
Bij Follow the Money gaat het geld dat binnenkomt zoveel mogelijk naar onze onderzoeksjournalistiek. Hoe meer mensen er lid zijn, hoe meer geld wij in onze onderzoeken kunnen investeren. Dat is geen loze belofte, maar een grondbeginsel van onze onderneming. Dat schept ook een verantwoordelijkheid: laten zien dat je die belofte nakomt. Daarom leggen we graag uit waar ons geld vandaan komt en waar we het aan uitgeven.
We prijzen ons zeer gelukkig met de enorme groei die we de laatste jaren hebben doorgemaakt. Eind 2019 lag het totale ledental rond de 16 duizend, inmiddels naderen we de 37 duizend. Dat is een groei van meer dan 130 procent. De financiële steun van leden betekent dat we bij Follow the Money kunnen doen waarvoor we zijn opgericht: radicaal onafhankelijke onderzoeksjournalistiek bedrijven.
Voordat we in de getallen duiken, willen we we eerst iets wezenlijks over het bedrijf uitleggen. Follow the Money is geen doorsnee-onderneming. Met onderzoeksjournalistiek controleren we de macht en leveren we een bijdrage aan het functioneren van onze democratie. Het optimaal leveren van deze maatschappelijke bijdrage is ons belangrijkste doel, niet zoveel mogelijk winst maken.
Om zo onafhankelijk mogelijk te opereren, willen we per se onze eigen broek ophouden. Jaren geleden hebben we bewust gekozen voor het advertentieloze ledenmodel; toch accepteert Follow the Money ook donaties en subsidies. Dat doen we omdat we zo grotere, ambitieuzere projecten kunnen financieren die uit bedrijfsmatige opvattingen als ‘te riskant’ omschreven zouden worden.
Het dossier Jeugdzorg in het Rood is een goed voorbeeld. We deden met een team van zes mensen ruim anderhalf jaar onderzoek naar de geldstromen en misstanden in de jeugdzorg. We werkten daarbij samen met de redacties van verschillende regionale media, die met behulp van het onderzoekswerk van ons team tot eigen producties kwamen. Daarmee kreeg het onderzoek op vele plekken over een langere periode aandacht; dat zorgde voor maximale impact.
Follow the Money is een private onderneming, maar om ons maatschappelijk karakter te formaliseren, hebben we laten vastleggen dat er een dividendplafond is van 5 procent over het totale geïnvesteerde vermogen. Zodoende kunnen eventuele winsten maar zeer beperkt naar de aandeelhouders stromen.
In de praktijk gebeurt zelfs dat niet. Gedurende ons hele bestaan is er nooit dividend uitgekeerd. Er is bovendien voor de periode 2022 tot en met 2024 expliciet een dividendstop vastgelegd. Daardoor blijft al het geld dat we binnenkrijgen in de organisatie zelf, en kan dat in onze journalistiek worden geïnvesteerd.
Eind 2020 hebben we naast Follow the Money bv een tweede bedrijf opgericht, Follow the Money Publishing bv, waarin we onze boekenactiviteiten hebben ondergebracht. Beide bedrijven vallen onder onze holding FTM Media bv. De cijfers hieronder zijn de samengevoegde cijfers voor beide bv’s. Voor beide organisaties geldt het eerder genoemde dividendplafond.
Onze inkomsten
In 2021 bedroeg onze omzet 2.804.292 euro, een stijging van 50 procent ten opzichte van 2020. Het nettoresultaat was 10 procent en dat geld gaat volledig naar ons budget van 2022 voor journalistiek. Daarnaast bouwen we een buffer op om de continuïteit van Follow the Money te garanderen. We zijn zuinig en behoedzaam: mochten er economisch mindere tijden komen, dan willen we tegenvallers kunnen opvangen.
Lidmaatschappen
Met 89 procent van de omzet in 2021 vormen betalende leden verreweg onze grootste inkomstenbron, en dat aandeel is ten opzichte van 2020 zelfs iets gestegen (toen was het 87 procent). Betalende lezers zorgen ervoor dat wij ons werk radicaal onafhankelijk kunnen uitvoeren: vrij van de grillen van adverteerders en zonder ons nagelbijtend druk te hoeven maken over de pageviews.
