Financiële mijnenveger

3 Connecties

Relaties

Beurs Valuta

Werkvelden

Beleggen
1 Bijdrage

Het dieptepunt van 8 augustus op de beurs was een mooi instapmoment geweest, zo kan men achteraf concluderen. Belegger Jan Dwarshuis doceert.

Zo links en rechts wordt het ondenkbare toch denkbaar: het Damrak sloot gisteren hoger en opent vanochtend ook iets hoger. Als wij de emotie zijn werk laten doen dan was 8 augustus een aardig instapmoment geweest. Toeval of niet, het is precies de dag waarop wij stoïcijns besloten aandelen op te pakken voor onze Columbeurs-Portefeuille. 
 
Wij betogen al langer dat u zich als schoenmaker bij uw leest moet houden. Het mixen van speculeren in valuta’s en aandelenkoersen is niet aan ons besteed en raden wij u zeker niet aan. Wij dekken onze valuta’s braaf en saai af en laten het daarbij. Nadenken over onze wiebelige aandelenkoersen is immers al lastig genoeg. Vorige week pakten wij voor de Columbeurs-Portefeuille het aandeel Goldman Sachs op, om maar eens wat te noemen. Gisterenavond op het slot werd het aandeel in elkaar gestampt omdat de grote baas van Goldman - Lloyd Blankfein - Steptoe & Johnson LLP in de arm heeft genomen. En dat is niet om een overdonderende surprise party te organiseren voor een intieme schare van zijn medewerkers. Maar dat terzijde.
 
Valuta's  
Toch zijn er onwetende lieden die beweren feilloos te kunnen voorspellen hoe de valuta’s zich in de toekomst gaan verhouden. Wij lachen bescheiden in ons vuistje. Het is oorlog in valutaland. Ons staat nog helder voor de geest hoe de provincie Noord-Holland ook dacht de IJslandse wijsheid in pacht te hebben en doodleuk een deposito afsloot van 78 miljoen euro. Een subtiel onderzoek naar de IJslandse munt en economie was wel op zijn plaats geweest. Maar meer recentelijk zijn het de ambtenaren van Saint-Tropez die de klok hebben horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt. De Zwitserse munt is veilig, dus besloten de heren uitgerekend in een van de sterkste valuta’s ter wereld te gaan lenen. Speculatie – of beleggen, zo u wilt – en ambtenaren zijn geen gelukkige combinatie. Ook Jan Kees de Jager en premier Rutte, alias Knabbel en Babbel, hebben moeite met de ingewikkelde materie.  
 
Wij geven ruiterlijk toe dat beleggen vandaag de dag topsport is. Van alle kanten verandert het speelveld in een rap tempo. Reden te meer u niet in te laten met speculatie van valuta’s waar u de ballen verstand van heeft. Tevens raden wij u aan geen producten te laten opspelden waar de dealingrooms van een aantal grootbanken u voorzichtig maar gedegen mee uitknijpen. Hou het simpel. Beleg simpel, en investeer in bedrijven die u kent en welke degelijk gefinancierd zijn. Dat is al moeilijk genoeg.  
 
Über-optimisten
Want aandelen zijn vandaag de dag zo gek nog niet. En ze zijn de afgelopen tijd lekker in elkaar gestampt. Voor het beleggen in obligaties moet u de beschikking hebben over een geavanceerde financiële mijnenveger. En dat terwijl er genoeg aandeeltjes op te pikken zijn die een fatsoenlijk dividendrendement laten zien en geen Griekse gevoelens bij u losmaken als u naar de balans kijkt. 
 
Ondertussen pompt de ECB haar balans wederom verder op. Wij maken ons zorgen. Maar ook de correspondentie van de onkreukbaar geachte Rabobank laat te wensen over. De heren hebben meer geleend tijdens de ondergang van Lehman Brothers dan ze u en ons hebben willen doen geloven. De Rabobank speelt al langer met haar AAA status en dito reputatie en dat geeft te denken. Het vervroegd ophalen van kernkapitaal zijn wij immers niet vergeten.
 
Tot slot nog een boodschap voor de über-optimisten van de NVM. De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen zijn wederom gedaald. En neemt u van ons aan dat deze nog wat verder gaan dalen. Niet alleen dit jaar, maar ook volgend jaar en waarschijnlijk ook nog in 2013. Wij zijn niet somber maar slechts realistisch. Misschien is het een idee dat, na de Rabobank, ook de NVM een basiscursus communicatie gaat volgen bij een bekend coachingbureau...
 
Jan Dwarshuis is columnist bij ©OLUMBEURS en Follow the Money. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde fondsen. Uw reactie is welkom via Dwarshuis@Columbeurs.nl