Financiële opwinding

3 Connecties

Onderwerpen

Lagarde Volatiliteit

Organisaties

IMF

Christine Lagarde ging deze week met de billen bloot vanwege het Grieks steunbeleid. Columnist Jan Dwarshuis ziet de financiële markten steeds meer opgewonden raken.

Eindelijk dalen de aandelenkoersen weer eens. Gelukkig maar. Volgens marktvorsers nemen de risico’s toe. In mijn ogen nemen de risico’s juist af wanneer de koersen dalen. Immers, de kans dat u voordelig een aandeel kunt oppakken neemt in zo’n situatie juist toe en de bijbehorende investering – ook wel exposure genoemd – neemt af. Dit leidt soms tot hilarische discussies met diverse beursgenoten.

De laatste stuiptrekkingen van SNS vind ik schrijnend te noemen. Daar waar de voormalige top van de SNS zelf eerst nog de problemen rondom Property Finance glashard ontkende, blijkt de realiteit een opeenstapeling van ellende in de vorm van steen en cement. Jeroen Dijsselbloem heeft in ieder geval twee glimmende dossiers op zijn bureau liggen. Links dat van de Fyra  en rechts dat van de SNS waar hij als vertegenwoordiger van de Nederlandse staat in stilte geniet van zijn gedwongen aandeelhouderschap.

Hoofdprijs naar IMF
Maar de hoofdprijs op het gebied van leugenachtige berichtgeving gaat deze week gaat toch naar een andere gerespecteerde instelling, te weten het IMF met als aanspreekpunt Angela Mozilla Christine Lagarde. Het blijkt dat het IMF de Grieken financieel heeft mishandeld. Eigenlijk is het land gebruikt als zondebok om de levensvatbaarheid van de Eurozone veilig te stellen. Het IMF manipuleerde data en kwam consequent naar buiten met te rooskleurige prognoses. Dit fenomeen is overigens niet nieuw. Tijdens de grote depressie van de jaren dertig van de vorige eeuw werden exact dezelfde tactieken gebruikt.
Destijds was ik van mening dat Griekenland het beste kon terugkeren naar de drachme. Mijn mening daarin is niet veranderd. Overigens lijkt Cyprus eenzelfde lot beschoren. U hoeft geen ‘whizzkid’ te zijn – om de woorden van Dijsselbloem maar eens te gebruiken – om te kunnen voorspellen dat Cyprus binnen drie jaar weer op de stoep staat in Brussel voor vele miljarden aan steun. De schatkist van Cyprus is en blijft een echoput.

 Lagarde met de billen bloot
Mijn voorlopige conclusie is dat kleine landen rücksichtslos geofferd worden om de euro koste wat kost te laten voortbestaan. Nu duidelijk is geworden dat zelfs het IMF onbetrouwbaar is in haar berichtgeving, roept dat direct de vraag op waarom mevrouw Lagarde uitgerekend deze week met de billen bloot gaat.
In mijn ogen is de timing van mevrouw Lagarde perfect te noemen. De financiële markten zijn over het algemeen redelijk tot rust gekomen, op de laatste spartelingen na dan. Het zou mij niet verbazen dat Lagarde de weg vrij maakt voor de ECB om over te schakelen op een volledig Europees programma van ‘quantitave easing’, ook wel verruiming van het monetaire beleid genoemd. En dit sluit dan weer aan op de eerdere uitlatingen van de voorzitter van de FED – Ben Bernanke – die eerder ‘tapering’ in de mond nam. Europa zou daarmee het stokje overnemen van de VS op het gebied van oneindig geld drukken. En daarmee zou Europa zich begeven op glad ijs en gaan tot het randje van haar mogelijkheden.

Hogere Volatiliteit
Stel dat bovenstaande zich inderdaad zo zou ontvouwen dan neemt de volatiliteit op de financiële markten de komende maanden onherroepelijk toe. De laatste dagen zien we al verschuivingen in de rente. Wellicht dat het slimme geld de bui al ziet hangen en de bakens om die reden aan het verzetten is, hetgeen de hogere volatiliteit van de afgelopen week verklaard. Aan u de schone taak om door al dit monetaire geweld niet financieel mishandeld te worden.

Rest mij u een goed weekend te wensen.

------

Jan Dwarshuis is senior asset manager bij Thirteen Asset Management AG, waar hij verantwoordelijk is voor het Thirteen Diversified Fund. Dwarshuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Professioneel houdt hij posities aan in grote Europese, Amerikaanse en Russische beursfondsen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Op het moment van schrijven heeft hij geen positie in bovengenoemde aandelen en is ook niet voornemens dat de komende 72 uur te doen.
 

Jan Dwarshuis
Jan Dwarshuis
Als zelfstandig ondernemer is hij actief geweest in verschillende takken van sport. Tussentijds bleef hij op het terrein van...
Gevolgd door 36 leden