In 2021 is het aantal betalende lezers fors meer toegenomen dan we hadden begroot. We begonnen het jaar met 24 duizend leden, en gingen uit van een groei naar 30 duizend aan het eind van jaar, maar op 31 december hadden we er ruim 34 duizend. We hebben geplande investeringen daardoor naar voren kunnen halen.
Driekwart van onze leden betaalt per jaar of per twee jaar, de overigen per maand. Voor ons is zijn de langlopende abonnementen heel prettig, omdat we dan financieel langer vooruit kunnen kijken. ZIj betalen namelijk aan het begin van hun lidmaatschapsperiode het volledige bedrag.
Subsidies
6 procent van onze inkomsten is afkomstig uit donaties van stichtingen en subsidies.
In 2021 was de grootste daarvan een subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek voor ons project ‘Bouwstenen en cement’. We ontwikkelden een digitale structuur voor complexe en omvangrijke onderzoeksprojecten, die samenwerking met regionale journalisten faciliteert. Follow the Money neemt daarbij ‘het zware werk’ op zich en maakt de onderzoeksresultaten toegankelijk voor regionale partners, zoals we dat bij het project Jeugdzorg in het Rood deden
Daarnaast heeft ons team in Brussel een internationaal onderzoek geleid naar de bestedingen van het zogeheten corona-herstelfonds (Recovery and Resilience Facility). Dankzij die samenwerking kunnen wij en de deelnemende mediapartners de impact van deze journalistieke producties vergroten.
Donaties van leden
Meerdere keren per dag maken mensen donaties aan ons over. Soms zijn dat leden die een extraatje willen geven, soms mensen de geen lid willen of kunnen worden, maar wel graag onze journalistieke missie willen steunen. In 2021 bedroeg de gemiddelde donatie circa 100 euro.
Follow the Money accepteert op geen enkele manier donaties waaraan voorwaarden zijn gekoppeld.
Overig
De oplettende lezer heeft al gezien dat de bovenstaande inkomsten bij elkaar 99 procent zijn. De laatste 1 procent komt uit de verkoop van artikelen in onze webshop, zoals T-shirts en notitieboekjes.
Onze uitgaven
Doordat onze omzet zowel in 2020 als in 2021 snel groeide, hebben we veel kunnen investeren. Voor een journalistieke organisatie betekent dat vooral: meer mensen. We hebben het afgelopen jaar twee nieuwe teams opgezet: onze eigen data-redactie en Bureau Brussel, ons onderzoeksteam dat zich volledig richt op de controle van de EU.
Redactie
Journalistiek is een zeer arbeidsintensief proces. Het overgrote deel van onze uitgaven gaat daar naartoe. In totaal gaat 71 procent van ons budget naar de salarissen van de journalisten en eindredacteuren en de honoraria van onze freelance-redacteuren.
Ook de vergoedingen voor onze beeld- en videomakers vallen onder de redactionele kosten. Daarnaast betalen we de kosten van abonnementen op (vak)literatuur en databases met bedrijfsinformatie uit deze post
Uitgeverij & Marketing
Onze afdeling ledenwerving verzorgt de nieuwsbrieven bij elk artikel, onze posts op sociale media, plus alle andere uitingen om de publicaties van Follow the Money bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen.
Onder de post Uitgeverij & Marketing vallen tevens de honoraria voor deze afdeling en de overige uitgaven aan promotie van ons platform.
Platform
We zijn bij Follow the Money continu bezig met het verbeteren van onze website en app. Met ons development-team ontwikkelen we steeds nieuwe functies en verrijken we onze journalistiek. In 2021 hebben we extra investeringen gedaan om de achterliggende code van onze site naar de meest recente versie bij te werken. Verder bestaan de kosten uit afschrijvingen op ons online-platform.
Bedrijfsvoering
Follow the Money is eind 2021 verhuisd van Amsterdam-Noord naar een nieuw kantoor op de Overtoom in Amsterdam. We hebben daardoor één maand (december) dubbele huur gehad. De nieuwe locatie is aanzienlijk groter dan ons vorige kantoor, waardoor onze maandelijkse lasten voor huisvesting toenemen. In 2021 vormden de huisvestingskosten 1,8 procent van de totale uitgaven.
