Pro-Israëlische denktank financierde proces Wilders

2 Connecties

Onderwerpen

Financiers

Personen

Wilders

Daniel Pipes van de pro-Israëlische denktank Middle East Forum financierde het Wilders-proces. Hij maakte het bedrag direct over naar Moszkowicz.

Aan de vooravond van de verkiezingen wordt er weer wat licht geschenen op het huishoudboekje van Geert Wilders. In dit artikel van persbureau Reuters, komt Daniel Pipes van de pro-Israëlische denktank Middle East Forum aan het woord waarin hij erkent dat hij het strafproces tegen Wilders heeft gefinancierd. Hij zegt ook dat "het geld via zijn Legal Project direct naar de advocaat (Bram Moszkowicz, red) is gestuurd." Reuters heeft helaas niet gevraagd of dit giraal of - zoals Hero Brinkman eerder beweerde - via een met contanten gevuld koffertje heeft plaatsgevonden. Pipes wil tegen Reuters geen bedrag noemen, maar in 2010 had hij het in NRC Handelsblad over “een bedrag van zes cijfers” dat hij voor Wilders heeft opgehaald in de VS.

 

Proceskosten "half miljoen"
Follow The Money zocht in maart naar het antwoord waarom Wilders na zijn vrijspraak geen beroep deed op de mogelijkheid om van de overheid zijn advocaatkosten vergoed te krijgen. In het bewuste artikel schatte collega-strafpleiter Gerard Spong de totale proceskosten op een half miljoen euro.
Wilders weigert inhoudelijk commentaar te geven. In een email aan Reuters schrijft hij dat de kosten werden betaald door donaties van mensen die het recht op vrijheid van meningsuiting verdedigen. “Ik beantwoord geen vragen wie dat zijn en hoeveel ze betaalden. Dat kan hun veiligheid in gevaar brengen.”
 

'Mooie vergoeding' voor Wilders' speeches
De neoconservatief David Horowitz blijkt Wilders indirect te financieren. De voorman van het David Horowitz Freedom Center en de website Frontpage magazine, zegt dat hij een vergoeding heeft betaald aan Wilders voor het maken van twee speeches (in Philadelphia en Los Angeles), zijn extra beveiligingskosten tijdens de speech in Philadelphia en de overnachtingskosten van “vier of vijf” Nederlandse bodyguards. Horowitz noemt geen bedragen, maar zegt enkel dat Wilders “een mooie vergoeding” heeft gekregen. Horowitz geeft wel aan dat hij - met het oog op de studentenprotesten - de extra beveiligingskosten van ongeveer 1500 dollar heeft betaald aan het politiecorps van Philadelphia.

Pipes en Horowitz ontkennen overigens dat ze de PVV financieel ondersteunen. Hetgeen ook bij Amerikaanse wet verboden is vanwege hun non-profit organisatievorm.
 

Daar zijn ze weer: de anonieme ex-PVV'ers
Horowitz geeft verder aan dat Amerikaanse financiers het proces hebben gefinancierd tegen de Britse overheid. Dit nadat Wilders het land niet in mocht om zijn film Fitna te vertonen.
In het artikel komen voormalig PVV-leden aan het woord die zeggen dat Tweede Kamerleden hun onkostenvergoeding a 165 duizend euro per jaar niet krijgen uitgekeerd. De bedragen, bijna 4 miljoen euro per jaar, vloeit volgens de anonieme ex-PVVers direct naar de partijkas. Wilders noemt het onzin. Er zouden enkel wat bedragen van Nederlanders en buitenlandse geldschieters overgemaakt worden naar de stichting “maar zeker geen miljoenen.’

Redactie
Redactie
Gevolgd door 675 leden