
Om de energietransitie efficiënt, effectief én binnen de afgesproken tijd te laten verlopen, zijn subsidies niet langer voldoende. De benodigde veranderingen in ons energiesysteem zijn technisch haalbaar, nu is het aan de overheid om dit met een krachtig financieel beleid vorm te geven. Maar hoe precies?
Nederland staat aan de vooravond van een complete economische en maatschappelijke vernieuwing. Tenminste, als het land zich aan de afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs wil houden. In dat geval is een verregaande herstructurering van de economie onvermijdelijk. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in zijn deze week gepubliceerde beleidsstudie ‘Opties voor energie- en klimaatbeleid’. Om de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen voldoende terug te dringen zijn ingrijpende veranderingen nodig in alle economische en maatschappelijke sectoren. Vervoer, infrastructuur, voedsel, landbouw, industrie, wonen en energieopwekking – het zal allemaal op de schop moeten. Zegt PBL.
Het Planbureau bestudeerde wat nodig is om de Nederlandse broeikasgasemissies in 2050 met ten minste 80 procent te verminderen ten opzichte van 1990. Dat vereist vooral krachtig beleid. Technisch gezien is de geplande reductie haalbaar in de 34 jaar tot aan 2050, schrijft het PBL in zijn rapport. Maar dan zullen we wel vol moeten inzetten op alle beschikbare middelen: energiebesparing, elektrificatie, CO2-vrije elektriciteitsproductie (kernenergie en hernieuwbare energie), groene brandstoffen, en CO2-opslag (carbon capture and storage). Het is niet langer of-of, maar en-en, aldus het Planbureau.
De vraag is natuurlijk hoe een dergelijke transitie gefinancierd kan worden
De vraag is natuurlijk hoe een dergelijke transitie gefinancierd kan worden. PBL stelt dat de investeringen die de komende jaren gedaan worden grotendeels het energiesysteem van 2050 zullen bepalen. 34 Jaar is een relatief korte investeringstermijn voor grootschalige energie- en infrastructuurprojecten. Daarom moeten we nu gaan nadenken over de financiering van het energiesysteem van de toekomst.
Krachtig financieel beleid
In opdracht van het PBL heeft Rens van Tilburg de financieringsopties voor een dergelijke energietransitie op een rijtje gezet. Van Tilburg is econoom en directeur van het Sustainable Finance Lab, dat verbonden is aan de Universiteit Utrecht. Hij concludeert dat de financiering van de energietransitie momenteel achterblijft bij de gestelde doelen. Er zijn te weinig groene investeringen, terwijl er nog wel volop wordt geïnvesteerd in fossiele energie. De financiële sector is nog altijd niet de motor achter de energietransitie, aldus Van Tilburg in zijn notitie voor het PBL. Dat is te wijten aan de algemene verwachting dat duurzame investeringen nog steeds minder rendabel zijn dan conventionele.
De overheid zou daarom moeten bijsturen. 'Het kabinet kan een krachtig signaal afgeven door duurzaamheid tot het centrale project voor de komende jaren te bestempelen,' schrijft Van Tilburg. Momenteel probeert de overheid via subsidies, garanties en regelingen om de onrendabele top weg te nemen en duurzame energieprojecten financierbaar te maken.
Van Tilburg adviseert echter om de overheid een nog sterkere speler te laten worden in de energietransitie. Bijvoorbeeld door de oprichting van een publieke investeringsinstelling. Hierbij wordt de vergelijking getrokken met de Duitse ontwikkelingsbank Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), die in Duitsland de Energiewende aanzwengelde. Als een van de weinige Europese landen bezit Nederland een dergelijke publieke ontwikkelingsbank echter niet.
Ontwikkelingsbank duurzame economie
Het idee voor zo’n publieke financieringsinstelling werd eerder dit jaar geopperd door Jeroen Kremers, voormalig topbankier en IMF-bestuurder. In een paper die Kremers in februari schreef op uitnodiging van de Sociaal-Economische Raad (SER) concludeert hij dat ‘de uitvoering van financieringsregelingen voor energieduurzaamheid en klimaatbescherming [momenteel] bij allerlei partijen belegd is. Het is een onoverzichtelijk geheel van fondsen, regelingen en uitvoerders.