Onder deze post vallen ook de kosten voor onze telefoon- en internetaansluitingen, uitgaven voor kantoorbenodigdheden, en koffie, thee plus soms een vrijdagmiddagborrel.
Onder Bedrijfsvoering vallen voorts zaken als de bank- en transactiekosten, accountancy- en boekhoudkosten, en juridische kosten.
Ontwikkeling boekenuitgeverij
In 2021 zijn we onze eigen uitgeverij begonnen, maar de eerste boeken zijn pas in 2022 verschenen. In 2021 hadden we zodoende wel uitgaven, maar geen opbrengsten.
Management en vergoeding
Het management van Follow the Money is in handen van drie directeuren: Arne van der Wal, Eric Smit en Jan-Willem Sanders. Geen van ons is in dienst bij Follow the Money: wij brengen ieder een maandelijkse vergoeding in rekening. Die bedroeg 6000 euro in de eerste helft van 2021 en 6500 euro in de tweede helft van het jaar, en blijft dat in 2022.
Gedeponeerde jaarrekening
De hierboven genoemde cijfers zijn een samenvatting van de jaarrekening van twee bv’s. Voor de liefhebbers: de gedeponeerde jaarrekeningen daarvan vind je hier, als pdf.
- Follow the Money bv (website en abonnementenbedrijf)
- Follow the Money Publishing bv (boekenuitgeverij en webshop)
Vragen?
Heb je vragen naar aanleiding van dit financiële jaarverslag? Stel ze gerust. We zullen die zo goed mogelijk beantwoorden. Houd er rekening mee dat sommige zaken privacygevoelig kunnen zijn.
65 Bijdragen
Jos Groot
Jos Groot
Michel van Horssen
Jos GrootEric Smit 11
Michel van HorssenDat is pp
Jan-willem Sanders 7
Michel van HorssenJohn Janssen 4
Jos GrootEric Smit 11
Jos GrootArne, Jan-Willem en ik ontvangen geen loon, we brengen een managementvergoeding in rekening. Verzekeringen en pensioen moet daar ook uit worden betaald. Zolang ik voor FTM werk, heb ik amper aan een pensioen kunnen bouwen. Reden voor de verhoging onze vergoedingen is om die een beetje meer op het niveau te brengen van wat wij elders zouden kunnen verdienen. Overigens toucheren collega’s met vergelijkbare functies bij andere media maandelijks nog steeds (veel) meer dan wij.
Groet,
Eric
Gladius Amores 4
Eric SmitWat bij mij nog een enorm belangrijk verzoek is, zijn 2 dingen:
1) Transparante CVs van journalisten op de website ter preventie belangenverstrengeling (of de schijn van)
Hebben jullie de CV’s met daarin alle nevenfuncties, aandelenbelangen en evt. tokens, van iedere journalist al openbaar gemaakt op jullie website? Als egoisme of lobbykrachten eenmaal binnendringen zul je het niet kunnen managen of kunnen zien als Redacteur Eric. In de bankensector, advocatuur en de accountancy zijn eisen hieromtrent al jaren normaal binnen de kantoren. Maar ook daar is het niet optimaal. Ik vind dat hun CV’s ook publiek moeten worden want journalisten vervullen net als bankiers, juristen en accountants een publieke dienst. En het publiek / de consument moet er van op aan kunnen dat geen (schijn van) belangenverstrengeling optreedt. Zonder publiek toezicht is het inherente risico dat in organisaties problemen hiermee ontstaan aanwezig en onvoldoende gemitigeerd.
2) Opvolgingsprotocol / Testament ter borging onafhankelijke en integere journalistiek
Hoe is de integere opvolging gewaarborgd als er met jou of 1 van jouw 2 medefounders iets gebeurt? Is er een transparante bestuursbijbel of iets dergelijks waar wij als abonnees van op aan kunnen? Wie controleert naleving als jij er niet meer bent? Hoezo helpen wij hier niet de volgende CNN of FOX nieuws aan een positie van media-macht? Alle journalistieke platforms beginnen goed. De betonrot zet pas later in. Nadat de integere eerste founders zijn vertrokken of overleden.
Ik verzoek om begrip voor deze punten. Ik verzoek in het openbaar hier en niet uit slechte intentie maar uit goede intentie.
