Fins staatsbedrijf omzeilt belasting

2 Connecties

De Finse regering spreekt zich fel uit tegen fiscale klaploperij. Ondertussen ontwijkt staatspostbedrijf Itella belasting via de zonnige Maagdeneilanden.

Jutta Urpilainen, de Finse minister van financiën, is een uitgesproken criticus van de internationale off shore-economie. Twee weken geleden spoorde de dame Oostenrijk nog aan om zijn bankgeheim op te geven. Oostenrijk is het enige EU-land dat nog vasthoudt aan deze code. Zelf geeft Finland niet echt het goede voorbeeld: het staatspostbedrijf Itella ontwijkt belasting via een vestiging op de Maagdeneilanden.

The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) kwam met deze onthulling. Begin deze maand maakte het internationale journalistencollectief bekend dat het een grote hoeveelheid data tot zijn beschikking heeft van belastingontwijkende politici, zakenmensen, criminelen en bekendheden van over de hele wereld. Beetje bij beetje geeft de ICIJ steeds meer informatie vrij.

Weerzinwekkend
Nu is het dus de beurt aan Itella om zich te schamen. De Finse minister Urpilainen vindt de onthulling ‘verrassend’ en noemt het ‘weerzinwekkend’.  Urpilainen: ‘Het is belangrijk dat staatsbedrijven een voorbeeldfunctie hebben voor andere bedrijven. Zeker daarom is het onacceptabel dat Itella een dochterbedrijf heeft in een belastingparadijs.’ Ook prijst ze het onderzoekswerk van de journalisten.

In 2008 kocht Itella het Russische logistiekbedrijf NLC International Corporation. NLC is gevestigd in de Britse Maagdeneilanden en heeft op zijn beurt ook weer dochterbedrijven op Cyprus, een ander fiscaal vriendelijke eiland. De directeur van Itella, Vesa Vertanen, heeft in een interview met de Finse staatstelevisie gezegd dat ze het bedrijf gaan verhuizen van de Maagdeneilanden naar Cyprus.

Verhuizen is moeilijk
Van het ene belastingparadijs naar het andere belastingparadijs dus. Die tussenstap moet volgens Vertanen gemaakt worden om de verhuizing van alle dochterondernemingen uit belastingparadijzen soepel te laten verlopen. Off shore-bedrijven sluiten is volgens Vertanen erg lastig. Maar een afgevaardigden van de Finse fiscus denkt daar anders over. 

Bekijk het filmpje hieronder.
 
Blijkbaar zijn niet alleen rijkelui en multinationals belastingschuw, maar ook staatsbedrijven en zelfs microkredietorganisaties.