Financieel Deltaplan

6 Connecties

Onderwerpen

Engelen Boot Noodklok Wijffels Schenk

Werkvelden

Banken

Dat verschillende economen afgelopen week alarm sloegen - waaronder ex-bankier Herman Wijffels, stemt Dwarshuis tot nadenken.

De afgelopen week zijn bankiers vergeleken met ordinaire tweede hands autoverkopers. Er zou een tikkende tijdbom onder het Nederlandse financiële stelsel liggen. Opvallend genoeg werd er door de reguliere pers weinig aandacht besteed aan deze opvallende uitspraken.

Nieuwsuur besteedde afgelopen dinsdag aandacht aan de financiële sector. In de uitzending vegen drie vooraanstaande economen en een bankier de vloer aan met de stabiliteit van onze financiële sector. Volgens Hans Schenk kan het “morgen of overmorgen fout gaan” en volgens Arnout Boot – toch niet de minste – tikt er een tijdbom onder onze broze economie.

Ewald Engelen (columnist van De Groene en FTM) liet zich zo mogelijk nog wat harder uit en heeft het over een “rottingsproces” dat gewoon door gaat. Banken zouden hun gokdeel te frequent inzetten en met uw geld als het ware het internationale financiële casino betreden met de wetenschap dat als het koninkrijk in elkaar stort, de Nederlandse staat sowieso wel bij zal springen. De grote baas van de AFM, Hans Hoogervorst, liet zich ook in dat soort bewoordingen uit.

Hoofddoekjes
Maar ook de als uiterst integer bekend staande oud topman van de Rabobank, Herman Wijffels, haalt opvallend hard uit naar zijn oud-collega’s. Volgens hem is er sinds 2008 niets veranderd en is er zelfs sprake van onverantwoord bestuur binnen de financiële sector. Maar ook de politiek krijgt er van langs. Volgens Wijffels is Den Haag slechts geïnteresseerd in restauratiepolitiek, hetgeen niet past bij het huidige tijdsgewricht.

En daar heeft Wijffels wel een punt. Naar mijn idee zou er inderdaad financieel deltaplan opgezet moeten worden voor de Hollandse polder. Dat de afgelopen tien jaar het wel of niet dragen van hoofddoekjes de politiek meer bezig houdt dan de degelijkheid van ons financiële stelsel spreekt natuurlijk boekdelen. Dat de politiek “de ballen verstand heeft” van de financiële wereld behoeft geen betoog, maar is wel schrijnend te noemen.

Om die reden zouden wij pleiten voor een nationale aanpak van alle problemen die samenhangen met onze diepgewortelde financiële sector. Toeval of niet maar mijn oude werkgever, de Nationale Investeringsbank (nu NIBC), vindt zijn oorsprong bij de financiële malaise waar Nederland na de oorlog mee werd geconfronteerd. Het succes van de bank is in die rol vaak geroemd.

Cruijff
Maar er is meer. Issues als het zorgvuldig structureren van de hypotheekmarkt, het verplicht sparen, het opsplitsen van bankfuncties zijn zo maar een paar aandachtspunten waar het gemiddelde Tweede Kamer lid regelmatig wartaal over uitslaat. Het voorzitterschap van zo’n deltaplan lijkt ons dan wel een mooi klusje voor Wijffels. Ook hij mag wat ons betreft, net als Cruijff nu bij Ajax en eerder bij Barcelona, de daad bij het woord voegen en op die manier zelf invulling geven aan zijn eigen restauratiepolitiek.

De kans daarop is natuurlijk uiterst klein als we simpelweg constateren dat politiek Den Haag gisteren rollebollend over straat gaat met de Nederlandsche Bank over de opvolging van onze vriendelijke hinkepoot Nout Wellink. Het zal dus nog wel even doormodderen worden.


Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money: Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen.

Uw reactie is welkom via Dwarshuis@Columbeurs.nl

Jan Dwarshuis
Jan Dwarshuis
Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...
Gevolgd door 35 leden