Waardering voor jullie ijver en financiele transparantie. Wat hebben jij en je co-founders en medewerkers een top-prestatie geleverd. Tien jaar geleden lagen de kaarten er heel anders voor in de Nederlandse journalistiek. FTM maakt enorm verschil.
Eric Smit 11
Gladius AmoresDank voor je bijdrage en aardige woorden, maar je vraagt ons naar ultieme transparantie terwijl je zelf schuilgaat achter een alias? De mores op FTM is nu juist dat we geen schuilnamen hanteren.
Wat betreft je vragen: we openbaren van elke journalist een beknopte biografie, sommigen zouden uitgebreider mogen. Vanzelfsprekend mogen redacteuren van FTM geen verstrengelde belangen hebben, daar ziet hoofdredactie op toe.
Wat betreft opvolging: we hebben een driekoppige hoofdredactie. Die is bestand tegen calamiteiten. Voor de verdere toekomst liggen er nog geen opvolgingsscenario’s klaar. Wel plannen voor de uitbouw van FTM. In kan je alvast verklappen dat we geen CNN of Fox wensen te worden.
Groet,
Eric
Gladius Amores 4
Eric SmitMaar kan je dan ook ingaan op mijn opmerking over opvolgingsrisico. Ik geloof wel in jouw blauwe ogen, alleen is jouw leven helaas eindig. Het is niet fair noch redelijk vind ik dat we slechts jou op je woord moeten geloven hoor en tegelijk meewerken er aan dat FTM steeds meer abbonees krijgt. Maken we een nieuw nog sterker monster of een zegen voor de journalistiek op de lange termijn?
Het grote belang van wat ik hier te berde breng wordt onderschreven door Nieuwsuur die net een item maakte over in-transparante CV’s van Hoogleraren: LINK https://youtu.be/Hmu2Pqrh4O8
Denk er maar eens rustig over na. Ieder jaar zal ik me roeren hierover.🙂
PS Privacy en gemoedsrust dat zijn mijn redenen voor een alias. Ook werk ik als ondernemer in sectoren met talloze problemen (waaronder gebrekkige CV’s en intransparantie aangaande belangen). Ik kan niet vrijuit spreken als ik mijn alias openbaar. Ik loop dan risico brodeloos te worden. Ik vind het ook erg ja. Ik zou graag bevestiging willen of dan een hard argument waarom ik toch mijn alias openbaar zou moeten maken.
En verder uit ik mij bewust niet als een hork, want dat is veelal wel het gevolg voor de mensen met aliassen: je misdragen in communicatief verkeer. Ik druk me heel bewust keurig uit. Althans ik probeer.
Eric Smit 11
Gladius AmoresDe afspraak hier is: met je eigen naam reageren. Punt. Wij reageren in principe niet op mensen die niet op gelijke voet het gesprek aan willen gaan en vinden het onwenselijk om dat hier op ons platform te entameren. Dat jij je fatsoenlijk uitdrukt is fijn, maar is geen vrijbrief voor het gebruik van een schuilnaam. Je eigen privacy-wensen schuren om te beginnen nogal stevig met de openheid die je van anderen verwacht, denk daar ook eens rustig over na.
Nog een fijne tweede Paasdag.
Groet,
Eric
Gladius Amores 4
Eric SmitAls FTM bijvoorbeeld over 20 jaar wordt verkocht aan NRC of FD Mediagroep, dan heb ik in ieder geval vroegtijdig laten weten dat niet correct te vinden. Sterker nog, ik wil dit pro-actief bespreekbaar maken.
Ik zal zeker nadenken over mijn eigen privacy wensen. Mijn suggesties dienen te worden gezien als een constructieve bijdrage.
Klokkenluiders en mensen die misstanden durven benoemen of bespreken in hun beroepsgroep worden met regelmaat negatief bejegend. Edward Snowden en Julian Assange zijn extreme voorbeelden maar mensen die hun leven opgaven door hun naam en identiteit te onthullen. Mijn punt: Privacy beschermt ons wel.
Ik sluit af met een onderbelicht Nederlands voorbeeld ter inspiratie. Arthur Godlieb, een professional bij de Nederlandse Zorg-Autoriteit die uiteindelijk zijn dossiers inleverde bij het NRC en de NOS en zelfmoord pleegde (circa 2014).