Dit ratjetoe van regelingen omvat onder andere de Heffingskorting voor groen beleggen, de Energie-investeringsaftrek (EIA), de Milieu-investeringsaftrek (MIA), de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) en de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). De SDE+ regeling wordt onder meer gebruikt om de grootschalige windmolenparken op zee te financieren. Ook de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) en de Nederlandse Waterschaps Bank (NWB) spelen elk een afzonderlijke rol in de financiering van de energietransitie.
‘Subsidies zijn nu nog het leeuwendeel van de publieke middelen voor verduurzaming,’ schrijft Kremers. ‘Echter, om de effectiviteit en efficiëntie te verbeteren is internationaal een verschuiving aan de gang van subsidies naar financiering (revolving funds). Daardoor neemt de relevantie van de KfW-ervaring toe, immers als financiële instelling biedt KfW een slagvaardig vehikel om de voordelen van deze verschuiving uit te buiten. Mede dankzij KfW heeft Duitsland de Energiewende kunnen doorvoeren. Op zo’n verschuiving naar financiering is Nederland niet goed voorbereid, het sterk versnipperde financieringslandschap is daar debet aan.’
'Het is een onoverzichtelijk geheel van fondsen, regelingen en uitvoerders'
Kremers’ idee is dan ook om vier bestaande financiële instellingen – ontwikkelingsbank FMO, waterschapsbank NWB, gemeentebank BNG, en de financieringsregelingen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) – samen te laten gaan in een nieuw op te richten Nederlandse Financieringsinstelling voor Economische Ontwikkeling (NFEO). Werkgeversvereniging VNO-NCW ondersteunt het plan enthousiast, en ook de politiek reageerde eind juni positief op het eeste voorstel.
Investeringsvehikel
Met het plan voor een publieke financieringsinstelling zou de overheid nadrukkelijker een speler op de financieringsmarkt voor duurzame energie worden. Frappant is echter dat de overheid al een vergelijkbare rol van financier speelt als het gaat om de fossiele industrie. In dat geval doet zij dat echter niet via een publieke ontwikkelingsbank, maar via een staatsdeelneming. De rijksoverheid is namelijk mede-investeerder in gas- en olieprojecten door middel van Energie Beheer Nederland (EBN), een 100 procent staatsdeelneming. EBN investeert verplicht voor 40 procent mee in alle Nederlandse olie- en gasprojecten.
Waarom gebruiken we een dergelijke constructie dan ook niet voor hernieuwbare energie? Dat is de vraag die Rick Bosman stelt, consultant en onderzoeker naar de energietransitie bij DRIFT, het Rotterdamse onderzoeksinstituut voor duurzaamheidstransities. Zou EBN niet ook als investeringsvehikel gebruikt kunnen worden voor hernieuwbare energie, op de manier die we nu zoeken in een nieuw op te richten ontwikkelingsbank?
‘Het investeringsmechanisme achter EBN zou een interessante optie voor investeringen in duurzame energie kunnen zijn,’ denkt Bosman. ‘De grote uitdagingen bij dergelijke projecten zijn namelijk de kosten van upfront investment. Als EBN daaraan bijdraagt, wordt het makkelijker om de resterende financieringskosten bij elkaar te brengen.’
In de praktijk bezit de overheid dus al een financieringsinstelling om de energietransitie de noodzakelijke zwengel te geven. ‘Ik zie geen reële barrières om EBN niet in te zetten als investeringsvehikel voor duurzame energie,' aldus Bosman.
EBN: de ondergrondse investeerder
Het Planbureau voor de Leefomgeving geeft in zijn nieuwste rapport aan dat deze EBN-constructie – de staat als mede aandeelhouder in energieprojecten – een voorbeeld zou kunnen zijn voor nieuwe projecten rond ondergrondse CO2-opslag. Het Planbureau adviseert om een publiek-private samenwerking aan te gaan voor de oprichting van een carbon capture and storage-bedrijf. Hier zou de Rijksoverheid een belangrijke aandeelhouder in moeten zijn. De rol van EBN als mede-aandeelhouder van de gaswinning in Groningen dient hier dus expliciet als voorbeeld.
