
Hoe bankiers en beurshandelaars miljarden roofden van Europese belastingdiensten. Lees meer
In heel Europa zijn landen jaren achtereen doelwit geweest van ‘bendes’ van bankiers, handelaren en hedgefondsen. Via ingenieuze constructies pleegden zij fraude met dividendbelasting. De schade loopt in de tientallen miljarden. In Duitsland loopt een strafrechtelijk onderzoek naar diverse banken en bankiers. ‘Georganiseerde misdaad in krijtstreeppak,’ noemde een kroongetuige het. Ook in Nederland is de Belastingdienst tientallen jaren slachtoffer geweest van dividendstrippende bankiers.
The CumEx-files is een internationaal samenwerkingsverband van onderzoeksjournalisten waar Follow the Money deel van uitmaakt. Dat leidde in oktober 2018 tot de eerste een golf publicaties. Drie jaar later volgde de reprise met 16 journalistieke organisaties uit 5 continenten. De onderzoeken worden gecoördineerd door het Duitse onafhankelijke platform Correctiv. Meer weten: cumex-files.com.
KPMG adviseerde ABN Amro over frauduleuze CumEx-transacties in geschil met Duitse fiscus
Fortis Bank Nederland zette na nationalisatie in op frauduleuze CumEx-deals
De Nederlandse KAS Bank speelde een cruciale rol bij frauduleuze CumEx-transacties
Explainer: hoe werkt CumEx?
Het CumEx-schandaal: de officier van justitie in Keulen ‘zal niemand sparen’
De overheid gaat de strijd met dividendstrippers aan
Van CumEx-fraude verdachte ex-ABN Amro bankier op Mallorca gearresteerd
Hoe een Amsterdamse beurshandelaar tientallen miljoenen verdiende aan een Duits belastingschandaal
Voorzitter branchevereniging van beurshandelaren blijkt dividendstripper en treedt af
Dit zijn de Nederlandse verdachten uit de grootste belastingroof uit de geschiedenis
© JanJaap Rypkema
Europees Parlement wil financiële politie in de strijd tegen dividend- en belastingfraude
De Europese Commissie moet snel met een voorstel komen voor een Europese financiële politiedienst, die binnen Europol eigen onderzoeksmiddelen en bevoegdheden krijgt. Ook moet het mogelijk worden om grensoverschrijdende fiscale recherche en onderzoek naar financiële misdrijven te doen. Dit blijkt uit een omvangrijke resolutie van het Europees Parlement, die op 26 maart is aangenomen.
In een 72-pagina’s tellende resolutie somt het Europees Parlement een reeks maatregelen op die financiële misdrijven, belastingontwijking en -ontduiking moeten bestrijden. De maatregelen zijn een reactie op onder meer de onthullingen van onderzoeksjournalisten, zoals LuxLeaks, de Panama Papers, de Paradise Papers en de CumEx-files. De resolutie bevat tevens maatregelen die onderzoeksjournalisten moeten beschermen – wat hard nodig is, getuige onder meer de moord op de Slowaakse journalist Ján Kuciak en zijn vriendin Martina Kušnírová.
Op 29 november 2018 pleitte het Europees Parlement al voor maatregelen tegen transacties waarbij ten onrechte een of meerdere keren dividendbelasting bij de belastingdiensten van de lidstaten wordt teruggevorderd. Het pleidooi volgde kort na onthullingen van een consortium van Europese onderzoeksjournalisten, waarvan Follow the Money deel uitmaakt.
Op 26 maart werden deze maatregelen opgenomen in een omvangrijke resolutie, waarin ook tal van andere oproepen en aanbevelingen staan aan lidstaten en de Europese Commissie (het dagelijks bestuur van de EU) om financiële fraude en belastingontwijking en -ontduiking beter te kunnen bestrijden. Een resolutie bevat nooit concrete regelgeving, maar roept de Europese Commissie en lidstaten tot actie op: het is een politiek document. Wel kunnen de Commissie en individuele lidstaten op basis van een resolutie met voorstellen komen.
De FIOD wist al in 2005 van de fraude. Duitsland ontdekte pas eind 2011 dat het voor vele miljarden was opgelicht
In de resolutie komen de Europarlementariërs zelf al met enkele voorstellen. Zo moet de EC zo snel mogelijk komen met een voorstel voor een Europese financiële politie. Ingebed in Europol, waarin Europese politiediensten nauw samenwerken, moet deze financiële dienst haar eigen onderzoeksmogelijkheden krijgen. Daarnaast moet het mogelijk worden binnen de EU grensoverschrijdend onderzoek te doen naar belastingzaken en financiële misdrijven.