Zembla meldt daarover: “ Stelt u zich eens voor, u doet uw werk al jaren met veel toewijding en plezier. U wordt gewaardeerd. Maar dan komt er een verandering in managementstijl. U ontdekt onzorgvuldigheden en kaart dat aan, intern. Maar kritiek wordt niet op prijs gesteld. U wordt zelfs negatief beoordeeld. U wordt genegeerd, ze moeten u niet meer.
Het overkomt Arthur Gotlieb, 50 jaar en senior beleidsmedewerker bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Hij komt in verweer, schrijft een dik rapport voor zijn hoogste baas. Hij luidt de noodklok over grote misstanden.
Twee weken later maakt Gotlieb een eind aan zijn leven. Omdat de NZa van zins lijkt om de affaire stil te houden, stapt de familie van Arthur naar de pers. En zo wordt Arthur Gotlieb postuum klokkenluider.”
Link: https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/de-dood-van-een-klokkenluider
Eric Smit 11
Gladius AmoresMet vriendelijke groet,
Eric Smit
Gladius Amores 4
Eric SmitHeb dat overigens al reeds gedaan in het verleden hoor.
Dank voor de interactie.
John Janssen 4
Gladius AmoresIk begrijp het algehele komma...... niet over vergoedingen, blijkbare non-transparantie en mogelijke waarborg van opvolging.
Gladius Amores 4
John JanssenAlgemeen (dus niet jegens FTM specifiek gericht) : Media maken wij de burgers en lezers machtig als beinvloeders van de publieke opinie en het publieke debat. Doch als deze media geen tegenspraak dulden en zich niet controleerbaar en aanspreekbaar opstellen jegens kritiek van oprecht goedwillende lezers die vanuit integere intenties handelen, dan treft de blaam niet alleen het medium. De blaam treft dan ook de lezer die het ontstaan en de groei van het medium heeft ondersteund. Dit geldt niet alleen voor media, maar ook voor banken, accountantskantoren, advocatenkantoren, politieke partijen, vrijwel alle organisaties in het maatschappelijk verkeer m.i.
Wij krijgen als burgers en lezers precies de leiders, de journalistiek en de organisaties die wij verdienen en groot maken m.i.
Opzeggen en niet vernieuwen van mijn FTM abbonnement is niet aan de orde. Ik heb hoe klein mijn bijdrage ook is als individuele abonnee, bijgedragen aan de groei en wording van FTM, en dat deed en doe ik graag. Dat doe ik al jaren bv. door middel van serieuze inhoudelijke reacties op dit platform, en die mogelijkheid waardeer ik zeer. En ook beveel ik FTM aan en betaal ik graag mijn abbonnementsfee.
Actief burgerschap.
dirk Roelofsen
Eric SmitEric Smit 11
dirk RoelofsenGroet,
Eric
dirk Roelofsen
Eric SmitEric Smit 11
dirk RoelofsenHannie Groen 5
Eric SmitPaulien van Stijn 4
Jos GrootEric Smit 11
Paulien van StijnKareltje van Putten
Jos GrootAlex Vis 3
Jos GrootWalter Devenijns 1
Eric Smit 11
Walter DevenijnsEind 2019 hadden we 5 mensen op de loonlijst staan, op dit moment zijn het er meer dan 35. We vinden het belangrijk om journalisten echte banen te kunnen bieden. Daarnaast werken we ook nog met freelancers.
Groet,
Eric
Walter Devenijns 1
Eric SmitArne van der Wal 10
Walter DevenijnsWalter Devenijns 1
Arne van der WalLucas Vroom
Rob Kraaijenvanger
[Verwijderd]
Hebbie die ook online?
En dat eigen vermogen van 1,7 miljoen?
Jan-willem Sanders 7
[Verwijderd]Zien wij dat dus als een schuld
[Verwijderd]
Jan-willem Sanders[Verwijderd]
Jan-willem SandersEn een kortlopende schuld van 1,7 miljoen die geen schuld is maar overlopende activa, toch?
Hiervoor hoeven jullie enkel twee jaar een site in de lucht te houden, en freelancers en stagiaires stukken laten schrijven.