Ook bij geothermie wordt nagedacht over een mogelijke EBN-constructie. Zo schreef minister Kamp van Economische Zaken op 11 juli van deze maand nog aan de Tweede Kamer dat EBN een mogelijke rol zou kunnen spelen bij het verder ontwikkelen van geothermieprojecten.
Ook bij geothermie wordt nagedacht over een mogelijke rol van staatsdeelneming EBN
Ook de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) meldt dat EBN mogelijk voor geothermie ingezet zou kunnen worden. Bovengrondse investeringsmogelijkheden ziet men voor EBN echter niet direct. Het staatsbedrijf wordt toch vooral gezien als een investeringsvehikel voor ondergrondse zaken. Branchevereniging de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) laat weten dat EBN simpelweg niet in windenergie investeert. Bovendien is daar op dit moment geen directe noodzaak toe bij bijvoorbeeld het Wind op Zee-project op de Noordzee. Er is momenteel genoeg financiering vanuit commerciele partijen om Wind op Zee te financieren, aldus NWEA.
Hernieuwbaar als 'alternatief'
Waarom wordt EBN wel ingezet bij ondergrondse zaken, maar zoeken we bovengronds naar andere financieringsopties? Rick Bosman denkt dat dit te maken heeft met de oorspronkelijke visie op het bedrijf. ‘EBN is eigenlijk opgericht met als doel te zorgen dat de Nederlandse overheid kan meeprofiteren van de fossiele rijkdommen. Dat is dus erg verschillend van het stimuleren van duurzame energie.'
We hebben de vraag ook voorgelegd aan het ministerie van Economische Zaken, waar EBN onder valt. Zij schrijven het volgende: 'Diverse duurzame energieopties zijn zonder subsidie nog niet concurrerend met fossiele opties. De overheid geeft daarom SDE+ subsidie aan duurzame projecten.' Hiermee wordt de onrendabele top afgedekt, 'zodat de uitrol van duurzame energie gestimuleerd wordt.'
'Bij fossiele energie doen we alsof het wel een vrije markt is, terwijl daar in werkelijkheid flink wat op af te dingen is'
'Investeringen door EBN vinden plaats op commerciële basis,' laat het ministerie verder weten. 'Dit biedt in tegenstelling tot subsidiering geen oplossing en is geen alternatief voor SDE+. Het toekennen van de SDE+ subsidie aan duurzame projecten werkt vaak als hefboom om financiering te krijgen in de markt. Voor specifieke duurzame technieken waarbij er wel signalen zijn dat financiering een probleem is, zoals op dit moment bijvoorbeeld mogelijk voor geothermie geldt, kijkt het ministerie van Economische Zaken naar opties om dat probleem te verhelpen.'
Oftewel, duurzame opties worden via subsidies gestimuleerd, omdat ze nog niet commercieel vatbaar zijn. Ze zijn nog niet concurrerend genoeg met fossiele energie. Maar duidelijk is ook dat de overheid door middel van EBN een heel andere financiële betrokkenheid onderhoudt met de fossiele industrie dan met de duurzame energietak. In het een wordt commercieel geïnvesteerd, terwijl het ander wordt ondersteund met subsidies.
‘Mijn kritische lezing zou zijn dat het voor bepaalde partijen prettig is om duurzame energie met subsidies te financieren, omdat het daarmee een alternatieve optie blijft. Het wordt op deze manier nooit mainstream zoals fossiele energie,' speculeert Bosman. ‘Naar duurzaamheid kijken we nog altijd met een blik van subsidies. Dat mensen zeggen: Zie je wel, windmolens draaien op subsidie. Bij fossiele energie doen we ondertussen alsof het wel een vrije markt is, terwijl daar in werkelijkheid flink wat op af te dingen is.'