Over de CumEx-fraude zegt het Europees parlement dat wereldwijd al sinds de jaren negentig bekend is dat ingehouden dividendbelasting ten onrechte een of meerdere keren bij een belastingdienst kan worden teruggevraagd. Toch zijn er nooit gecoördineerde tegenmaatregelen genomen, zoals het onderzoek naar The CumEx Files blootlegde.
Recent onthulde Follow the Money dat de FIOD, de Nederlandse fiscale opsporingsdienst, al eind 2005 wist dat een aantal landen – waaronder Nederland, Duitsland, Zwitserland en de Verenigde Staten – de dupe waren van georganiseerde netwerken die onterecht dividendbelasting terugvorderden. De FIOD schatte het nadeel wereldwijd toen op ‘enkele miljarden’. Die informatie werd destijds niet met de betreffende landen gedeeld; Duitsland ontdekte pas eind 2011 dat de eigen belastingdienst voor vele miljarden was opgelicht.
Dossier
Wij gidsen je langs 5 belangrijkste CumEx publicaties tot nu toe
Europese landen – ook Nederland – zijn jarenlang het doelwit geweest van ‘bendes’ van bankiers, handelaren en hedgefondsen. Via ingenieuze constructies pleegden zij voor miljarden aan fraude met dividendbelasting. Dit blijkt uit 180.000 pagina's aan gelekte documenten, in handen van Follow the Money en 18 andere redacties in Europa.
Wil je een selectie ontvangen van 5 meest spraakmakende publicaties tot nu toe? Klik op de knop en we sturen je de gids aan je op en je krijgt een seintje bij nieuwe publicaties.
Fraudes als CumEx zijn mede mogelijk doordat belastingsystemen uiterst complex zijn en tal van juridische mazen bevatten, die vormen van dividenstrippen mogelijk maken. Daar komt bij dat belastingdiensten in veel lidstaten niet alert waren en onvoldoende zicht hadden op wie nu feitelijk de eigenaar van de aandelen was. Het Europees Parlement roept lidstaten daarom op de eigenaren van aandelen in kaart te brengen en die informatie zo actueel mogelijk te houden. De EC moet zonodig bekijken of er op dit vlak actie vanuit de Commissie nodig is.
De grensoverschrijdende praktijk van de CumEx-fraude kan alleen multilateraal worden bestreden
Het Europees Parlement drukt de lidstaten op het hart hun regels rond de teruggave van dividend goed te onderzoeken, mazen te identificeren en grondig te analyseren hoe buitenlandse partijen bij het terugvorderen van dividendbelasting betrokken zijn. Lidstaten zouden zich tevens moeten afvragen of zaken als dividendarbitrage en dividendstrippen een reëel economisch doel dienen, of vooral belastingontwijking of oneigenlijke belastingteruggave als oogmerk hebben.
De grensoverschrijdende praktijk van de CumEx-fraude kan voorts alleen multilateraal worden bestreden, stelt het Europees Parlement. Het EP waarschuwt de lidstaten daarom geen nieuwe bilaterale belastingverdragen te sluiten, omdat juist die altijd leiden tot nieuwe mazen. Het toch al complexe web van internationale belastingregels wordt er alleen maar ingewikkelder door.
Naar schatting zijn belastingdiensten in heel Europa voor ruim 55 miljard benadeeld door allerlei vormen van dividendstrippen. De Duitse justitie heeft de afgelopen twee jaar grondig onderzoek gedaan naar deze fraude. Dit jaar worden de eerste rechtszaken verwacht. In Nederland lopen twee strafrechtelijke onderzoeken naar de betrokkenheid van Nederlandse handelaren bij dividendstrippen met aandelen van bedrijven die aan een buitenlandse beurs genoteerd staan.