Dus jullie netto-cash-positie is duidelijk.
Nu wellicht wat inzicht in de winst/verliesrekening, en niet verbergen achter percentages zonder noemen van de absolute getallen?
Openheid, net zoals binnen het geldstelsel?
Eric Smit 11
[Verwijderd]Groet, Eric
[Verwijderd]
Eric SmitIk ben geen communist maar gematigd kapitalist, dus ik gun jullie je verdienmodel.
Maar zo’n 30.000 (wat zal groeien komende jaren) x € 90 (gemiddeld) per jaar (wat hoger zal worden komende jaren) is een hoop (€ 2,700,000 en meer) geld, dus hoe je dat dan besteedt lijkt me het meest helder te duiden door de echte W&V cijfers te laten zien, niet door %% en vaag taalgebruik, gecombineerd met praatjes die woordvoerders van CEO’s/CFO’s van grote bedrijven gebruiken om de vaak absurde beloning te rechtvaardigen.
De geldstromen / kasstromen van en naar de holding zijn ook noemenswaardig, net zoals noemen van alle aandeelhouders van de holding, die verstopt zitten achter een stichting administratiekantoor, toch?
Wie zij de UBO’s?
Heeft iets weg van een trust-structuur.
Je zou bijna gaan denken dat jullie zijn geadviseerd, en/of wellicht gefinanceerd, mede door Curaçaose invloeden.
Marcel B.? Gregori E.?
Maar, nogmaals, ik gun jullie je verdienmodel.
Groet
Eric Smit 11
[Verwijderd]Fijne zondag nog.
[Verwijderd]
Eric SmitWeet je nog?
https://www.ftm.nl/artikelen/aegon-s-sprintplan-ligt-opnieuw-onder-vuur?share=V5S4raCu4iDW2U6wEPRITRlQCHEE9lZ%2FXSuUHQmIlJI7uolte5FkZFmm%2BqnotA%3D%3D
[Verwijderd]
Eric SmitWietze van der Meulen 6
Eric Smit[Verwijderd]
Eric Smit“Geen UBO’s ingeschreven”…
https://www.kvk.nl/bestellen/#/34383141/ubo/
marcel 7
[Verwijderd]Hans Schouten
Marina Stil
Marina.
Jan-willem Sanders 7
Marina StilKarin Spaink 5
Marina Stil[Verwijderd]
Karin SpainkHet is een valse en misleidende beschrijving van de materiële werkelijkheid, om de volgzame groupies in de waan de houden dat ze er toe doen en invloed hebben op de geldstromen.
Over all is het een heel mooi marketingverhaal, om het verdienmodel goed te laten werken.
Marketing 10
Oprechtheid 5
Wietze van der Meulen 6
[Verwijderd]Een constructie met een stichting administratiekantoor en het weigeren om een winst- en verliesrekening aan de "leden" (in essentie meer een soort donateurs) te presenteren, kan ik niet als transparant beschouwen; dit met name niet als het inzichtelijk maken van geldstromen bij derden 1 van je hoofddoelstellingen is....
Jim van Beusekom 1
[Verwijderd]Wietze van der Meulen 6
Jim van BeusekomJim van Beusekom 1
Wietze van der MeulenWietze van der Meulen 6
Jim van BeusekomRaymond Nyns
Jullie zijn bepaald niet overbetaald voor jullie bevlogen en maatschappelijk zeer relevante werk. Hopelijk zet de groei door en komt er meer ruimte voor een nette beloning en een fatsoenlijke pensioenopbouw.
Henk Bohlander 1
De managementfee lijkt mij alleszins redelijk voor hetgeen jullie doen.
Wel zou de vraag kunnen opkomen wie de hoogte van de fee bepaalt. Zijn jullie dat zelf of is dat een "onafhankelijk" orgaan?
Daarnaast heb ik twee niet financiele vragen, dus wellicht niet passend in deze thread:
1. Mooi dat het lezers/aboneebestand groeit. Dat is een indicatie voor de behoefte aan jullie platform. Mijn vraag: Hebben jullie zicht op de impact van het platform en de publicaties? Wanneer zijn jullie daar tevreden over?