De Nederlandse overheid geeft per jaar namelijk zo’n 6 miljard euro aan subsidie of belastingvoordeel aan de fossiele energie, bleek vorig jaar uit berekeningen van CE Delft en Ecofys. Dit in tegenstelling tot zo’n 1,5 miljard voor duurzame energie. De uitleg van het ministerie dat duurzame energie nog niet concurrerend genoeg is met fossiele opties is daarmee dus ook maar heel betrekkelijk.
Een recente publicatie van twee onderzoekers van energiecentrum ECN herhaalde nog maar eens de noodzaak om ons denken over de fossiele energiemarkt als vrije markt aan te passen. Zij schrijven: ‘The fossil fuel industries have never operated as competitive product industries. They have enjoyed government subsidies, advantages, and protections since WWI, and continue to receive them today. The advantages of capital and financialization allow them to carry out business in noncompetitive ways and gives them options for side-stepping regulations.’
Bosman: 'Het zijn eigenlijk hele gescheiden werelden, waar op verschillende manieren naar gekeken wordt. Door de gevestigde partijen wordt er belang aan gehecht dat ook zo te houden.‘
Mainstream maken
Willen we duurzame energie een volwaardige plek in het energiesysteem geven, dan zal het uit die alternatieve financieringspositie gehaald moeten worden. Voor het Planbureau voor de Leefomgeving heeft het financieringsaspect dan ook een zeer belangrijke rol in de energietransitie. 'Bij transities waar een nieuwe infrastructuur moet worden uitgerold die ten koste gaat van de gevestigde partijen, heeft de financiële sector historisch gezien vaak een doorslaggevende rol gespeeld,' staat in het rapport. 'De kracht van de financiële sector is dat deze verwachtingen over de toekomst kan vertalen naar huidige financiële prikkels.'
'De kracht van de financiële sector is dat deze verwachtingen over de toekomst kan vertalen naar huidige financiële prikkels'
Een publieke financieringsinstelling of ontwikkelingsbank zou die krachtige prikkels kunnen geven. Het PBL neemt deze beleidsoptie van Van Tilburg over als een efficiënte manier om goedkoop kapitaal beschikbaar te maken. 'Een overheidsgarantie kan ervoor zorgen dat er goedkoper geld beschikbaar komt voor maatschappelijk belangrijke projecten en dat risicovollere projecten kunnen worden ondernomen dan haalbaar zou zijn in de open markt.'
Dat beleid zou duurzame energie uit het alternatief halen en – zonder subsidie – mainstream kunnen maken. De kans dat EBN daarbij als financieringsinstelling in beeld komt, is echter vrij klein. Die zitten ondergronds, en Economische Zaken lijkt dat graag zo te houden.
45 Bijdragen
Gilles Wattel 1 3
En overheid, zo lang die de steun van de volksvertegenwoordigers heeft, kan dat natuurlijk opleggen.
Buitengewoon wereldvreemd, maar ja, zo zie ik de CO2 enthousiastelingen, is de oproep die invoering van die dure stroom tot het centrale punt te maken van beleid, de eerstkomende jaren.
Als ooit de wereld, en dichter bij huis het geografische continent Europa, in opperste verwarring is geweest, is het nu.
Nu in de VS onthuld is dat de politieke top van de democraten Sanders systematisch heeft tegengewerkt, wordt de kans groter dat Hillary geen president wordt, en zij is de enige marionet van het VS establishement.
Wat de VS gaat doen onder Trump of Sanders, het kon wel eens heel anders worden.
Duitsland komt er achter wat ze binnengehaald hebben, de Britten gaan uit de EU, de Franse opstand tegen de Loi Travail gaat gewoon door, de Franse noodtoestand ook, de Italiaanse banken zijn failliet door de euro, en bij de Oostenrijkse herstemming in sept lijkt het mij nu vrijwel zeker dat de FPÖ man president wordt.
Maar wij trekken ons daar allemaal niets van aan, en maken ons alleen druk over CO2 uitstoot, de komende jaren.
[Verwijderd]
Gilles Wattel 1Dat gezegd hebbende schilder je een griezelige toekomst in de VS en dus de wereld. Michael Moore krijgt misschien gelijk. Dat idee alleen al maakt me misselijk.
Gilles Wattel 1 3
[Verwijderd]Maar de getallen wel, en de onderlinge verhoudingen, daar gaat het dan om.
