigend faillissement, dat op het nippertje door de interim-bestuurders kon worden afgewend. Vorige week werd ‘derivatenkoning’ Marcel de V opgepakt op verdenking van omkoping, witwassen en belastingontduiking. Tegelijkertijd legde het OM een beslag van bijna 10 miljoen eurp op het vermogen van Marcel de V. De FIOD had intussen aanwijzingen dat de derivatenbuffer die de V. had geformeerd voor Vestia niet profijtelijk was voor de woningcorporatie maar in eerste instantie voor de bankrekening van De V. De in Hazerswoude woonachtige Vestia-topman zou flinke provisies hebben opgestreken bij deze derivatendeals. Naar verluidt, gaat het hier om smeergeld van enkele miljoenen euro's.

  Tussenhandelaar

  Die tussenhandelaar blijkt de Larense zakenman Arjan G. te zijn. Deze directeur van Greeven Holding staat inmiddels onder verdenking van omkoping van Marcel de V. en witwassen en belastingfraude. Greeven Holding, dat weer de directie voerde over Greeven Invest, handelde onder de naam First In Finance Alternatives (FIFA). Omdat het Openbaar Ministerie en de advocaten van beide hoofdverdachten stijf de kaken op elkaar houden over dit fraudeschandaal van een semi-publieke instelling, is Het Financieele Dagblad al dagen bezig met zoeken en opgraven van nieuwswaardige dirt. Vanochtend richtte de zakenkrant zijn vizier op handelsonderneming FIFA, die dus bemiddelde voor Vestia met het afsluiten van derivatendeals. Een van de drie partners van FIFA is namelijk niemand minder dan  Arjan G. Zijn collega’s zijn Remco Postuma van Ocmer Beheer en Leroy van Dijk, die eigenaar en enig directeur is van FIFA. De netwerk site Linkedin geeft meer informatie over Van Dijk.  ‘FIFA is een betrouwbare sparringpartner voor alle treasury-vraagstukken’, luidt de aanbeveling van 24 januari 2008 op Van Dijks profiel op LinkedIn. ‘De specifieke sectorkennis van de volkshuisvesting en WSW-achtergrond maken Leroy tot een goede intermediair tussen banken en woningcorporaties.’ Woningcorporaties als Staedion (Den Haag), Portaal (Ede), en Woonplaats (Enschede) laten desgevraagd aan het FD weten dat ze tevreden zijn over de diensten van F. Maar in de praktijk blijkt het Bussumse bedrijf FIFA zich vooral te richten op het grote geld in de woningcorporatiewereld.

  Complexe strategie

  Maar bijna niemand wilt of durft hierover iets for the record te zeggen tegen het FD. ‘Het zijn commerciële mensen, eager’, is het anonieme commentaar van een collega uit de branche over de drie partners van FiFA. Een andere anonieme insider had al langer zijn twijfels over het transparante gehalte van FIFA. ‘Bij banken viel twee à drie jaar geleden te beluisteren dat ze niet zo transparant werkten. Nu ben ik ter zake kundig, maar zij presenteerden zo’n complexe strategie, dat ik het na twee, drie keer nog niet begreep. Hoe moeten corporatiebestuurders dat dan snappen?’ Alleen FIFA-betrokkene Postuma wil for the record iets kwijt aan het FD. ‘Ik had een samenwerking met FIFA. Ik maakte gebruik van een aantal van hun diensten. Verder heb ik eigen klanten, als tussenpersoon, als makelaar.’ Postuma, die zwijgt als het graf over FIFA en zijn onder verdenking staande FIFA-partner Arjan G., is in elk geval pissig over de impact van het Vestia-schandaal op zijn tot voor kort rimpelloze zakelijke bestaan. ‘Mijn leven staat op zijn kop. Alle tussenpersonen kunnen nu niets meer doen. Het eerste wat de banken nu doen, is alle contracten met welke tussenpersoon dan ook on hold zetten.’

  ‘Goed ingeburgerde jongens’

  De drie dealende "musketiers" van de FIFA hadden hun achtergrond duidelijk mee. Postuma komt samen met verdachte G. van de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG), een grote financier van woningcorporaties. Het duo ging hierna aan de slag bij geldmakelaar Haighton & Ruth, die in 2001 failliet ging. Ook Van Dijk is een financieel zwaargewicht in de semipublieke sector. Van Dijk werkte negen jaar bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw, dat in totaal  85 miljard aan financieringen van corporaties beheert. Een beheerder dus met grote publieke verantwoordelijkheden, maar dan wel iemand die nu onbereikbaar is voor de pers. Maar dat de de drie heren hun achtergrond vol hebben verzilverd, staat vast volgens ingewijden. ‘Ze hadden dus al een netwerk. Als je dan voor jezelf begint, heb je je businesscase eigenlijk al klaar’, meldt een bron. Of, zoals een andere insider meldt: ‘Goed ingeburgerde jongens.’ Dankzij hun BNG-ervaring hadden ze niet alleen kennis van de corporatiewereld, maar beschikten de FIFA-partners ook over een netwerk in de bankensector. ‘Ze hadden dubbel voordeel.’

  Ziekmelding Arjan G.

  Saillant detail is dat FIFA sinds 2008 sponsor is van Public Treasury, een congres over ‘Finance & Treasury in de publieke sector’. Organisator Jan-Hein Gerritsen kan de status van Arjan G . als nieuwe verdachte in het Vestia-schandaal nog nauwelijks bevatten. ‘Ik ben verbijsterd.’ Volgens een bezoeker van dit voorjaarscongres valt of staat het evenement met netwerken voor bankiers, consultants en bemiddelaars. ‘De klanten, onder meer vertegenwoordigers van woningcorporaties en ziekenhuizen, zijn er ver in de minderheid. Het is dus een publiek dat vooral is gericht op het afsluiten van deals.’ Op het laatste congres stond ook het FIFA-supertrio ingeboekt als sprekers, inclusief Arjan G. Met als bijdrage: ‘Actualiteiten: slimme financierings- en hedgeproducten in de markt van vandaag.’ Jammer genoeg voor belangstellende congresgangers kwam de verbaal zeer vaardige en Vestia-verdachte Arjan G. niet opdagen. ‘Hij heeft zich ziek gemeld’, zegt organisator Gerritsen. Goh, beterschap dan maar voor Arjan G, zouden wij hieraan willen toevoegen, al hebben we wel zo het donkerbruine vermoeden dat G. een tijdje uit het sprekerscircuit zal zijn met uitzondering dan van de omgeving van de rechtszaal. Al is het alleen maar omdat de website van FIFA alweer een weekje op zwart staat. Laat sindsdien de summiere vermelding ‘under construction’ op deze site nou net zijn samengevallen met de arrestatie van Marcel de V. Toch meer weten over deze congresgangers van de FIFA? Dan heeft bellen - zoals nog expliciet staat vermeld op de website van FIFA Finance beheer BV - in ieder geval geen zin naar FIFA-contactpersoon Arjen G. want die neemt even niet op.   (Bron o.a. : Het Financieele Dagblad)

  Deel dit artikel, je vrienden lezen het dan gratis

  Over de auteur

  Redactie

  Gevolgd door 255 leden

  Volg Redactie
  Verbeteringen of aanvullingen?   Stuur een tip
  Annuleren