FIFA: liever buiten westen

5 Connecties

Relaties

WK World cup

Personen

Sepp Blatter

Organisaties

FIFA

Werkvelden

Voetbal
0 Bijdragen

Verbijsterd zijn ze in Engeland en de VS: niet de Westerse grootmachten, maar Rusland en Qatar organiseren de WK's van '18 en '22. Hoe de FIFA kritische media en de democratie keihard onderuit haalt.

Aan de overkant van het Kanaal waren ze er de afgelopen weken behoorlijk zeker van: de finale van het WK 2018 zou op Wembley gespeeld worden. Want in welk ander land vind je tientallen prachtige stadions, een uitgebreide infrastructuur en autoriteiten die ervaring hebben met het organiseren van grote sportevenementen (zoals de Olympische Spelen van 2012 in Londen)? Bij Unibet kon je twee weken geleden al niet eens meer op de WK-verkiezing inzetten – the odds waren te duidelijk in het voordeel van Engeland.

Om de verkiezing helemaal in te koppen paaiden prins William en David Beckham de almachtige leden van het Uitvoerend Comité van de FIFA nog even. Een stuk of 7 van de 22 leden zegden toe op de Britten te zullen stemmen; vice-president Jack Warner fluisterde die boodschap het afgelopen weekend nog even zwoel in het oor van prins William. In the pocket.

 

Zandbak


Zelfde verhaal voor de VS. In 1994 een van de meest succesvolle WK's ooit georganiseerd (in commercieel opzicht dan, het meeste voetbal leek nergens op), prachtige grote nieuwe stadions en de grootste sponsors die in het land hun thuishaven hebben. Bill Clinton en Morgan Freeman lobbyden, Barack Obama sprak een vleiende boodschap in. Bovendien stelde de concurrentie weinig voor: Japan en Zuid-Korea waren in 2002 al aan de beurt geweest, Australië was als voetballand niet serieus genoeg – om over de paar vierkante kilometer zandbak in Qatar maar niet eens te spreken.

Gisteren kwam de klap. Rusland '18, Qatar '22 – pech.

En dus buitelen de teleurgestelde lobbyisten en politici vandaag over elkaar heen. De Nederlandse reacties blijven lauw, maar de Angelsaksische zeker niet. Burgemeester Boris Jonhson van Londen noemt de FIFA een corrupte bende oligarchen, England-bid voorman Andy Anson voelt zich belazerd door de leden die hun stem hadden toegezegd. Het altijd ingetogen The Sun: SOLD! De New York Times noemt Qatar voorzichtig een 'questionable World Cup host'.

Terwijl het allemaal best te verwachten was. Rusland en Qatar (113e op de FIFA-ranking trouwens, kent u de sterspeler Yusef Ahmed al) pompen moeiteloos miljarden in stadions en infrastructuur, geven de wereldvoetbalbond alles fijne belastingkortingen die men wenst en geen lokale politicus die er een punt van zal maken. En, nog veel beter: geen media die waar dan ook kritische vragen over zullen stellen.

 

Les


Want dat is vooral de les van de toewijzing van de WK's: als het even kan blijft de FIFA liever buiten het Westen. Of de 22 leden van het Comité nou daadwerkelijk op grote schaal zijn omgekocht of niet: ze vieren hun vierjaarlijkse junivakantie voortaan alleen nog maar in de meest gewillige landen. Geen om uitleg vragende politici of corruptie onthullende media meer voor Sepp Blatter c.s.. De Westerse sponsors volgen de FIFA toch wel richting ontwikkelingsland of olierijke zandbak.

En dat alles comfortabel vanuit Zwitserland beslist. Het zou niemand hoeven verbazen als de FIFA haar hoofdkantoor naar Moskou verhuist, mochten de Zwitsers onverhoopt het bankgeheim verder versoepelen. Daarmee willen we natuurlijk niets beweren – het zou Nederland zomaar de organisatie van het WK 2038 kunnen kosten.

 

stefan@ftm.nl