Dat was kolenstroom zonder CO2 heffing iets van 5, landwindstroom 7.5 of 8.5, en zeewindstroom 13.5.
Dat zijn productiekosten, daar komen de transportkosten bij.
In Frankrijk kost stroom aan huis iets van zeven cent, vooral kernstroom.
De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat daar niet de toekomstige opslagkosten in zitten, voor zo ver ik weet.
Die opslag moet gedurende miljarden jaren, over de methode of waar is nog steeds ruzie.
Jan-Marten Spit 9
Gilles Wattel 1een complex systeem met vele lokale optima kan in een lokaal optimum vastzitten, terwijl veel betere optima bereikbaar zijn. om daar te komen is echter een energie nodig die een markt-gedreven systeem niet kan opbrengen, omdat zo'n systeem visie mist en dus het vermogen te investeren in een voor de markt per definitie onzichtbare toekomst. je kan het systeem echter wel bewegen daar te komen door het systeem de energie te geven om de hobbel te nemen.
zo waren zonnepanelen voorheen veel te duur, maar nu zijn ze zo goedkoop geworden - dankzij vraagstimulerende subsidie, dat ze ook rendabel geworden zijn voor de kleinere consument, rendabeler dan het stoken van gas, olie of kolen. bovendien een stuk schoner, en de zon doet het nog wel een miljard of 2 a 3 jaar voordat ze op is.
overigens zijn zonnepanelen zelf het technische gevolg van een andere vorm van overheidssubsidie : het ruimtevaart programma van de VS.
MatthijsK 7
Jan-Marten SpitAlleen gelovigen dealen in zekerheden, een wetenschapper zou het heel anders formuleren.
Aangezien in de wetenschap maar zelden iets voor zeker wordt aangenomen.
Ga maar eens een paar lezingen kijken van Feynman,.
Jan-Marten Spit 9
MatthijsK"Ga maar eens een paar lezingen kijken van Feynman"
ik ken de man zelfs van meer dan de eerste 30 seconden youtube. de QED is zeker - als in bevestigd in experiment - tot op 11 cijfers, een ongekende precisie. vergeleken met jouw gebrek aan enige precisie wil ik je vragen de man z'n naam niet te lenen voor feitenvrij gewauwel. dat respect verdient hij namelijk.
MatthijsK 7
Jan-Marten SpitGeef mij dat experiment dan maar eens.
Gilles Wattel 1 3
Jan-Marten SpitNog onmogelijker dan economische experimenten.
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1Jan-Marten Spit 9
MatthijsKGilles Wattel 1 3
MatthijsKHet experiment bevestigt dat, maar ja, de uitkomst komt niet in de kraam te pas.
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1De toekomst is decentraal. Alleen snappen alle overheidsgelovers dat nog niet zo.
Dus we krijgen een gigantische correctie van de markt straks,. Al die euros komen een keer terug naar het moederland en dan kopen ze alles op wat los en vast zit,.
Appels straks voor €25,- per stuk :P
Jan-Marten Spit 9
Gilles Wattel 1het klimaat bevindt zich in de natuurlijke realiteit en wordt aldus beheerst door natuurwetten. je kan bijvoorbeeld meten (satellieten) hoeveel energie de aarde ontvangt van de zon, en hoeveel ze uitstraalt. dat is gedaan, de netto-ontvangst is al geruime tijd positief. je kan ook meten hoeveel warmtestraling, en met welke frequentie er 's nachts 'teruggekaatst' wordt door de atmosfeer. die frequentie (de energetisch voornaamste piek) matched precies de CO2 footprint.
probeer systeembegrip niet te verwarren met 'wat er morgen of over een jaar gebeurt'.
het eerste weten we, het tweede is fundamenteel lastiger voor chaotische systemen. we weten ook precies hoe regen werkt, maar het is een stuk lastiger om de weersverwachting van volgende week dinsdag te geven voor almelo. wat wel kan, is de grote lijnen vaststellen, en dat is voor het klimaat precies zo.
professionele twijfelzaaiers doen het graag voorkomen alsof onze kennis van klimaatverandering uitsluitend voortkomt uit modellen. dat is maximaal onjuist - de klimaatverandering is een empirisch feit, evenals de CO2 bijdrage, de modellen zijn gebaseerd op die empirische data en de natuurwetten die bevestigd zijn in experiment.
