Financial Times: Dijsselbloem in 'pole position'

2 Connecties
3 Bijdragen

Volgens de zalmroze krant uit de Londense City is onze kersverse minister van Financiën de grote favoriet om Jean-Claude Juncker op te volgen.

Het kan verkeren in een politieke loopbaan. Jeroen Dijsselbloem leek enkele maanden geleden nog voorbestemd om een nederige rol als Kamerlid te spelen, maar dankzij het mirakel van Samsom kon hij minister van Financiën worden en op dit moment staat hij internationaal in de aandacht omdat hij de meest waarschijnlijke opvolger is van Jean-Claude Juncker, de huidige voorzitter van de Eurogroep. Althans, tot die conclusie komt the Financial Times.

 
Dijsselbloem zou zijn 'pole position' te danken hebben aan zijn politieke vaardigheden. In december maakte hij veel indruk tijdens de laatste vergadering van de Europese ministers van Financiën, schrijft FT. Hij wist de typische Nederlandse stokpaardjes te berijden (inkrimpen EU budget en het temporiseren van de bankenunie) terwijl hij de botte, confronterende toon van zijn voorganger Jan Kees de Jager wist te vermijden.
 
Populariteitspunten
Dijsselbloem lijkt daarmee op dit moment de juiste man op de juiste plek te zijn. Volgende de Duitse minister van Financiën, Schaeuble, valt er veel voor te zeggen om het voorzitterschap van de Eurogroep aan iemand uit een klein land te geven. Dijsselbloem heeft daarnaast het voordeel dat hij budgettaire discipline hoog in het vaandel draagt, hetgeen door de Duitse begrotingsmasochisten op prijs wordt gesteld. Aan de andere kant is hij een socialist en dat is weer iets dat de huidige Franse regering plezierig zal vinden. Boven alles is Dijsselbloem een kundig diplomaat, stelt FT.
 
Jan Kees de Jager, die in november door FT op de 11e plek (van de 17) werd gezet van de meest hoog geachte ministers van Financiën van 2012, had volgens de krant weinig kans gehad om voorzitter van de Eurogroep te worden. Dit vanwege zijn bereidheid om zichzelf in Europa 'enorm impopulair' te maken (wat hem in Nederland juist talrijke populariteitspunten opleverde).  
 
Eind december zei José Manuel Barrosso al dat een Nederlander binnen niet al te lange tijd op 'een topfunctie' in Europa benoemd zou worden.
 
Dijsselbloem heeft nog niet laten weten of hij de positie aanvaardt, indien hij daarvoor gevraagd wordt.