34 Bijdragen
Matthijs2 5
Martin van den Heuvel 1 11
Matthijs2Want iedereen die een beetje heeft opgelet, de afgelopen 4 decennia, weet dat het geld uiteindelijk toch wel bij de miljonairs terecht komt. One way or the other.
https://rijnlandmodel.jouwweb.nl/
Henk Bakker 6
wim de kort 8
Paul 121 5
Marla Singer 7
Paul 121De brievenbus firma waar u het over heeft is de maker van de BUK raket. Zij zou deze hebben verkocht aan Rusland dat bij een luchtverdediging onderdeel terecht gekomen zou zijn.
Maar de Nederlandse belasting ambtenaren maken geen onderscheid tussen Russische of Oekraïense partijen (zelfs niet tussen wapenhandelaars of maffioso). Als ze maar genoeg geld hebben lijkt het meest belangrijke te zijn.
Jan Smid 8
Parlementariërs krijgen een belastingvrije onkosten vergoeding, maar daar moeten natuurlijk wel onkosten tegenover staan. Als een parlementslid 50.000 euro belastingvrij krijgt voor onkosten en hij kan maar 10.000 aantonen is 40.000 euro dus belast en daarover moet het EP naast de loonheffingen ook pensioenpremie afdragen.
En wanneer gaat die politie beginnen en stoppen? Als de stemmen zijn geteld en de uitslag is aanvaard.
Hans 127 5
Jan SmidJan Smid 8
Hans 127Elmar Otter 6
Jan SmidElmar Otter 6
Hans 127Hans 127 5
Elmar OtterFormeel betalen ze IB, in de praktijk bruto=netto.
[Verwijderd]
En tegen alle andere fraudes binnen- en vanuit de financiele sector?
Een speciaal team 'handhaven ge-institutionaliseerde blinde vlekken' ?
[Verwijderd]
Jan Ooms 10
[Verwijderd]Gisteren is bekend geworden dat de overheid het contract met ING niet verlengd.
Niet dat dat iets helpt, maar het geeft wel aan hoe erg het is gesteld met ING dat zelfs de neoliberale NL-overheid geen zaken meer wil doen met ING.
Jan Smid 8
Jan Ooms[Verwijderd]
Jan SmidCo Pater 7
[Verwijderd]Marla Singer 7
[Verwijderd]Harry Petersen 2
[Verwijderd]En nee, ik zie niet in dat dit door de overheid betaald moet worden. De belastingen zijn al hoog genoeg.
[Verwijderd]
Harry PetersenEveline Bernard 6
Harry PetersenJe betaalt nu toch ook al voor die betaaldiensten? €5/maand is heus genoeg.
Harry Petersen 2
Jan Oomssquarejaw 5
Jan Smid 8
squarejawpetros 4
wim de kort 8
petrospaul Hoogendijk 8
petrosNiek Jansen 9
Marla Singer 7
Niek JansenDan kan trouwens Rutte ook zijn lucratieve baantjes gedag zeggen. Win win win!
wim de kort 8
Marla SingerNiek Jansen 9
wim de kortVreemd dat door de auteurs geen aandacht wordt besteed aan deze grootschalige internationale belastingontwijking in landen van productie middels het wijd verbreide systeem van brievenbusfirma's waarin Nederland met de VS de grootste spelers zijn. Het zijn dezelfde 'sociaal-democraten' zoals Dijsselbloem en Ploumen die in politiek naïeve praatshows zoals DWDD en Jinek-Pauw heel lief bepaalde ontwikkelingsprojecten voorstellen. Maar tegelijkertijd zijn zij de fanatieke verdedigers van vrijhandelsverdragen en belastingontwijking ten koste van meestal arme ontwikkelingslanden. In beide gevallen is de burger-belastingbetaler de klos en worden de multnationals gepamperd.
Marla Singer 7
Dat er in heel Europa onder het mom van de 3% begrotingsplafond (waar alleen de braafste jongetjes van de klas zich aan houden) lekker kunnen snijden in capaciteit van financiële recherche is maar wat handig. Dan kunnen alle vrindjes van zo mooi de mazen opzoeken en daar miljarden doorheen laten glippen. Wat dat betreft zou het me niets verbazen dat in de andere Europese landen ook partijen zijn die een wurggreep op het ministerie van justitie hebben en zich als 'nachtwaker' opstellen.
marcel 7
Vermoedelijk met als motief te voorkomen dat het publiek boos wordt op deze grootbanken en een bankrun starten. Gezien zijn uitspraken over de bonussen realiseert Ralph Hamers zich waarschijnlijk heel goed dat hij too big for jail is.