"Nog onmogelijker dan economische experimenten."
exacte wetenschappen zijn vele malen eenvoudiger dan economie. voornamelijk omdat elementaire deeltjes onveranderlijke eigenschappen kennen, anders dan mensen, en geen irrationele of rationele beslissingen nemen, anders dan mensen. het is dan ook niet verwonderlijk dat we veel natuurwetten kennen, maar de economie er nog niet in geslaagd is een fundamenteel concept als 'waarde' goed te definiëren, en het aantal 'economische wetten' zeer klein is, voor zover het geen triviale mathematische consequenties van het gekozen spel betreft. economie is, zoals je weet, en geheel anders dan exacte wetenschappen, vooral een politiek-ideologische bezigheid.
Matthijs 11
Jan-Marten SpitMatthijsK 7
Jan-Marten SpitExperiment graag,.
Fred Raaks 5
Jan-Marten SpitReferenties graag.
MatthijsK 7
Fred RaaksVoor een wetenschapper gaat het er vrij feitenvrij aan toe,.
Hij komt niet verder dan; het is zo, omdat het zo is.
Jan-Marten Spit 9
Fred RaaksGilles Wattel 1 3
Jan-Marten SpitFred Raaks 5
Gilles Wattel 1Jan-Marten Spit 9
Gilles Wattel 1http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0118093
Gilles Wattel 1 3
Jan-Marten SpitHet boek werd in 1963 van de verplichte literatuurlijst gehaald, 'te moeilijk'.
Over het klimaat:
John G. Lockwood, 'Causes of Climate', London 1979.
Wie het gelezen heeft begrijpt dat we niet veel begrijpen van klimaat, en dat CO2 daarin een factor is van zeer beperkte betekenis.
MatthijsK 7
Gilles Wattel 1Jan-Marten Spit 9
Gilles Wattel 1vertel eens wat dat essay stelt?
Gilles Wattel 1 3
Jan-Marten SpitIets soortgelijks van latere datum ben ik nooit tegen gekomen.
Zoals de titel zegt behandelt het de oorzaken van klimaat.
CO2 wordt daarin beschreven als een factor van ondergeschikte betekenis.
De factoren die wel van betekenis zijn ga ik hier niet opsommen, ik ga geen boek overschrijven.
Bart Crezee 1
Gilles Wattel 1Overigens is John Lockwood gewoon van mening dat de huidige verhoogde CO2 concentraties tot global warming leiden, en is hij net als de zeer grote meerderheid van de wetenschappelijke gemeenschap een voorstander van het terugdringen van die uitstoot (in zijn geval overigens vanuit een christelijk wereldbeeld van rentmeesterschap over de aarde). Wederom een geval van wetenschappers voor je eigen karretje spannen op een manier die hen geen recht doet..
Lockwood heeft onder andere op latere leeftijd nog bijgedragen aan het zeer inzichtelijke An Introduction to Physical Geography and the Environment (Holden 2012), en schaart zich daar gewoon achter de gangbare wetenschappelijke consensus van het IPCC.
Zowel het boek als het rapport (http://ipcc.ch/report/ar5/wg1/) zeer aanbevolen voor hen die werkelijk geïnteresseerd zijn in de fysische achtergrond van klimaatverandering.
Zullen we het nu weer over de energietransitie hebben?
Fred Raaks 5
Bart CrezeeGilles Wattel 1 3
Bart CrezeeIn 1979 was Lockwood van mening dat CO2 een heel zwak broeikasgas is.
Hoe de fysische eigenschappen van CO2 kunnen veranderen, begrijp ik niet.
In 1979 was b.v. waterdamp in de atmosfeer van veel grotere betekenis dan CO2, als broeikasgas.
Dat ook Lockwood met de winden meewaait, tja, ook hij wil de hypotheek betalen, misschien.
