De fout van het systeem

2 Connecties

Relaties

Alan Greenspan

Werkvelden

Financiële crisis
0 Bijdragen

Nieuwe film over ontstaan kredietcrisis onthult wat er fundamenteel mis is met 'de markt' en fileert het casinokapitalisme

Documentaires als Capitalism, a Love Story (van Michael Moore, bekijk deze film gratis online ) en Inside Job (klik hier voor de trailer  en hier voor een FTM-recensie) proberen de financiële crisis te verklaren. Recent verscheen een nieuwe documentaire over dit onderwerp: The Flaw, what happens if the rich get richer van Stephen Lambert. 

 
De film ontleent zijn titel aan een uitspraak die voormalig FED-president Alan Greenspan deed tijdens een verhoor door het Amerikaanse Congres over het ontstaan van de kredietcrisis. 'I have found a flaw in the model that defines how the world works. I was shocked.' 
 
 
Zelfcorrigerend vermogen
Door z’n vormgeving, maar vooral door de inhoud werpt deze documentaire nieuw licht op het ontstaan van de crisis en op wat we kunnen doen om een volgende te voorkomen. Uit de synopsis op de site van The Flaw:?In oktober 2008 verklaarde Alan Greenspan voor het Congres dat hij te veel vertrouwen had gehad in de zelf-corrigerende kracht van de vrije-markt-economie. En dat hij niet goed de vernietigende werking van de hypotheek-bubble, die in de jaren ervoor was ontstaan, had voorzien.
 
The Flaw onderzoekt de oorzaken van die crisis diepgaander dan enige documentaire ervoor. Door interviews met werelds meest vooraanstaande economen, onder wie huisvesting-expert Robert Shiller, Nobelprijs winnaar Joseph Stiglitz,  economisch historicus Louis Hyman, maar ook slachtoffers van de crisis zoals Ed Andrews, voormalig economie correspondent voor The New York Times, die zelf uit zijn koopwoning werd gezet en Andrew Luan, eens aandelenhandelaar van Deutsche Bank die nu rondleidingen geeft op Wall Street. 
 
Extreme inkomenskloof
Waar de film vooral op ingaat is de toenemende inkomenskloof die in Amerika, maar ook elders in de rijke landen, extreem is toegenomen en nog steeds toeneemt. Als we die ongelijkheid, die is ontstaan door ‘een fout in het systeem’ niet aanpakken, is een volgende crisis onvermijdelijk, en misschien niet meer – zoals nu nog wel – te boven te komen. 
 
Wat de film duidelijk maakt is dat de enorme groei die rijke landen voor 2008 doormaakten voor het overgrote deel ten goede is gekomen aan enkele procenten van de bevolking. Het overgrote deel, zeker 95 procent heeft weinig tot niets gemerkt van de verdubbeling van het gemiddelde inkomen in het afgelopen decennium.
 
 
 
 
Trailer van The Flaw
 <