© Flickr

Gevierd belastingwaakhond OESO stapt over naar EY

Marlies de Ruiter, tot voor kort namens de OESO strijder tegen belastingontwijking door multinationals, stapt over naar de andere kant. Ze gaat werken in de belastingpraktijk van accountants- en advieskantoor EY.

In haar rol als hoofd internationale belastingverdragen bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) stond Marlies de Ruiter mede aan de wieg van een uitgebreid actieplan dat belastingontwijking door grote bedrijven moet tegengaan. Het plan werd in oktober vorig jaar gepresenteerd en wordt inmiddels gesteund door meer dan 40 landen — samen goed voor ruim 90 procent van de wereldeconomie.

De Ruiter werd erom geroemd. 'Zij trotseert Apple, Google en Starbucks,' kopte NRC. Het Financieele Dagblad noemde het actieplan 'bijna te mooi om waar te zijn'.

Kritisch

Zelf was De Ruiter openlijk kritisch op de belastingkantoren die multinationals bijstaan bij het ontwijken van belasting en die namens hen lobbyen voor soepele wet- en regelgeving. Ze toonde zich in NRC verbijsterd over het feit dat bijna 90 procent van de tax managers bij EY het prima vond dat een multinational nauwelijks belasting betaalt — de ontwijkingsroutes zijn immers legaal.

Als topvrouw bij de OESO stonden de fiscalisten van grote kantoren 'heel veel' bij haar op de stoep, zei De Ruiter tegen de krant. 'Waar ik de grootste moeite mee heb, is dat ik via lobbyisten de hele tijd met dezelfde bedrijven aan het praten ben. Dan zit ik bijvoorbeeld voor de derde keer met dezelfde tax manager over hetzelfde onderwerp te praten. Ik noem geen namen, maar dat vind ik niet kunnen. Zo iemand probeert als een olievlek heel veel invloed uit te oefenen.'

Draaideur

En nu stapt Marlies de Ruiter dus zelf over naar EY. Ze gaat aan de slag in de belastingpraktijk van het accountants- en advieskantoor. 'Zij gaat zich bezighouden met tax-policy. Deels in de Nederlandse, deels in de internationale praktijk,' bevestigt EY-woordvoerder Jhorna Erkens aan Follow the Money. De Ruiter begint volgende week in haar nieuwe rol, aldus Erkens. Ze is zelf niet bereikbaar voor commentaar.

Saillant detail: haar opvolger als hoofd belastingverdragen bij de OESO is de Amerikaan Jefferson Vanderwolk. Die werkte tot juni bij EY.

Opmerkelijk genoeg sprak de OESO zich in een studie uit 2014 nog stevig uit tegen de draaideur tussen bedrijfsleven en overheid: 'The practice of “revolving doors”, where staff can slip between related public and private sectors, threatens the integrity of public decision-making by raising the risks of conflicts of interest and the misuse of insider information and contacts.'