Hoyle schreef in 1980 zijn boek over de CO2 onzin, en hoe we ons kunnen wapenen tegen de volgende ijstijd.
Hoyle was altijd al een dissident, ook wetenschap is een kuddegeest geworden, zie ook Penrose, John Horgan en John Maddox.
Jan-Marten Spit 9
Gilles Wattel 1nee, dat wordt het niet.
Gilles Wattel 1 3
Jan-Marten SpitHet begin van een samenvatting van Hoyle:
Fred Hoyle, Sir, FRS, ‘A chilling scientific forecast of a new Ice Age’, 1981, 1982, Sevenoaks
Ik probeer het boek kort samen te vatten.
Er zijn drie hoofdijstijden, van ongeveer 450 miljoen jaar geleden tot 400, Late Ordovician, van 340 tot 260, Permo Carbinoferous, en van 20 miljoen jaar geleden tot en met heden, Cenozoic.
Vóór de eerste ijstijd was de oceaantemperatuur een 53 graden celcius.
Dat werd veroorzaakt door een zeer hoge CO2 concentratie in de atmosfeer, duizenden keren, misschien wel 30.000 keer de huidige.
Blauwalgen gingen groeien, en vervingen CO2 door zuurstof.
De aarde koelde daardoor af.
De hoofdijstijden worden er door veroorzaakt dat continenten rondzwerven, elke keer dat een continent op een pool lag leidde dat tot grote ijsvorming, het ijs wat in de oceanen terecht kwam koelde in miljoenen jaren de oceanen af.
Binnen de hoofdijstijden zijn er periodieke opwarmingen, die een 2000 tot 3000 jaar duren, in z’n opwarmingsperiode leven we nu.
De fluctuaties binnen de hoofdijstijden worden veroorzaakt in hoofdzaak door meteorieten, steenmeteorieten verlagen de aarde temperatuur door stof in de hogere luchtlagen, steenstof reflecteert zonlicht, metaalmeteorieten verhogen de temperatuur, metaalstof absorbeert zonlicht.
Doordat de oceanen nu veel kouder zijn dan de oude 53 graden zijn die steenmeteorieten nu in staat de aardtemperatuur permanent te verlagen, tot er een metaalmeteoriet komt.
Hoyle’s aanbeveling om de volgende ijstijd binnen een hoofdijstijd te voorkomen is opwarmen van de oceanen.
Jan-Marten Spit 9
Gilles Wattel 1ja.
"Er zijn drie hoofdijstijden, van ongeveer 450 miljoen jaar geleden..."
dus als ik het goed begrijp acht je sommige wetenschappelijke experimentele resultaten wel juist en andere weer niet.
MatthijsK 7
Jan-Marten SpitAnders had je hem allang kunnen overhandigen,.
Je beticht mij van dingen waar je jezelf schuldig maakt, je redeneert feitenvrij!
Jij haalt zijn naam door het slijk, niet ik.
Fred Raaks 5
In 2015 is de uitstoot van CO2 wederom weer gestegen in Duitsland. http://www.climatechangenews.com/2016/03/14/german-co2-emissions-rise-10-million-tonnes-in-2015/
De grafiek in dit artikel toont in één oogopslag aan dat die 40% een utopie zal blijken.
Ondanks grootschalige vervuiling van het landschap en honderden miljarden (totale kosten van de Energiewende zou een triljoen Eypo gaan bedragen) en daardoor een van de hoogste energieprijzen ter wereld is er weinig tot geen vooruitgang geboekt. De meeste winst van de laatste 25 jaar is geboekt door opdoeken van inefficiënte DDR industrie.
Nóg meer miljarden er tegen aan gooien door aanschaf van honderden windmolens zal mijns inziens alleen maar leiden tot meer piek capaciteit en energie export (zie Duitsland).
PS zelfs met meer nucleaire energie zijn de doelen op de gestelde termijn niet haalbaar gezien de tijdsduur van de bouw van nucleaire centrales door alle inspraak procedures, voorzienbare Groene demonstraties a la Kalkar en ambtelijke molens.