2. Wat zijn de uitdagingen en ambities voor de komende periode?
Groet,
Henk Bohlander
Ruud Dijkslag
Jullie zijn erg goed bezig
Mvg Ruud
LS Olijve
En.. Management fee - of wat voor fee dan ook - lijkt mij alleen maar dik verdiend.
Aleida 3
financieel 'jaarverslag' FTM 2021
omzet 2.804.292,00 euro in 2021 (omzet 2020 1.869.528 dat voor 87 procent gefinancierd werd door betalende leden)
netto resultaat 280.429,20 eur - getransporteerd naar 2022 voor budget journalistiek.
inkomsten? of omzet? bestaat uit:
omzet? is voor 89 procent lidmaatschappen .... (betalende leden)
6 procent subsidies van stichtingen en ..... *
4 procent donaties van .....
1 procent overige .... (verkoop webshopartikelen)
aantal leden
31 december 2020 | 31 december 2021
24.000 | 34.000
25.500 hebben een jaar of 2 jaar betaald
8.500 betaalt per maand
* Stimuleringsfonds voor de journalistiek voor 'Bouwstenen en cement'
ontwikkelt in 2021: digitale structuur voor complexe en omvangrijke onderzoeksprojecten (ook) om 'regionaal' onderzoeksresultaten beschikbaar te stellen bij voorbeeld bij 'Jeugdzorg in het Rood'.
Er is of was in 2021 een team in Brussel. Dit heeft het 'corona-herstelfonds' onderzocht dat in het Engels vertaald Recovery and Resilience Facility heet.
(.... samenwerking met anderen of 'eigen' team?)
gemiddelde donatie is / was 100 euro per dag of per transport/overmaking?
(er worden geen donaties geaccepteerd waar 'voorwaarden' aan zijn verbonden)
2021
in | uit
89 procent lidmaatschappen .... (betalende leden) | 71 % aan redactie
6 procent subsidies van stichtingen en ..... * | 12 % aan uitgeverij en marketing
4 procent donaties van ..... | 7 % aan platform
1 procent overige .... (verkoop webshopartikelen) | 7 % aan bedrijfsvoering (waarvan huisvestingskosten
Aleida 3
2021
in | uit
89 procent lidmaatschappen .... (betalende leden) | 71 % aan redactie
6 procent subsidies van stichtingen en ..... * | 12 % aan uitgeverij en marketing
4 procent donaties van ..... | 7 % aan platform
1 procent overige .... (verkoop webshopartikelen) | 7 % aan bedrijfsvoering (waarvan huisvestingskosten 1,8 procent) verder borrels etc.
| 3 % aan ontwikkeling boekenuitgeverij
| transport naar 2022 tien procent ,,,,,,,?
7 procent van de uitgaven is besteed aan 'platform' onder andere 'afschrijvingen op ons online-platform'
"Het management van Follow the Money is in handen van drie directeuren: Arne van der Wal, Eric Smit en Jan-Willem Sanders. Geen van ons is in dienst bij Follow the Money:" zeer merkwaardige uiting gedaan door 'ons' ...
Eric Smit 11
AleidaWat is er zo gek? Dat wij niet in dienst zijn heeft iets te maken met ons aandeelhouderschap. We zijn directeur en grootaandeelhouder, afgekort: dga. We brengen via onze bv’s een managementvergoeding in rekening en dan ben je officieel niet in dienst. De hoogte van de vergoeding is bekend.
Groet,
Eric
Hannie Groen 5
De antwoorden van bestuurslid Eric zijn soms nogal defensief en naar mijn gevoel soms ook arrogant en niet open. En dat jullie elders meer kunnen verdienen, so what? Mede door bovenstaande EN de enorme groei van FTM (meestal wordt het er dan niet beter van) ga ik mijn lidmaatschap heroverwegen.
Eric Smit 11
Hannie GroenHeb je al eerder een vraag aan me gesteld? Zo ja: zou je die nog een keer voor me kunnen herhalen?
Alvast dank.
Eric
Ruud Abas
Is het moeilijk om te vertellen wat een hoofdredacteur ,redacteuren en administratief personeel verdiend en wat doen aandeelhouders en wat doen deze.
Ik ben benieuwd.
Eric Smit 11
Ruud AbasJohn Quast