MatthijsK 7
https://www.ftm.nl/artikelen/economisch-herstel-voor-wie
Overheid die wel eens even ieder jaar een miljardje of 9 a 10 in een bodemloze put strooit? Zouden mensen daar arm van worden? Nee toch?
Vijf jaar geleden wisten ze het al in Spanje;
http://instituteforenergyresearch.org/topics/policy/green-jobs/
Voor iedere baan in de groene sector, verliest de private sector er 2,2.
Dat geldt natuurlijk niet alleen voor de groene sector, dat is voor iedere publieke sector.
Ik snap niet dat jullie de rode draad niet zien,.
leonardoz 7
MatthijsK 7
leonardozline 5
"Het klimaat bevindt zich in de natuurlijk realiteit en wordt aldus beheerst door natuurwetten. Je kan bijvoorbeeld "meten" (satellieten) hoeveel energie de aarde ontvangt van de zon, en hoeveel ze uitstraalt". Een vraag aan Jan-Marten Spit. De aarde bestaat duizenden jaren. Hoe lang bestaat de sateliet? Van welk soort begin punt hebben ze gemeten? En houden zij de weermanupulaties buiten hun beeld met meten of zeker in hun meten?.Wat is een natuurlijk realiteit, als we ons eigen als mens niet eens weet, wat onze eigen natuur is? Energie, hoort in mijn idee vrij te zijn.Het komt tengoede aan alle mensen. En dus niet beheersbaar door,bedrijfen,manupuleerbaar (ook buitenland) en politiek (subsidies) om bij de mensen de kosten op te stuwen. Het kan gelijkwaardige samenspel zijn. Geen winst en geen verlies. Dan is er nog steeds niets verloren. Alleen iedereen winst qua gebruik.
Vriendelijke groet line
Fred Raaks 5
lineTemperatuur metingen via NOAA satelliet sinds 1979.
Jan-Marten Spit 9
Fred RaaksHoe kan je dat nou weten - de klok werd pas 4,5 miljard jaar later uitgevonden, dus toen begonnen we pas met meten.
Fred Raaks 5
Jan-Marten Spit"Clocks in the rocks"
Mijn eerste opgave was een typo, sorry.
Jan-Marten Spit 9
Fred RaaksZoek even op wie de leeftijd van de aarde vaststelde met behulp van lood isotopen. En hoe hij het moest opnemen tegen de fossiele industrie die niet zo'n zin had in de consequenties van zijn wetenschappelijke experimenten over de toename van (zwaar toxisch) lood in onze leefomgeving. Gelukkig is lood toch uit de benzine, en onze kinderen, dankzij de loodalarmisten.
Fred Raaks 5
Jan-Marten SpitJan-Marten Spit 9
Fred Raaksde wetenschapper die de leeftijd van de aarde vaststelde aan de hand van loodisotopen stelde aan de hand van zijn onderzoeksresultaten ook vast dat we onze leefomgeving aan het vergiftigen waren met lood (door het toe te voegen aan benzine). Die wetenschapper werd ook tegengewerkt door belangen van de fossiele industrie. Onze kinderen hebben dankzij hem (en enkele dappere politici) inderdaad minder lood in hun lichaam dan de ouders, en dat is inderdaad goed.
https://en.wikipedia.org/wiki/Clair_Cameron_Patterson#Estimate_of_Earth.27s_age
https://en.wikipedia.org/wiki/Clair_Cameron_Patterson#Campaign_against_lead_poisoning
Fred Raaks 5
Jan-Marten Spithttps://en.m.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:The_Last_Word
"Getting the last word means that you win the debate. It also shows your moral superiority"
Jan-Marten Spit 9
lineDe aarde bestaat miljarden jaren. Satellieten sinds midden vorige eeuw.
"Van welk soort begin punt hebben ze gemeten?"
welk soort? tijd.
"En houden zij de weermanupulaties buiten hun beeld met meten of zeker in hun meten?"
welke weermanipulaties?
"Wat is een natuurlijk realiteit, als we ons eigen als mens niet eens weet, wat onze eigen natuur is?"
ik bedoel met de natuurlijke realiteit dat wat objectieve waarnemers als hetzelfde waarnemen.